Legia Warszawa

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• A ja tak z innej beczki. Przeczytałem wywiad z Vuko ( legia.net/wiadomosci,38660-ale…a_mnie_najwazniejsza.html ) i tak się zastanawiam czy w sprawę odejścia Vuko nie było przypadkiem zamieszane legijne kółeczko różańcowe, które obecnie dzielnie wspiera Młodą Legię. Sam pamiętam jak Vuko potrafił na meczu zdrowo pojechać po Gizie. Tak w ogóle w świetle tych zdarzeń jakich byliśmy świadkami 2 tygodnie temu (zesłanie Iwańskiego, Wawrzyniaka i Gizy do ME) to ten ostatni rok Urbana w Legii nabiera trochę innego wymiaru. Nie sądzicie, że Jasiu w pewnym momencie stał się ich zakładnikiem? To by np. tłumaczyło te uparte wystawianie Gizy w meczach. Spotkałem się z opinią, że odejście Jędrzejczyka do Korony też było na wniosek Iwańskiego.
      Bíg číťÝ (L)ífë
    • podobno wróbelki ćwierkają, że czas Maciusiowi się skończył :)
      info z Weszło, oni są raczej zazwyczaj dobrze poinformowani

edit
      zapomnialem dodac

Manu na oficjalnej stronie Legii wybrany zawodnikiem meczy
      jak to przeczytałem to mi ciśnienie momentalnie podskoczylo

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Black Grucha ().

• Vuko z tego co pamiętam w meczu z braćmi z Sosnowca ostro pojechał gizie, który nie trafił z odległości 50cm do bramki.
      Niestety Vuko już nie ma, właśnie takich piłkarzy nam trzeba z charakterem i serduchem dla Legii.
      Iwański niech go sprzedadzą lub rozwiążą kontrakt. Może i potrafi grać, ale nie ma charakteru i się ferment.
      Urban stał się ich ofiarą ponieważ raz nie miał zbyt dużego wyboru dwa to były można powiedzieć jego transfery. W szczególności Giza.

Najlepszym piłkarzem meczu z Lechią była: ŻYLETA ]:-D

Skorża może i sam nie wie już co robić. W końcu z gówna bata się nie ukręci. Zresztą tu nawet Mourinho by nie pomógł. Odkąd ITI jest w Legii, idziemy z roku na rok coraz niżej. Wyniki sportowe do istny dramat. Co najgorsze ,,władze" czyli Walter tego nie widzi w klubie nadal pracują ludzie, którzy nie mają pojęcia o swoich ,,fachu". I tak z najlepszego pod każdym względem klubu stajemy się średniakiem, którego każdy może pojechać grając nawet na Ł3.

Jeszcze odnośnie stadionu mam nadzieję, że w najbliższym czasie obniżą ceny na trybunie południowej co spowoduje odpływ Januszy z Żylety i zarazem poprawi jeszcze frekwencje choć przy obecnej kondycji sportowej kluby będzie ciężkim celem do zrealizowania.

LEGIA LEGIA WARSZAWA
      Menelinho
    • Dość bajek, czas na konkrety
      Bloger z Krytej | październik 3, 2010 | 9:58 po południu

Za każdym razem, gdy Legia przechodziła kryzys formy słyszałem wielokrotnie powtarzany przez przeciwników tekst o tym, że nie ma się co bać, bo to już nie jest ta Legia co kiedyś. Zawsze uważałem to za bzdurę wypowiadaną przez nie wiedzących co powiedzieć piłkarzy i wierzyłem w skarcenie ich za pychę. Po 0:3 z Lechią, pierwszy raz w życiu uważam, że tekst ten wypowiedziany przez piłkarza dowolnej drużyny Ekstraklasy byłby nie przejawem pychy, ale trzeźwej oceny sytuacji.

Niewyobrażalne całkiem niedawno wyniki stały się smutną rzeczywistością. Biorąc pod uwagę brak umiejętności wyczuwania chwili u członków zarządu Legii, przypuszczam, że Maciej Skorża zostanie zwolniony z klubu jakieś pół sezonu po tym jak wszystko będzie już stracone. W klubie zarządzanym przez piłkarskich profesjonalistów wystawienie prawego obrońcy na środku pomocy byłoby czytelnym sygnałem, że trener oddaje się do dyspozycji zwierzchników. W Legii, zarządzanej przez bajkopisarzy opowiadających kiepskie historie, dowód taktycznej nieudolności zostanie zagłuszony bajdurzeniem o czasie koniecznym do zbudowania zespołu grającego już wkrótce o największe cele.

