Klasa Odkrywcy - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Najbardziej mnie zadziwia że po (ponad ?) pól roku ludzie dalej zadają pytania:
      - "wystarczyło by aby coś napisali czy kiedyś to zostanie naprawione czy już tak zostanie ?
      - , czy coś jest robione w kierunku wyrównania klas ?

Nic nie zostanie naprawione bo wszystko działa, nie zostanie zmienione bo brak takich planów. Chyba ze masz inne info ?
      Sprzedam metal na Quantum.
      Nick w grze: Muniekk
    • Mirmir napisał(a):

Teraz co kwestia czasu i kończę z gierką ,nie ma dla mnie sensu taka gra.
      U mnie ten czas się już skończył i konto zostało oddane i gra zakończona, miałem nadzieję, że może coś z tym złomem z piratów zrobią i ograniczą go do jakiś sensownych ilości, ale nie doczekałem się tego. Z konta top4 na u68 zrobiło się konto top12 z przewidzianym dalszym spadkiem w dół. Tak więc po 10 latach gry na różnych uniach i 6 latach na ostatnim koncie, które wystartowało wraz z otwarciem Deimosa czas się pożegnać z Ogame na wieki.

Sygnatura by Madzia
    • wSCIEKŁY napisał(a):

U mnie ten czas się już skończył i konto zostało oddane i gra zakończona, miałem nadzieję, że może coś z tym złomem z piratów zrobią i ograniczą go do jakiś sensownych ilości, ale nie doczekałem się tego. Z konta top4 na u68 zrobiło się konto top12 z przewidzianym dalszym spadkiem w dół. Tak więc po 10 latach gry na różnych uniach i 6 latach na ostatnim koncie, które wystartowało wraz z otwarciem Deimosa czas się pożegnać z Ogame na wieki.
      Wysłałem do suportu oficjalne zapytanie czy mają zamiar coś z tym fantem zrobić czy widzą problem czy jest to dla nich wielka niespodzianka.Ciekawe co odpowiedzą

cokolwiek napisał(a):

A to, że kilka kont ucieknie niewspółmiernie reszcie uni - przecież to nigdy nie był jakiś argument.
      Zgadza się i jest to mała cegiełka do tego ,że na ogame gra coraz mniej osób. Myślę jednak ,że teraz może odejść sporo osób bez opcji zaczynania gry na nowym unii.

Pozdrawiam ja:)
    • Gra stała się tak nudna że jako górnik bardziej się martwię czy już mi surka magazynów nie zapełniła niż tym czy ktoś na mnie leci flotą :E przed klasami potrafiłem mieć po 30 skanów dziennie a dziś? W ciągu ostatniego miesiąca miałem 3 skany od jednego typa i jak się okazało gra... Generałem :E na chwilę obecną nie ma tego dreszczyku emocji i zaskoczenia że zaloguje przed wlotem. Teraz jest tylko monotonia :popcorn: plusy z rynku są takie że sprzedaje dex 3:2:1 bo wiem że i tak ktoś go kupi bo za coś latać musi :P i nie trzeba się ugadywać na wymianę no i mam 4 dni żeby odebrać sobie wymieniony towar ;)
    • Witam serdecznie,

Robiłem symulacje w exp kalkulatorze (v3) by porównać expy: same LM vs LM + DT (stosunek 2 do 1).
      Wcześniej na forum widziałem gdzieś że wklejono tabelki (z forum zagranicznego) ze najszybciej zwracają sie sloty stworzone z LM + DT 2 do 1. Nie rozumiem czemu bo z moich wyliczen wyszło że najbardziej dochodowe są ekspy z samych LM. Zapraszam do komentarzy, może gdzies popełniłem błąd w założeniach....czemu z DTkami miałoby to sie szybciej zwracac ?

Liczę to tak, 1 kris to 1,5 mety (handlarz).
      Tak wiec 1 dt to 3 lm plus 1 000 krs tak wiec 1 000 000 dt to 3 333 333 LM (1 krs to 1,5 mety).
      Techy nawet dałem do exp kalkulatora 23/23/23 docelowo.
      Latanie na expy z 15 pozycji (porównam też spalanie).
      Liczba symulacji dla kazdego składu floty i rodzaju piratów / obcych - 20x
      Debris 70% w kalkulatorze.

