To może coś łatwego. Jaki był największy statek transportowy tego okresu ?
II wojna światowa
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
RMS Queen Elizabeth?Uni Taurus - FenikS - ON, Uni22 - ArCor - OFF
-
Nie mam pojęcia jakim cudem ale zamiast samolot wpisałem statek Jak ja nie lubię zimy ...
Co prawda próbowałem szukać informacji na temat największego statku transportowego ale ich nie znalazłem.
Aby nikt nie czuł się pokrzywdzony oddaję pytanie Vim'owi -
W II wojnie światowej w bitwach morskich prymat uzyskało lotnictwo. Jednak jeszcze na początku wojny mimo ataków na Tarent, akcji przeci Bismarckowi oraz tuż po Pearl Harbour dowodzono, iż samoloty nie zatopią w pełni obsadzonego pancernika na pełnym morzu. Zatopienie jakich okrętów zmieniło to nastawienia?Uni Taurus - FenikS - ON, Uni22 - ArCor - OFF
-
Repulse oraz MÓJ ULUBIONY Prince Of Wales - ulubiony dlatego, że jak byłem mały, dostałem model Revella do sklejania właśnie tego statku. Do dzisiaj wygląda imponująco obok Bismarcka.
-
Poprawna odpowiedź - zadajesz.Uni Taurus - FenikS - ON, Uni22 - ArCor - OFF
-
Zostajemy w temacie. Po kiego grzyba były Japończykom Malaje?
-
1. Mając Malaje, Brytyjczycy kontrolowali Cieśninę Malakka, blokując Japończykom drogę na Ocean Indyjski.
2. Na Malajach znajdowały się ogromne złoża kauczuku i cyny. -
TAK
-
Co prawda atak ten nie miał zbytniego znaczenia jeżeli chodzi o zniszczenia wojenne, ale przyniósł zakładane cele propagandowe - wzrost morale w państwie atakującym i ogromny jego spadek w państwie zaatakowanym. Poza tym pośrednio doprowadził też do pewnej bardzo ważnej bitwy, która dość mocno wpłynęła na losy wojny. O jaki atak mi chodzi?
-
-
No nie wiem... A który? Ten z 24 XI 44 r.? Czy może z 9 III 45 r.? Albo ten z 20 VI 45 r.? Trochę tych bombardowań było...
-
Rajd Doolittle'a?Uni Taurus - FenikS - ON, Uni22 - ArCor - OFF
-
Dokładnie. Nalot na Tokio taki trochę zbyt nieprecyzyjny.
-
Po pierwsze przepraszam za gigantyczne opóźnienie
Po drugie dlaczego amerykanie podczas przygotowań do wojny w Europie woleli postawić na czołgi średnie, a nie na ciężkie?Uni Taurus - FenikS - ON, Uni22 - ArCor - OFF -
Podczas wojny szybko rozwijały się czołgi: rósł kaliber ich armat i grubość opancerzenia, co powodowało również wzrost masy. Czołgi średnie nowej generacji, miały armatę o wysokich osiągach, zdolną do zwalczania nie tylko czołgów średnich, ale i ciężkich, a jednocześnie stosunkowo grube opancerzenie. Ruchliwość ich była przy tym lepsza od czołgów ciężkich, na poziomie czołgów lekkich. W następstwie tego pojawiła się koncepcja zastąpienia większości czołgów ciężkich nowymi czołgami średnimi o wysokich osiągach, mającymi być podstawowymi czołgami pola walki.
korzystałem z Wikipedii ;) -
Miesiąc bez odpowiedzi, chyba możesz zadawać.
-
na prośby i polecenia.
Nowa zagadka.
Podczas konferencji Wielkiej Trójki w Teheranie, padła propozycja pewnego rozliczenia z nazistowskimi oficerami. Na czym miało ono polegać? -
Wyłapać 50 tysięcy wyższych oficerów i rozstrzelać - wesoła propozycja Stalina...
Lwica jest boska :) -
od 50 do 100 więc wiele więcej.
mimo to, odpowiedź prawidłowa. zadajesz -
Niedługo przed konferencją w Teheranie odbyło się inne ważne spotkanie. Skład różnił się jedną osobą. Kto zastąpił kogo?
