Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Testowanie na prodzie ostatnio w modzie :)

@Ruda

Ciekawi mnie - potwierdź / zaprzecz

Jest sobie uni X (np U68). Na tą chwilę zakładamy, że nie ma czegoś takiego jak fuzja. Dla uproszczenia - zakładamy że przez te 60 dni nikt na uni nie zdobywa punktów (aby nie bawić się w oznaczanie miejsca i miejsca prim (po 60 dniach) w rankingu.

I teraz:
      1. gracz ciapka (top1 uni) przez 61 dni siedzi na urlopie, bez logowania - zostaje wyrzucona na cmentarz. Chce wrócić - i okazuje się, że nie może wrócić na U68 (jest w top20 uni) - musi zmienić uni. Prawda to?
      2. gracz z top21 przez 61 dni siedzi na urlopie, bez logowania - zostaje wyrzucona na cmentarz. Może wrócić na dowolne uni, także na U68.
      3. Rusek z 135kkk pktów przez 61 dni siedzi na urlopie, bez logowania - zostaje wyrzucony na cmentarz - jest w top20 świata, więc może wrócić na dowolne uni.

O ile 2 i 3 wydają się fair i oczywiste - to w pkt 1 - ja widzę duży zgrzyt. Czyli gracz z top20 po długim urlopie dostaje nakaz eksmisji na obce uni, do tego takie silnie obsadzone. Przykład z U68, ale problem raczej dla nowych uni, gdzie top1-5 ma przewagę nad resztą, porzuca grę na 61 dni, a potem wraca - i ma do wyboru zupełnie obce uni, do tego tylko te najmocniejsze. Nie wspominam nawet o tym, że mogą się dla tego gracza zmienić parametry uni - bo takiego jak źródłowe nie będzie już do wyboru (np uni x6 flota, czy z ładownością sond, czy bez basha - czyli te uni, które są rzadko).
    • cichah2o napisał(a):

Poprawcie mnie jeśli źle to tłumaczę i rozumiem.

Jeśli wracam z cmentarzyska i jestem w top20 wybranego uniwersum, to nie mogę do niego trafić i muszę wybrać te, gdzie nie będę w top20, ale jeśli mam na tyle dużo pkt, że jestem w top 20 na każdym uniwersum, to wtedy mogę wybrać którekolwiek uniwersum, o ile jest wystarczająco stare, czyli minimum 3 miesiące?
      Czyli wystarczająco silny gracz jak i ci słabi mogą latać gdzie chcą?
      Na chłopski rozum chodzi o to, że nie można se pyknąć urlopu na dwa miechy, żeby sobie za darmo trafić na top20 - ścislej o to, żeby na top1 nadal trzeba było pracować. Nowe uni odpadają z czystej logiki - ktoś kto ma 1kkk+ punktów nie może trafić na uni, w którym połowa graczy jest na noob protection, a topka dostawałaby od niego diametralnie. Choć w sumie to bardzo trafne pytanie, póki nie zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.
    • Damaon napisał(a):

cichah2o napisał(a):

Poprawcie mnie jeśli źle to tłumaczę i rozumiem.
      Jeśli wracam z cmentarzyska i jestem w top20 wybranego uniwersum, to nie mogę do niego trafić i muszę wybrać te, gdzie nie będę w top20, ale jeśli mam na tyle dużo pkt, że jestem w top 20 na każdym uniwersum, to wtedy mogę wybrać którekolwiek uniwersum, o ile jest wystarczająco stare, czyli minimum 3 miesiące?
      Czyli wystarczająco silny gracz jak i ci słabi mogą latać gdzie chcą?
      Na chłopski rozum chodzi o to, że nie można se pyknąć urlopu na dwa miechy, żeby sobie za darmo trafić na top20 - ścislej o to, żeby na top1 nadal trzeba było pracować. Nowe uni odpadają z czystej logiki - ktoś kto ma 1kkk+ punktów nie może trafić na uni, w którym połowa graczy jest na noob protection, a topka dostawałaby od niego diametralnie. Choć w sumie to bardzo trafne pytanie, póki nie zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.
      Na ten moment tak to będzie wyglądało - granice przenoszenia na dowolne uni będzie wyznaczał najmocniejszy gracz top20 ze wszystkich uni, tj wszyscy gracze mający więcej pkt niż najmocniejszy gracz top20 automatycznie będą w top20 każdego uni na świecie i dla tych osób będzie możliwość wybrania dowolnego uni starszego niż 3 miesiące.
    • "W przypadku znalezienia się w top 20 któregokolwiek z możliwych serwerów możesz wybrać dowolny serwer. (Zawsze jest dostępny co najmniej jeden serwer, na który możesz się przenieść)."

cokolwiek napisał(a):

Testowanie na prodzie ostatnio w modzie :)

@Ruda

Ciekawi mnie - potwierdź / zaprzecz

Jest sobie uni X (np U68). Na tą chwilę zakładamy, że nie ma czegoś takiego jak fuzja. Dla uproszczenia - zakładamy że przez te 60 dni nikt na uni nie zdobywa punktów (aby nie bawić się w oznaczanie miejsca i miejsca prim (po 60 dniach) w rankingu.

