Rynek - dyskusje

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Mirmir napisał(a):

Dziwi Cię ,że ktoś może mieć nadwyżki metalu w stosunku do kryształu
      Mnie dziwi Twoje zdziwienie.
      Można mieć ale chwilowo, robiąc flotę nie ma takiego problemu jak nadmiar metalu raczej jego brak. :D Mnie brakuje każdego surowca. Chwilowo jakiś czas można mieć czegoś nadmiar ale potem się to wyrównuje. Ale na większą skalę nie ma problemu nadmiaru.
    • Apofis napisał(a):

Mirmir napisał(a):

Dziwi Cię ,że ktoś może mieć nadwyżki metalu w stosunku do kryształu
      Mnie dziwi Twoje zdziwienie.
      Można mieć ale chwilowo, robiąc flotę nie ma takiego problemu jak nadmiar metalu raczej jego brak. :D Mnie brakuje każdego surowca. Chwilowo jakiś czas można mieć czegoś nadmiar ale potem się to wyrównuje. Ale na większą skalę nie ma problemu nadmiaru.
      A jak chcesz wyrównać poziom nie mając dostępnego handlarza oraz wiedząc, że na rynku surowiec ten nie ma żadnej wartości i nikt Go nie chce kupić?

Jedynie tak jak wspomniał ktoś wyżej - bijąc rekord w ilości WR.
      Czy moderatorom płacą za każdy usunięty post??
    • Mirmir napisał(a):

A marża u zbieracza nadal taka sama jak u odkrywcy.
      Zlikwidujcie wpis w klasie zbieracz:-niższe opłaty rynkowe
      nie ma on racji bytu ,bo to po prostu nieprawda.
      Zgłoś błąd w odpowiednim dziale. Wiem jednak, że jeśli odnosisz się do wyświetlanych kwot w dymku, to tylko błędne wyświetlenie, prowizja jest obliczana poprawnie po przeprowadzeniu transakcji.
    • nie wyobrażam sobie dalszej wpółpracy bez "handlarza" Handlarz ma zostać na Quantum i koniec.
      Co mam robić z metalem?
      Wyrzutnie rakiet mam budować? nie podoba mi się...
      a może w opancerzenie wrzucać? nie mam ochoty czekać aż się zbada bo nastepne ilości mety sie uzbierają...
      na ryneczku nie bede wymieniał po 20kk bo nie mam czasu.
    • Jimmy napisał(a):

nie wyobrażam sobie dalszej wpółpracy bez "handlarza" Handlarz ma zostać na Quantum i koniec.
      Co mam robić z metalem?
      Wyrzutnie rakiet mam budować? nie podoba mi się...
      a może w opancerzenie wrzucać? nie mam ochoty czekać aż się zbada bo nastepne ilości mety sie uzbierają...
      na ryneczku nie bede wymieniał po 20kk bo nie mam czasu.
      Na starych uniwersach handlarza nie usuną (jeśli mają odrobinę oleju w głowie) ponieważ zburzyłoby to strukturę ekonomiczną skrojoną pod przelicznik 3:2:1... z kolei w kwestii nowych uni założenie jest takie, by gracze od początku tworzyli eko pod rynek, mając w głowie to, że nie zamienią deuteru za kryształ u handlarza.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • Apofis napisał(a):

Jimmy napisał(a):

po 20kk bo nie mam czasu.
      Limit zniesiony jest, może flotę buduj - tu nie ma problemu typy nadmiar metalu
      Ludzie narzekacie, że macie nadmiar metalu i handlarza nie będzie,

kiedyś handlarza nie było i się grało,

mnie tam brakuje non stop metalu, trzeba wszytko budować flotę eko i badania to problem znika. Na tym polega gra strategiczna. ;]
      Kiedyś koszt kolejnego lvlu kopalni kryształu zwiększał się o 1,5 a nie o 1,6 jak teraz. Wydaje się, że to mało ale im dalej w las tym różnica staje się coraz większa. Jak nie ma handlarza to ludzie pozakładają jeszcze więcej multi, żeby z nimi handlować.
    • Ty widzisz w jakim temacie piszemy ?
      Piszę o nowych uniwersach gdzie nie ma kryształu bo nie ma handlarza
      Chcesz mi powiedzieć że na rynku na nowych uniwersach panują podane przez ciebie przeliczniki ?

