Wersja 7.x - dyskusja

• @Apofis, przecież rynek przelicza surowce. Gdyby nie przeliczał to sprzedając/kupując sondy miałbyś identyczne widełki dla każdego surowca. Przyjmując środkową wartość za 10SS masz 16.666 M, 10.000K albo 6.666D. Sam rynek wskazuje, że surowce nie mają równej wartości.
      Uni1: Maki Maki vel Gin [ETREA] - RIP
    • Offtop i zbędnie nic nie wnoszące posty do dyskusji poleciały do kosza.
      Narobiliście tu trochę bałaganu i chciałabym przypomnieć, że zostały stworzone osobne tematy, o których najwięcej tutaj dyskutowano.
      Ułatwia to przeglądanie i czytanie dyskusji. Ten temat jest bardzo ogólny, łączy wiele zagadnień związanych z wersją 7.
      Wrzucam linki do określonych wątków związanych z bieżąca sytuacją w grze:

Rynek - dyskusje
      Porozmawiajmy na temat UniFusion
      Klasa Odkrywcy - dyskusja
      UFS - dyskusja

[13:51] <+Mati> Wladza dla moderatorow, precz z GO!

:xfa: Rekrutacja MOD :xfa:
    • jibrill napisał(a):

przecież rynek przelicza surowce. Gdyby nie przeliczał to sprzedając/kupując sondy miałbyś identyczne widełki dla każdego surowca. Przyjmując środkową wartość za 10SS masz 16.666 M, 10.000K albo 6.666D. Sam rynek wskazuje, że surowce nie mają równej wartości.
      To dlaczego można kupić sondę za 800 k ? :D jak to jest przeliczanie to ok bo dla mnie nie jest

Zlomek_Mistrz napisał(a):

u nie trzeba zbyt dużo logiki aby stwierdzić, że przez rynek można kupić statki bardzo tanio ponizej ich wartości nie tylko surowcowej ( uwzgledniajac przeliczniki) ale i
      Dokładnie, a gdyby rynek przeliczał wg przeliczników to ceny były by wyższe.
    • Apofis napisał(a):

To dlaczego można kupić sondę za 800 k ? jak to jest przeliczanie to ok bo dla mnie nie jest
      Bo są widełki cenowe? Te 800 kryształu nadal jest przeliczane przez rynek na 1.333,2 metalu albo 533,2 dexu. Gdyby widełek cenowych na statki nie było to cały rynek można zamknąć bo korzystało by z niego może 2 flociarzy, którym nie chce się czekać na produkcję z własnych stoczni.
    • Według mnie dyskusję na temat zysków/strat na rynku powinniśmy zacząć od wyznaczenia wartości każdego statki wyrażonej w jednym surowcu. W każdym oddzielnie.Do tego wyliczyć przedział wartości od minimalnej ceny sprzedaży do maksymalnej. Tylko wtedy mając tabelę z danymi można stwierdzić czy coś się komuś opłaca, czy nie. Starałem się liczyć dla kilku statków, które sprzedaję na różnych uni, ale ograniczyłem się do pionierów, sond szpiegowskich (akurat tutaj jest najłatwiej i widać, że sprzedaż po maksymalnej cenie się opłaca) i pełzaczy. Natomiast trzeba się trochę z tym pobawić, na co nie każdy ma ochotę. Stąd później są konflikty o korzyści ze sprzedaży statków na rynku.
    • dexPL napisał(a):

pit napisał(a):

@Art czy przyjdzie taki dzień że zlikwidujecie zlom z piratow? Bo chyba kazdy sie zgodzi ze to jest mega niesprawiedliwe. Zeby byla rownowaga miedzy zbieraczem i odkrywcą wystarczy bonus z expedycji. I prosze nie pisać glupot ze czarna dziura itd itp bo , przyrostow widać jaki ten proceder jest opłacalny. Starczy już pompowania kont.
      Wystarczy ograniczenie max zlomu. Tak, aby odkrywca miał realny limit zarobku dziennego - podobnie jak limit ma np zbieracz. To powinno być dostępne z poziomu konfiguracji uni (skoro tak było na serwerach testowych) - kwestia podjęcia decyzji. A na to poczekacie jeszcze - skoro art zbierał dane do tego raptem 3 miesiące temu - i ciągle pewnie jeszcze je zbiera.
      Przy okazji może niech będzie limit czarnych dziur itp dla każdego taki sam. Najlepiej to w ogóle wszystko zlimitować i okroić żeby w ogóle nic się nie działo. Może niech generał wykona tylko określoną liczbę ataków no bo taki co lata 24/7 za dużo zarobi a za mało spali deuteru, zaraz się znajdzie taki co narobi w pielucho majtki i wyliczy jakie są tego koszta o ile mniej spali, ile zrobi kupy i czym se podetrze . Ludzie komuna nie wróci !!!!
      Jest antymateria, proszę każdy może zmienić klasę, jak nie chce wydać na nią chajsu to niech zbiera tak jak umożliwia na to gra.
      Lepiej było by wszystkim klasom dać możliwość zbierania złomu 20% a np odkrywcy niech mają 25% lub więcej 30%
      A tym co twierdzą że odkrywca tak zarabia to niech pograją tą klasą i zobaczą jak się zarabia a jak się wtapia jest coś za coś.Zamiast zabierać lepiej dawać, chcecie jeszcze coś okrajać żeby w ogóle nic się już nie działo.
      Nie wiem po co się udzielają te osoby co już i tak nie grają? ja nie mam i niech inni nie maja?
    • Devastator napisał(a):