Mecz z Lechią udowodnił to, czego najbardziej obawiałem się patrząc na postać Skorży. Taktyczna wiedza to jedno. Umiejętność przełożenia jej na wynik to zupełnie inna historia. Skorżę uważa się za dobrego trenera, bo opowiadając o taktyce sprawia wrażenie mądrzejszego niż większość kolegów po fachu. A, że mecze rozgrywa się na murawie a nie przy tablicy, to, niestety dla jego ogromnej wiedzy taktycznej, lepsze wyniki osiągają od niego trenerzy pokroju Marka Bajora czy Macieja Bartoszka (z całym szacunkiem dla obu).

Po tym co zobaczyłem podczas sobotniego meczu, całkowicie straciłem wiarę w to, że Skorża może w Legii jeszcze cokolwiek zadziałać. Myślę, że możemy traktować go jako byłego trenera Legii, nawet jeśli oficjalna decyzja jeszcze nie zapadła. Nie ma co zastanawiać się, czy dać mu jeszcze czas, który zawodnik poprawiłby grę w ataku a który to największy niewypał transferowy. Podstawowym tematem powinna być teraz dyskusja nad postacią nowego trenera.

Zaryzykuję więc przedstawiając jako pierwszy moją kandydaturę. Starszy od Skorży o dwa lata, a sprawiający przy nim wrażenie człowieka z dwukrotnie większym życiowym doświadczeniem. Znający ciężką pracę i wymagający jej od podwładnych. Na dorobku czyli z sukcesami, które mogą robić wrażenie głównie wśród osób znających kontekst w którym pracował. Właściwie bez porażek. Taktyk i strateg, ale przede wszystkim człowiek z charakterem. Kandydat na polskiego Billy Shankly’ego. Panie i panowie, Marcin Sasal. Brać go z Korony póki nie będzie za późno.
      Bíg číťÝ (L)ífë
    • Po wymęczonym zwycięstwie z Cracovia zastanawiałem się, kiedy coach Skorża zrobi coś z obroną Legii. Minęła 8 kolejka a dramat w defensywie trwa. Prawda jest taka, że każdy w lidze jest w stanie z Legią wygrać i naprawdę zdziwię się, jeśli Widzew nie strzeli Wam przynajmniej dwóch goli. 'Średnio' trafione transfery, słaba reszta, nędzny trener i jest efekt.
    • Nie przesadzajmy, teraz wszystko co złe spotkało nas w ostatnich kilku latach to sprawka Iwańskiego?
      Jasiek (chociaż bardzo go lubię) nie był niczyim zakładnikiem. On jest trenerem i on rządzi, ciężkie charaktery w Legii? Skorża pokazał, że jednak można. Zaś to w jaki sposób wpłynęło to na wyniki to inna sprawa. Chora sytuacja, nie do pomyślenia w sprawnie funkcjonującej drużynie. Dać im dwa-trzy tygodnie czasu, jeśli nadal nie pomoże, wywalić na zbity pysk. Choć chodzą słuchy, że Wawrzyniak już teraz jest blisko 1 drużyny.
    • dziób napisał(a):

nadal nie pomoże, wywalić na zbity pysk. Choć chodzą słuchy, że Wawrzyniak już teraz jest blisko 1 drużyny.

A ja słyszałem przeciwnie. Obaj w zimie szukają sobie nowych klubów. I tak powinno być. Nie pałam do Legii zbytnią sympatią, ale tak zasłuzony klbu nie powinien trzymać w swoich szeregach takich gogusiów jak oni. W głowach się im poprzewracało. Niech biegają całą runde w ME to moze przemyślą pare spraw.
    • dziób napisał(a):

Nie przesadzajmy, teraz wszystko co złe spotkało nas w ostatnich kilku latach to sprawka Iwańskiego?
      Jasiek (chociaż bardzo go lubię) nie był niczyim zakładnikiem. On jest trenerem i on rządzi, ciężkie charaktery w Legii? Skorża pokazał, że jednak można. Zaś to w jaki sposób wpłynęło to na wyniki to inna sprawa. Chora sytuacja, nie do pomyślenia w sprawnie funkcjonującej drużynie. Dać im dwa-trzy tygodnie czasu, jeśli nadal nie pomoże, wywalić na zbity pysk. Choć chodzą słuchy, że Wawrzyniak już teraz jest blisko 1 drużyny.

