Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Void napisał(a):

a o co chodzi z tymi głupimi niedzielami handlowymi?
      To jest historia z Archiwum X Ogame.pl :D Pewna grupa ludzi... Hahah!

W skrócie chodzi o to, że gracze założyli tu burzliwy wątek, w którym wytykali nagminny push innych graczy, który polegał na przetapianiu flot multikontowych, z zaniżaniem przeliczników przy handlu z tymi "innymi" kontami. Podczas gdy wniesiono poprawkę do regulaminu, która ograniczyła ten proceder, gracze Ci zaczęli masowo przetapiać konta, póki zasada nie weszła w życie. Tym samym, z własnej głupoty, nie wyczuwając sprytnego zagrania ze strony Arta, zamiast olać te floty i wzruszyć ramionami w geście odpuszczenia pazerności, woleli kraść chochlą. W jednym momencie w logach pojawiły się olbrzymie anomalie i poleciały głowy :D Pół forum biło brawo. Proceder miał miejsce w niedzielę - nie pamiętam jaki event był (można się doszukać), ale jeśli się nie mylę, "opłacało się" topić te floty akurat w ten dzień.

Jeśli w czymś się pomyliłem, niech mnie ktoś poprawi.

O to chodzi z tą niegłupią niedzielą handlową ;)
    • @Namaste

Dokładnie tak. W piątek art napisał w poście o zmianie zasad od poniedziałku - podniesienie minimalnego przelicznika na 2.5 / 1.5 / 1 plus zasada większego przelicznika przy handlu plus zasada karania max przelicznikiem.
      Więc stało się to co oczywiste - czyli w niedzielę (o ile pamiętam był bonus + 30/50% do anty) poszło topienie flot, zamiana na deuter i handel po 1:1 (kr do deu).
      W poniedziałek art zrobił edycję swojego postu (bo wstyd mu było, że napisał, że od poniedziałku - nie chciał, aby były dowody na piśmie) i zadecydował, że zasada działa już od piątku. Czyli zwykłe złamanie podstawowej zasady prawa rzymskiego (tzn europejskiego) "Prawo nie działa wstecz". WSTYD, ŻENADA, PRYMITYWIZM.
      I cała ta sytuacja została zapamiętana jako handlowa niedziela.

Na koniec tylko dodam - jak wchodziło 7.2 (zawierało poprawkę, która usuwała klonowanie flot w stoczni - wchodziło we wtorek bodajże) to także działy się cuda - w niedzielę osoby klonujące robiły mega przyrosty. I jakoś wtedy nikt nie widział problemu :D widocznie dlatego, że ludzie już wiedzieli, że za klonowanie flot NIKT nie dostał bana - więc każdy kto chciał i mógł - kopiował floty w stoczni bez problemu. A już z miesiąc wcześniej pisałem, że będzie to kolejna handlowa niedziela :)
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

WSTYD, ŻENADA, PRYMITYWIZM.
      Kiedyś na pewnym znanym portalu ktoś powiedział tak: "Jeżeli moderator podejmuje subiektywną decyzję, która jest nieścisła z przyjętymi zasadami oraz regulaminem, a decyzja ta w swojej złożoności ma na celu dobro atmosfery między użytkownikami - jest to jak najbardziej słuszna decyzja".

Moim zdaniem zagranie Arta, które miało wyglądać na niezamierzone, było rewelacyjnym oddzieleniem ziaren od plew. Jeżeli ktoś furał na forum, że to nieuczciwe, to znaczy, że mógł być beneficjentem w tym procederze - nieważne, czy wyczuł co się szykuje, czy nie. Te całe odwoływanie się do praw, sugerowanie wejścia na drogę sądową i inne patetyczne oburzanie się jest dla mnie tak śmieszne i dopiero żenujące, że nawet gra na multi chowa się w cieniu tej postawy. Niektórzy traktują tą grę jak jakieś konto do obrotu akcjami na giełdzie i zapominają, że anty, którą wydali na grę, nie jest podstawowym produktem (tylko dodatkiem) do darmowej gry. Równie dobrze można pójść na cepeena i pozwać kasjerkę, bo sos salsa w hotdogu jest tak ostry i nie został o tym odpowiednio wcześniej uprzedzony. Temat jest zamknięty, gracze mają to o co walczyli. No ale to była tylko moja dygresja - nie sądzę bym musiał się z tym więcej rozdrabniać.

