Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Absurd napisał(a):

Dlaczego uważacie że odkrywca ma mieć limit surowców z obcych?
      Jakie ryzyko ponosi Generał albo Zbieracz?
      Odkrywca wysyła flotę, którą może stracić, Zbieracz pasywnie już ma zysk i jakie ryzyko? Generał dostaje dok i jakie ponosi ryzyko?

Może zestawicie sobie możliwe zyski vs straty każdej klasy i wrócimy do kolejnego osłabiania innej klasy, bo na razie to trochę kogoś coś ściska.
      Uwierz mi - jak nic nie zmienią to na każdy uni całe top20 będzie odkrywca. I nie ma znaczenia, że gość teraz jest top200 :D

Gdyby brać gracza aktywnego jedynie - to jako zbieracz być może ciap i alecios mogą mieć zyski dzienne/miesięczne porównywalne z randomowym odkrywcą (czyli konto np top100, po małym dostosowaniu - czyli dorobieniu lmów). Tylko przypomnę, że ciapka na top1 na U68, wspomagana deuterem całego uni. A alecios to top1 światowego (albo top2 ... ). W każdym razie - dowolny, aktywny gracz biorąc odkrywcę może coś szybko powiększać konto - nieporównywalnie do każdej innej klasy.

Generał musi trafić kogos. Fajnie pisać - ale jak na uni same urlopy albo słabe cele (a ci co grają się pilnują) to generał prędzej zdechnie z głodu niż wyciągnie choć połowę zysków odkrywcy.

Rzecz w tym, że limit złomu ustawiony sensownie rozwiązuje ten problem :) nagle powoduje balans klas, dodatkowo ciągle możesz latać po piratach - po prostu będziesz miał zysk np 1kkk dziennie - a nie 20kkk.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Może kogoś zainteresują statystyki takie bardziej ogólne przy 2 różnych taktykach to coś naskrobalem o swoim przypadku:

1. polowanie na piratów lmami
      2. loty mtkami

Zyski z odkrywcy nawet bez piratów i obcych dają bardzo dobre wyniki.

Przez 3,5 tyg stycznia latałem non stop lmami 7 x 700 tys i faktycznie dało się odczuć różnice w zyskach względem generała którego miałem do 30.12.2019.

Niestety, ale końcówka stycznia (do dziś włącznie ) przynajmniej w moim przypadku to totalny zjazd jeśli chodzi o piratów. Współczynnik występowania piratów i obcych do ilości wysyłanych exp spadł do poziomu 3-4% gdzie wcześniej wynosił 10%.

Przy 10% są czysto realne zyski ....poniżej tej wartości wysyłanie lmow jest nieopłacalne względem innej opcji o której nizej. Również niestety, ale na uni Taurus gdzie gram współczynnik Deu wynosi 1.0 przez co koszt 1 fali (7 exp) wynosi 22mln deu x 6 fal = 132 mln dziennie, dlatego też współczynnik opłacalności musi być wyższy niż na innych uni.

Aktualnie wysyłam od 9 dni cały czas ten sam skład floty Mt + pionier + sonda + pancernik

Poniżej ogólne statystyki:

Minimalny zysk dzienny jaki zanotowałem surowce + wartość zdobytej floty wyniósł 200 mln + ofc dopalacze i antymateria która jest w każdym dniu

Podczas eventu na expy zdobyłem 85 tys anty przy 100 exp.

Maksymalny zysk dzienny wyniósł 500 mln ( surka 350 mln + 150 mln wartość floty)

Uśredniony wynosi ok 300mln

Przez 38 dni odkąd jestem na odkrywcy nie zanotowałem ani jednej czarnej dziury przy ok 1300 ekspedycjach.
      uni [64] - Off [LaMki]
      uni [66] - Off [LaMki]
      uni [Jupiter] - Off [E-X-P]
      uni [Taurus] - ON [SKY]
    • dexPL napisał(a):

Co do odkrywcy - wystarczy ustawić limit złomu (tak było przecież na Bermudzie - tam bodajże 40kk metalu i 40kk kr) - i cały problem rozwiązany. Przy limicie np 100kk na najstarszych uni (na młodszych odpowiednio mniej) jest to zyskowne - ale nie powoduje przegięcia.
      @Art @smoki pomyślcie nad tym - bo to chyba jest konfigurowane per uni, nie wymaga zmian. Tylko jak to zmienicie to ogłoście, a nie zmiana w tle i potem zdziwienie graczy.