Przykro mi ale nie zgodzę się z Tobą. Nie jest wielką tajemnicą że w szatni Legii panuje chory podział (stara kadra - nowi obcokrajowcy) a za podziałem stoi kółko różańcowe w postaci Iwańskiego, Wawrzyniaka i byłego już legionistę - Gizę. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale oni nie trafili do drugiej drużyny za wyniki sportowe tylko za to jaką porcję jadu wlali do szatni. Iwański po meczu w Lubinie wyjechał z liścia Mezendze i cała trójka zapowiedziała że nie poda piłki do "nowych" na boisku.
      Wawrzyn z powodu kontuzji Choto na 90% wróci do składu. Co będzie z Iwańskim? Tego jeszcze nikt nie wie
      Bíg číťÝ (L)ífë
    • powiedzmy że mam dobrych informatorów ;)

Najgorsze w tym wszystkim że nie oszukujmy się - Iwański był, i nadal jest najlepszym zawodnikiem środkowej strefy boiska. Vrdoljak poziomem jeszcze mu nie dorównał. Jak będzie tak pracował jak dotychczas na treningach (zawsze przychodzi pierwszy a opuszcza trening ostatni) to nie będę po Iwańskim płakał. Na tą chwilę niestety Iwański jest potrzebny Skorży bo Walter jest cierpliwy ale porażki z Widzewem nikt im nie wybaczy. Jeżeli zremisują lub wgrają jakimś cudem w Łodzi to o roszadach do końca rundy możemy zapomnieć. Dla mnie Skorża jest już byłym trenerem. Pytanie tylko w jakich okolicznościach nastąpi jego pożegnanie.
      Bíg číťÝ (L)ífë
    • hmmm moim marzeniem był by tryumfalny powrót Leo do Polski w charakterze menago i trenera w jednej osobie. Odpowiadał by tylko i wyłącznie przed Kosmalą i Walterem a innym "podpowiadaczom i dobrym wujkom" którzy się kręcą przy Legii (Piekarski, Citko, Svitlica i inni) WARA!

a realnie wyjścia są dwa: albo po raz kolejny Białas albo licencja warunkowa dla Magiery bądź Banasika. Niestety w tym drugim przypadku, praktycznie cały PZPN wyjechał teraz do USA i pewnie nie ma tam z kim rozmawiać. Bakero wg mnie ma już ciekawsze oferty. Na pewno nie będą one z Polski tylko jakiś ciepły Cypr lub coś w tym kierunku.

Realnie Legia powinna sprawdzić parę nazwisk które nadawały by się "od zaraz":
      Elisha Levy
      Walerij Gazzajew
      Leonid Słucki
      Klaus Augenthaler
      Urs Fischer
      Ivan Jovanovic
      Andras Herczeg
      Gurban Bierdyjew
      Walter Smith
      Gertjan Verbeek
      Rafael Quaranta
      Wiktor Gonczarenko