:)

RolnikSzukaZony napisał(a):

I tak wiele osób nie dostało banów czy nakazów zwrotu surowca z niedzieli
      No bo i po co... Medalu za top 1 i tak by nikt nie dostał :D
    • @Namaste

Po części się zgadzam z tym co napisałeś (o traktowaniu ogame jako poważnej gry - co nie ma miejsca, niestety).

Natomiast nie zgadzam się z:
      - działanie zamierzone - serio? po tylu wpadkach arta uważasz, że gość cokolwiek w ogame planuje (w sensie działań polskiego supportu)? Oni są wiecznie zaskoczeni, wiecznie zdziwieni. Tylko na boku każdy kombinuje dla siebie i znajomych - co pokazała np Migotka (a i o kasia321 niejeden pisał). Natomiast nie uwierzę, że jakiekolwiek działanie było wtedy zamierzone - raczej okazało się, że przeciwnicy znajomych zbyt mocno się spushowali w niedzielę - i poszły płacze na prywatne konta ludzi z supportu - a potem ludzie z supportu przekazali to artowi. Gdyby to było zamierzone - to art by nie edytował posta, usuwając kluczową kwestię (czyli "zasada wchodzi od poniedziałku") - bo czego się wstydzić
      - moje "WSTYD, ŻENADA, PRYMITYWIZM" odnosiło się do prawa działającego wstecz. Osobiście uważam, że regulamin może być głupi, niesprawiedliwy - ale ważne, aby był przestrzegany. I jeżeli wprowadzasz prawo działające wstecz - to nie ma nic gorszego, co można zrobić.
      - co do decyzji supportu - definicja pushu jest prosta - ale także pojemna. Dlatego powinny być wypisywane przypadki ewidentnie zabronione - ale nie oznacza to, że inne działania także nie są zabronione. Ale uznaniówka powinna skutkować jednakowym działaniem supportu w takim samym przypadku - czyli pojawia się decyzja rozszerzająca => od tej pory cały support to zna i stosuje. A obecnie - każdy decyduje jak chce, nikt nic nie ogłasza, nie klaryfikuje, nie wiadomo jaka będzie decyzja na innym uni (choćby dyskusja z poprzedniej strony tego tematu - o przeliczaniu deu).
      - jeszcze tylko o GF - GF zarabia na anty - a nie na zadowoleniu graczy. Dlatego nikomu nie zależy na uczciwej grze - gracze oszukujący kupują zazwyczaj więcej anty niż ci uczciwi. Więc póki nie ma masowego trendu odrzucenia - to GF nic się nie zmieni - i ciągle będą powstawały buble (błędy klonowania i podobne) - a ich skutki - nie będą wycofywane (czyli jak namnożyłeś floty - nikt ci jej nie zabierze). A skoro nie ma tego trendu ani od strony graczy (czyli wzajemne samoograniczanie / wykluczanie oszustów) ani GF (bo anty leci strumieniami) - to gra nie jest uczciwa i schodzi na psy, aż do całkowitego zaorania.

Każdy widzi, że ogame przed 7.0 to zupełnie inna gra niż po 7.0 - sam decyduj czy taka zmiana ci pasuje.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • wampek napisał(a):

Problem jest nie wtedy gdy sos jest za ostry, ale wówczas gdy jest spleśniały.
      W mojej wypowiedzi chodziło o proste, metaforyczne zobrazowanie absurdu, a nie o sam problem ;)

dexPL napisał(a):

działanie zamierzone - serio? po tylu wpadkach arta uważasz, że gość cokolwiek w ogame planuje (w sensie działań polskiego supportu)?
      Nie wnikam w te forumowe wojny. Gubię się we wzajemnym oskarżaniu o oszustwa - zwłaszcza w kwestiach zahaczających o kumoterstwa operatorów. Nie wciągam się w to, bo wolę grać i dyskutować o grze. Gównoburze wokół postaci teamu były, są i będą. Nie sądzę by zbytnio przejmowali się tymi prowokacjami - nawet jeśli ktoś tam ma coś za uszami, jest opieszały, czy cóś. Nigdy nie będzie relatywnie dobrej współpracy między graczami, którzy chcą obywatelsko zabiegać o swoje, dopóki będą przy tym padały jakieś obraźliwe - w mniej lub bardziej bezpośredni sposób - oszczerstwa, wyzwiska, prowokacje. Nie wiem czy to było działanie zamierzone. Jak to mówią - łebło to łebło, na luj drążyć. Grunt, że co niektórzy gracze zrozumieli, że co jakiś czas okradanie dużymi łyżkami rzuca się w oczy - właśnie przede wszystkim innym graczom. Ta gra nie jest jakichś wysokich lotów jeśli chodzi o skrypt. Czego ci wszyscy szczekacze oczekują od teamu, to ja naprawdę nie wiem. Ale nie będę przytakiwał i poklepywał po pleckach ani jednych, ani drugich. Czasem jedna strona wykazuje inicjatywę, a druga przynajmniej się stara - i odwrotnie, i na wspak - jedna daje dupy, a druga ma z tego ubaw. Karuzela jedzie dalej :)

