Wasze ulubione książki

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Kiedyś moimi ulubiony książkami była saga Pottera i Ojciec Chrzestny (ewentualnie coś z Kinga). Ale ustąpiły miejsca niesamowitej trylogii Thomasa Harrisa:
      Czerwony Smok
      Milczenie Owiec
      Hannibal

Wspaniałe dreszczowce kryminalne, trzymające w napięciu od samego początku do końca.
      Niesamowite są wszelkie monologi, a przede wszystkim dialogi Lectera z Clarice Starling.

Polecam...100 razy lepsze od filmów ;) :]
    • Ogolnie Tolkiena - Władce Pierscieni, Hobbita ...

Ale z takich bardzier patriotycznych to np Kamienie na Szaniec ... Jeszcze czytalem je jako lektura, obowiazkowa a sie spodobala, jedyna ktora w calosci przeczytalem ze szczegolami ;)
    • Dla mnie najlepsze książki to opowiadające o okresie 2 wojny światowej o okolicznych lat np.
      S.Grzesiuk "boso ale w ostrogach" "pięć lat kacetu" "na marginesie życia"- tą chciałbym przeczytać. Do tego "rozmowy z katem"
    • Ja obecnie przez szkołę mam bardzo mało czasu na czytanie :/ Z moich ulubionych to:

J.R.R. Tolkien - Władca Pierścieni (Słyszałem o "Silmarillion" i że jest świetne, może kiedyś kupię)
      Christopher Paolini - Eragon + Najstarszy.
      R.A. Salvatore - Legenda Drizzta (przeczytałem 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i teraz część 9 czytam. Ta seria ma dość dużo "rzeczy nieprzemyślanych", chodzi mi o to, że np. w części 8 ciągle, kiedy pojawiała się wzmianka o Wulfgarze (jeden z głównych bohaterów) cały czas było jakim był wspaniałym wojownikiem i w jaki sposób zginął. Jednakże książkę się dobrze czyta i ma dobrą fabułę)

HP lubiłem bardzo 4 lata temu, teraz trochę wydoroślałem ; )

Wiedźmina nie czytałem, ale może kiedyś ;>.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Meph1k ().

• RE: Wasze ulubione książki

moje to:
      1.Harry Potter
      2.Clive Cussler(Żeglarz,Sahara)
      3.J.R.R.Tolkien
      4.i jeszcze jedna o dzieciach szpiegach ale tytułu nie pamiętam(autora też)
    • nerwus_kmk napisał(a)
      Wszystkie książki Brown'a

Brown'a się bardzo dobrze czyta.
      Ostanio jakoś mi jeszcze wpadła seria Stephana King'a "Mroczna wieża"
      i muszę przyznać, że jeszcze żadna książka mnie tak nie wciągnęła.

Zastanawiam się teraz czy warto też przeczytać inne jego książki
      jakoś czytał to chętnie poznam opinie ;]
    • Ulubiona to z pewnością Ojciec Chrzestny. Swego czasu czytałem też książki Robina Cooka, J.R.R. Tolkiena. Z Tolkiena chyba najbardziej podobał mi się po prostu Hobbit :D Jak po raz pierwszy zetknąłem sie z twórczością tego pisarza to miałem może 10 lat. Czytając Hobbita świetnie się bawiłem, wszystkie zdarzenia przeżywałem dosłownie razem z małymy bohaterami. Nigdy później żadna książka nie dostarczyła mi tyle przyjemności z czytania, tyle zabawy. Gdy czytałem Władcę Pierścieni byłem już starszy i trudniej było mi się tak cieszyć z "byle czego". Jednakże na swoją ulubioną książkę wybrałem Ojca Chrzestnego, ponieważ zawiera w sobie wiele prawd i postaw moralnych, wg których staram się postępować. Poza tym to oczywiście także świetna historia, którą z przyjemnością się "pochłania".
    • właśnie sobie kupiłem "Silmarillion" Tolkiena.......bardzo jestem zawiedziony, ksiażka zupełnie inna niż sie spodziewałem 8-/ - ale Tolkien łebski był, a ten zbiór opowiadań tylko to potwierdza 8-)

czytałem ostatnio (po raz kolejny) Anioły i Demony Brown`a - jak jest ktoś kto nie zna to polecam ;)
    • r-A-f-A-l napisał(a)
      właśnie sobie kupiłem "Silmarillion" Tolkiena.......bardzo jestem zawiedziony, ksiażka zupełnie inna niż sie spodziewałem 8-/ - ale Tolkien łebski był, a ten zbiór opowiadań tylko to potwierdza 8-)

czytałem ostatnio (po raz kolejny) Anioły i Demony Brown`a - jak jest ktoś kto nie zna to polecam ;)

Bo Silmarillion to książka zupełnie inna niż Władca Pierścieni :)

Ulubione książki to ogólnie cała twórczość Tolkiena (polecam dwie książki K. Jeskowa jeżeli ktoś bardo lubi WP), Paoliniego (nowa książka pt "Brisingr" jest bardo dobra, gorąco polecam).
      Również cykl książek o Gwiezdnych Wojnach jest wart uwagi jeżeli ktoś lubi fantastykę :)
      oczywiście Sapkowski (klasyka) oraz książki G. Kenta
    • Meksus napisał(a)
      nerwus_kmk napisał(a)
      Wszystkie książki Brown'a

Ostanio jakoś mi jeszcze wpadła seria Stephana King'a "Mroczna wieża"
      i muszę przyznać, że jeszcze żadna książka mnie tak nie wciągnęła.

Jest tez komiks ( czy jak niektorzy wola nowela graficzna ) Kinga pt. " Dark tower" , oczywiscie na podstawie ksiazki. Co do fabuly sie jeszcze nie wypowiem, bo moja wersja to "Der Dunkle Turm", czyli po niemiecku i jeszcze sie za to nie zabralem, ale rysunki doskonale, kolory, mimo ze nieco komputerowe, rowniez. Ot, taka ciekawostka.
    • Ja, przeczytawszy książkę "Sprzedawca Broni" Hugh'a Lauriego, wznoszę ją na swój mały piedestał.
      Idealne połączenie thrilleru i komedii. Książka potrafi trzymać w napięciu, mocno rozbawić, a czasem minimalnie nawet wzruszyć.
    • Autorow wymieni bo ksiazek jst duzo:P
      -A. Christie(chocby "Morderstwo na Orient Express")
      -C. Hoben ("Nie mow nikomu")
      -Clive Cussler(oj duzo)
      -Pratchet
      -R.Ludlum(od trylogii Bourne)
      pozdrawiam
    • Wszystkie książki Clarksona;) Zwłaszcza 'Świat według Clarksona' 'Nie zatrzymasz mnie' i 'Wściekły od urodzenia' :)
      Pisane sa w fajny i zabawny sposób^^
      Harry Potter też w sumie może być;) wciąga^^
    • Tak samo jak kolega powyżej, uwielbiam całą twórczość Tolkiena, którego uważam za mistrza fantasy, jak zresztą wielu ludzi też tak uważa. ^^

Czytałem już wszystkie dzieła po kilka razy i nie mam zamiaru przestawać czytać w dalszym ciągu. ^^