Chodzi o Ekwador? Myślałem o równiku, ale wliczając terytoria morskie wychodziło 15 państw i tak liczyłem...
O jakim państwie mowa?
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Właśnie zastanawiałem się, czy napisać 15 państw czy 11, ale skoro napisałem ziemie, to terytorium morskie do końca ziemią nie jest więc wyszło 11
Zadawaj Mati.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Państwo, którego sąsiad ma bardzo podobną do niego nazwę. Mimo, że jest większe od swojego sąsiada, jest chyba mniej popularne - jeśli wpiszemy jego nazwę w polskie google, dostaniemy niemal dwa razy mniej wyników niż dla sąsiada. Na wikipedii ma ok. 3,5 razy mniej odsłon niż sąsiadujący kraj. Zapewne jest to po części kwestią zaludnienia - bohater naszej zagadki ma ok. 10 razy mniejszą liczbę ludności niż sławniejszy sąsiad.
-
Zakładam, że chodzi o Niger.
Lwica jest boska :) -
Brawo!
-
Państwo to ma w swojej nazwie stolicę swojego kraju, ale miasto stołeczne nie ma w swojej nazwie całej nazwy kraju.
Pasuje mi stolicy Księstwa Andory czyli Andora, stolica Wielkiego Księstwa Luksemburga czyli Luksemburg, stolica Meksykańskich Stanów Zjednoczonych czyli Meksyk, stolica Księstwa Monako czyli Monako, stolica Republiki Panamy czyli Panama, stolica Republiki San Marino czyli San Marino... Chyba, że miało być na odwrót, to wtedy chyba Salwador...
-
Błędne odpowiedzi. Nie chodzi o oficjalną nazwę kraju z określeniem jego ustroju, a o nazwę, którą widzisz w atlasie geograficznym.
To kolejną dobrą odpowiedzią może być Gwinea Bissau...
-
I o nią chodziło, zadawaj.
Małe państwo, którego nazwa kojarzy się z liczbą mnogą określenia małego pomieszczenia lub części ludzkiego serca.
-
Komory,
Komory.
-
Państwo, którego nazwa kojarzyłaby się ze słynnymi śpiewaczkami operowymi niskiego wzrostu, gdyby nie "polska litera".
Jakaś podpowiedź?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ł
Nie wiem, Łotwa?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
W Łotwie akurat Ł jest. W kraju, o który pytam, tego Ł zabrakło.
Skojarz przymiotnik związany z niskim wzrostem, z "Ł" w środku, w liczbie mnogiej.
Wyobraź sobie, że rozwiązujesz krzyżówkę i masz hasło "śpiewaczka operowa". Zamień na liczbę mnogą, połącz i masz nazwę państwa.
Chyba coś pomyliłem, ale wyszło mi karzełkowate diwy
Bo jako hasło do krzyżówki nic innego się nie udało znaleźć.
Idę przeglądać mapę, jak coś znajdę dam znać
-
Malediwy
-
Świetnie, Twoja kolej
Nazwa tego państwa sugeruje, że należy ono do obywatela Wielkiej Brytanii. Co to za państwo?
-
Angola?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Szybko i poprawnie.
-
To z braku pomysłu banalne: państwo o nazwie jak choroba, na którą teraz zaczyna się sezon.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
że Katar?
-
Że oczywiście
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
To też dam łatwe. Które państwo najbardziej ceni porządek i postęp?
-
Polska
-
Mam ambiwalentny stosunek do tej odpowiedzi bo niby słusznie, ale chodziło mi o inne państwo.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 3
3 gości