widze ze jak na statystyki ogame to slabe wydobycia...
prawda Fraben?
prawda Fraben?
u14 -
u149 -
//NN.
u149 -
//NN.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
Farben. napisał(a)
Sonitzek napisał(a)
Deuter jest teraz na tyle tani, że nie opłaca się go wydobywać w dużych ilościach jeżeli gra się tylko z "eko".
Ja gram tylko z eko i tylko na eko.
Nigdy nie farmiłem (pojedyncze ataki raz na kilka miesięcy) a mam ponad 800k deuteru na dobę i podnoszę go ostatnio.
Mimo tego, że jest tani - sprzedaje go w przeliczniku 2:1.5:1 - to zawsze jest to kilka milionów surowca więcej co jakiś czas. A chętny na deuter zawsze się znajdzie.
Sonitzek napisał(a)
Farben. napisał(a)
Sonitzek napisał(a)
Deuter jest teraz na tyle tani, że nie opłaca się go wydobywać w dużych ilościach jeżeli gra się tylko z "eko".
Ja gram tylko z eko i tylko na eko.
Nigdy nie farmiłem (pojedyncze ataki raz na kilka miesięcy) a mam ponad 800k deuteru na dobę i podnoszę go ostatnio.
Mimo tego, że jest tani - sprzedaje go w przeliczniku 2:1.5:1 - to zawsze jest to kilka milionów surowca więcej co jakiś czas. A chętny na deuter zawsze się znajdzie.
No tak. Tutaj masz racje. Kilka milionów do przodu. Tylko lepiej jest zbudować kopalnie metalu na 30, niż kopalnie deuteru na 24, ponieważ daje większe zyski w porównaniu do kosztów produkcji.
Obliczcie to sobie, wtedy będziecie wiedzieli o co mi chodzi.
GodEmperor napisał(a)
Nie sluchajcie Sonitzka. On sie nie zna.
Najlepiej miec duza kolonie w okolicach 10-12. Satelit trzeba co prawda 2 x wiecej i wiekszy bunkierek do ich ochrony ale na dluzsza mete to sie oplaca.
Niedobry Jamnik napisał(a)
Tutaj taka mała ciekawostka apropo kopalni metalu na 31lvl:
Otóż rzucając liczbami kopalnia taka kosztuje 11.505.063 jednostek metalu i 2.876.265 jednostek kryształu. Od swojej poprzedniczki, kopalni na levelu 30 wydobywa ona o 2.146 jednostek metalu więcej w ciągu godziny. Idąc dalej koszt rozbudowy tej kopalni ( licząc tylko metal ) zwróci się po 5361 godzinach, czyli po około 223 dobach ( 7 i pół miesiąca). Liczyłem tylko metal bez wkładu kryształu i ogromnego kosztu wyprodukowania energii która to musi zasilić tego molocha. Jak by uwzględnić to wszystko to szczelam z grubsza - kopalnia taka zwróci nam się mniej więcej po 2 latach gry. Rekordziści budują kopalnie metalu na kosmiczny 37 level - czas zwrotu kosztów idzie w liczby które ciężko sobie wyobrazić. Oczywiście przyrost punktów w takim przypadku jest znaczny, ale pewnie jest to surka wyrzucona w błoto bo budując flotę za tak pokaźne ilości materiałów zarobimy znacznie więcej na złomowaniu ( lub adekwatnie stracimy ).
Wnioski wyciągnijcie sami.
Otóż rzucając liczbami kopalnia taka kosztuje 11.505.063 jednostek metalu i 2.876.265 jednostek kryształu. Od swojej poprzedniczki, kopalni na levelu 30 wydobywa ona o 2.146 jednostek metalu więcej w ciągu godziny. Idąc dalej koszt rozbudowy tej kopalni ( licząc tylko metal ) zwróci się po 5361 godzinach, czyli po około 223 dobach ( 7 i pół miesiąca). Liczyłem tylko metal bez wkładu kryształu i ogromnego kosztu wyprodukowania energii która to musi zasilić tego molocha. Jak by uwzględnić to wszystko to szczelam z grubsza - kopalnia taka zwróci nam się mniej więcej po 2 latach gry. Rekordziści budują kopalnie metalu na kosmiczny 37 level - czas zwrotu kosztów idzie w liczby które ciężko sobie wyobrazić. Oczywiście przyrost punktów w takim przypadku jest znaczny, ale pewnie jest to surka wyrzucona w błoto bo budując flotę za tak pokaźne ilości materiałów zarobimy znacznie więcej na złomowaniu ( lub adekwatnie stracimy ).
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez MisQ ().
NaNoTeCh napisał(a)
Aha jezeli chcecie zadawajcie tu swoje pytania.
Zrobmy temat o gornictwie
I jezeli ktos chce to prosze sie wypowiadac
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez S3B3K ().
OCTOBER napisał(a)
Lapcock, kiedy wykreślisz włamianiowe, inaczej złodziejskie top 1 acs, zrobione z Twojego byłego konta?
NaNoTeCh napisał(a)
Moj temat byl pisany a modek go polaczyl z tym.
Jakie eko powinienem zrobic na poczatku na wszystkich planetach chodzi o metal krysztal i deut. czy na poczatek 25/22/22 bedzie dobre czy polecacie inaczej??