I teraz:
      1. gracz ciapka (top1 uni) przez 61 dni siedzi na urlopie, bez logowania - zostaje wyrzucona na cmentarz. Chce wrócić - i okazuje się, że nie może wrócić na U68 (jest w top20 uni) - musi zmienić uni. Prawda to?
      2. gracz z top21 przez 61 dni siedzi na urlopie, bez logowania - zostaje wyrzucona na cmentarz. Może wrócić na dowolne uni, także na U68.
      3. Rusek z 135kkk pktów przez 61 dni siedzi na urlopie, bez logowania - zostaje wyrzucony na cmentarz - jest w top20 świata, więc może wrócić na dowolne uni.

O ile 2 i 3 wydają się fair i oczywiste - to w pkt 1 - ja widzę duży zgrzyt. Czyli gracz z top20 po długim urlopie dostaje nakaz eksmisji na obce uni, do tego takie silnie obsadzone. Przykład z U68, ale problem raczej dla nowych uni, gdzie top1-5 ma przewagę nad resztą, porzuca grę na 61 dni, a potem wraca - i ma do wyboru zupełnie obce uni, do tego tylko te najmocniejsze. Nie wspominam nawet o tym, że mogą się dla tego gracza zmienić parametry uni - bo takiego jak źródłowe nie będzie już do wyboru (np uni x6 flota, czy z ładownością sond, czy bez basha - czyli te uni, które są rzadko).
      Obecnie opieramy się na danych, które posiadamy.
      Co do działania cmentarza w praktyce niewiele wiemy... jak tylko zostanie coś ustalone podzielimy się tym. :)

[13:51] <+Mati> Wladza dla moderatorow, precz z GO!

:xfa: Rekrutacja MOD :xfa:
    • buleon napisał(a):

A jeśli ktoś nie jest w top 20 world, ale jednocześnie jest top 20 na każdym uni? Np. top 21 world?
      Przecież napisałem co się dzieje - granicę wyznacza najmocniejszy gracz top20 ze wszystkich uni, a nie gracz top20 world. Na forum org ktoś to sprawdził parę miesięcy temu i granica była na poziomie 800-900mln punktów (jakoś TOP350-400 graczy na świecie), ale jest to granica ruchoma czyli wraz z przenosinami graczy między uniami może zmieniać się gracz który jest tym najmocniejszym top20. Jedyne co top20 world ma do tego, to tyle, że gracze z tych miejsc mają zawsze zagwarantowane przenosiny na dowolne uni.
    • prepare ur anus napisał(a):

Przecież napisałem co się dzieje - granicę wyznacza najmocniejszy gracz top20 ze wszystkich uni, a nie gracz top20 world. Na forum org ktoś to sprawdził parę miesięcy temu i granica była na poziomie 800-900mln punktów (jakoś TOP350-400 graczy na świecie), ale jest to granica ruchoma czyli wraz z przenosinami graczy między uniami może zmieniać się gracz który jest tym najmocniejszym top20. Jedyne co top20 world ma do tego, to tyle, że gracze z tych miejsc mają zawsze zagwarantowane przenosiny na dowolne uni.
      Dzięki, coś dzisiaj nie ogarniam :) Ale to sieczka straszna dla słabszych uni - w każdym momencie może im jakiś mega flociarz spaść na uni i wybijać wszystko po kolei bez konsekwencji.

Lwica jest boska :)
    • buleon napisał(a):

prepare ur anus napisał(a):

Dzięki, coś dzisiaj nie ogarniam :) Ale to sieczka straszna dla słabszych uni - w każdym momencie może im jakiś mega flociarz spaść na uni i wybijać wszystko po kolei bez konsekwencji.
      Też uważam to za słabe rozwiązanie, w szczególności jeśli utrzyma się obecny format przenosin czyli możliwość zdjęcia urlopu od razu po przenosinach. Jeśli dojdzie do tego brak cooldown między przenosinami (chyba nigdzie nie widziałem poruszonego tego tematu jaki będzie czas do kolejnych przenosin) to można jednego dnia zwiedzić cały świat i poszukać nowych bfsów <X
    • Dlatego uważam, że nagłe pojawienie się tej zmiany może być raczej reakcją na feedback przed rebalansem klasy odkrywcy. Namieszali, to teraz chcą dać namieszać samym graczom. Zobaczą jak wytasują się rankingi i być może obetną przenosiny o wybór dowolnego uni i zostawiają nić powrotu wyłącznie na uni macierzyste (co miałoby sens nawet teraz, gdyby odkrywcy nie mnożyli tak punktów). Tylko spekuluję, nie musi tak być, jednak kolejność wydarzeń według mnie pasuje do tej teorii.
    • Ale po co taki ktoś ma wywalać kasę (czyli 500k anty) po to, aby zyskać 100-500-5000kk ? Na tym polega cała rzecz - jasne, ten gracz może się przenieść, tylko po co? Aby trafić jakiegoś leszcza top500, co fsa nie zrobił?