Apofis napisał(a):

Winter napisał(a):

Jak się nie znasz to proszę abyś nie wprowadzał ludzi w błąd taki przelicznik jest prawie nie osiągalny na nowych uniwersach
      Ty się nie znasz, głupoty piszesz, na każdym uni jest taki sam przelicznik, 1;1,5 ;2 to jest minimalny przelicznik wszędzie obowiązuje a max. 3;2;1
      a jak już to minimalny przelicznik jest inny ale co ja tam wiem

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Winter ().

• Apofis napisał(a):

Ty się nie znasz, głupoty piszesz, na każdym uni jest taki sam przelicznik, 1;1,5 ;2 to jest minimalny przelicznik wszędzie obowiązuje a max. 3;2;1
      Kolegę na Leda zapraszam. Takiego handlarza tam mamy :D

i.gyazo.com/b0d38bd635b4e4aba65561a2a3961fe3.png
      Antares top10 END
      Cygnus top 10 END
      Quantum top 50 ON
      Himalia top 4 ON

Top 1 ACS uni Himalia ~ 757860.27%
    • Jak już na pewno zlikwidowali bug z rynkiem, to od razu powinni odblokować przeliczniki, a nie trzymać takie śmieszne wartości. Bo obecne limity mogą służyć jedynie do pushu między kontami. Nikt obeznany w grze i znający wartości surowców nie wymieni ich za taki bezcen, jaki jest dopuszczony na rynku.
    • Void napisał(a):

Jak już na pewno zlikwidowali bug z rynkiem, to od razu powinni odblokować przeliczniki, a nie trzymać takie śmieszne wartości. Bo obecne limity mogą służyć jedynie do pushu między kontami. Nikt obeznany w grze i znający wartości surowców nie wymieni ich za taki bezcen, jaki jest dopuszczony na rynku.

na uniach gdzie jest handlarz zgadza się
      a tam gdzie go nie ma tylko rynek ustala co ile jest warte
    • Przelicznik 2,5/1,5/1-3/2/1 obowiązuje w handlu między graczami. Przeliczniki na rynku reguluje sam rynek. Tyle teorii.
      Teraz praktyka z nowego uni:
      • Na Mensie nie ma handlarza.
      • Nikt nie kupowal ode mnie metalu za kryształ po maksymalnym przeliczniku jaki był na rynku 2,7-1 (27 metalu za 10 krysztalu)
      • Nikt nie kupowal ode mnie deuteru za kryształ po min przeliczniku 0,7-1 (7 kryształu za 10 deuteru)
      • Na Mensie na rynku jest obecnie:
        • 0 ofert na zakup metalu
        • 426 ofertna zakupu kryształu,
        • 78 ofert zakupu deuteru.
      • Kupuje kryształ od innych graczy po 4-5/1 za metal i 0,5-1 za deuter
      • Sprzedaję statki za kryształ po minimalnych widełkach.
      Brak handlarza sprawi, że ogame nie będzie już gra długoterminowa tylko sezonową (jeszcze bardziej niż teraz).
    • Czarna Owca napisał(a):

Przelicznik 2,5/1,5/1-3/2/1 obowiązuje w handlu między graczami. Przeliczniki na rynku reguluje sam rynek. Tyle teorii.
      Teraz praktyka z nowego uni:
      • Na Mensie nie ma handlarza.
      • Nikt nie kupowal ode mnie metalu za kryształ po maksymalnym przeliczniku jaki był na rynku 2,7-1 (27 metalu za 10 krysztalu)
      • Nikt nie kupowal ode mnie deuteru za kryształ po min przeliczniku 0,7-1 (7 kryształu za 10 deuteru)
      • Na Mensie na rynku jest obecnie:
        • 0 ofert na zakup metalu
        • 426 ofertna zakupu kryształu,
        • 78 ofert zakupu deuteru.
      • Kupuje kryształ od innych graczy po 4-5/1 za metal i 0,5-1 za deuter
      • Sprzedaję statki za kryształ po minimalnych widełkach.
      Brak handlarza sprawi, że ogame nie będzie już gra długoterminowa tylko sezonową (jeszcze bardziej niż teraz).