dexPL napisał(a):

odnosiło się do prawa działającego wstecz
      Zrozumiałem całą treść Twojej wypowiedzi. Nie narzucam Ci swojej "kontry". Chciałem tylko powiedzieć, że glina powinien mieć prawo strzelać bez ostrzeżenia - a niestety prawo jest takie jakie jest i musi łaskawie zapytać przestępcę "przepraszam pana, czy mogę pana zastrzelić?". O ile nie jest to psychopata, który strzelałby na lewo i prawo - jednostki szkodliwe społecznie powinny być eliminowane bez głaskania. Jeśli ktoś oszukuje, nie powinien mieć żadnych praw.

dexPL napisał(a):

gracze oszukujący kupują zazwyczaj więcej anty niż ci uczciwi.
      Cieszę się, że dodałeś "zazwyczaj" ;) Ja sam wywalam dość spore kwoty, ale większe znaczenie ma dla mnie sama gra, a nie topka. Można się na ten temat rozwodzić, ale to bez sensu. Zawsze znajdzie się ktoś, kto wie lepiej jak grać, poucza a sam kroi lewą surkę. To są ci anty-anty :D

dexPL napisał(a):

to gra nie jest uczciwa i schodzi na psy, aż do całkowitego zaorania
      Dlatego nie piszę na forum pod tym samym nickiem co w grze. Mógłbym grać nieuczciwie, ale to zabiłoby we mnie ducha wczucia się w te klimaty sci-fi. Mógłbym grać w piratów, antyczne imperia itd. Ale gram i dalej będę grał, choćby na boku działy się jakieś melodramaty. Te spiny wynoszone z gry na forum są gdzieś tam między wami. Jeśli ktoś oszukuje, to jego sprawa. Ja nie czułbym się dobrze ze sobą, gdybym obracał jakimiś dużymi surowcami na lewych kontach. Postawiłem sobie pewne cele i je realizuję. Nic mi to nie da, że będę pisał sobie z innymi graczami "heh, ale go zmieliłeś", albo czytać "ale mu pojechałeś". Serio... Gra nigdy nie zejdzie na psy, bo to schodzenie na psy jest procesem. Jeśli ktoś z teamu da info "ostatni gasi światło", zmienię zdanie. Ale póki co - bijcie się o te niebotyczne przyrosty, bawcie się w udawanie, że się nie oszukuje, kmińcie jak tu uszczknąć jeszcze parę pozycji, żeby być w topce topki - by potem oglądać się wstecz za siebie, aby nikt czasem nie dał poczuć na plecach swojego zajebiście przerażającego oddechu. Gra traci sens dopiero wtedy kiedy te cyferki mają większe znaczenie, niż obrazki nad nimi.

Swoją wypowiedź inspiruję tym źródłem: nonsa.pl/wiki/OGame

Muniek napisał(a):

sporo osob (w tym ja) nie czyta postów powyzej 5 linijek, to nie doktorat...to ogejm
      Wybaczta. Dyskusja robi się wciągająca :D

I nie ogejm tylko Łogiejm! :E
    • Namaste napisał(a):

W mojej wypowiedzi chodziło o proste, metaforyczne zobrazowanie absurdu, a nie o sam problem
      A ja zwróciłem uwagę na fakt, że pod zjawisko "absurdu" podciągnąłeś również sytuacje, gdy pretensja klienta jest uzasadniona. Każdy ma prawo sam indywidualnie ocenić, czy jego ciężko zarobione pieniądze zostały wydane na produkt który spodziewał się otrzymać, czy też został nabity w butelkę. Inna osoba może mieć odmienne zdanie, ale niech lepiej pilnuje własnego portfela, zamiast narzucać swoją opinie innym.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • Zgadzam się. Można się nie lubić, ale trzeba się szanować.