Do do bonusu - jak jest handlarz to ok 200% dla planety 1 daje zysk względem pozycji 15 (a ok 150-170%, jeżeli jeszcze fuzji i badania nie masz). Bez handlarza już przy 60-70% bym myślał nad przeniesieniami. Ale 20 czy 30 % to śmiech na sali - totalnie nie warto sobie nawet głowy zawracać (jedynie jak ktoś ma ul i planete juz przeniesioną - to coś zyska - można np podnieść kopalnie o poziom czy dwa).
      Jak by nie było - ciągle bardziej się opłaca przenieść na pozycję 15 - bez względu na uni
      Ok, dzieki 15tke juz mam, ale widać że nadal bonus zbyt mały
    • @dexPL ale dalej nie równoważysz ryzyka do osiąganego pasywnego zysku, którego odkrywca NIE MA WCALE.
      Generał może ustrzelić dobrego zbieracza - ale czyją winą jest to, że połowa uni siedzi na urlopie? No raczej nie Odkrywcy.
      Zbieracz nie robi nic dla zysku.. gdzie jego ryzyko?

Jakie znaczenie ma dla Ciebie to, kto jest w topce? Grasz dla topki? Zmień klasę, jeżeli uważasz że tak szybciej dotrzesz do tego, co Cię kręci.
      Idąc jeszcze do flociarza z klasą Generała - ilu jest takich, których eko stanowi 10% wartości konta? Z tych grających, raczenie nie ma więcej niż 10% z wszystkich uni (nie liczę UFSowców, czy grających raz na tydzień), pozostali zaczęli budować "jakieś" eko, żeby mieć za co latać, albo wspomagają się rynkiem czy handlem, żeby mieć za co latać. Jak napisał Art - trzeba się dostosować do nowej rzeczywistości - nie dostosować rzeczywistość do własnych wymagań..
    • Nie ma wcale :E Dobre sobie :E Latam na expy jako generał od uwaga: 3 DNI ! Moje najlepsze wyniki:

Na małym księżycu z własną atmosferą Twoja ekspedycja znalazła ogromne złoża surowców. Załoga na powierzchni stara się zebrać i załadować naturalny skarb.

Zrabowano: 4.900.000 Metal.

Twoja ekspedycja natrafiła na małą asteroidę, z której można pozyskać trochę surowców.

Zrabowano: 2.500.000 Metal

Pierścienie minerałów wokół nieznanej planety zawierają niezliczone ilości surowców. Statki wracają z pełnymi ładowniami.

Zrabowano: 3.250.000 Kryształ.

Koleżka powyżej już napisał że latając samymi DT wyciąga 200kk. Albo nie grasz Odkrywcą albo słuchasz marudzenia tych co zrobią 5 exp na dzień i jeszcze w dziurę wpadną bo akurat ta 1 z 400 wpadnie w pierwszych 10 lotach i dalej latają trampkami :E Statystyki nie kłamią, Odkrywca (ogarnięty, z jajami) jest wstanie zrobić 30% wartości konta, w 2 miesiące przy 200kk-300kk pkt. Przy czym poleciało pewnie z 2000 ekspedycji w tym czasie ale ja też zrobiłem pewnie z 20k skanów a zysku z tego może raptem 15kkk :E

PB Solo | PB ACS | Top 1 ACS Uni28
      :top1: Top1 Złomiarzy Uni28 :top1:

• Absurd napisał(a):

@dexPL ale dalej nie równoważysz ryzyka do osiąganego pasywnego zysku, którego odkrywca NIE MA WCALE.
      Generał może ustrzelić dobrego zbieracza - ale czyją winą jest to, że połowa uni siedzi na urlopie? No raczej nie Odkrywcy.
      Zbieracz nie robi nic dla zysku.. gdzie jego ryzyko?