dexPL napisał(a):

pit napisał(a):

@Art czy przyjdzie taki dzień że zlikwidujecie zlom z piratow? Bo chyba kazdy sie zgodzi ze to jest mega niesprawiedliwe. Zeby byla rownowaga miedzy zbieraczem i odkrywcą wystarczy bonus z expedycji. I prosze nie pisać glupot ze czarna dziura itd itp bo , przyrostow widać jaki ten proceder jest opłacalny. Starczy już pompowania kont.
      Wystarczy ograniczenie max zlomu. Tak, aby odkrywca miał realny limit zarobku dziennego - podobnie jak limit ma np zbieracz. To powinno być dostępne z poziomu konfiguracji uni (skoro tak było na serwerach testowych) - kwestia podjęcia decyzji. A na to poczekacie jeszcze - skoro art zbierał dane do tego raptem 3 miesiące temu - i ciągle pewnie jeszcze je zbiera.
      Przy okazji może niech będzie limit czarnych dziur itp dla każdego taki sam. Najlepiej to w ogóle wszystko zlimitować i okroić żeby w ogóle nic się nie działo. Może niech generał wykona tylko określoną liczbę ataków no bo taki co lata 24/7 za dużo zarobi a za mało spali deuteru, zaraz się znajdzie taki co narobi w pielucho majtki i wyliczy jakie są tego koszta o ile mniej spali, ile zrobi kupy i czym se podetrze . Ludzie komuna nie wróci !!!!Jest antymateria, proszę każdy może zmienić klasę, jak nie chce wydać na nią chajsu to niech zbiera tak jak umożliwia na to gra.
      Lepiej było by wszystkim klasom dać możliwość zbierania złomu 20% a np odkrywcy niech mają 25% lub więcej 30%
      A tym co twierdzą że odkrywca tak zarabia to niech pograją tą klasą i zobaczą jak się zarabia a jak się wtapia jest coś za coś.Zamiast zabierać lepiej dawać, chcecie jeszcze coś okrajać żeby w ogóle nic się już nie działo.
      Nie wiem po co się udzielają te osoby co już i tak nie grają? ja nie mam i niech inni nie maja?
      kolego chyba nie wiesz co mówisz.
      Spójrz na przyrost graczy latajacych na piratow i moze wtedy sie wypowiedz.
      Mili z u68 wczoraj w czarnej dziurze stracił 65kk pkt i dalej lata a wiesz czemu??
      To Cie oswiece. Bo sie zajebiscie OPŁACA!
      Nie ma rownowagi klas i tyle w temacie.
      Bla, bla, bla, bla

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez pit ().

• Devastator to jest zwykły troll, należy go zignorować i tyle. Rzadko napisze coś sensownego.

Co do balansu - balans nie istniał od początku, tylko były dwie rzeczy:
      a) niewiele osób policzyło, jak duże zyski można mieć - plus jakie floty są optymalne (a teraz - bardzo łatwo o takie informacje - plus przykłady i doświadczenie graczy)
      b) floty były mniejsze - a zyski z piratów są mniej więcej liniowe względem wielkości floty.

Jakieś 3 miesiące temu założyłem temat o ograniczeniu maksymalnego złomu z jednej bitwy - poczytaj sobie co ludzie pisali wtedy - a co piszą teraz. Niektórym osobom zorientowanie się w braku balansu zajęło właśnie te 3 miesiące.

