Jak dla mnie właśnie na starych uni Odkrywca ma dużą przewagę nad generałem. Faktycznie na uni które mają 6 miesięcy do roku czasu Generał jest dobrą opcją jak jest dużo celów, ale na starszych uni 2lata+ gdzie praktycznie niema na co latać to jednak Odkrywca i surka z ekspów + 75% rabunku z idlaków dla aktywnego gracza dają dużo więcej niż aktywna gra Generałem, która w większości opiera się też na farmieniu idlaków jeżeli chce się coś zarobić.
a co do balansu klas to przychylam się do pomysłu @buleon że skoro Zbieracz jest jedyną klasą, która ma bonus do usługi premium. Ale podobna sytuacja jest odnośnie badań i tutaj jedyna klasą, która ma bonus do badań jest Generał, a możnaby zrobić jakiś dodatek i dla Zbieracza(np. +2 do plazmowej) i dla Odkrywcy (np +2 do MSBN)
a co do balansu klas to przychylam się do pomysłu @buleon że skoro Zbieracz jest jedyną klasą, która ma bonus do usługi premium. Ale podobna sytuacja jest odnośnie badań i tutaj jedyna klasą, która ma bonus do badań jest Generał, a możnaby zrobić jakiś dodatek i dla Zbieracza(np. +2 do plazmowej) i dla Odkrywcy (np +2 do MSBN)