Tylko trener z zagranicy weźmie ich za pysk i pokaże jak Legia może zatralalać na treningach. W myśl "gorzej już być nie może" trener zagraniczny nie zaszkodzi a pomóc może wiele
      Bíg číťÝ (L)ífë
    • Piłkarzy osobiście nie znam, owszem można byłoby ich spróbować (choć w zasadzie to jest kompletnie nowa 18 meczowa), ale ktoś musiałby im dać sezon czy dwa na rozegranie. Spore ryzyko, a nic nie jest pewne. Chciałbyś oglądać taką niezgraną Legie jeszcze przez 2 sezony? Trzeba zbudować fundament. Jednak te transfery przyniosły kogoś wartościowego (Vrdoljak), a ze starej Legii i młodej Legii ze 2-3 dobrze rokujących zawodników można znaleźć. Zresztą nie jestem fanem obcokrajowców, 11 Legii powinna składać się z 7 polaków i 4 obcokrajowców. Na ławce 50/50, jacyś obcokrajowcy-jokerzy + młodziaki polscy, dlatego wspieram Iwańskiego, który chce mieć polską drużyne. Oczywiście przesadził ze swoimi czynami, ale to było raczej w dobrej wierze, bo on chce zmienić ten klub. Pomijając to, że jest on jedynym zawodnikiem zdolnym do dania przyzwoitej piłki, nieco łamiącej standard. Legia nie może sprzedawać takich zawodników czy oddawać ich za darmo. Jest Kucharczyk, Jędrzejczyk, osobiście bardzo podoba mi się Kuba Kosecki. Vrdoljak, Iwański, Borysiuk, Choto, Astiz. Ci zawodnicy już są w miarę zgrani, uzupełnić ich wartościowymi zawodnikami i byłaby całkiem niezła paka.
      Można by zostawić jeszcze Manu. Poszukać nowych Lewandowskich,Sobiechów,Kucharczyków w I lidze. Nawet szefowie Borussi powiedzieli, że mogliby znaleźć zawodników nadających się do ich zespołu w Polsce i nie wiedzą czemu ich talentu nie mogą dostrzec polskie zespoły. Obudźmy się! Rewolucja nie zawsze jest dobra!
    • Bemek napisał(a):

dziób napisał(a):

Nie przesadzajmy, teraz wszystko co złe spotkało nas w ostatnich kilku latach to sprawka Iwańskiego?

Przykro mi ale nie zgodzę się z Tobą. Nie jest wielką tajemnicą że w szatni Legii panuje chory podział (stara kadra - nowi obcokrajowcy) a za podziałem stoi kółko różańcowe w postaci Iwańskiego, Wawrzyniaka i byłego już legionistę - Gizę. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę ale oni nie trafili do drugiej drużyny za wyniki sportowe tylko za to jaką porcję jadu wlali do szatni. Iwański po meczu w Lubinie wyjechał z liścia Mezendze i cała trójka zapowiedziała że nie poda piłki do "nowych" na boisku.
      Wawrzyn z powodu kontuzji Choto na 90% wróci do składu. Co będzie z Iwańskim? Tego jeszcze nikt nie wie

Doskonale o tym wiem, ale nie jestem zwolennikiem w popadanie ze skrajności w skrajność. Iwański zdecydowanie był jednym z wyróżniających się osób pod względem sportowym, musiał coś przeskrobać. No ale aż tak? Nie do pomyślenia.
      Ciężko Ivicę w ogóle do niego porównać, ale za mało jeszcze pokazał, kilka meczy to całe nic. Choć można sobie tylko wyobrazić jak by błyszczał przy dobrej grze całej drużyny.
    • Odniosę się do 2 wpisów powyżej.
      Zmiana 18 piłkarzy nic nie zmieni. Zmienić trzeba koniecznie pion odpowiedzialny za transfery i całą otoczkę sportową. Przez 6 lat kibice byli karmieni złudzeniami że trzeba "jeść łyżeczką a nie chochlą" więc nie wyjeżdżajcie mi tekstem że chcę nagłej rewolucji. Rewolucja powinna zostać przeprowadzona już 2 lata temu. Kolejny sezon jest stracony zanim się jeszcze na dobre nie rozpoczął. Potrzebujemy trenera z jajem który nie będzie znów uczył się prowadzenia klubu akurat na Legii. Dość z przeprowadzaniem operacji na żywym organizmie. Dość amatorki z transferami i robieniem z Waltera największego frajera w tym kraju gdzie płaci menagerom za 3cio jakościowy szrot piłkarski. Kiedy Jóźwiak z Miklasem odpowiedzą za transfery następujących piłkarzy
      1. Kurauzvione
      2. Stanford
      3. Poledica
      4. Dorosz
      5. Kowalski
      6. Zjawiński
      7. Kaczorowski
      8. Ghanem
      9. Daniel Lopez Cruz
      10. Chmiest
      11. Klatt
      12. Chałas
      13. Gottwald
      14. Balde
      15. Hugo Alcantara
      16. Dick
      17. Junior
      18. Elton
      19. Piotr Bronowicki
      20. Grzelak
      21. Augustyn
      22. Ekwueme
      23. Giza
      24. Balbino
      25. Kumbev
      26. Descarga
      27. Tito
      28. Arruabarrena
      29. Rocki
      30. Komorowski
      31. Ostrowski
      32. Dong
      33. Antolović
      34. Kneżević
      35. Cabral
      36. Bruno Mezenga
      wtedy uznam że Legia jest na dobrej drodze.
      Bíg číťÝ (L)ífë
    • 1. Popieram Bemka - WYWALIĆ MIKLASA !!!!! JÓŹWIAKA !!!!
      2. Walter chyba ma naprawdę zamknięte oczy; miklas jest w klubie chyba 6 lat i stoczył klub na dno.
      3.Trener to fakt potrzeba z zagranicy aby zmienił mentalność grajków. Do MS nic nie mam z gówna bata się nie ukręci, ale decyzje personalne ma ostatnio fatalne.
      Coach tylko w stylu DRAGO OKUKI.
      4. Transfery tylko przez obserwacje, a nie Piekarski czy Stanko Svitlica kogoś polecą i odrazu do Legii przychodzi bo menago znajomy.
      5 Osobiście marzy mi się trener z NIEMIEC.
      6. Jeśli Walter nie przejrzy na oczy to: dalej będzie tracił $$$ i do tego Legia spadnie z ligi bo tylko teraz P.B bądź Cracovia prezentują poziom Legii.

