Historyczny

• Quiz

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• ta stacja miała nazwę "Haudegen" oddali broń 3 września akt kapitulacji podpisali 4 września, co ciekawe po upadku Rzeszy przekazywali swoje komunikaty radiowe dalej otwartym tekstem i prowadzili badania polarne

co do ostatnich jednostek Wehrmachtu to gdzieś dawno temu czytałem o jakimś oddziale który walczył jeszcze w Norwegii w 1946 roku.
    • to jest to samo :XP:

historycy.org/index.php?showtopic=19932

nawet w Twoim linku jest:
      Jedną z słynniejszych ekspedycji niemieckich była wyprawa dowodzona przez geografa doktora Wilhelma Dege. Ekspedycja wyruszyła we wrześniu 1944 roku na pokładzie okrętu "Carl J. Busch" i w eskorcie okrętu podwodnego U-307 dowodzonego przez porucznika F.-G. Herrlego na Ziemię Północno-Wschodnią (Nordaustlandet) znajdującą się na północ od Spitsbergenu. Był to bardzo surowy teren, toteż ludzie Degego wyposażeni byli w 1800 skrzyń zapewniających im prowiant na 2 lata życia w śniegach Arktyki. Po wielu perypetiach, w tym umknięciu 7 brytyjskim niszczycielom (które otrzymały informację o wyprawie Degego, gdyż przechwycono niemieckie depesze), ekspedycja dotarła do celu. Dege sprawnie zbudował stację meteorologiczną i rozpoczął nadawanie komunikatów do Niemiec. Jego stacja została namierzona przez Aliantów dopiero w marcu 1945 roku, a sam Dege poddał się ze swoim oddziałem dopiero 3 września 1945 roku, będąc tym samym ostatnim oddziałem niemieckim kapitulującym w II wojnie światowej. Tak długie działanie oddziału Degego umożliwiła m.in. noc polarna, jaka obejmowała ten rejon geograficzny w okresie od października 1944 roku do marca 1945 roku. Oceniając znaczenie działań Degego należy powiedzieć, że dane przesyłane przez niego trafiły na stół doktora Karla Recknagela, który był naczelnym szefem służby meteorologicznej III Rzeszy. To w oparciu o te informacje doktor Recknagel przygotował prognozę pogody, na podstawie której Hitler wybrał dzień ataku w Ardenach na 16 grudnia 1944 roku. Jak się miało okazać wybór tego dnia był bezbłędny, bowiem teren Ardenów spowiły wówczas mgły, które uniemożliwiły Amerykanom użycie lotnictwa w pierwszej fazie ofensywy niemieckiej.

to i moje pytanie zostanie w realiach II WŚ - kto był autorem koncepcji pewnej operacji, która wpłynęła na pewnego admirała z innego kontynentu, który miał coś wspólnego z torami ;)
      co to za operacje, obie i jak nazywali się obaj dowódcy

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Amazon850 ().

• Ja stawiam na dynastię Tudorów, doprowadzili do rozłamu w kościele więc papiestwo miało ich za co nie lubić... Nie jestem tylko ciągle przekonany co do tego który z nich był ostatnim przedstawicielem...

Kandydatów mam 4:

Głównym kandydatem jest:

Elżbieta I Tudor
      1603 w Richmond
      - Zdaje się że to ją się uznaje za ostatniego przedstawiciela Tudorów więc stawiam na nią...

Ale jest też:

Edward IV Tudor
      1553 w Greenwich
      - zdaje się że ostatni męski potomek Henryka VII więc można to jego uznać za ostatniego z Tudorów (licząc potomków męskich)

Karol I Stuart
      1649 w Londynie
      - Był związany z Tudorami przez prababkę Małgorzatę Tudor siostrę Henryka VIII
      - Tyle że tu raczej jest dynastia Stuartów nie Tudorów mimo pewnych koligacji rodzinnych...

Oliver Cromwell
      1658 Londyn
      - Zdaje się że i on miał w swojej przeszłości w rodzie Tudorów ale jak wyżej to raczej Cromwell niż Tudor...

Tyle że co do ostatnich trzech to już dość daleko posunięte rozmyślania i koligacje rodzinne, dlatego mimo wszystko stawiam na Elżbietę I... ^^

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez ZaxHunter ().

• Też nie :E
      Pytanie wydawałoby się proste, a tu nic ;P A mówiłem że Buleon był blisko ;)
      Trzeba podpowiedzi, w skutek działania jednego z przedstawicieli tej dynastii odzyskano bardzo ważne miejsce. Mimo to został on wyklęty, z reszta jak większośc przedstawiciel1 tej dynasti ;P
      Strąconych moonów - 54 :E
      Strąconych GS-ów - 1051 ]:-D
      Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%

Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.

13

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Igła ().

• Być może chodzi o Konradyna von Hohenstaufen,na którym wygasła dynastia.

W listopadzie 1267 został obłożony klątwą przez papieża Klemensa IV, który zwołał przeciwko niemu krucjatę. Konradyn przegrał bitwę pod Tagliacozzo z wojskami Karola Andegaweńskiego. Po bitwie próbował wraz z przyjacielem- Fryderykiem von Baden uciec do Niemiec. Po drodze zatrzymali się u włoskiego pirata i łupieżcy, który skuszony wysoką nagrodą za oddanie młodych książąt do Neapolu, sprzedał ich Karolowi Andegaweńskiemu. Zostali z jego rozkazu uwięzieni w Castel dell'Ovo.
      Termin ścięcia obu Konradyna i Fryderyka został ustalony na 29 października 1268 roku. Cały Neapol został przyozdobiony w purpurowe tkaniny. Mieli zginąć przez ścięcie urządzenia o spadającym ostrzu, zapewne prototypu gilotyny. Pierwszy zabity został Fryderyk. Jak głosi legenda Konradyn w tamtej chwili podniósł głowę przyjaciela i ucałował ją. Po tym sam został ścięty.

Cytat za wikipedią (nie wiem czemu, ale link nie działa)

Igła w podpowiedzi wspomniał o cesarzu Fryderyku II, który odzyskał w 1229 roku Jerozolimę (VI wyprawa)
      Moderator Handlu, Spamu i Hydeparku(Wydarzenia i Polityka,Rozrywka i Hobby,Humor)

"Człowiek jest złym zwierzęciem. I to jest zasada. Żaden człowiek, kiedy jest silny, nie jest dobry.''
      Marek Edelman

• Nazwał się młodszym bratem Chrystusa.
      Stworzył własną religię.
      Mistyk, przywódca krwawego powstania.
      W kulminacyjnym punkcie rebelii pod jego władzą znajdował się obszar zasiedlony przez 30mln ludzi i dysponował armią 3 mln żołnierzy.
      O kim mowa?
      Moderator Handlu, Spamu i Hydeparku(Wydarzenia i Polityka,Rozrywka i Hobby,Humor)

"Człowiek jest złym zwierzęciem. I to jest zasada. Żaden człowiek, kiedy jest silny, nie jest dobry.''
      Marek Edelman

• Jest to zbiór praw składający się z trzech części i później dodanej czwartej.
      O czym mowa?

EDIT. Nikt długo nie odpowiadał więc daję podpowiedź, bo może pytanie zadane zbyt ogólnikowo.
      Jest to jedno z najważniejszych źródeł poznania pewnego bardzo ważnego systemu prawnego. Chodzi o starożytność.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez pUco ().