II wojna światowa

• Quiz

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• To ja też o samolotach. Zacznę tajemniczo: na pewnym, zapomnianym froncie drugiej wojny światowej, nastąpił kapotaż pewnego samolotu, dzięki któremu dowództwo wroga sporo się o tym samolocie dowiedziało. Jaki to był samolot i gdzie tak niefortunnie wylądował?
    • Jak brzmi Imię i Nazwisko osoby odpowiedzialnej za dokonanie jednego z zamachów na wodza III Rzeczy ? - Sytuacja ta jest świetnie uwidoczniona na pewnym filmie wojennym
    • podpowiedź
      Oficjalna nazwa tego pojazdu była standardowa dla tego kraju - oznaczenie co to jest i numerek. Natomiast żołnierze, odkąd spotkali się u przeciwnika z innym pojazdem pancernym, zaczęli nazywać pojazd, o który pytam, nazwą tego drugiego pojazdu z przymiotnikiem, niezbyt kulturalnym, aczkolwiek dobitnie ukazującego różnicę w opancerzeniu między tymi wozami.
    • kolejna podpowiedź. Między oboma wozami było bardzo duże podobieństwo w miejscu umieszczenia działa, dość specyficznym w pojazdach tego typu. Natomiast różnica w opancerzeniu pojazdów przekraczała 150 mm
    • Szczerze powiedziawszy, zakładając, że działa samobieżne miały około 30mm z reguły, to różnica 150mm w pancerzu mi pasuje tylko do Panzerjäger Tiger(P).... aczkolwiek troszkę się nie zgadza z resztą opisu? Chyba, że masz na myśli jakieś działo na szynach...^_^ ale sama grubość pancerza ponad 150mm....tylko z Ferdinanda ją kojarzę
      OGame Tech
    • Oprócz Ferdynanda pancerzem takim dysponował też Jagdtiger, ale mniejsza z tym, bo to Ferdynand jest tym drugim pojazdem. Teraz trzeba tylko zgadnąć jaki pojazd nazywano "*** Ferdynandem". :) Jak już pisałem, (chyba) tylko te 2 pojazdy miały umiejscowione działo w taki sposób. Patrzcie z boku ;)
    • hehe, właśnie tu wszedłem, żeby dorzucić obrazek poglądowy a tu akurat poprawna odpowiedź się pojawiła :)
      niemniej pochwalę się moim arcydziełem, szkoda, żeby się zmarnowało w wirtualnej szufladzie ;)

Dziuba, zadajesz
      dział samobieżnych szeroko rozumianych, owszem, kilka o podobnym profilu jest, chocby Hummel, czy Grille, ale niszczycieli o takiej budowie (bo je miałem na myśli, pisząc "pojazdy tego typu") już chyba nie ;)

e: można sprawdzić. Buleon, masz coś przeciwko [ciach] Ferdynandom na forum? :D

//Mam - buleon.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Fireredsky ().

• No właśnie :D Dobrze, to ja może pozostając w podobnym klimacie (choć nie do końca) zadam zagadkę w formie wiersza:

Dwaj bracia bliźniacy opuścili kuźnie,
      Tak samo potężni, choć urodzeni różnie,
      Strach siali w szeregach wroga,
      Cierpiała szczególnie Brytyjska głowa,
      Dumny swój kaptur królewski tracąc
      Jedno draśnięcie – ponad tysiąc ciał.
      Gdy funt lordowski przyczyny już dać chciał,
      Brat mniejszy kąpieli słonej zażywał
      Dziesięć dni walcząc teraz z piasku wystawał.
      Światła dnia zaznać już nie mogąc..
      Brat zaś starszy pomny historii kuma,
      Z Norweskimi braćmi w bunkrze się skumał.
      Choć i tu komary – jak się mu zdawało,
      Kąsały, aż wypiły krew całą,
      -Brata,
      Co żyć chciał, a umarł stojąc.

Poproszę Imiona, Nazwiska, oraz stopnie obu braci :)
      OGame Tech

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Dziuba ().

• nie wiem czy nie zrozumiałem wiersza zbyt przewrotnie, ale pasują pancerniki KMS Bismarck i KMS Tirpitz

bliźniacy - okręty tej samej klasy
      potężni - nielicząć Yamato, nawiększe pancerniki
      Cierpiała szczególnie Brytyjska głowa - polowały na konwoje brytyjskie na Atlantyku
      Z Norweskimi braćmi w bunkrze się skumał - Tirpitz całą wojnę przesiedział w norweskich fiordach
      Choć i tu komary – jak się mu zdawało, Kąsały, aż wypiły krew całą - wielokrotnie prześladowany był przez samoloty-komary, aż w końcu zatopiły go

e:
      Dziesięć dni walcząc teraz z piasku wystawał. - zatonął 10 miesięcy od zwodowania, niemal dokładnie
      kaptur tracąc - HMS Hood
      Jedno draśnięcie – ponad tysiąc ciał - 1400 osób zginęło na Hoodzie
      Gdy funt lordowski przyczyny już dać chciał - Pierwszy Lord Morski adm. Dudley Pound

ŚWIETNA ZAGADKA!!! :D chyba najlepsza, z jaką się tutaj spotkałem :)

e2. przepraszam, że tak szybko zgadłem, ale ja sam nie wiem, jak to zrobiłem :O

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Fireredsky ().

• no nie było :) sam się dziwię, że tak szybko poszło

Do niszczenia czołgów używano zwykle amunicji przeciwpancernej, jednak przeciwko maszynom pewnego kraju używano pocisków bardziej wybuchowych. Kto, przeciwko komu i dlaczego używał innego rodzaju amunicji?

buleon, pfff! ;P

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().

• chyba wymyślam zagadki dotyczące za dużych szczegółów :x ostatnia podpowiedź, jak nikt nie spróbuje zgadnąć do jutra, to podam odpowiedź

Podstawowe czołgi jednego z państw o które pytam na froncie europejskim spisywały się tragicznie ze względu na wysoki profil, słaby pancerz a przede wszystkim bardzo małą siłę ognia. Natomiast w walce z czołgami drugiego państwa, o które pytam spisywały się o wiele lepiej, gdyż czołgi przeciwnika były jeszcze gorsze i przy tak słabym pancerzu nawet pociski HE przebijały go i rozsadzały maszyny od środka.