PS. A brak działań GF w kwestii balansowania klas jasno pokazuje, że ogame nie jest grą profesjonalną (competetive) - a jedynie amatorskim (z każdej strony) klikaniem. W grze typu competetive balans klas / ras i równowaga szans (co nie jest jednoznaczne z równością - bo dochodzi jeszcze metagaming) jest najważniejsze - bo to przyciąga graczy.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • pit napisał(a):

Devastator napisał(a):

dexPL napisał(a):

pit napisał(a):

Przy okazji może niech będzie limit czarnych dziur itp dla każdego taki sam. Najlepiej to w ogóle wszystko zlimitować i okroić żeby w ogóle nic się nie działo. Może niech generał wykona tylko określoną liczbę ataków no bo taki co lata 24/7 za dużo zarobi a za mało spali deuteru, zaraz się znajdzie taki co narobi w pielucho majtki i wyliczy jakie są tego koszta o ile mniej spali, ile zrobi kupy i czym se podetrze . Ludzie komuna nie wróci !!!!Jest antymateria, proszę każdy może zmienić klasę, jak nie chce wydać na nią chajsu to niech zbiera tak jak umożliwia na to gra.Lepiej było by wszystkim klasom dać możliwość zbierania złomu 20% a np odkrywcy niech mają 25% lub więcej 30%
      kolego chyba nie wiesz co mówisz.Spójrz na przyrost graczy latajacych na piratow i moze wtedy sie wypowiedz.
      Mili z u68 wczoraj w czarnej dziurze stracił 65kk pkt i dalej lata a wiesz czemu??
      To Cie oswiece. Bo sie zajebiscie OPŁACA!
      Nie ma rownowagi klas i tyle w temacie.
      Taa [ciach] sie opłaca 10kkk do przodu 20kkk do tyłu i tak w koło wojtek w dodatku przetopić tego nie idzie na szybko to by trzeba anty używać ale po co jak i tak za chwile to szlak trafi :E
      Ojczyznosław też widzę idzie jak burza szkoda że na wstecznym :ocb:

Super Moderator Ruda:
      wulgaryzm
    • edes napisał(a):

Taa [ciach] sie opłaca 10kkk do przodu 20kkk do tyłu i tak w koło wojtek w dodatku przetopić tego nie idzie na szybko to by trzeba anty używać ale po co jak i tak za chwile to szlak trafi
      Ojczyznosław też widzę idzie jak burza szkoda że na wstecznym
      Poczekaj zaraz dex Prze Pro Teoretyk Pezetowiec wyszczególni jakie są zyski i dokładnie wyłoży swoją wiedzę na temat zysków, może jeszcze powie co źle robisz i przytoczy parę kolejnych przykładów gdzie są zyski :)
      A swoją drogą podejrzewam,że jak by był nawet wyższy % złomu to i tak na nic.Wybudujesz za to więcej floty która i tak utonie prędzej czy później.
    • Weź mnie kolego @edes nie rozśmieszaj.
      Proponuje zerknąć na statystyki od wprowadzenia klas do teraz.
      Pospoileruje troche i napisze że ludzie mający klase odkrywca, latajacy na piratow mają MEGA zyski i pompują konta ba potege. Czy wieksza flota tym wieksze zyski.
      Jezeli @edes masz klasę odkrywcy i nie osiagasz zysków to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie.
      " Dlaczego jestem beznadziejny i nawet z takimi możliwościami jakie daje odkrywca nie potrafie napompować sobie konta"
      Bla, bla, bla, bla
    • Jak odbieram surowce z handlu i nie mam pojemności w magazynie to co się dzieje z resztą surowców? Odbierając przed chwilą zauważyłem, że napełniło mi magazyn do pełna, a pozostałe w handlu 20kk przepadło...

Problem występuje, gdy jestem w podglądzie na innej planecie. Gdy odbieram z poziomu planety docelowej, to napełnia mi magazyny ponad stan (nie ma ograniczenia pojemność magazynu)
      Czy moderatorom płacą za każdy usunięty post??
    • Void napisał(a):

A w ogóle to zauważyliście, że w podglądzie flot zniknęła wizualizacja przebytej odległości? Kolejna bardzo dobra zmiana, po prostu coś usunąć XD
      Ty, no nie wiem, u mnie działa- w zakładce 'Ruch floty' cały czas animują się postępy lotu. Może któraś wtyczka się znowu wykrzaczyła z powodu nowej wersji gry?
    • Proszę bardzo, u 68:

Tutaj masz top 30 przyrostów w ciągu ostatnich 6 miesięcy przed wprowadzeniem 7.0.

prnt.sc/syfjvf

A tutaj masz mniej więcej ostatnie 6 miesięcy po wprowadzeniu, czyli do dzisiaj:

prnt.sc/syfkex

Wyjmując z tego zestawienia Dagusię z jej monster eco, to chyba mamy dosyć klarowany obraz tego jak zmieniła się gra. Nie chce mi się tego dokumentować ale większość tych osób gra na Odkrywcy, w top 5 przynajmniej 3.