Czy chodzi o konferencję kairską gdzie zamiast Stalina był Czang Kaj-szek?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Tak, Twoja kolej
Dlaczego koktajl Mołotowa został przez Finów nazwany "na cześć" Wiaczesława Mołotowa? I czemu użyli w nazwie słowa koktajl?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
"Koktajl Mołotowa"
Mołotow podpisał w 1941 roku uchwałę, która pozwalała na masową produkcję tej broni.
Koktajl, ponieważ byłą to humorystyczna odpowiedź na zapewnienia Mołotowa, że w dniu urodzin Stalina wypije na jego cześć koktajl zdobytych (przez Armię Czerwoną) Helsinkach. -
Mógłbyś podać źródło? Ja znalazłem w całkiem inny powód powstania takiej nazwy.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Wikipedia nie zawsze jest wiarygodnym źródłem informacji. Znalazłem inną etymologię tej nazwy w przynajmniej 5 różnych miejscach, natomiast tej wersji z wiki nie widziałem nigdzie indziej. Szukajcie dalej, ewentualnie poproszę o bardziej wiarygodne źródło
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Sama nazwa pochodzi ponoć stąd, że do ich produkcji wykorzystano butelki fińskiego monopolu spirytusowego. W Filmie "Wojna zimowa" po dostarczeniu skrzynki butelek do schronu, jeden z żołnierzy mówi coś w stylu "Bierzcie, prosto z gorzelni". Broń tego typu pojawiła już się podczas wojny domowej w Hiszpanii, ale wtedy zwano je po prostu "butelkami z benzyną" lub "butelkami zapalającymi"; nie spotkałem się z żadnym przezwiskiem z tego okresu.
bądź:
Wracając do genezy nazwy koktajlu Mołotowa, wywodzi się ona z czasów Wielkiej Wojny Ojczyźnianej. Sowiecka piechota w walkach przeciwko niemieckim pancerniakom używała butelek z mieszaniną zapalającą już od pierwszych dni ofensywy Niemców. Broń ta była produkowana przez służby chemiczne pułków i dywizji. Dopiero później produkcja przeniosła się do spółdzielni, a nawet fabryk lemoniady. Sam Wiaczesław Mołotow nie był autorem tego rodzaju broni, ale jako zastępca przewodniczącego Państwowego Komitetu Obrony podpisał uchwałę w sprawie masowej produkcji koktajli i stąd prawdopodobnie wzięła się ta nazwa.
albo też:
Finowie podśmiewali się, że to jest ten koktajl dla Mołotowa, który może wypić zamiast tego, którego chciał wypić w ich stolicy.
kolejne:
Mołotow w przemówieniu radiowym stwierdził, że lotnictwo nie bombarduje finów, lecz zrzuca im paczki żywnościowe, ratując ich przed śmiercią głodową (jak wiadomo, A Cz "wyzwalała" fiński proletariat). Finowie, kierując się swoistym poczuciem humoru, przezwali butelki zapalające "koszami piknikowymi Mołotowa", a później "koktajlami Mołotowa". Na początku to określenie związane było z samą mieszanką, później jednak rozprzestrzeniło się na wszystkie konstrukcje tego typu.
i następne:
Od nazwiska Wiaczesława Mołotowa, ministra spraw zagranicznych ZSRR, który organizował wyrób takich "koktajli" w czasie II wojny światowej.
jak widać, teorii jest wiele już sam nie wiem która prawdziwa. jeśli jej tu nie ma, napisz a poszukam dalej :P -
Johnatan napisał(a):
Mołotow w przemówieniu radiowym stwierdził, że lotnictwo nie bombarduje finów, lecz zrzuca im paczki żywnościowe, ratując ich przed śmiercią głodową (jak wiadomo, A Cz "wyzwalała" fiński proletariat). Finowie, kierując się swoistym poczuciem humoru, przezwali butelki zapalające "koszami piknikowymi Mołotowa", a później "koktajlami Mołotowa". Na początku to określenie związane było z samą mieszanką, później jednak rozprzestrzeniło się na wszystkie konstrukcje tego typu.
Ja się w kilku miejscach spotkałem z tą wersją Zadawaj
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 6
6 gości