Manchester United

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Yamato Damashi napisał(a):

EDIT: Ukształtowanych? Raczej nie. Żadnego doświadczenia w grze w największych klubach, często wyłapywanych ze słabych lig. Grali w piłkę, tylko tyle.

Jeśli w początkowym etapie kariery nie zostaną odpowiednio poprowadzeni to potem już nic z nich nie będzie. To o czym piszesz to co najwyżej ogrywanie i doszkalanie a nie właściwe szkolenie. Wyłapywanie przyszłych gwiazd ze słabszych klubów swiadczy o dobrej sieci skautów ale nie o wysokim poziomie szkolenia.
    • Cezarcfc napisał(a):

Yamato Damashi napisał(a):

EDIT: Ukształtowanych? Raczej nie. Żadnego doświadczenia w grze w największych klubach, często wyłapywanych ze słabych lig. Grali w piłkę, tylko tyle.

Jeśli w początkowym etapie kariery nie zostaną odpowiednio poprowadzeni to potem już nic z nich nie będzie. To o czym piszesz to co najwyżej ogrywanie i doszkalanie a nie właściwe szkolenie. Wyłapywanie przyszłych gwiazd ze słabszych klubów swiadczy o dobrej sieci skautów ale nie o wysokim poziomie szkolenia.

No dobra, ok. Ale tej przyszłej gwieździe trzeba zapewnić szkolenia i treningi na światowym poziomie takie jak ManU zapewnia młodym zawodnikom, dla każdego indywidualnie biorąc pod uwagę jego najlepsze cechy i kształtowanie je na coraz wyższy poziom. To właśnie przez to młodzi zawodnicy ManU są wypożyczani czy też znajdują się potem na liście życzeń najlepszych światowych klubów.

Uni 16: TOP 200 OFF
      Uni 34: TOP 30 OFF
      Uni Cosmos: TOP 600 ON
    • hola hola
      chodziło mi o wychowanków :|
      myślałem że to oczywiste

kupić świetnego młodego piłkarza do dobrego klubu to każdy może, do Manchesteru przechodzą chętniej bo wiedzą że jest trener który na nich stawia
      a takimi zawodnikami jak Ronaldo, Rooney czy RvN interesowało się pół europy w momencie przejścia do ManUtd
      i takich zawodników kreuje każdy wielki klub - zaprzeczy ktoś? nie mówie już o takiej Chelsea i aktualnie Man City bo to skrajność
    • Z wychowanków również słyną, co prawda ustępują tutaj aktualnie jakością (pechowe pokolenie dla wyspiarzy) Barcelonie, lecz wcielają zawodników do składu młodych, którzy naprawdę dają radę w Premier League, a nawet zdobywają trofea (Manchester w meczach pucharowych wystawia młode składy). Oczywiście za wyjątkiem Fletchera tacy wychowankowie United (Macheda, Welbeck, Gibson, Cleverley, Jonny Evans (któego chciała Barca, podobno) ustępują klasą aktualnym wychowankom Barcy (Iniesta, Pedro, Bojan o Messim nie wspominając :)), lecz w Premier League są kluczowi jeśli trafią się kontuzje bądź zmęczenie.

United też miało (ma) swoich wielkich zawodników-wychowanków którzy stali/stoją na poziomie Messiego typu Giggs, Schooles, Beckham, Rooney (przepisy FIFA mówią, że można nazywać go wychowankiem, rozumiem że możecie się nie zgadzać, można wykreślić) Neville, czy jeszcze dalej w przeszłość zaglądając cała ekpipa Busby Babes :).

Aktualnie mogę się nawet zgodzić, że Barca 'produkuje' lepszych wychowanków, ale w niedalekiej przeszłości role były zupełnie odwrócone ;)

Z wychowanków również słyną, co prawda ustępują tutaj aktualnie jakością (pechowe pokolenie dla wyspiarzy) Barcelonie, lecz wcielają zawodników do składu młodych, którzy naprawdę dają radę w Premier League, a nawet zdobywają trofea (Manchester w meczach pucharowych wystawia młode składy). Oczywiście za wyjątkiem Fletchera tacy wychowankowie United (Macheda, Welbeck, Gibson, Cleverley, Jonny Evans (któego chciała Barca, podobno) ustępują klasą aktualnym wychowankom Barcy (Iniesta, Pedro, Bojan o Messim nie wspominając :)), lecz w Premier League są kluczowi jeśli trafią się kontuzje bądź zmęczenie.