Jakie znaczenie ma dla Ciebie to, kto jest w topce? Grasz dla topki? Zmień klasę, jeżeli uważasz że tak szybciej dotrzesz do tego, co Cię kręci.
      Idąc jeszcze do flociarza z klasą Generała - ilu jest takich, których eko stanowi 10% wartości konta? Z tych grających, raczenie nie ma więcej niż 10% z wszystkich uni (nie liczę UFSowców, czy grających raz na tydzień), pozostali zaczęli budować "jakieś" eko, żeby mieć za co latać, albo wspomagają się rynkiem czy handlem, żeby mieć za co latać. Jak napisał Art - trzeba się dostosować do nowej rzeczywistości - nie dostosować rzeczywistość do własnych wymagań..
      Po pierwsze - obecnie nie gram - ale jak grałem - to Odkrywca.
      Po drugie - już kilka razy pisałem o pasywnym zysku zbieracza - i dlaczego on nie może być za dużo - i pisałem dla kogo jest ta klasa.

A po trzecie - każdy widzi, że odkrywca latający na expy mt / dt ma duzo większe zyski niż zbieracz. Średnio ma także zyski większe niż generał (ale to zależy jakie ST się trafią). I to jest ok - premia za aktywność.

Natomiast nielimitowane zyski z piratów są złem. Powodują, że generałowie wydają 500k anty aby latać na piratów - bo inaczej za dwa-trzy miesiące mogą już się nie przebijać przez większość istniejących flot. Dostosuj się albo zgiń - ewolucja - tylko ta ewolucja ma tylko jedną ścieżkę wygrywającą - a powinien być balans. I właśnie limit zlomu z piratów ten balans zapewnia. Dodatkowo zapewnia różnorodność - nie każdy generał zmieni klasę na odkrywcę. Uni będzie się rozwijać dalej (na tyle, na ile ogame i starsze uni się rozwijają), bez większych przegięć. To się nazywa właśnie balans.

PS. Przy ok 1kkk lmów osiągasz takie zyski z piratów, że nawet robiąc lmy całą dobę na wszystkich planetach nie jesteś w stanie zużyć posiadanych zasobów. Zrób tak dla dowolnej innej klasy (uśredniając oczywiście).
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Leoś, widzę jakie zyski robią Twoi koledzy z sojuszu, ale wiesz też jakie straty ponoszą. Zauważ jednak, że nie wszyscy mają takie floty jak Oni - nie każdy może wysyłać tyle floty, bo jej po prostu nie ma.
      Gram odkrywcą i zbieraczem i na obu wysyłam ekspedycje i widzę jakie zyski przynoszą - różnica jest, ale to RÓŻNE KLASY. Odkrywcą na 114 wtopiłem już w czarną dziurę chyba z 10 razy (albo i więcej), - nie liczę, bo zysk z ew. piratów (których jest coraz mniej) pozwalał mi na to. Nie zmienię klasy na zbieracza, bo nie będę wywalał kasy na grę :)

Zbieraczem zaglądam kilka razy na dzień, puszczę ekspy a surka leci - nie robię NIC i niczego nie ryzykuję... no dobra, że makłowicz do mnie zaglądnie.. albo Demon rozpędzi się ze swoim stadem drobiu.. i tak będę w stanie z pasywnego zysku odbić satki czy pełzacze zanim ich atak wróci z pozycji startowej...

@dexPL na początek trzeba mieć taką ilość lmów, żeby rzekomo tyle zarabiać - jeżeli nie mam dużej floty to nie zarobię. Zarabiają Ci, którzy mogą sobie pozwolić na straty - ich nie unikniesz. A to że gra pod wpływem trendu pójdzie w Odkrywcę i gracze będą gonili się dla cyferek w topce, to pokaże ilu jest prawdziwych Generałów i zaczną to ściągać - bo tam jest dla nich zysk..

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Absurd ().

• Absurd napisał(a):

@dexPL na początek trzeba mieć taką ilość lmów, żeby rzekomo tyle zarabiać - jeżeli nie mam dużej floty to nie zarobię. Zarabiają Ci, którzy mogą sobie pozwolić na straty - ich nie unikniesz. A to że gra pod wpływem trendu pójdzie w Odkrywcę i gracze będą gonili się dla cyferek w topce, to pokaże ilu jest prawdziwych Generałów i zaczną to ściągać - bo tam jest dla nich zysk..