Z przenosinami to będzie raczej (o ile nie będzie freeza po przenosinach) tak, że gracze zdejmują moona, flota widoczna na falandze, ale nie ma siły przebicia. Więc dzwonią po znajomych "Hej, przenoś się na uni XXX, damy ci kasę na zakup anty na podwójne przenosiny". Obrońca także ogarnia znajomego z innego uni, co za flachę pomoże w obronie.

I tak narodzi się nowy zawód - cyngli do wynajęcia. Co za 200 pln (tyle kosztuje 1kk anty - czyli przenosiny i powrot) przylecą na dowolne uni i rozwalą kogoś. Albo zawód samuraja, co za 200 pln przyleci na dowolne uni i obroni kogoś.

Tak więc główna różnica to będzie w tym, że ciężej będzie policzyć floty w obronie i ataku - bo dochodzi losowość pojawienia się MEGAFLOTY po jednej ze stron. Albo konta z MEGA liczbą recków ... itd

Dla GF to czysty zysk - kolejna kasa wpadnie za anty. A gracze ... kto by się tam przejmował balansem rozgrywki.

PS. A różnica jedynie będzie dla flot topowych na danym uni - ale nie-topowych w skali world - bo oni nie musieli robić fsa (mając np 5x więcej floty niż kilka następnych flot) - a po tym przedmiocie - muszą - bo może ktoś przylecieć z innego uni. Plus topowe world-floty pewnie porobią konta na każdym możliwym uni - tylko do skanowania. Wyskanują flotę - pojdzie przeniesienie i akcja.
    • cokolwiek napisał(a):

Ale po co taki ktoś ma wywalać kasę (czyli 500k anty) po to, aby zyskać 100-500-5000kk ? Na tym polega cała rzecz - jasne, ten gracz może się przenieść, tylko po co? Aby trafić jakiegoś leszcza top500, co fsa nie zrobił?

Z przenosinami to będzie raczej (o ile nie będzie freeza po przenosinach) tak, że gracze zdejmują moona, flota widoczna na falandze, ale nie ma siły przebicia. Więc dzwonią po znajomych "Hej, przenoś się na uni XXX, damy ci kasę na zakup anty na podwójne przenosiny". Obrońca także ogarnia znajomego z innego uni, co za flachę pomoże w obronie.

I tak narodzi się nowy zawód - cyngli do wynajęcia. Co za 200 pln (tyle kosztuje 1kk anty - czyli przenosiny i powrot) przylecą na dowolne uni i rozwalą kogoś. Albo zawód samuraja, co za 200 pln przyleci na dowolne uni i obroni kogoś.

Tak więc główna różnica to będzie w tym, że ciężej będzie policzyć floty w obronie i ataku - bo dochodzi losowość pojawienia się MEGAFLOTY po jednej ze stron. Albo konta z MEGA liczbą recków ... itd

Dla GF to czysty zysk - kolejna kasa wpadnie za anty. A gracze ... kto by się tam przejmował balansem rozgrywki.

PS. A różnica jedynie będzie dla flot topowych na danym uni - ale nie-topowych w skali world - bo oni nie musieli robić fsa (mając np 5x więcej floty niż kilka następnych flot) - a po tym przedmiocie - muszą - bo może ktoś przylecieć z innego uni. Plus topowe world-floty pewnie porobią konta na każdym możliwym uni - tylko do skanowania. Wyskanują flotę - pojdzie przeniesienie i akcja.
      No i wszystko jasne, ekspert wszystko wyjaśnił topce co ma robić xD
    • cokolwiek napisał(a):

Ale po co taki ktoś ma wywalać kasę (czyli 500k anty) po to, aby zyskać 100-500-5000kk ? Na tym polega cała rzecz - jasne, ten gracz może się przenieść, tylko po co? Aby trafić jakiegoś leszcza top500, co fsa nie zrobił?
      Dla niego top2 to będzie leszcz a zyskowny a nie musi wydawać wystarczy 60 poczekać wskoczyć na takie ubi wykosić a potem kolejne bum

Ale tak jak napisałeś pewnie też będą robić hehe :D

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Apofis ().

