Mongolia za wielkich Chanów?
O jakim państwie mowa?
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Imperium Czyngis-Chana
-
Obydwie odpowiedzi jak najbardziej poprawne,ale Fireredsky był pierwszy więc zadaje.;)
-
Pewien człowiek, choć był synem żołnierza francuskiego, został polskim działaczem niepodległościowym, a nawet przywódcą sporej organizacji. Chciał wprowadzić republikę, znieść pańszczyznę i wiele innych rzeczy, które nie spodobały się Rosjanom i uwięziono go w Cytadeli. Tam też umarł i od tego momentu więźniowie nie mieli światła.
-
Karol Levittoux.?
-
O jakim państwie mowa?
ale WTOPA :x myślałem, że to historyczny
tak, Karol Levitoux, zadajesz
a tu insiracja do zadania tego pytania: youtube.com/watch?v=HMf0dh7YcNI -
Państwo to postrzegane przez większość Narodów jak całość,de facto jest podzielone na dwa niezależne kraje - choć oficjalnie niepodległość jednej z republik uznaje tylko jeden kraj na świecie. Stolica obydwu tworów znajduje się w jednym mieście i mimo dużego napięcia pomiędzy ludnością obu narodów bardzo rzadko dochodzi do krwawych potyczek czy zamachów.
-
Belgia?
-
-
daj jeszcze jakąś podpowiedz
-
Zapewne chodzi o Cypr?
-
ja nie bym był taki pewien
-
fafi napisał(a):
Zapewne chodzi o Cypr?
A niech to
Miałem nadzieję że pomęczycie się z tym ze 3 dni chociaż....
Oczywiście odpowiedz prawidłowa,jest to Cypr.
Cypr dzieli się na Republikę Cypryjską oraz Turecką Republikę Cypru Pólnocnego.
Są to dwa odrębne kraje które mimo wspólnej stolicy (Nikozja) bardzo rzadko dopuszczają się aktów terroru,nawet mimo tego że mieszkający po jednej stronie wyspy Grecy jak i po drugiej Turcy roszczą sobie prawa do całej wyspy.
TRCP jest uznana jako niepodległe Państwo przez Turcję,Autonomię Azerską oraz jedną z islamskich organizacji międzynarodowych.
Zadajesz.;)Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Edzio13 ().
-
a jednak Cypr
-
Państwo, w którym potoczna nazwa mieszkańców jednego z regionów kojarzy się z zupełnie innym państwem.
-
Zachodni Bengal (Indie) -> Bengalczycy -> Bangladesz (Wschodni Bengal)? chociaż to może nie pasować do słowa "potoczna", które pewnie nie znalazło się tam bez powodu
albo Macedonia (Grecja) -> Macedończycy -> Była Jugosławiańska Republika Macedonii (FYROM) - ten sam problem co wyżej, czy to potoczne? -
Nie, chodzi mi o inny kraj.
-
Hiszpania Katalonia i los polacosMultikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
[22:58] <Witcher> czy Cie szatan opuscil?! -
Dobrze, zadajesz.
-
Popularne polskie czekoladowe wafelki są najpopularniejszymi słodyczami w tym pięknym kraju, sami Polacy zaś stanowią największą po obywatelach grupę etniczną zamieszkującą owy kraj.Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
stawiałbym na Litwę, ale nie mam pojęcia o jakie wafelki chodzi, albo ich tam nie widzialem, albo zapomniałem o tym
-
-
Islandia?
-
Tak. Za wiki: Gdy 11 marca 1999 roku przybył do Polski prezydent Islandii Ólafur Ragnar Grímsson, przyznał że "Całe pokolenie Islandczyków wyrosło na dwóch rzeczach – amerykańskiej coca-coli i polskim Prince Polo".
Twoja kolej.Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
Liczba opisująca długości granic lądowych [wyrażona w kilometrach] jest mniejsza niż liczba opisująca najwyższy szczyt [wysokość wyrażona w m] tego państwa.
Długość linii brzegowej jest większa niż suma granic lądowych.
Najniższy punkt tego kraju jest niewiele niższy niż polski odpowiednik.
Siedem miast ma 1 000 000* mieszkańców i więcej.
* lub niewiele mniej do 50k -
Francja.Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
Bardzo dobrze
-
-
Bangladesz
-
No kurde, bez sensu taka zabawa. Zadajesz.Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
[22:58] <Witcher> czy Cie szatan opuscil?!
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0