Przede wszystkim miarodajne jest to, co jest najmniej na tych zestawienia widoczne: % przyrost punktów. Przed patchem im więcej miałeś punktów tym wolniej ci rosło. Teraz ta zasada nie obowiązuje.

Odkrywca jest OP i tyle :] Sam gram więc wiem jak to wygląda. Jako taki balans poszedł do kosza.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez @Piciu ().

• @roermond
      trollujesz ?
      latam sobie na expy już z 4-5 miesiące, nie wrzucałem nigdzie do tej pory statystyk, dopiero po jakimś czasie wrzucam sobie do topraidera, proszę bardzo:

prnt.sc/syg0fo
      tabelka nie uwzględnia pzta zebranego z piratów i obcych - nie chciało mi się wrzucać raporty zbiórki, więc zysk jest odpowiednio większy.

znalezione statki

prnt.sc/syg0qs

Gdy zaczynałem latać nie miałem ani jednego lma,żadnej floty bojowej poza dt i mt.
      Wysyłałem na ekspedycje na początku tylko dt i pioniera.

Obecnie lecą lm + dt +1 pio +1 ss + 1 niszczyciel rozłożone po równo w 8 slotach.
      Cała flotę postawiłem za ekspedycje, nie jestem wstanie przerobić surowców, muszę rozdzielać budowę statków na 3-4 planety a i tak jest nadmiar
      Żeby nie było, to tylko za ekspedycję zbudowałem po 120k ow,kr i pancków

Mów dalej proszę jak ekspedycje są nie opłacalne i tylko 5% zarabia :popcorn:

a tu masz moje statystyki jakoś do lutego odnośnie floty, dodam tylko, że odbudowuje lmy do poziomu 4,5-5mln, za resztę buduje inne statyki.
      Gdybym budował więcej lmów, zyski byłby jeszcze większe
      prnt.sc/syg14y

W skrócie - odkrywca jest zbyt przekoksowany, po dniu latania na ekspy masz więcej surowców niż z dobego eko na poziomie 14x 43/36/39.
      Jeżeli nie zostanie znerfiony złom z piratów to na dłuższą metę odkrywcy za bardzo odskoczą innym klasą.

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Kratos ().

• Kratos napisał(a):

@roermond
      trollujesz ?
      latam sobie na expy już z 4-5 miesiące, nie wrzucałem nigdzie do tej pory statystyk, dopiero po jakimś czasie wrzucam sobie do topraidera, proszę bardzo:

prnt.sc/syg0fo
      tabelka nie uwzględnia pzta zebranego z piratów i obcych - nie chciało mi się wrzucać raporty zbiórki, więc zysk jest odpowiednio większy.

znalezione statki

prnt.sc/syg0qs

Gdy zaczynałem latać nie miałem ani jednego lma,żadnej floty bojowej poza dt i mt.
      Wysyłałem na ekspedycje na początku tylko dt i pioniera.

Obecnie lecą lm + dt +1 pio +1 ss + 1 niszczyciel rozłożone po równo w 8 slotach.
      Cała flotę postawiłem za ekspedycje, nie jestem wstanie przerobić surowców, muszę rozdzielać budowę statków na 3-4 planety a i tak jest nadmiar
      Żeby nie było, to tylko za ekspedycję zbudowałem po 120k ow,kr i pancków

Mów dalej proszę jak ekspedycje są nie opłacalne i tylko 5% zarabia :popcorn:

a tu masz moje statystyki jakoś do lutego odnośnie floty, dodam tylko, że odbudowuje lmy do poziomu 4,5-5mln, za resztę buduje inne statyki.
      Gdybym budował więcej lmów, zyski byłby jeszcze większe
      prnt.sc/syg14y

W skrócie - odkrywca jest zbyt przekoksowany, po dniu latania na ekspy masz więcej surowców niż z dobego eko na poziomie 14x 43/36/39.
      Jeżeli nie zostanie znerfiony złom z piratów to na dłuższą metę odkrywcy za bardzo odskoczą innym klasą.
      Przez pierwsze dwa miesiące miałem podobne zdanie. Spokojnie jeszcze przyjdzie czas na twoje pasmo nieszczęść.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez .:czubulus:. ().