Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
Pod względem powierzchni ustępuje tylko Rosji. Do takiej definicji pasuje tylko Kanada. Ma tylko jedną granicę lądową, więc pasuje. Liczba ludności jest niewielka, więc do któregoś z sąsiadów musi pasować.
Mhm, ale parków narodowych jest 80. Chyba źle ułożyłeś pytanie (albo ja je źle odczytałem^^)
- mniejsza od Rosji, ale od innych sąsiadów większa, chyba o to chodziło
- najdłuższa granica z Chile 5150 km
- najwyższy szczyt Aconcagua 6962 m n.p.m.
- populacja jakieś 41 mln, więc przybliżona do populacji współgospodarzy EURO
- co do parków nie mam pojęcia
No Kanada na pewno nie, chociażby przez podpowiedź
No i chodzi o to, że powierzchnia mniejsza tylko od jednego sąsiada naszego
A co do granicy lądowej: najdłuższa z nich jest zbliżona do sumy pozostałych, nie wliczając granicy morskiej
krecik, też źle ;p
ex SMod ZŻU, MN
ex Mod Handel, Wojny, DiD, S&D, ST, PoO, WiP
Państwo musi być większe od Ukrainy, mniejsze od Rosji, a jego szczyt musi być wyższy niż najwyższy szczyt USA. Musi mieć dostęp do morza, a jego ludność ma być zbliżona do ludności jednego z sąsiadów Polski.
Państwa, które pasują do tego porównania, to: Chiny
Pakistan Indie Afganistan Kazachstan Argentyna
Chile Boliwia
Peru
Wykluczyłeś Argentynę i Kazachstan. Boliwia i Afganistan nie mają granicy morskiej. Chiny i Indie mają ponad miliard mieszkańców, czyli dużo więcej niż Rosja, nasz największy sąsiad. Skreślam je powyżej.
Granica Chile z Argentyną jest dużo dłuższa niż suma pozostałych granic.
Granica Pakistanu z Indiami to ok. 3k km. Suma granic pozostałych to ok. 3,8k km.
Granica Peru z Brazylią to ok. 1,5k km. Suma granic pozostałych to ok. 4k km.
Osobiście uważam, że Mati schrzanił to pytanie, ale że już znam odpowiedź, to jej nie udzielę. Podpowiem jeszcze, że w pytaniu jest dość oczywista zmyłka.
A więc podpowiedź: państwo o którym mowa, jest wśród sześciu skreślonych przez buleona. Jako, że wykluczyłem wcześniej Kazachstan i Argentynę, jest łatwiej
ex SMod ZŻU, MN
To niepodległe od ponad 1/3 wieku państwo ma dostęp do morza. Główną religią jest katolicyzm, a w tym państwie istnieje coś takiego jak Narodowy Kościół Katolicki.
Powinno wystarczyć
ex SMod ZŻU, MN
To państwo leży częściowo w europie i częściowo w Azji.
Graniczy ono z pięcioma państwami.(min. z Chinami)
Ma również dostęp do największego jeziora świata
bank centralny tego państwa zatrudnia ok 5052 osob, obraca on pieniedzmi o wartości ok 83 mld waluty tego państwa, banki w tym panstwie dzielą się na: miejskie, regionalne, banki regionalne II, banki powiernicze. najwyższa stopa inflacji w tym kraju miala miejsce w roku 74 i wynosila 20,9. stopa procentowa od roku 2002 wynosi 0,001. podział administracyjny tego państwa to tak 47 "oddziałów", w poslce nazywanymi wojewodztwami.
Azja, 47 regionów więc państwo w miarę duże, niska inflacja i niska stopa procentowa na poziomie promila... Jak dla mnie musi być Japonia i taka była pierwsza myśl.
ex SMod ZŻU, MN