Z początku miałem nie opisywać akcji , ponieważ wytykanie błędów , wiąże się z ich naprawą. Skutek negatywny.
Jednak kij ma zawsze dwa końce , więc wiedzę można też wykorzystać w sposób pozytywny.
Historia niżej wymienionego gracza/bota sięga pamięci z początku powstania uni.
Był sobie sąsiad , który latał z planety pod moonem na ekspedycje 24h.
Pomyślałem - da się. Zależy mu to niech lata. Bardzo aktywny gracz , więc póki co nie staram się zapakować w recyklery.
Ponad tydzień temu zauważyłem , że ekspedycja przestała być puszczana , a flota stoi na moonie.
Jakieś drobne ruchy były , więc całkiem normalne podejście.
Jako , że flota kusząca , postanowiłem spróbować szybkich lotów w układzie.
Liczyłem się z tym , że 30 minutowy lot może okazać się zbyt długi.
Aktywność sąsiada imponująca , ale może uda mi się wstrzelić w jakąś lukę.
Wystartowałem. Jakie był moje zdziwienie , gdy flota zniknęła a surowce zostały.
Zapomniał?Pomylił się?Popełnił błąd? Tym oto sposobem jako , że gracz żółty , udało się zrabowac ok 250kk surowca.
Szybko zacząłem szukać floty. Flota zmieniła moona z 3g na 4g. Ach...telepnął , a zapomniał o surowcach - zdarza się najlepszym.
Mysle sobie...a noż uda się wlecieć drugi raz. Przecież i tak mi nic nie może zrobić.
Druga połowa surowców została. Nic nie tracę , a mogę tylko zyskać.
No to wystartowałem po raz drugi. Znów się udało. Flota nadal stoi w 4g i są minutki.
Przypomniało mi się , że ja też mam planete w 4g. Hm...70 kilka układów.
Skoro daje się farmić to może sobie poszedł. 600k Lmów w ruch i start.
Może bilans o wiele gorszy , straty duże , ale zysk nadal przyjemny. Zaczęło sie odliczanie.
W 3g * nie gaśnie , a w 4 minutki się zwiększają. Dochodzi (55min) , zaraz mam wlatywać i co? Kilka sekund do ataku a floty nie ma. Gdzie jest?Teleportowała się do 3g z powrotem. Coż , strata paliwa , ale przecież nafarmiłem ok 500kk surowców , więc dzień udany. Wróciłem sobie do siebie , z układu się wyniosłem , jutro spróbujemy ponownie. Minęły 24h i ponowne próby dorwania floty.
Skan się rożniły , znikało po kilka statków ( typu 7 Lmów , 4 Cmy) i pojawiały się inne w ich miejsce.
Który gracz tak gra ? Który gracz przez 4 godziny wysyła sobie po 5,6,7 statków ? Już wtedy wiedziałem , że to bot.
Kolejna próba zdjęcia głownej floty okazała się fiaskiem. Flota jest i flota znika przed atakiem , tym razem zabierając ze sobą surowce. Na fali nie widać by leciała z moona na planetę , więc pewnie na pz.
A właśnie , że nie. Znów coś mnie zaskakuje.
Flota po 15 minutach wraca. Skąd? Hm... przecież jest mniej 3kk paliwa , czyli lot stacjonuj i zawrotka.
Kto tak robi? Kto traci 3kk nadaremno ? Mając inne łatwiejsze i o wiele tańsze opcję ? Zapewne bot. No to wylatujemy kolejny raz. Schemat ten sam. Flota znika z surowcami , pojawia się po 15 minutach i znów -3kk paliwa.
Z 8kk zostało tylko 2kk. Szybkie sprawdzenie czy bashu nie będzie i ponowny wylot.
13 minut myslałem o tym jak teraz ucieknie...w miedzyczasie dostałem jeszcze skana od obrońcy.
Lece jednak do końca , obserwując co się stanie.
Co się stało? Floty nie ma a znów zostały surowce. Gdzie flota? na 4g heheh. Skąd ten skan ?
Ponoć boty potrafią wszystko : )
Już miałem większy obraz sytuacji . Jest paliwo - flota leci daleko na stacjonuj , nie ma paliwa - telepkiem na drugiego moona.
Bawiłem się tak z obrońcą jeszcze pozostałe 2 dni by poznać go idealnie.
Wiedziałem dużo , ale nie wszystko.
Pozostało sprawdzić na ile s przed ucieka flota , czy zawsze jest ucieczka między moonem A-B i z powrotem ,
czy może losowo wybiera i pojawi się moon C.
Najgorsze było to , że flota nie uciekała przed misją "Atakuj" lecz przed odpowiednio większą wartością floty.
Sam 1 czy 10 krk lub ow nic nie dawały.
Rozbijały się. Także troszkę paliwka poszło na przygotowanie , ale wylatane z głową , więc nie odczuwałem gwałtownej straty.
Ok , po 4 dniach już wszytko wiemy ( skany wysyłał losowo co jakiś czas podczas mojego ataku ).
Pozostaje założyć 2 lotkę,podzielić flotę i zrobić go za wariata. Lot w 4g w ukladzie i ucieczka teleportem na 3g.
Szybki lot drugą częścią floty w 3g. Telep przegrzany , paliwa na ucieczkę nie ma ...musi się udać. Innej opcji nie ma. Do końca lotu myślałem i szukałem realnej trzeciej opcji ucieczki. I nie znalazłem. Po prostu jej nie było Efekt poniżej.
PS. Przyznam się , że nie pamiętam czy kiedykolwiek któreś ST mnie tak ucieszyło jak te poniżej.
Ogromna satysfakcja i końcowy sukces. To lubię najbardziej.
Co do bocika - loguje się po 3, wysyla statki , wysyla skany. Robi praktycznie wszystko.
Jednak schematy pozostają niezmienione , więc można zauważyć.
Dziękuję za uwagę.
Dnia 14-05-2020 21:02:38 następujące floty spotkały się w walce:
Agresor ChlopiecDoBicia [SPQR]
Duży transporter 8.254
Lekki myśliwiec 26.738
Ciężki myśliwiec 11.324
Krążownik 4.923
Okręt wojenny 11.904
Recykler 151
Sonda szpiegowska 53.372
Bombowiec 1.596
Niszczyciel 2.793
Gwiazda Śmierci 1
Pancernik 1.155
Reaper 674
Pathfinder 4.292
Krążownik 52.000 ( -9.723 )
Okręt wojenny 47.649 ( -1.668 )
Pancernik 1.587 ( -22 )
Agresor stracił łącznie 383.917.000 jednostek.
Obrońca stracił łącznie 2.110.285.000 jednostek.
Na polu zniszczeń unosi się 750.113.000 metalu i 416.038.000 kryształu.
Agresor przejął łącznie 17.129.381 jednostek.
Szansa na powstanie księżyca 20%.
Złom zebrany przez atakującego/atakujących.
Podsumowanie zysków/strat:
Podsumowanie agresor
Metal: 493.911.640
Kryształ: 325.227.741
Deuter: -19.776.000
agresor zyskał łącznie 799.363.381 jednostek.
Podsumowanie obrońca
Metal: -1.244.024.640
Kryształ: -741.265.741
Deuter: -142.124.000
obrońca stracił łącznie 2.127.414.381 jednostek.