GF oferuje płatności na pewien okres czasu, a nie na zawsze. Konto, które posiada ulepszenia, dalej jest darmowe. Oczywiście, z hoddogiem jest większy problem, bo trzy złote poszły się ...przytulać. To może inaczej - to mi przypomina pretensje do hostessy, która pilnuje stoiska z degustacją wina, a jakiś ktoś pozwałby ją za to, że nie uprzedziła go, że to wino kopie mocniej, a tamto niemal wcale. Ludzie niech ogarną czapki zanim napiszą jakieś "to się skończy w somdzie", bo to jest typowe januszowe cebulactwo. Śmieszniej to wygląda i bardzo brazylijsko jak do tych pretensji do GF i teamu załączane są te dziecinne "a bo on ukradł więcej niż ja" :D Można o tym pisać, ale lepiej nie wskazywać na forum nicków, bo to jest bez sensu. Nikt normalny nie informuje drugiej osoby o tym, że ją pozwał. Można, a nawet należy tępić cwaniactwo, ale można to robić na zimno, bez tych dramatów :) Tak myślę.
    • Abstrahując już od tego co w Ogame jest darmowe, a co nie, oraz co tak naprawdę kupujemy w postaci antymaterii, oraz czy ewentualny pozew miałby sens (nie przypominam sobie by na forum był jakiś prawnik, a prowadzenie takich dyskusji na oko za dużo do tematu nie wnosi), to moim zdaniem nawet osoby sceptycznie podchodzące do takich działań w ostateczności powinny być zadowolone. W większości przypadków przecież zazwyczaj prowadzi to do ogólnego polepszenia stosunku usługodawcy do klienta... w pewnym więc sensie każdy może na tym zyskać. A procesować się nikt nikomu nie każe... ktoś ma ochotę, to jego sprawa, on zapłaci za koszty rozprawy, a nie społeczność.
      Wystarczy wejść do piekarnika, by twoje życie zmieniło się o 180°
    • wampek napisał(a):

moim zdaniem nawet osoby sceptycznie podchodzące do takich działań w ostateczności powinny być zadowolone.
      W punkt.

wampek napisał(a):

A procesować się nikt nikomu nie każe... ktoś ma ochotę, to jego sprawa, on zapłaci za koszty rozprawy, a nie społeczność.
      To jest tak jak w tych starych filmach Atkinsona, gdzie śmieszkuje z tego puszenia się. Ludzie dawniej mieli cegłorole i przypałem było mieć coś większego od 3310. Potem weszły te smartfony i każdy chciał mieć kieszonkowy telewizor. Zawsze tak jest, że jeden drugiemu pokazuje, że jest lepszy. I tu popadają w paranoje, bo takie gadanie na forum jakim to nie jest się godnym i dumnym człowiekiem jest - co tu dużo mówić - śmieszne i przykre.

Również abstrachując - po niedzieli handlowej, w wersji 7.X, mamy przed sobą kolejny problem. Rynek i tak nie wytrzyma próby. To tylko kwestia czasu aż góra ogarnie, że korzystają z niego nooby i wałkowicze.
    • Namaste napisał(a):

Tym samym, z własnej głupoty, nie wyczuwając sprytnego zagrania ze strony Arta, zamiast olać te floty i wzruszyć ramionami w geście odpuszczenia pazerności, woleli kraść chochlą.
      Wyczuwam flame, ale odpiszę :)

Na handlowej niedzieli przez "pomyłkę" Arta wtopiłem 400 zł. Mimo wszystko GF zysku w ujęciu długoterminowym raczej nie ma :) Rzekłbym, że raczej stratę.

Namaste napisał(a):

Kiedyś na pewnym znanym portalu ktoś powiedział tak: "Jeżeli moderator podejmuje subiektywną decyzję, która jest nieścisła z przyjętymi zasadami oraz regulaminem, a decyzja ta w swojej złożoności ma na celu dobro atmosfery między użytkownikami - jest to jak najbardziej słuszna decyzja".
      Tylko fajnie by było, gdyby podjął jedną i konkretną decyzję i nie zmieniał jej z mocą wsteczną :D

Namaste napisał(a):

Moim zdaniem zagranie Arta, które miało wyglądać na niezamierzone, było rewelacyjnym oddzieleniem ziaren od plew. Jeżeli ktoś furał na forum, że to nieuczciwe, to znaczy, że mógł być beneficjentem w tym procederze - nieważne, czy wyczuł co się szykuje, czy nie.
      Ten "proceder" przez całe lata był legalny. Nie był niekaralny, nie był na granicy - był dozwolonym wyraźnie przez Team wykorzystaniem mechaniki i zasad gry. Handlowa niedziela była skomasowanym wykorzystaniem kont. Ci, którzy mieli dostęp do flot/obron, przetapiali je. Robili coś, co było legalne przez ostatnie lata.