No pewnie że jest efekt skali. Robisz %-towy zysk od wartości wysłanej floty. Większa flota to więcej zarabiasz, więcej ryzykujesz. Mniejsza flota to mniej zarabiasz, mniej ryzykujesz. Ale zaczynasz się dorabiać, tłuczesz te LMy i nim się obejrzysz a tu już jest pokaźna armada. Jedyny problem jaki napotykają koledzy to czas robienia LMów i zakup dexu rozwiązywany zakupami na rynku po 3:2:1 ^^ I nie mówię że strat się nie ponosi, 3kk LM czy 300k panca to i dla mnie jest znaczna część floty. Ale z drugiej strony z tych ekspedycji przy odrobinie szczęścia na te 3kk LM straconych można 9kk wybudować :E

PB Solo | PB ACS | Top 1 ACS Uni28
      :top1: Top1 Złomiarzy Uni28 :top1:

• W pewnym momencie problemem jest odrabianie strat - dziennie przecież nie zrobisz więcej niż 500k lmów. Ale to wspaniale rozwiązuje rynek - możesz kupić lmy od innych graczy (oraz od kont typu deuterówka).

Natomiast brak ograniczenia zlomu spowoduje efekt kuli śniegowej - zyski będą coraz wyższe - i każdy, kto gra inaczej niż odkrywca latająca lmami - odpadnie. Generał nic nie zrobi - chyba, że ma wielką flotę i zechce polecieć z kontrą na wysłane lmy. Tylko to jest lot totalnie w ciemno, skoro nie znasz składu floty ani prędkości - plus lecisz na moona - więc duże ryzyko podstawki. W praktyce możesz trafić raz - i nic więcej - potem będzie tylko przepalanie deuteru.

Efekt łatwo przewidzieć - floty odkrywców urosną tak, że nic ich nie ruszy - podobnie jak przy złomowaniu flot na deuter. Od zera do bohatera, bez wymaganej wiedzy i umiejętności.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Void napisał(a):

Wiecie dlaczego coraz trudniej kupić te nowe statki na rynku? Nikt już nie wystawia nawet pełzaczy ani pionierów. A o rozpruwaczu to już można w ogóle zapomnieć. Na zapytania też nikt nie reaguje, chociaż wystawiam na wszystkie 3 statki za maksymalną cenę w każdej walucie.
      Zazwyczaj na rynku znajdują się tylko oferty i zapytania totalnie od czapy (same minimum i max, licząc, że jakiś leszcz się pomyli i kliknie). Plus oferty znajomych, pod "legalny push". Ciężko o takie normalne oferty handlowe - więc ludzie nawet tam nie zaglądają.
      Ale jeżeli pisałeś privy do ludzi, a zero odpowiedzi - to nie jest wina rynku.

Co do samych statków:
      - pełzacze - kto miał kupić to już kupił, teraz co najwyżej po wlocie w planetę się uzupełnia.
      - pioniery - pojedyncze każdy kupił, a większe liczby - odkąd ludzie lmami latają to dużo nie potrzeba, więc kto chciał to już ma. A w walce są słabe (i drogie, jak na tą jakość) - więc nikt ich nie chce
      - rozpruwacze są super w walce - więc jak ktoś je ma to nie chce ich sprzedawać. A prowizja jest tak niewielka (jak wystawiasz po max) że tylko znajomy zrobi dla ciebie te statki i je sprzeda - dla obcych się nie opłaca.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • @dexPL nie zrobisz więcej niż 500k LM?
      Teraz powinno być poczekaj, potrzymaj mi portfel xd

Coś w tym jest, odnośnie pionierów, na początku każdy był zachwycony jakie to nie są super statki i że mają rf do krążków
      Po przeliczeniu w simie okazało się że są o kant pupy potłucz :P
      Cena wysoka, jakość słaba / taka sobie, niczym iphony ^^
    • dexPL napisał(a):

W pewnym momencie problemem jest odrabianie strat - dziennie przecież nie zrobisz więcej niż 500k lmów [...]
      Proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd. Kolonia z odpowiednimi poziomami nanitów i stoczni buduje 1 LM = 1 sek. Mamy 86,4k LM x 14 kolonii = 1 209,6k LM. Także ponad bańkę LMów można samemu zbudować, pod warunkiem posiadania surowców.
      "The circus is gone, all that's left is the clowns..."
      Robbie Williams "Ego a go go "
    • Ten Keyra napisał(a):

dexPL napisał(a):

W pewnym momencie problemem jest odrabianie strat - dziennie przecież nie zrobisz więcej niż 500k lmów [...]
      Proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd. Kolonia z odpowiednimi poziomami nanitów i stoczni buduje 1 LM = 1 sek. Mamy 86,4k LM x 14 kolonii = 1 209,6k LM. Także ponad bańkę LMów można samemu zbudować, pod warunkiem posiadania surowców.
      Pod warunkiem, że siedzisz 24h :P czyli bot. Inaczej to przeciwnicy dość szybko zaopiekują się tymi lmami.