United też miało (ma) swoich wielkich zawodników-wychowanków którzy stali/stoją na poziomie Messiego typu Giggs, Schooles, Beckham, Rooney (przepisy FIFA mówią, że można nazywać go wychowankiem, rozumiem że możecie się nie zgadzać, można wykreślić) Neville, czy jeszcze dalej w przeszłość zaglądając cała ekpipa Busby Babes :).

Aktualnie mogę się nawet zgodzić, że Barca 'produkuje' lepszych wychowanków, ale w niedalekiej przeszłości role były zupełnie odwrócone ;)

Wszyscy wymienieni wychowankowie stali na poziomie Messiego kilka lat temu, obecnie są daleko za nim ale na przestrzeni lat na pewno mu dorównują ;) Ale to nie tylko MU ma problemy z wychowankami ale i cała Anglia jak słusznie zauważyłeś :) a skąd żeś wziął to o tych przepisach FIFY, onet/wp ? XD Rooney wychowankiem MU... żart dnia.
    • Status wychowanka otrzymuje zawodnik który spędził 3 lata w danym klubie przed ukończeniem 21 roku życia ;p

Rooney ma 24 lata, rocznikowo 25
      przeszedł do klubu w 2004 roku czyli wieku 18 lat a teoretycznie 19 bo ukończył je w tym samym roku

pełnych 3 lat nie spędził - rocznikowo spędził - nie wiem jak oni to licza ;p
    • G R A N T napisał(a):

Z wychowanków również słyną, co prawda ustępują tutaj aktualnie jakością (pechowe pokolenie dla wyspiarzy) Barcelonie, lecz wcielają zawodników do składu młodych, którzy naprawdę dają radę w Premier League, a nawet zdobywają trofea (Manchester w meczach pucharowych wystawia młode składy). Oczywiście za wyjątkiem Fletchera tacy wychowankowie United (Macheda, Welbeck, Gibson, Cleverley, Jonny Evans (któego chciała Barca, podobno) ustępują klasą aktualnym wychowankom Barcy (Iniesta, Pedro, Bojan o Messim nie wspominając :)), lecz w Premier League są kluczowi jeśli trafią się kontuzje bądź zmęczenie.

Wszyscy wymienieni wychowankowie stali na poziomie Messiego kilka lat temu, obecnie są daleko za nim ale na przestrzeni lat na pewno mu dorównują ;) Ale to nie tylko MU ma problemy z wychowankami ale i cała Anglia jak słusznie zauważyłeś :) a skąd żeś wziął to o tych przepisach FIFY, onet/wp ? XD Rooney wychowankiem MU... żart dnia.

Jej.. Takie gadanie. Jak Messi będzie starszy to też już nie będzie w pełnej formie, każdy ma swoje lata świetności, które prędzej czy później i tak przeminą.

• Black Grucha napisał(a):

Status wychowanka otrzymuje zawodnik który spędził 3 lata w danym klubie przed ukończeniem 21 roku życia ;p

przeszedł do klubu w 2004 roku czyli wieku 18 lat a teoretycznie 19 bo ukończył je w tym samym roku

Właśnie liczyłem rocznikowo. Nie jestem pewien jak to wygląda w praktyce. :P

GRANT właśnie dlatego podkreśliłem, że nasi obecni wychowankowie nie dorównują tym katalońskim, lecz w niedalekiej przyszłości role były inne.

Black Grucha napisał(a):

Status wychowanka otrzymuje zawodnik który spędził 3 lata w danym klubie przed ukończeniem 21 roku życia ;p

GRANT właśnie dlatego podkreśliłem, że nasi obecni wychowankowie nie dorównują tym katalońskim, lecz w niedalekiej przyszłości role były inne.

W przyszłości były :P ? Że co muahahah ^^
    • Firo napisał(a):

Black Grucha napisał(a):

W przyszłości były :P ? Że co muahahah ^^

Łapiesz za słówka...

Co do meczu ManU - Chelsea. Liczę na dobre widowisko, mam nadzieje, że SAF wystawi od początku w ataku Rooneya wraz z Chicharito :) Ale bardzo bym się cieszył także jak zobaczę Owena od pierwszego gwizdka, liczę na niego w tym sezonie. Panie Boże chroń ManU w tym sezonie od kontuzji.