• Apofis napisał(a):

Uni Ganimed
      Na Tajwanie
      uni top1 flot 48 mln
      122 mln pkt
      :D 122 mln

Łatwo mieć tam top1 we wszystkim :D używając itemu do przeniesienia się tam.
      Przeniesiesz się tam, zezłomujesz wszystkich - i co dalej? No widzisz - możliwość (tutaj zasada top20 się kłania - ale podobno ona nie działała poprawnie - to szok i niedowierzanie, że GF nie potrafi bez błędów zrobić) - a sens działania - to czasem dwie różne rzeczy :)
    • Polak od razu rozkminia jak wykorzystać luki do ugrywania swoich pomysłów :D Nasza narodowa cecha, przecudna. I to skłania do rozkmin - ale... około dwóch tygodni temu było szepnięte na forumie o fuzjach, po czym rozszalały się burzliwe dyskusje i wogle. Ktoś nawet wiedział już nieco więcej niż nasz kosiany team, po czym przyszedł nasz kosiany team i ugasił żar emocji. Podobnie było z cieniami trzech nowych statków po ogłoszeniu MCO. Pogadać zawsze można i kosianemu teamowi zależy na tym, aby forum wykazywało przyzwoitą żywotność. No ale co z tego, skoro często wychodzi inaczej, gdy zmiany wchodzą inne (tu 90 na 60 dni), niektóre co rozpalają wyobraźnie cwaniaków są wycofywane, a inne nie wchodzą wcale. Także tego - chyba wszystko zostało do tej pory doprecyzowane.

:impra:
    • cokolwiek napisał(a):

Czyli wydałeś 1kk anty - a zyskałeś tyle, co z trafienia jakiegoś ekonoma na normalnym uni. Więc zapytam ponownie - gdzie tu sens ...
      Jak ekonoma jak floty tam są do złomowania i to nie jedna. Można się z cmentarza za darmo wstawić do uni nie wydając przy tym kasy ani centa.

Forumowy As napisał(a):

Myślę jednak, że ciężko takiemu graczowi będzie długo pociągnąć grę na obcym kulturowo serwerze i bez znajomych.

A jeśli ktoś i tak wydaje kasę na anty to już w ogóle git majonez :D
      Nie będzie się tym przejmował. Ważne nowa możliwości i widomo, że nie zostanie tam na zawsze czy na dłużej. A kto powiedział, że nie można będzie w 2 osoby sobie przejść zamieszać. :D

• @Apofis

1. Nie możesz się przenieść ani przedmiotem, ani z cmentarza na takie uni - bo będziesz w top20. Chyba, że zakładasz, że ldzie z topu światowego będą się łasić na takie drobne.
      2. To, że floty są na uni nie oznacza, że je upolujesz. Nawet jak masz flotę 100x większą.
      3. Nawet jak upolujesz coś to nie oznacza, że zarobisz - bo koszty gsów mogą przekroczyć zyski
      4. A na koniec się okaże, że rusek poleci do obrony ... i tyle z twojego liczenia zysku :D
      5. Zapominasz, że wrzucając urlop tracisz (eko, jakieś farmingi) - więc 60 dni urlopu to nie jest za darmo - tylko dość drogo.
      6. Powrót pewnie także chcesz robić z cmentarza? :D i tak skakać raz na 61 dni
    • cokolwiek napisał(a):

6. Powrót pewnie także chcesz robić z cmentarza? i tak skakać raz na 61 dni
      @cokolwiek Flociarze grający na urlopie jak najbardziej dla nich ciekawy pomysł myślę.

Te punkty, które napisałeś to spekulacje, równie dobrze mogą się wydarzyć na obecnym uni.

Można zarobić i tyle można by zezłomować i tyle, na obecnym uni złomów ostatnio mnóstwo więc można,

flociarzom te 60 dni nie przeszkadza i tak nie którzy grają podobnie , więc nie ma problemu dla niech takie skakanie i nie muszą się martwić, że stracą farming jak na złomach zarabiają mld. :D

Komu się uda to skoczy tam gdzie się będzie dało zobaczymy jak to będzie działało. Top20 mogą wszędzie więc zobaczymy czy będą skakać.

Oj tam od razu złe myśli, że rusek wyjdzie hehee :D

Oczywiście teoretycznie można a czy ktoś tak będzie robił to inne pytanie.

• @cokolwiek

Zauważ taką rzecz, że flociarz będący top 100 lub top 200 kiedy we flocie jest top 10 czy top20

będzie mógł przenosić się gdzie chce i złomować sporo flot

A zauważ, że :P

cokolwiek napisał(a):