Gromada otwarta, w odległości około 150 lat świetlnych, zawierająca około 300 młodych gwiazd
Astronomiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Hiady?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Oczywiście. Zadaajesz
-
Obiekt kosmiczny, którego nazwa jest kontynuacją nazw nadawanych innym obiektom podobnego typu. Dwie pierwsze litery tej nazwy są też inicjałami osoby która bardzo przyczyniła się do odkrycia tego obiektu.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Niedawno zmieniono status tego obiektu.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Gwiazdy Wolfa-Rayeta?
-
Nie Chodzi o konkretny obiekt, nie jakąś grupę.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
To jest coś w układzie słonecznym.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Pluton
Inicjały PL - Percival Lowell autor teorii Planety X -
No w końcu, zadawaj
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ciało niebieskie przyjmujące rożne nazwy w zależności od pory dnia kiedy jest obserwowane.
-
Chyba nikt, to odpowiem Jutrzenka, gwiazda wieczorna, czyli Wenus.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
A no nikt
Zadawaj cebula. -
Pewien astronom stworzył katalog w celu unikania pomyłek, bo był poszukiwaczem komet i potrzebował listy obiektów obecnych na niebie, które można z kometami pomylić. Obecnie jest najbardziej znany właśnie jako twórca tego katalogu. O kogo chodzi?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Charles Messier
-
Oczywiście, zadawaj
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Mgławica planetarna odkryta w 1883 roku. Jej wygląd wskazuje, że gwiazda centralna odrzuciła materię w dwóch różnych kierunkach
-
NGC5315________________________________________________________________________________________________________________________________
• Multikonto (1/2) z b4el •
"Nie wiedziałem , że na świecie jest tylu idiotów , dopóki nie poznałem internetu"
-Stanisław Lem- -
Tak. Zadajesz
-
Najdalej polozona gwiazda tzw nadolbrzym, widoczna golym okiem. Wytwarza w ciagu doby wiecej energii niz slonce w ciagu 2 ludzkich zyc , jasnosc jej odpowiada 26 tys slonc. Swiatlo jej pokonuje droge w ciagu 3 tys lat.
18 tys lat temu znajdowala sie w pozycji gwiazdy polarnej________________________________________________________________________________________________________________________________
"Nie wiedziałem , że na świecie jest tylu idiotów , dopóki nie poznałem internetu"
-Stanisław Lem- -
Deneb
-
Twoja kolej na pytanie________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
Gromada otwarta odkryta przez Galileusza. Jej nazwę zaproponował Robert Trumpler
-
Gromada Trapez________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
Tak. Zadajesz
-
Sorki ze troche mnie tu nie bylo.
Co powstaje po wybuchu dużych gwiazd, których masa jest kilkadziesiąt razy większa od Słońca ?________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
supernowa
-
supernowa jest wlasciwie eksplozja gwiazdy. To nie ta odpowiedz. TO COS powstanie w centralnej czesci pozostalosci po supernowej. Powstaje z jadra wybuchajacej gwiazdy w wyniku jego zapadniecia sie.________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem- -
czarna dziura
-
Twoja kolej________________________________________________________________________________________________________________________________
-Stanisław Lem-
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 1
1 gość