Czekam na odpowiedzi
Pozdrawiam
po piersze źle myslisz. jak mozesz mowic że flota ci sie "zwraca" skoro caly czas w nia inwestujesz? tak samo jest z eko. nie mozna powiedziec ze cos sie zwroci za xxx lat bo i tak caly czas inwestujemy w eko a nie zbieramy na kupe. a wiec inwestucja w eko powieksza nasz kapital i dochod a we flote zwieksza nasze mozliwosci. tak wiec eko czy stoi czy lezy zwieksza twoj kapital a flota jak stoi i rdzewieje to surowce sa zamrozone i nie zwiekszaja sie.
pokaz mi przydatnosc i zwrot np. 20k ow 200k lm i 50k kr patrzac na takie bezplociowe wyliczenia mozna dojsc do wniosku ze gre powinno sie konczyc na etapie ok 1-2kk pkt poniewaz potem juz nic sie nieoplaca robic :tongue: :tongue: :tongue:
Naturalnie, nie mam nic przeciwko ekonomistom bo przecież to dzięki nim UNI staje się coraz bogatsze, ma więcej punktów i ma coraz potężniejsze floty, bo skąd brać surkę na budowę flot? - Ano pofarmić ekonomiste :D. Ekonomiści są głównym źródłem utrzymania UNI. Flociarstwo marnuje te surkę w postaci 60% rozwalonej floty a bunkrownicy to już kompletnie marnotrawią zasoby naszych UNI.
W poprzednim poście chciałem tylko przytoczyć fakt że czas zwrotu kosztów kopalni na coraz wyższym levelu wzrasta znacznie. Nie chcąc tu wprowadzać matematycznej ekwilybrystyki dodam dla pocieszenia tylko że funkcja ta nie ma granicy, ograniczeniem tutaj jest jedynie ludzka cierpliwość gdy na kolejny poziom kopalni trzeba będzie zbierać kilka miesięcy a później lat. W końcu ekonomiści przy takim stanie rzeczy zaczną dużo wydawać na floty aby dozbierać na wyższe poziomy kopalni. Ba - mało tego, aby ktoś mógł wziąść to ktoś musi stracić i takim oto sposobem rozwój całych UNI zacznie stopniowo przygasać i iść w coraz większe floty z których oczywiście większość zostanie zniszczona i tak w kółko. Gdy będę miał troche więcej wolnego czasu postaram się to matematycznie udowodnić i pokazać na wykresach zbierając dane statystyczne któregoś z UNI.
po piersze źle myslisz. jak mozesz mowic że flota ci sie "zwraca" skoro caly czas w nia inwestujesz? tak samo jest z eko. nie mozna powiedziec ze cos sie zwroci za xxx lat bo i tak caly czas inwestujemy w eko a nie zbieramy na kupe. a wiec inwestucja w eko powieksza nasz kapital i dochod a we flote zwieksza nasze mozliwosci. tak wiec eko czy stoi czy lezy zwieksza twoj kapital a flota jak stoi i rdzewieje to surowce sa zamrozone i nie zwiekszaja sie.
No tak, w pewnym sensie się z tobą zgadzam master21 i potwierdziłem to we wstępie, ale z drugiej strony flota zarabia o wiele szybciej niż kopalnie, ale niestety cudzym kosztem. Jak ktoś się bardzo stara to wyssa z Idlerów, farmień i złomowań w ciągu doby takie ilości surówki że wystarczy i na flote i na kolejne kopalnie. Miałem nawet takie przypadki że wszystkie stocznie były zawalone i wszystkie planety coś budowały a magazyny były zapełnione surką. Dni gorsze oczywiście też się trafiały, ale liczyłem sobie raz że w ciągu tygodnia koszty budowy moich transporterów po potężnym farmieniu Idlerów zwróciły się 70 krotnie!!!
pokaz mi przydatnosc i zwrot np. 20k ow 200k lm i 50k kr patrzac na takie bezplociowe wyliczenia mozna dojsc do wniosku ze gre powinno sie konczyc na etapie ok 1-2kk pkt poniewaz potem juz nic sie nieoplaca robic :tongue: :tongue: :tongue:
Zwrot kosztów floty wojennej - proszę bardzo - choćby farmy na których stoi flota - złom. Rozbicie satelitów, wjazd w Idlera mającego bunkier i surowce przyprawiające o zawrót głowy. Pozatym spytaj się ludzi z Top1 czy flotę opłaca się robić. I czy tak wogóle nie jest czasem fajnie polatać...
Byłem ze dwa razy w Top5, później rok przerwy od grania - nie wyobrażałem sobie gry bez potężnej floty, jak również tego że musiał bym czekać aż uzbierają mi się surowce na kolejne kopalnie.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez misiek_grizli ().
a wziales pod uwage ze mozna miec max 9 planet a nie 1
kopalnia
33 > 32
32 > 31
33+31 > 2x32 Ale koszty są inne
9x22 > 33+31 Bo opłacalność kopalni maleje wraz z poziomem
Czyli proste, lepiej mieć kopalnie na tym samych poziomach, niż na jednej np o 2,3 poziomy wyżej. Bo patrzmy nie tylko na wydobycie, ale i na koszty.
--Kormoran-- napisał(a)
A mnie ciekawi tylko jedno... Jak ci ludzie, którzy mają tak wysokie poziomy kopalni radzą sobie z prądzikiem znaczy co robią że mają tyle energii
NaNoTeCh napisał(a)
Elektorwnia sloneczna + satelitki
Ot to cala recepta.
Pzdr
Tylko jezeli sateletki to musi byc jakis okopik czy cos
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez --Kormoran-- ().
1 gość