1 000 000 dt + 2 000 000 lm

vs

5 333 333 lm (równowartosc)

1 000 000 DT + 2 000 000 LM czyste zyski ale bez spalania. W nawiasnie w miliardach mety (po przeliczeniu krs na mete).

mały pirat - 2,768 mld mety + 1,846 mld krs (5,537)
      sredni pirat - 4,265 mld mety + 2,760 mld krs (8,405)
      duzy pirat - 2,464 mld mety + 915 mln krs (3,836)

maly obcy - 3,629 mld mety + 2,431 mld krs (7,275)
      sredni obcy - 2,417 mld mety + 972 mln krs (3,875)
      duzy obcy - 556 mln mety + 176 mln krs (0,820)

5 333 333 LM czyste zyski ale bez spalania. W nawiasnie w miliardach mety (po przeliczeniu krs na mete).

mały pirat - 3,683 mld mety + 1,228 mld krs (5,525) - to samo co z DT
      sredni pirat - 6,028 mld mety + 2,009 mld krs (9,041) - wiecej o 635 mln met niż z DT
      duzy pirat - 8,573 mld mety + 2,858 mld krs (12,860) - wiecej o 9 miliardów met niż z DT

maly obcy - 4,769 mld mety + 1,590 mld krs (7,154) - mniej o 120 mln met niż z DT
      sredni obcy - 6,429 mld mety + 2,143 mld krs (9,643) - wiecej o 5,77 miliardów met niż z DT
      duzy obcy - 1,274 mld mety + 425 mln krs (1,911) - wiecej o 1,09 miliardów met niż z DT

Tutaj wyniki mocno na korzyść samych LM.

Zużycie deu:
      dt i lm - 4.679.733 deu slot
      lm - 6.127.006 deu slot

roznica w slocie 1,448 mln razy 8 slotow razy 7 fal = 81 mln deu spalą wiecej same lmy.
      Mimo spalania duzo bardziej opłaca sie same LMy.
      Nie wiem czemu na forum w tabelach było ukazane wiec ze najszybciej zwracaja sie lm z dt 2 do 1.....nie czaje

@Starrk @Ojczyznoslaw @Antharas i nie wiem kto tam jeszcze - chetnie poczytam opinie.
    • Dlaczego debirs 70%?
      Piratów i obcych z każdego przedziału (mały, średni, duży) powinieneś liczyć co najmniej dwukrotnie: dla minimalnej możliwej ilości piratów obcych z przedziału i dla maksymalnej, aby wyciągnąć pi razy oko średnią.

E: ja to nawet LM/DT nie latam bo odbudowa za długo :E
    • "Debris 70% w kalkulatorze."

Zacznij od tego.

Same lmy masz dużo większy przemiał jednostek (dużo ginie) niż w układzie z dt (przy lm+dt mało dt ginie, a biorą na siebie część obrażeń - więc i mniej lmów obrywa).

Jak masz debris 70% - to tego nie widać (ustaw 100% i w ogóle będziesz miał cudo zyski :P Przy debrisie 20% - już zobaczysz o co chodzi :P Nagle się okaże, że dla średniego obcego masz minus (a z dt - lekki plus). A duży obcy także da różnicę.
    • Kwestie szybkosci odbudowy pomijam - chce wyliczyc to pod siebie i pozostałe 90% graczy dla których obecnie tempo odbudowy nie jest jeszcze problemem.

Debris 70% bo u mnie na uni jest 70% złomu ze zniszczonej floty (no zakładam że z piratów też...)
      Gdzie można znalezc info jakie są widełki tych piratów (minimum i max).
      Coś mi sie jednak wydaje ze kalkulator podaje warosc srednią (byłoby to sensowne).
    • Muniek napisał(a):

Debris 70% bo u mnie na uni jest 70% złomu ze zniszczonej floty (no zakładam że z piratów też...)
      Ja mam założenia, że co miesiąc przychodzi mi przelew 1 mln pln na konto. Gorzej, że moje założenia nie mają nic wspólnego z rzeczywistościa :P

Debris z piratów zależy od klasy - jednakowy na kazdym uni

Klasa odkrycy = 20%
      Klasa generał / zbieracz = 10%
      (i od razu dodam - latanie flotą bojową generałem czy zbieraczem to balansowanie ok zerowego zysku - więc nawet nie licz tego).