Bierzmy pod uwagę że Mensa to najnowsze Polskie Uniwersum,więc prawdopodobnie najbardziej ''aktywne'' Pomyślmy co będzie za rok. Zmiany z planetami na 1/2/3 pozycji wg mnie nie naprawią sytuacji wcale bo nadal kryształu będzie za mało
    • Winter napisał(a):

tylko rynek ustala co ile jest warte
      No właśnie rynek w praktyce niczego nie ustala, bo limity są odgórnie nałożone przez GF. Gdyby chociaż rynek działał tak, jak go opisywali, czyli po X czasie obliczana jest średnia wartość transakcji i na tej podstawie wyliczane są następne przedziały cenowe. Ale w rzeczywistości nie widać żadnej różnicy, a oferty na rynku w większości służą do przetrzymywania surowców/statków albo zwykłego i w pełni legalnego pushu.
    • Winter napisał(a):

nie, przelicznik jaki podałeś nawet dla handlu zwykłego jest nieprawdziwy i karany banem

Ja pisałem że na uni gdzie nie ma handlarza , przelicznik to praktycznie 1/1/1 gdzie metal można sprzedać tylko dla swoich puszówek
      Pozdrawiam
      sorry 1;1,5 ;2,5 to prawidłowy przelicznik wg. regulaminu jak kolega napisał a 1/1/1 to na nowych uni jedynie może jest w rynku ale na nowych uni problem zalegania metalu nie istnieje dlatego piszemy od starszych uni
    • Problem zalegania metalu będzie tylko na nowych uniach bo na starych jest handlarz więc nie wiem o czym ty mówisz

Na równoległym do Mensy zagranicznym uni zbieram własnie na astro 19 , mam 600kk mety co jest 1/5 wartości całego mojego konta a kryształu ni widu ni słychu , gdyby nie nowa klasa odkrywca i Ekspy nie miał bym go wcale. Problem będzie i to coraz większy , nie rozumiem czemu nowe uniwersa są inaczej traktowane i mają wyłączonego handlarza ale widocznie coś jeszcze jest planowane czego nie wiemy
    • Art napisał(a):

Zgłoś błąd w odpowiednim dziale. Wiem jednak, że jeśli odnosisz się do wyświetlanych kwot w dymku, to tylko błędne wyświetlenie, prowizja jest obliczana poprawnie po przeprowadzeniu transakcji.
      Dzięki za odpowiedź.
      Błąd zgłosiłem jakiś czas temu,dostałem odpowiedź -Problem jest nam znany
      Nie wiem czy teraz po zakończeniu transakcji prowizja jest naliczona prawidłowo ,a tylko komunikaty są błędne
      ale na koncie zbieracza i na koncie odkrywcy opłata rynkowa pokazywana zarówno przed transakcją jak i po zakończeniu transakcji jest identyczna
      Pozdrawiam ja:)
    • Nie przesadzaj. Piszesz, jakby kopalnia kryształu nie istniała. Może ją rozbudowuj czy coś? Pewnie każdy ładuje w kopalnię metalu, bo najtańsza, a później najwyżej sprzeda albo wymieni, a tu niespodzianka, bo trzeba umiejętnie budować gospodarkę na koncie, żeby surowce były wydobywane równomiernie. Ja nie wiem po co niektórzy mają kopalnie metalu na 43 poziomie, albo wyższym, skoro wtedy metal jest już praktycznie niepotrzebny w takich ilościach, bo kryształu i tak brakuje, a różnica z każdym kolejnym poziomem kopalni metalu tylko się pogłębia.