Powtarzam co napisałem wcześniej wywalić cały pion sportowy oprócz Panów Brychczego i Dowhania.

Legia ostatnie lata to same rewolucje i miejsce do NAUKI!!! A w LEGII nie ma czasu na naukę. LEGIA TO LEGIA i to my kibice musi zadbać oto aby wrócił Jej dawny blask.

ps. Bemek warto jeszcze zrobić dobre transfery made by iti:
      Fabian,Mucha,Astiz. aż 3 słownie aż trzy.

edit: 35 nieudanych trasnferów: Piotrek Rocki jak najbardziej ok transfer.

edit 2: Ciekawy fragment wywiadu Szymkowiaka:
      Kiedyś, gdy się jechało grać na Łazienkowskiej, to połowa zespołu miała "pełne majtki" ze strachu. A teraz... Zagraniczni piłkarze nie przejmują się porażkami swojej drużyny - ocenił Szymkowiak.
      Menelinho

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Kar(L)ik ().

• Korona ma na 15 tysięcy i też daje po 800 :E
      nam Widzewiakom o tym nie musisz pisać każdy chce dużego stadionu to jest temat rzeka ale niestety władze miasta chcą zbudować stadion rodowitym miejski u nas jest inwestor prywatny ,plany i wogole tylko że po co budowac stadion na 30 k ludzi skoro za 27 lat dzierżawy miasto by mogło zabrać stadion i teren wokół niego i koło zamknięte :quasi: my narazie możemy pomarzyć o takim "waszym" stadionie :O dopuki miasto-Cacek nie dogadają się :roll:
    • Kar(L)ik napisał(a):

Legia - Widzew Widzew - Legia te mecze można nazwać Derbami Polski.

Mozna bylo nazwac kilka dobrych lat temu ;)
      Kiedys oba kluby co sezon walczyly ze soba o MP i w obu ekipach znajdowala sie sama smietanka wybitnych pilkarzy z Polski. Tak bylo - to jest fakt.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez **PIMP** ().

• Ostatnio tylko dlatego, że Widzew nie grał w extraklasie, a do tego Legia też obniżyła loty choć i tak jakby nie grały zespoły i tak mają swoją specyfikę. Zaczeło się chyba od Dziekanowskiego.

TYLKO ZWYCIĘSTWO HEJ LEGIO TYLKO ZWYCIĘSTWO.

WALCZYĆ TRENOWAĆ, WARSZAWA MUSI PANOWAĆ

edit; LEGIA GRA WSPANIAŁE !!!! VRDOLJAK :D
      Menelinho

Post był edytowany 4 razy, ostatnio przez Kar(L)ik ().