Policz jeszcze raz dla 20% i zobaczysz po co się zabiera dt do lotu (czy mt)

PS. Raz, że ponad pół roku od wprowadzenia piratów, co miesiąc ze 20 postów w temacie opłacalności odkrywcy piszesz - a nawet nie masz pojęcia jaki jest debris. To, że piszesz brednie tam można jeszcze przemilczeć - ale tutaj pokazałeś, że ty nawet podstaw wiedzy nie masz - a wdajesz się w dyskusje :D

PS2. I zapoznaj się z poradnikiem ekspedycji (google => "ogame poradnik ekspedycji forum") - bo z tymi średnimi to też nie rozumiesz o co chodzi. Przejdz do sekcji Piraci i popatrz ile piratów jest dla małego, średniego i dużego eventu - i o to Starrkowi chodziło
    • Przelicze od nowa dla 20% jednak z matematycznego punktu widzenia zmniejszenie debrisu z 70 na 20 dla obu wariantów zmniejsz po prostu zyski......i dalej LMy beda sporo z przodu, po prostu z mniejszym zyskiem.

Dodam widełki obcych bo tylko to moze cos zmienic
    • Muniek napisał(a):

Przelicze od nowa dla 20% jednak z matematycznego punktu widzenia zmniejszenie debrisu z 70 na 20 dla obu wariantów zmniejsz po prostu zyski......i dalej LMy beda sporo z przodu, po prostu z mniejszym zyskiem.

Dodam widełki obcych bo tylko to moze cos zmienic

bzdury piszesz, dla lmów już średni obcy dają 3x mniej zysku niz mali, gdy dla lm+dt dają znacznie więcej

w tych swoich wyliczeniach masz 2 olbrzymie błędy - raz że derbis z piratów i twojej floty to 20% a nie 70 a dwa że więcej złomu dla lmów masz dlatego że mnóstwo ich pada

ja przy obecne 1,4kk lm i 700k Dt mam ok 490kk mety i 330kk krisu (dla małych piratów (którzy są najczęściej)

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez CzarnyPan ().

• Z matematycznego punktu widzenia, mając dwie floty za 1kkk każda oraz pz70% to przy zamianie obu flot w pył, powstaje 140% pz, czyli 1,4kkk. W takim wariancie choćbyś miał stracić całe 1kk floty, to będziesz o te 0,4 kkk do przodu. Jeśli natomiast masz pz 20%, to w przypadku zniszczenia obu flot, pozostaje równowartość 40% Twojej floty.
      Na ekspach jest dokładnie ta zasada: nie idzie o to, żeby rozwalić jak najwięcej floty piratów i obcych, ale żeby samemu stracić jak najmniej.
    • Wg Munka jak lecisz na gsy i masz

10 gsów = 10kk wartości, 90kk pktów strukturalnych

i polecisz tak, że padnie ci 80kk (np masz małą flotę)

to nie ma znaczenia czy na uni jest 80% pz (90kk + 80kk = 170kk * 0.8 = 136kk złomu)
      czy na uni jest 50% (90kk + 80kk = 170kk * 0.5 = 75kk złomu)

to nic nie zmienia - jedynie zmniejsza zysk. A już przy 50% pz jedziesz na stracie. Przy 20% jest to mega widoczne - i znaczenie ma nie to ile przeciwników pokonałeś, tylko z jak dużymi stratami własnymi.

PS. Zanim polecisz kiedyś na bunkier - poproś kogoś o pomoc - bo się okaże, że flotę sobie zezłomujesz i będzie płacz "Dlaczego złom z bunkra nie jest 70% :D )
    • Strasznie jestes upierdliwy @cokolwiek
      Licze od nowa dla 20% bo nie wiedziałem że tyle mają, nie latałem na nich wcześniej.
      Uśredniłem tez zasięgi możliwej floty malych, srednich, duzych.

Jak nie masz konstruktywnej krytyki tylko wyśmiewanie jak dzieciak w szkole to może daruj sobie kolego bo niepotrzebnie mi powiadomienia przychodzą ;) rozumiem żeś młody narwany.
    • Starrk napisał(a):

Z matematycznego punktu widzenia, mając dwie floty za 1kkk każda oraz pz70% to przy zamianie obu flot w pył, powstaje 140% pz, czyli 1,4kkk. W takim wariancie choćbyś miał stracić całe 1kk floty, to będziesz o te 0,4 kkk do przodu. Jeśli natomiast masz pz 20%, to w przypadku zniszczenia obu flot, pozostaje równowartość 40% Twojej floty.
      Na ekspach jest dokładnie ta zasada: nie idzie o to, żeby rozwalić jak najwięcej floty piratów i obcych, ale żeby samemu stracić jak najmniej.
      Muniek niech zatrudni się w GF. 70% pza z piratów - po dwóch miesiącach na uni już 1kkk punktów floty by było :D I nikt by nie patrzył na opłacalność ow czy kr - wszystko by latało, łącznie z gsami
    • Przy 20% i uśrednionych flotach piratów na kazdym evencie (srodkowy % z zakresu procentów)