Ja pisałem o robieniu lmów ciągiem, przez np 2 tygodnie. Sorki - takie 500k to jest REALNA wartość, bez dopalania. Jasne, może być tak, ze masz bunkry po 5kkk i tam sobie robisz lmy ... ale ilu jest takich graczy na uni ... ja nie piszę o wyjątkach, tylko o realnym podejściu.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

Ten Keyra napisał(a):

dexPL napisał(a):

Pod warunkiem, że siedzisz 24h :P czyli bot. Inaczej to przeciwnicy dość szybko zaopiekują się tymi lmami.
      Ja pisałem o robieniu lmów ciągiem, przez np 2 tygodnie. Sorki - takie 500k to jest REALNA wartość, bez dopalania. Jasne, może być tak, ze masz bunkry po 5kkk i tam sobie robisz lmy ... ale ilu jest takich graczy na uni ... ja nie piszę o wyjątkach, tylko o realnym podejściu.
      Serio trzeba takiego bunkra? Ja mam na koloniach bunkry ok, 1,5kk więc zwożąc 2x dziennie produkcję LMów na FSa nie ma szans, żeby kto się na to połasił. Gadasz bzdury i szukasz dziury w całym... Jak nie umiesz robić FSa codziennie, to się nie wypowiadaj, a z tego co czytałem to nawet teraz nie grasz, więc tym bardziej nie masz zielonego pojęcia jak wygląda gra na rozwiniętym uni (patrz: u68).
    • Czyli sam piszesz - mam duży bunkier na każdej planecie. To wiadomo, że na 15-20k lmów (czyli tyle, ile robisz w czasie snu) nikt nie poleci. Ale nie każdy tyle ma. Na większości uni wręcz przeciwnie - zostawienie 20k lmów oznacza automatyczny lot jednego z przeciwników. I dlatego pisałem, że 500k lmów zrobisz przez dzien - zakładając, że przez czas, gdy jesteś w stanie pilnować konta i wysyłać expy.

Podobnie jak nie zakładasz, że expy latają 24h ... a przecież mogą. I znajdzie się ktoś, kto ustawia budziki co 2h, nawet w nocy. I co - będziesz pisał, że jest 16 fal expów i liczył zyski dla 16 fal?
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • dexPL napisał(a):

Czyli sam piszesz - mam duży bunkier na każdej planecie. To wiadomo, że na 15-20k lmów (czyli tyle, ile robisz w czasie snu) nikt nie poleci. Ale nie każdy tyle ma. Na większości uni wręcz przeciwnie - zostawienie 20k lmów oznacza automatyczny lot jednego z przeciwników. I dlatego pisałem, że 500k lmów zrobisz przez dzien - zakładając, że przez czas, gdy jesteś w stanie pilnować konta i wysyłać expy.

Podobnie jak nie zakładasz, że expy latają 24h ... a przecież mogą. I znajdzie się ktoś, kto ustawia budziki co 2h, nawet w nocy. I co - będziesz pisał, że jest 16 fal expów i liczył zyski dla 16 fal?
      Są flociarze, co mają 0 obrony na planetach, bo latają na własne PZ i może oni się obawiają o wloty w produkcję przez noc. Obrona na każdej z moich kolonii to wydobycie konta z dwóch dni, więc na 14 planet daje do niecały miesiąc. Dużo i zabunkrowane? Raczej nie...

W dyskusji o produkcji nigdy nie przyznam Ci racji, bo z praktyki wiem, że tak się robi i koniec.

PS.: Dlatego ja nie gram odkrywcą, bo max puszczam 4 fale dziennie, a nie 16.
    • DUDEUSZ napisał(a):

No. To tak jak już rozmawiamy na temat błędów w nowej wersji, to podsyłam takiego gagatka:

:E
      Pewnie jak masz zakolejkowane to nie patrzy na wymagania - tak? Kwestia czy to zakolejkowane badanie nie sprawdza, czy lab "aktywny", czy może zakolejkowany budynek labu nie sprawdza czy jakies badanie trwa? Stawiam na tą drugą opcję.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon