strzelam bez sprawdzania Kazachstan
O jakim państwie mowa?
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
No to żeś strzelił jak łysy warkoczami o kant kuli
Źle!
-
Pod względem powierzchni ustępuje tylko Rosji. Do takiej definicji pasuje tylko Kanada. Ma tylko jedną granicę lądową, więc pasuje. Liczba ludności jest niewielka, więc do któregoś z sąsiadów musi pasować.
Mhm, ale parków narodowych jest 80. Chyba źle ułożyłeś pytanie (albo ja je źle odczytałem^^) -
Argentyna:
- mniejsza od Rosji, ale od innych sąsiadów większa, chyba o to chodziło
- najdłuższa granica z Chile 5150 km
- najwyższy szczyt Aconcagua 6962 m n.p.m.
- populacja jakieś 41 mln, więc przybliżona do populacji współgospodarzy EURO
- co do parków nie mam pojęcia
DObzie, dobzie? -
No Kanada na pewno nie, chociażby przez podpowiedź
No i chodzi o to, że powierzchnia mniejsza tylko od jednego sąsiada naszego
A co do granicy lądowej: najdłuższa z nich jest zbliżona do sumy pozostałych, nie wliczając granicy morskiej
krecik, też źle ;p
-
Nawet przy takim ułożeniu nic nie pasuje. Oto lista państw o powierzchni większej niż Ukraina, a mniejszej niż Rosja:
Korzystam z dwóch stron:
pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa…a_wed%C5%82ug_powierzchni
pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa…_najwy%C5%BCszego_szczytu
Państwo musi być większe od Ukrainy, mniejsze od Rosji, a jego szczyt musi być wyższy niż najwyższy szczyt USA. Musi mieć dostęp do morza, a jego ludność ma być zbliżona do ludności jednego z sąsiadów Polski.
Państwa, które pasują do tego porównania, to:
Chiny
Pakistan
Indie
Afganistan
Kazachstan
Argentyna
Chile
Boliwia
Peru
Wykluczyłeś Argentynę i Kazachstan. Boliwia i Afganistan nie mają granicy morskiej. Chiny i Indie mają ponad miliard mieszkańców, czyli dużo więcej niż Rosja, nasz największy sąsiad. Skreślam je powyżej.
Granica Chile z Argentyną jest dużo dłuższa niż suma pozostałych granic.
Granica Pakistanu z Indiami to ok. 3k km. Suma granic pozostałych to ok. 3,8k km.
Granica Peru z Brazylią to ok. 1,5k km. Suma granic pozostałych to ok. 4k km.
Najbardziej pasuje Pakistan. -
Źle, ale jest to jeden z dziewięciu państw wymienionych przez Ciebie
-
Osobiście uważam, że Mati schrzanił to pytanie, ale że już znam odpowiedź, to jej nie udzielę. Podpowiem jeszcze, że w pytaniu jest dość oczywista zmyłka.
-
Widzę, że słabo idzie
A więc podpowiedź: państwo o którym mowa, jest wśród sześciu skreślonych przez buleona. Jako, że wykluczyłem wcześniej Kazachstan i Argentynę, jest łatwiej
-
Siedem parków ma Boliwia, na pewno!
-
Dobrze krecik
Nie wspominałem, że kraj nie ma granicy morskiej, mówiłem tylko, że jej nie wliczam.
-
Zmyłka w porządku, natomiast "zbliżone" przy 5% różnicy, to lekkie przegięcie^^ <-- tak celem wyjaśnienia.
Krecik, zadajesz:) -
Stolica tego kraju jest jedną z najwyżej położonych na Ziemi.
Ze względu na różnice wysokości można wydzielić pięć stref klimatycznych.
? -
Etiopia?
-
Prawidłowo
-
To niepodległe od ponad 1/3 wieku państwo ma dostęp do morza. Główną religią jest katolicyzm, a w tym państwie istnieje coś takiego jak Narodowy Kościół Katolicki.
Powinno wystarczyć
-
Angola?
jeżeli tak oddaje komuś zadawanie pytania;) -
Dopsze
To jak będzie ktoś chętny, to niech zadaje
-
Dobra to może jednak zadam
To państwo leży częściowo w europie i częściowo w Azji.
Graniczy ono z pięcioma państwami.(min. z Chinami)
Ma również dostęp do największego jeziora świata
Starczy? -
Kazachstan ?u4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%
"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru." -
Krwawy Tapicer napisał(a):
Kazachstan ?
tak Zadawaj -
bank centralny tego państwa zatrudnia ok 5052 osob, obraca on pieniedzmi o wartości ok 83 mld waluty tego państwa, banki w tym panstwie dzielą się na: miejskie, regionalne, banki regionalne II, banki powiernicze. najwyższa stopa inflacji w tym kraju miala miejsce w roku 74 i wynosila 20,9. stopa procentowa od roku 2002 wynosi 0,001. podział administracyjny tego państwa to tak 47 "oddziałów", w poslce nazywanymi wojewodztwami.u4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
Z tymi bankami nie jestem pewien, ale 47 regionów ma Irak. Trafiłem?
-
Nie ten kraj, ale dobry kontynentu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
Azja, 47 regionów więc państwo w miarę duże, niska inflacja i niska stopa procentowa na poziomie promila... Jak dla mnie musi być Japonia i taka była pierwsza myśl.
-
i to jest prawidłowa odpowiedźu4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
Proste: nazwa stolicy tego państwa jest bardzo podobna do innego miasta, leżącego bliżej Polski i trzy razy bardziej ludnego.
-
Najbardziej pasowały mi Praia i Praga, ale Praga jest 8 razy bardziej ludna. W związku z tym dwa pytania:
- Czy miasto leżące bliżej leży w Europie?
- Czy miasto leżące bliżej też jest stolicą? -
Podpowiem inaczej: jedno z państw przez Ciebie typowanych ma istotny udział w tej zagadce
-
Pasowało by czeskie Brno (404 820) i siedziba rządu Szwajcarii Berno (133,920) chociaż to taka stolica nie stolica.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 6
6 gości