• no i wygrana w meczu z Chelsea o tarczę wspólnoty , 1:3 ! :)
      pierwsze połowa strasznie nudna.. druga połowa już ciekawsza, a w szczególności emocjonująca końcówka.
      taka gra w lidze bardzo by mi pasowała, początek obiecujący, zobaczymy co dalej..

dawno tego nie robiłem, ale.. oceny :D

VdS - 8 - bezbłędny dzisiaj, dużo świetnych interwencji, pomimo wieku ciągle klasa światowa :)
      O'Shea - 7 - po za błędem przy bramce dla Chelsea to solidna gra
      Vidić - 8 - pewny w obronie, nie puszczał nikogo, wygrane pojedynki główkowe
      Evans - 5 - jak dla mnie bardzo słabo, nie radził sobie w drugiej połowie ze Sturridgem
      Fabio - 6 - też nie najlepiej, trochę błędów z jego strony..
      Carrick - 6,5 - niewidoczny, raz czy dwa widziałem jego udane interwencje w obronie
      Scholes - 8 - świetny mecz, tylko jeden błąd, mam nadzieje, że podczas sezonu to on będzie grał w podstawowej 11 wraz z Fletcherem
      Valencia - 9 - gracz meczu dzisiaj chyba, świetne podania, gra w obronie, bramka, zgranie, Cole sobie z nim w ogóle nie radził, wielki plus ;)
      Park - 7 - pracowity jak zawsze ;)
      Rooney - 7,5 - asysta świetna , ale jego stać na więcej, cały czas mam w głowie jego pogoń za zawodnikiem Chelsea i piękny, czysty wślizg, to było coś.. :D
      Owen - 6 - słabiutko, w ogóle niewidoczny w dzisiejszym meczu

zmiennicy :
      Javier Hernandez - 8 - wszedł, strzelił gola, mógł strzelić jeszcze jednego, no, ale nie udało się. Wierzę bardzo w tego zawodnika podczas ligi , jest młody i widać, że posiada naprawdę imponujący talent do strzelania goli , świetne zgranie z Valencia i Berbatovem z tego co zauważyłem
      Berbatov - 7,5 - w tym sezonie miejmy nadzieje, że się odblokuje, a zaczął naprawdę ładnie ;) świetny gol, akcja z Nanim miodzio :D
      Fletcher - 7 - grał krótko, ale pewnie
      Smalling - 6 - nie zaimponował mi dzisiaj, stać go chyba na więcej
      Nani - 7 - gdyby nie piękna asysta to był dał 6 , bo to był słaby mecz w jego wykonaniu
      Giggs - 6,5 - też jakoś mało widoczny, może miał za mało czasu na pokazanie się

podsumowując : GLORY GLORY MANCHESTER UNITED
    • no nie powiem początek sezonu bardzo obiecujący :)

Manchester United 3:0 Newcastle
      (bramki : Berbatov, Fletcher, Giggs )

zacznijmy od tego , że mecz zacząłem oglądać dopiero od 20 minut, ponieważ nie dało się znaleźć dobrego , bez zacinki linka.. po wielu staraniach w końcu udało mi się wyszukać z bardzo dobrą jakością i be zacinania na sopcast ;)
      mecz to w zasadzie jednostronna gra, United przeważało przez CAŁY mecz, posiadanie w pierwszej połowie w pewnym momencie wyniosło 78 - 22 dla United :)
      całą gra drużyny na +, gdyby jeszcze mniej błędów w podaniach to byłoby wyśmienicie, jednak 3 pkt na początek sezonu bardzo cieszą.

oceny wg. mnie (od ok. 20 minuty meczu) :

VdS - 7 - dużo roboty nie miał, to co miał wybronić to wybronił
      Evans - 7 - solidna gra w obronie, kojarzę jeden niepotrzebny błąd w podaniu
      Vidić - 7,5 - nadrabiał wszystkie błędy O'Shea , czyścił w 100%
      Evra - 7 - słaba postawa na mistrzostwach w RPA chyba nie odbiła się na jego formie, bo nadal gra dobrze, martwi mnie jedynie ta kontuzja pod koniec meczu, oby nic poważnego..
      O'Shea - 5 - dzisiaj to był jego mecz.. ale głównym jego popisem były błędy, głupie straty, słaba gra w obronie, liczę na poprawę w następnym meczu
      Nani - 6 - aktywny jak nikt inny, ale co z tego jak nic mu nie wychodziło, słabe dośrodkowania, podania również, stać go na więcej..
      Valencia - 7 - w obronie dzisiaj szalał niesamowicie, natomiast w ataku jakby trochę gorzej, ale też przyzwoicie :)
      Fletcher - 7,5 - gol , solidna gra, oby tak dalej
      Scholes - 9 - man of the match :D 2 piękne asysty, wspaniałe podania, czego chcieć więcej? w meczu z Chelsea grał równie dobrze, oby tak dalej, a będzie wspaniale. Nie wierzę jak można tak dobrze grać mając niespełna 36 lat ;>
      Rooney - 6 - przeciętnie, coś nie może się wstrzelić, parę zmarnowanych dobrych okazji..
      Berbatov - 7,5 - tylko tyle, byłoby 8, ale dwie zmarnowane 'setki', szkoda.. Gola strzelił :) Ale widać znaczną poprawę jego gry , dużo lepiej to wygląda niż w poprzednim sezonie :)

zmiennicy :
      Hernandez - 6 - niewidoczny, ale to jego debiut w lidze angielskiej, ma czas na rozegranie :)
      Giggs - 7,5 - pomimo lat.. ;> bramka - klasa światowa
      Rafael - bez oceny, za mało czasu grał
    • GoToSleep mógłbyś przestać pisać ManU? Już wałkowaliśmy ten temat miliony razy tutaj, żaden z prawdziwych fanów (bo kibicem to się mogą osoby z karnetem nazywać) United tak nie napisze ze względu na to, że kojarzy się głównie z wulgarną przyśpiewką Liverpoolu o tragedii w Monachium. Żaden z szanujących się fanów tudzież kibiców całej piłki nożnej z szacunku nie nazywa tym skrótem United. Zainteresowani mogą wygooglować tą przyśpiewkę, nie przystoi człowiekowi takiego czegoś przez usta przepchnąć, już na pewno nie będę tego tutaj wstawiał. Dzięki z góry :)

Mecz? Totalna kontrola niczym Barcelona w Premiera Division. Posiadanie nie spadało poniżej 70%, Newcastle jedynie wyprowadzało czasem kontry i piłki wybijało. Trochę sytuacji, szkoda, że Berbatov nie wcisnął drugiej bramki lub nawet trzeciej.
      Martwi mnie Rooney, bardzo słabo dziś. Świetny Scholes, jemu chyba ubywa lat :). Giggs wyśmienita bramka, kopara mi opadła. Skrzydła nieźle pracowały, Nani na początku trochę głupio piłki tracił niecelnymi podaniami, ale później mądrze podawał w pole karne. Valencia równo, aktywnie, tylko szkoda, że w niektórych sytuacjach nie pokusił się o akcje indywidualną i strzał.

Więcej takiej gry i wrócimy na tron. ]:-D
    • Co do "ManU" nie ma problemu, wręcz to oczywiste. W sumie taki nawyk został, mimo iż zawsze uzywałem Manchester United O.o a do tego znajomy ma ksywkę "manu" :|

No myślę, że swoją dobrą postawą i coraz lepszą grą zespołową powrócimy na tron, a co najlepsze miejmy nadzieje, że z potrójną koroną ;] Pozostaje nam trzymać kciuki i wierzyć w siły wszystkich zawodników oraz determinacje Sir Aleksa Fergusona ;] No a teraz czekamy już na Fulham.

• GoToSleep napisał(a):

No myślę, że swoją dobrą postawą i coraz lepszą grą zespołową powrócimy na tron, a co najlepsze miejmy nadzieje, że z potrójną koroną ;] Pozostaje nam trzymać kciuki i wierzyć w siły wszystkich zawodników oraz determinacje Sir Aleksa Fergusona ;] No a teraz czekamy już na Fulham.

patrząc na mecz, Bolton 0:0 Fulham..
      liczę na skromne zwycięstwo 2 :0 jakieś , bramki Valencia oraz Rooney się przełamie :)

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez ^Zaborca63^ ().

Gra ciekawie, siłowo. Porównania do Drogby bardzo na miejscu (oczywiście pod względem stylu). No, ale jest jeden szczegół. To są mecze w tak niskich ligach, że równie dobrze mogliby pokazywać jak bryluje Lewandowski... ;)

ale nie chodzi o to jaka to liga, zresztą kilka jest z przeciwnikami z 1 ligi portugalskiej, nie wiem skad zresztą
      można zauważyć że jest szybki, dynamiczny ze świetnym przyspieszeniem, świetna kontrola piłki i dośrodkowania oraz dobry strzał z prawej nogi
      wiele pracy przed nim mimo to, ale pamiętajmy że Ferguson potrafi ukształtować piłkarza jak mało kto