Wasze ulubione książki

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Mnóstwo tu by trzeba wymienić, wielu pominąć 8-/
      Stanisław Lem - prawie wszystko
      Joseph Heller - Paragraf 22 (goraco polecam)
      Frank Herbert - cykl o Diunie
      Janusz A. Zajdel szczególnie Limes Inferior
      Michał Bułhakow - Mistrz i Malgorzata
      Gene Wolfe - Cień kata
      Karl E. Wagner - cykl o Kanie
      Marcel Proust - W poszukiwaniu straconego czasu
      Mircea Eliade - Religia, literatura i komunizm. Dziennik Emigranta.
      Tolkien - oczywiście
      Sapkowski - genialne
      i tak można długo jeszcze :D :E
      zgodzę się z przedmówca również Clancy jest znakomity 8-)
      edit: jakby ktoś mnie zapytał jakie 10 ksiązek zabrałbyś na bezludną wyspę miałbym poważny problem, żeby wybrać :( :O
      Tabi - ni yande
      yume - wa kareno - o
      kakemeguru
      :czytam:

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Matsuo ().

• RE: Wasze ulubione książki

1.Eragon
      2.Najstarszy
      3.Brisingr
      4.Cyfrowa Twierdza
      5.Anioły i Demony
      6.Sapkowski
      7.Tokien
      8.Ksiazki astronomiczne

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Kittaz ().

• no cóż przyznam się :

1. Harry Potter (wciągnęła mnie swego czasu niemiłosiernie i często chętnie wracam)

2. Władca Pierścieni (piękna epicka opowieść nie można nic dodać to trzeba przeczytać i się wczuć)

3. Hobbit (powiązane z Władcą bardzo miła książka)

4. Bąbel i Syfon na tropie oraz Klub Włóczykija (Edmund Niziurski jest świetny)

5. Makbet

6. Świętoszek

Kolejność przypadkowa
    • Uwielbiam "Zmierzch" i całą sagę :)
      Książka wciąga bardzo ;) w dwa dni przeczytałem dwa tomy :)
      Ani się nie zorientowałem, gdy wybiła godzina 3 nad ranem, gdy kończyłem :)

Tak poza tym to podoba mi się Trylogia Sapkowskiego, a także Wiedźmin.
      <Rosska> wiesz, co Zimny? Ty jesteś gorszy od pana V. i pana W. razem wziętych ;x
      19.01.2010 - Top4 Ogame.pl w wydobyciu deuteru.
    • 10 Dan Simmons
      9 Richard Morgan
      8 J. R.R. Tollkien
      7 Dawid Weber
      6 Lois M. Bujold
      5 Frank Herbert
      4 Gay Gavriel Kay
      3 Elizabeth Moon
      2 Andrzej Sapkowski
      1 Zgadnie ten który, czytał i przyjrzy się memu avatariwi

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez BaldwinStark ().

• 1 Trylogia Czarnego Maga ( całość )
      2 Malowany Człowiek
      3 Wiedźmin ( całość )
      4 Carrie
      5 Koło Czasu ( do 4 tomu )
      6 Miecz Prawdy ( do 3 tomu )

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Amber ().

• Tak przegladam(troszke pobieznie :D Wasze wypowiedzi i stwierdzam ze z reguly przewazaja(skupie sie na moich ulubionych gatunkach fantasy i sf) trzy pozycje Harry Potter Wladca Pierscieni i Wiedzmin a co z "DIUNA" Franka Herberta?Mam tu na mysli cala sage.To co stworzyl niezyjacy juz pisarz smialo mozna nazwac arcydzielem.Cala opowiesc jest FENOMENALNA!!!Podloze religijno-gospodarczo-polityczne jest tak rozbudowane ze wciaga jak wir.W moim osobistym rankingu w skali od 0-10 "DIUNIE" wystawiam 11 a "Wladcy..." 10,9 ;] Przeczytalem ja juz trzy razy i przypuszczam ze zrobie to jeszcze nie raz.GORACO POLECAM!!!
    • Co prawda ja bym polemizował pierwsza część Diuny (notabene czytam minimum raz w roku), to rzeczywiście ocierająca się o geniusz książka natomiast każda kolejna jest coraz gorsza, no może jeszcze Mesjasz Diuny mi się bardzo podobał. Co do kontynuacji pisanych przez innych autorów się nie wypowiem bo jeszcze nie przeczytałem. Sukces Władcy Pierścieni nie może dziwić, gdyż jest kamieniem milowym dla światowej fantasy i tak pozostanie jeszcze bardzo długo, podobną role odgrywa przecież Wiedźmin czy poza księgą całości jest w stanie ktoś wymienić inną sagę fantasy napisaną przez polaka w tamtym czasie? Czy nie warto wspomnieć o Hyperionie Simmonsa obecnie znów był szum bo nowe wydanie, ja zaś czytałem jeszcze stare z nowej fantastyki i też było dobre. Jak przeglądałem nikt tez nie wymienia za często Dicka (poza Władcą z wysokiego zamku), ale on napisał znacznie więcej, sam moje pierwsze kroki stawiałem w jego sci-fi. Z nowszych pisarzy na uwagę zasługuje jeszcze przecież Morgan z bardzo dobrymi Modyfikowanym Węglem i Upadłymi Aniołami, sama Moon napisała moim zdaniem genialną powieść Prędkość Mroku, czym zdeklasowała swoje wcześniejsze książki będące średniaczkami. A Kay uczeń Tolkiena , inni autorzy mażą by napisać książkę, którą krytycy choć przyrównają do jego słabszych pozycji. Na koniec zostawiłem jeszcze Martina mojego konika który zaczynał od bardzo dobrej sci-fi a przerzucił się i pisze obecnie najlepszą moim zdaniem sagę Fantazy bijącą Potery Jordany i wszelkich innych obecnych autorów na rynku.

ps zapomniał bym Gra Endera wymiata i basta :P

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez BaldwinStark ().

• "Gra Endera" faktycznie mocna podczas czytania okreslil bym ja jako poprawna:)ale jedno zdanie i takie BOOOM!!!!ze glowa mala diametralnie zmienia spojrzenie na sytuacje i opinie o ksiazce!Jezeli chodzi o "Diune"to mam nadzieje ze czytasz caly szescioksiag co roku a nie tylko pierwszy tom :D"Mesjasz Diuny" podobnie jak i "Dzieci Diuny" kontunuja watki rozpoczete w samej "Diunie" natomiast w "Heretykach Diuny" i "Kapitularzu Diuny"jest kilka nowych watkow ktory owiane taka tajemnica sprawiaja ze przez niektorych uwazana jest za lepsza niz sama"Diuna" dlatego nie moge zrozumiec Ciebie i Tobie podobnym.Ja rozumiem kwestia gustu na szczescie jestescie w mniejszosci ;] Mnostwo ludzi jest zdania ze to istne arcydzielo:)
    • Wiesz mnie cały wątek z Boga Imperatora Diuny się nie podobał znudził mnie tak że ledwo dobrnąłem do końca
      Przy okazji zdecyduj się czy nas rozumiesz czy nie bo sobie przeczysz.
      Moje ulubione cytaty.
      "Popularny człowiek wzbudza zawiść potężnych"
      Hawat o Leto II
      "Blithr płynie z miasta, mądrość z pustyni"
      Yeah do Paula
      "Kobieta jest twoim polem:zatem idź i uprawiaj je"
      Chani do Paula
      "Niewolo się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przezemnie. A kiedy przejdzie obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja."
      Litania przeciw strachowi
    • Nie rozumiem ludzi ktorzy czytaja pierwszy tom a pozostalych nie i komentuja ^^ rozumiem ze kazdy ma swoje gusta i to co podoba sie jednemu nie koniecznie musi podobac drugiemu.Przede wszytskim nie rozumiem Was (malkontentow)i innych "przeciwnikow" "Diuny" ktorych argumenty wydaja mi sie co najmniej naciagane:)Jezeli chodzi o cytaty to zgadzam sie z Toba cala saga jest nimi naszpikowana praktycznie przed kazdym rozdzialem jest mysl godna zapamietania.Natomiast litania przeciw strachowi to zupelnie co innego:pierwszy raz spotykamy sie z nia podczas proby o czlowieczenstwo Paula (wypowiada ja gdy trzyma reke w skrzynce indukcyjnej)."Bog..."faktycznie odbiega troche poziomem od innych pozycji ale ta czesc musi istniec.
    • Wiesz ja zrozumiałem że nie rozumierz iż my po przeczytaniu wszystkich części, stroimy fochy z wszystkich po pierwszej części. Ja w każdym razie komentuje tylko książki które przeczytałem, a zalicza się do tego cały cykl mimo że strasznie się katowałem "Bóg Imperator Diuny", resztę cyklu i tak uważam za coraz słabszy. Ponadto dobre cytaty można znaleźć tylko w pierwszym tomie. Bo jakoś nie pamiętam cytatów z innych tomów i nie można też na takie trafić zbyt często.

"Świat jest ścierwem. Któż zawróci anioła śmierci? Stać się musi wola Szej-Huluda"
      Rytuał inicjacji jeźdźca piasków

A żeby zakończyć radosnym motywem mały dowcip

-Co robi Fremen gdy popada w depresje
      -Zalewa robaka

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez BaldwinStark ().

• W takim razie uwierz mi na slowo w kolejnych tomach dobrych cytatow jest mnostwo:)Troszke z innej beczki czy orientujesz sie moze gdzie znajde "Piesn Lodu..." ale w formie elektronicznej na komorki(e-booki)?
    • Trylogia Dahak
      Trylogia StarCraft/Baldur's Gate
      Wiedźmin
      Zaprzysiężony Bogu Wojnym Ride
      Kontakt
      Dzień Zagłady
      Kapłan
      China Lake
      Czas Werbli
      Ostre Cięcie
      Maximum Ride
      Wszystkie ksiazki Pratchetta
      i inne
    • Siergiej Łukjanienko - Nocny Patrol i kontynuacje (poza Dziennym, bo trochę odstaje od reszty ;) ),
      Brudnopis i Czystopis tego samego autora,
      Piknik na skraju drogi - Strugackich,
      Brian Daley - Przygody Hana Solo
      a aktualnie zaczynam zżerać Lema (pokój na ziemi)