1 000 000 DT + 2 000 000 LM

mały pirat uśredniony - 656 mln met + 438 mln krs (1 313)
      sredni pirat uśredniony- 1 107 mln met + 764 mln krs (2 253)
      duzy pirat uśredniony- 86 mln met + 86 mln krs (215)

maly obcy uśredniony- 874 mln mety + 611 mln krs (1 790)
      sredni obcy uśredniony- 277 mln mety + 199 mln krs (852)
      duzy obcy uśredniony- minus 1 107 mln met i minus 578 mln krs (- 1 974)

5 333 333 LM

mały pirat uśredniony - 863 mln met + 288 mln krs (1 295) - 20 mln met mniej niz DT
      sredni pirat uśredniony- 1 372 mln met + 458 mln krs (2 059) - 200 mln met mniej niz DT
      duzy pirat uśredniony- 399 mln met + 133 mln krs (598) - 400 mln wiecej niz DT

maly obcy uśredniony- 1 002 mln mety + 334 mln krs (1 503) - 300 mln mniej niz DT
      sredni obcy uśredniony - 230 mln mety + 77 mln krs (345) - 500 mln mniej niz DT
      duzy obcy uśredniony- minus 7 245 mln met i minus 2 415 mln krs (- 11 047) - szkoda gadać

Teraz już na korzyść LM z DT. Do tego ilość LMów która pada przy samych LMach jest problemem w odbudowie.
    • Wiesz co nie liczyłem dla dolnego ani górnego zakresu. Brałem idealnie % środkowy.

Piraci
      • Event mały (90%): 22-33% pkt strukturalnych naszej floty + 5 Lekkich Myśliwców
      • Event średni (9%): 44-55% pkt strukturalnych naszej floty + 3 Krążowniki
      • Event duży (1%): 72-88% pkt strukturalnych naszej floty + 2 Okręty Wojenne
      Kosmici
      • Event mały (90%): 36-44% pkt strukturalnych naszej floty + 5 Ciężkich Myśliwców
      • Event średni (9%): 54-66% pkt strukturalnych naszej floty + 3 Pancerniki
      • Event duży (1%): 81-99% pkt strukturalnych naszej floty + 2 Niszczyciele
    • edes napisał(a):

Ja nawet nie latałem takim stosunkiem 2:1 a miałem bardzo dużo remisów to jestem ciekaw jak to tu wychodzi
      remis jest ok - i tak zerujesz prawie całych piratów wtedy. Ogólnie jak masz wyzej bojową niz ochronna ./ opancerzenia to remisów nie powinno być - ale wtedy straty wieksze.

@Muniek
      I już wiesz teraz dlaczego się DT dodaje? Oraz dlaczego liczenie 70% pz było takie wiarygodne jak Wiadomości TVP? Dt czy mt mocno ograniczają straty własne, a jednocześnie praktycznie nie zmieniają wielkości (czy raczej - wartości) floty piratów. Dodatkowo dzięki dużo mniejszym stratom własnym latanie z dt / mt się opłaca - bo ułatwia odbudowę (nawet jak zysk jest praktycznie taki sam - to wiadomo, że im mniej do odbudowy - tym lepiej )

A na przyszłość nie wyskakuj ze swoimi rewelacjami, jak nie wiesz jak to policzyć.
    • edes napisał(a):

Ja nawet nie latałem takim stosunkiem 2:1 a miałem bardzo dużo remisów to jestem ciekaw jak to tu wychodzi
      Jednak domieszka dtków robi robote takze polecam.
      Ogranicza straty w surce i w czasie odbudowywania.

Troche drozsze niz lmy ale opłaca sie je dodawac.

edit: zapraszam moderatora na priv.
    • Nawet na małej flocie widać różnicę. Dt mają duże osłony więc w połączeniu z LM radzą sobie znacznie lepiej niż same lm. Obcy wejdą prawie tak samo jak same PC. Dzisiaj mam 3-cią dziurę w ciągu kilku dni. Praktycznie jestem na tym samym poziomie co 2 tygodnie wstecz. Takie świetne są te ekspedycje :quasi: Dodam tylko tyle, że jak nie farmiłbym i nie złomował wszystkiego dookoła to byłbym do tyłu, względem punktacji. To przestaje mieć sens.