Namaste napisał(a):

Można, a nawet należy tępić cwaniactwo, ale można to robić na zimno, bez tych dramatów
      Tak, nie mogę się doczekać, aż ktoś kogoś zbanuje za szósty atak na planetę, bo siódmy jest złamaniem zasad, a ten cwaniak zrobił tylko sześć...

Lwica jest boska :)
    • Porzucałem konta, na których również poszło trochę siana. Nie wiem jak Ty, ale ja mam dość wysoki próg bólu - a też jestem w robotniczej klasie plebsu ;D

buleon napisał(a):

Tylko fajnie by było, gdyby podjął jedną i konkretną decyzję i nie zmieniał jej z mocą wsteczną
      Nie no, zgadzam się i podpisuję obiema rencyma - jeśli GO robi takie rzeczy, to trzeba apelować niekompetentnych.

buleon napisał(a):

Robili coś, co było legalne przez ostatnie lata.
      Cały czas mówimy o przetapianiu multikont?

buleon napisał(a):

Tak, nie mogę się doczekać, aż ktoś kogoś zbanuje za szósty atak na planetę, bo siódmy jest złamaniem zasad, a ten cwaniak zrobił tylko sześć...
      Jak wyżej - apelować.

Enyłej - lepiej grać spokojnie, bez dziwnych ruchów na koncie co piętnaście minut - w ogóle. Są logi, a te nie kłamio :)
    • chyba miała być jakaś blokada ataków od 5 do 10 co nie? Bo od 6 do 9 miała być przerwa w działaniu serwerów co nie? Czyżby coś nie pykło? A może to miał być taki chwyt marketingowy? :E

Edit: o 7.45 zauważyłam, że aktywowali blokadę ataków - brawo oni :E :E
      Ciekawi mnie co w przypadku, gdy ktoś przekonany, że od 5 do 10 jest blokada ataków nie wysłał fsa, czy nie odbierał go, bo przecież nikt nie moze go zaatakować w tym czasie, a tu blokady nie było i dostał łomot :>

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Avinashi ().

• A kiedy ostatnio coś zadziałało poprawnie - że warto wierzyć w ogłoszenia godzinowe? Naiwni :)

Pozostaje mieć nadzieję, że tym razem support poczuje się do odpowiedzialności i wyrówna straty. I art nie będzie pisał, że tak się nie da :D bo zawalili - to niech choć raz pomyślą, że to jest jednak ich wina.

A za co? Przecież nie było blokady ataków :D gdyby była - to nie mogliby wyruszyć do bitwy.

Nekkar - wygląda jakby padło 4.5kkk flotki :) - chyba to będzie rekord dzisiejszych działań supportu. Cały plus w tym, że część osób nawet nie sprawdzało rano ataków - tylko flota poszła na expy :) pewnie niejedna flota tak się dziś uratowała :D
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez dexPL ().

• .:czubulus:. napisał(a):

dexPL napisał(a):

A za co? Przecież nie było blokady ataków gdyby była - to nie mogliby wyruszyć do bitwy.
      Tu akurat się z tobą zgodzę mój ty bohaterze.

Nie było blokady rano wiec dla czego maja odpowiadać gracz którzy puścili ataki.
      Obowiązku zaglądania na forum i czytania ogłoszeń nie ma.
      Ale nadal nie zmienia to faktu że admini nie mogą być winni utracenia floty :E
    • VlClU napisał(a):

teraz przedłużyli do 11:30 z jakiej paki?!
      Zaczęło się 90 min później, to teraz oddają co zabrali.

A teraz kwestia, czy to problem różnicy czasu (w systemie zarządzania ustawiasz np 5:00 - a on startuje 5:00 GMT - a ktoś z teamu zapomniał o tym) czy ktoś z teamu dał ciała i zapomniał ustawić. Przy czym możliwe, że ustawiali w GF, a nie nasi ...
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon