Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• @Winter bo pewnie dostał takie wytyczne. Jak napisał @justvroum - może Art przekazał info dalej i dostał wytyczne, żeby siedzieć cicho i czekać. Wrum z Aduchem zaczęli iść grubo po bandzie to musiał zareagować, albo po prostu dostał odpowiedź z centrali - zakończ tą spiralę.
      Ja bym zaczekał jak się sytuacja rozwinie. Pewnie przed nowym rokiem już nic nie zrobimy. Pytanie jest czy uda się wszystkich graczy doszukać, którzy robili to na mniejszą skalę oraz w jaki sposób przywrócą konta Wruma i Aducha, bo zakładam (co potwiedził @Art na Discordzie), że bany były prewencyjne.

Pozdrawiam
      Wisior

• ty tam na górze widzisz i nie grzmisz
      latały w statystykach bo wystawiali flotę na rynku jak wystawisz swoją flotę to nie spadniesz ?
      na koniec gdzie oba konta były ? w przeciągu 72h bilans był na przeogromnym plusie
    • nagroda dla was chlopaki ze pokazaliscie @Art owi tego bubbla .. o 23 w niedziele wylaczyc tolerancje na wszystkich krajach ... niemozliwe ? a jednak xdd magiczny rynek pozbawiony bledow?
      tak to jest jak nie gracz projektuje cos w grze ... chyba ze to niemiaszki wymyslily i sie nie spodziewaly ze polaczki znow ich wyprzedza w mysleniu
      teamowcy przestacie bronic tej gry .. klamać w jej imieniu nas oszukiwac .. i tak nigdy nie wiecie co sie do was mowi
      takiego wruma czy aducha na GO wy na banicje bo tu dla towarzystwa swojego chyba jestescie
      padaka nie ogame ../...
      top1 wydobycia świata
      graczu z Quantum kupie tanio deu
    • @Art Proszę Cię poddaj się dymisji. Ktoś tak ważny nie może rozdawać banów na prawo i lewo jak Janusz. Dostaliście info nie raz że rynek jest źle zaprojektowany. Chłopaki zrobili mega przyrosty, ale legalnie. Tutaj nie ma mowy o żadnym błędzie.
      Tym bardziej że Kasia napisała że rynek działa tak jak powinien działać. Więc o ch.... Ci chodzi człowieku. Piszecie że jest okey a potem banujcie ??
      I teraz znowu będzie cisza dwa tygodnie !!!
    • roermond napisał(a):

Z zdrugiej strony tak właśnie działa rynek w rzeczywistości, kupujemy coś taniej żeby drożej odsprzedać.
      Ale w rzeczywistości nikt nie handluje w ten sposób z samym sobą :P
      Z resztą na razie chodzi tylko o problem z magicznie pomnażanymi surowcami przy handlu przez autozapytanie na rynku. Pętla handlu między multikontami... ekhm... tz. między członkami rodziny, z wykorzystaniem skrajnych różnic między przelicznikami, w celu wzmocnienia najlepszego konta jest na razie w pełni legalna :P
      Uni1: Maki Maki vel Gin [ETREA] - RIP
    • Winter napisał(a):

roermond napisał(a):

Patologia na rynku istnieje nadal. Kupujac po minimum i odsprzedajac po maksimum.I tak w kółko. Nie chce tego udowadniać bo tez bana dostanę .Z zdrugiej strony tak właśnie działa rynek w rzeczywistości, kupujemy coś taniej żeby drożej odsprzedać.
      za to nie dostaniesz rób tak ile chcesz
      Jesteś tego pewien? przecież tolerancja była także ZAPLANOWANYM mechanizmem rynku. I co - poszły bany za działania w czasie, gdy to było legalne. Obudzisz się rano, okaże się, że w nocy @Art zmienił zdanie i od wczoraj robienie fsów jest działaniem nielegalnym - bo daje nierówną przewagę - pozwala ukryć flotę. I co zrobisz ... nic nie zrobisz - bo bana dostaniesz.

Tak, przejaskrawiłem - ale ma to dokładnie takie same podstawy, jak obecne bany. Zgłoszenia błędów były, administracja i twórcy gry je olewali, a nawet więcej - potwierdzali, że jest to działanie prawidłowe. I co - nagle zmiana decyzji i karanie wstecz.

Wyraźnie komuś zabrakło umiejętności komunikacyjnych. I to widać od początku updatów. Zmiany w klasach na ostatnią chwilę - a w ogłoszeniach cisza. Nikt nic nie wie - wybieraj w ciemno - bo jutro klasa może mieć zupełnie inne cechy. Ja rozumiem balans gry - ale zabrakło komunikacji - np głupiego posty pod zmianami o treści "Klasa generał traci cechę -25% spalania recyklerów" itp. Dwie minuty i sprawa jasna. I co - każdy z Teamu ma to totalnie w dupie.

Reagowanie na błędy - ZERO.
      Jedyna odpowiedź - zgłoś na support. I tyle. Zgłoszenie błędu, udowodnione - i kończy się tekstem "Przykro nam, w takiej sytacji nie możemy pomóc." No cóż, mi też jest bardzo przykro, że nikt nie pomaga graczom. Radźcie sobie sami.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • @Art
      Czy masz stwierdzone jakieś upośledzenie? GF wraz z Tobą wprowadza aktualizację, która jak SAM napisałeś - nadaje się do wprowadzenia na wszystkie uniwersa. Aktualizacja zawiera masę błędów, które do dnia dzisiejszego uniemożliwiają normalną grę, a Ty masz na wszystkich graczy wyje***e i nawet nie chce Ci się nam udzielać informacji. Teraz dostajesz jakiegoś olśnienia i w dalszym ciągu mając na nas wywalone zaczynasz wykonywać jakieś niekontrolowane ruchy. Tak jak ktoś wyżej napisał - zrezygnuj z tego stanowiska, bo się po prostu nie nadajesz, albo zacznij brać odpowiedzialność za swoje słowa. Nie masz nic do powiedzenia w GF? Ok, to przestań tutaj zgrywać cwaniaka, tylko przyznaj że nie jesteś w stanie nic zrobić z tym gównem, które zaserwowaliście.

Korzystając z okazji - kto wie, jak mam określić czas, w jakim powróci moja flota z zawróconej stacji, bo rano znikła i do tej pory nie ma jej w podglądzie "zdarzeń", a w ruchu floty, powinna wrócić 16h temu... Nie ma jej również na żadnej z planet, ani księżyców. Zgłaszać do supportu nawet nie mam po co, bo i tak nikt mi w tym nie pomoże.

Emerytowany lotnik - 856.607,43%

" I'd rather be hated for who I am, than loved for who I'm not... "
    • Żeby nie było tylko krytycznie, to napiszę kilka dobrych słów o 7.1:
      Wprowadzono trzy nowe klasy, dość mocno zróżnicowane. Gracze mają możliwość wyboru tego, co im odpowiada. Dzięki zróżnicowaniu dość łatwo wybrać, choć są osoby, które są na granicy korzyści (np ekowiec ze średnim eko - zyski z odkrywcy i zbieracza będą podobne - i ma dylemat).
      Wprowadzono także nowe statki, które cokolwiek ożywiają tą grę. Fajnie. Co prawda ciągle nie wiem po co pionierzy w liczbie przekraczającej 7x6k (czyli liczba expedycji po 6k w każdym slocie), czy też dlaczego reapery zbierają złom w obronie.

Ogólnie zmiany z 7.1 (po rozwiązaniu błędów) pewnie będą oceniane na plus. Serio. Wszystko poza rynkiem - będzie na takie 5.5 / 6 (już po okresie stabilizacji).

A teraz co moim zdaniem zawiodło - i co kładzie całe 7.1:
      1. Komunikacja. Sorki - nie wiem jak wy to planowaliście - ale skoro na dzień przed trzeba się dopominać o spisanie cech każdej klasy (a dzień po okazuje się, że nawet to co jest ulega zmianie, a to co spisane to można sobie podetrzeć) ... no i co - ciiiiisza. Nic, Zero. Nawet słowa. Nawet zero wyjaśnienia. Team siedzi cicho, nic nie wie, gracze sami muszą szukać podstawowych informacji. No jak nic - modelowy przykład komunikacji Team - Gracze
      2. Błędy. Błędy są, były i będą. Bywa. Ale dobrą firmę i dobry produkt poznaje się właśnie po sposobie reakcji na problemy.
      Widzieliście pewnie nie raz, że jakaś firma dała ciała - ale wystarczy, że np w ramach przeprosin urządzi loterię z nagrodami, albo da darmowy dostęp dla poszkodowanych przez X czasu. Proste działania PR - błąd naprawić / zniwelować / wyłączyć, szkody wyrządzone naprawić, a dodatkowo mały bonusik - i nagle nikt nie pamieta o problemach.
      Co zrobiono ... no właśnie nic. Jedyne co można usłyszeć - to "zgłoś na support". Jasne. 5-7 dni czekania na odpowiedź - a można dostać odpowiedź typu "Sorki, nic nie pomożemy". Ktoś ma problemy bo nie widzi floty - odpowiedź 5 dni na ticketa to jakies 4 dni po złomie tej floty :D
      3. Wprowadzenie bubla - czyli rynku. W zamierzeniu - rynek jest fajny. Pozwala zdobyć statki innych klas. Pozwala wymienić zasoby bez sieci kolegów. A realia - każdy obserwuje na swoich uni. Rynek jest martwy. Ofert sensownych - zero. Same max / min - licząc na pomyłki. Jedyne transakcje jakie się odbywają to są legalne pushe. Jasne, kupiienie 10kk lmów bez czekania na ich produkcję jest fajne. Tylko dziwnym trafem wszystkie transakcje zamknięte na rynku to jest legalny push. Konto słabe sprzedaje taniej zasoby / flotę. Konto mocne sprzedaje po max tą samą flotę. O generowaniu zasobów przez Aducha i Wruma pisał nie będę - już napisałem co o tym myślę.

Jaki będzie efekt 7.1 (moim zdaniem):
      a) totalny brak zaufania graczy do supportu. Gracze bez znajomości osobistych, którzy napotkali problemy - poczują się odrzuceni, pominięci. Gracze ze znajomościami i tak mają to w d. - oni tickety robią tylko dla pozoru - a sprawa jest załatwiana prywatnie. Dodatkowo - skoro gracze nie wiedzą co jest legalne, a co nie - to tym bardziej nie buduje to zaufania. To co dzis jest legalne, jutro może skutkować banem z datą wsteczną.
      b) odpływ wielu graczy - patrząc po uni wiele kont wróciło - ale głównie po to, aby sprzedać swoją flotę sojusznikom. Miesiąc i ich nie będzie. A wielu graczy widząc co jest wprowadzane - zrezygnowało z gry. Wielu innych, widząc w jakim stylu to jest wprowadzane - zrezygnuje.
      c) jeszcze większe bonusy dla cwaniaków. Tak, na rynku można zarobić na tyle sposobów, że prawie nie da się ich zablokować (chyba, że wprowadzając widełki +/- 5%). Najprostszy przykład - po co kupować dopałki do stoczni - skoro można kupić je za drobne na rynku od swoich deuterówek. Genialne :)

@Art - mam nadzieję, że poprawisz co nieco w komunikacji. Naprawdę (nie tylko moim zdaniem) działanie z pozycji cesarza nie działa dobrze na zadowolenie poddanych.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • Z całym szacunkiem @dexPL stanowczo się z Tobą nie zgadzam.

Poziom informowania o tej aktualizacji graczy - poziom komunikacji, kłamstw w postach menadżera projektu to jest pandemonium. Nasz obecny menadżer aby odtworzyć ping-ponga aducha i Guderiana potrzebował zaledwie czterech godzin. Na koniec zarzucił graczom brak zgłoszeń. Bo w końcu to przez nas jest ten błąd. W obowiązku naszym jest go zgłaszać. Na koniec graczy, którzy starali się zwrócić uwagę na błąd podciągnął pod najwyższe konsekwencje.

Dla mnie basta.
      Ten człowiek nie powinien być już opiekunem tego projektu. To było 15 lat wzlotów i upadków w końcu to musi się skończyć. Niech przyjdzie młoda wykształcona osoba, ambitna i z pomysłami, nowym niezależnym teamem. Takim, który nie jest wierchuszką znajomych. Ludźmi zdającymi sobie sprawę z tego jak bardzo istotny jest kontakt. Ludźmi znającymi tą grę od podszewki. Niech przyjdą ludzie, którzy mają o niej pojęcie.

Wybaczcie jeśli niektórym się taka 'opieka' podoba. Dla mnie jest to geriatria.
    • @entro Zapewne obaj mamy trochę racji - z tym, że ja patrzę na proces zmian (bez wnikania w odpowiedzialność osobową) - a ty skupiasz się na osobie.

Ja gram w ogame krótko - trochę ponad 3 lata. Więc moje spojrzenie może być węższe niż innych graczy. Dlatego raczej patrzyłem jak robi się takie zmiany w sposób profesjonalny (i jakie to przynosi korzyści), a jak zostało to zrobione tutaj. Nie znam na tyle dobrze podziału ról, aby teraz pisać kto w czym zawinił - to niech każdy gracz sam oceni z własnej perspektywy.
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • @dexPL nie zrozumiałeś mnie do końca. Zapewne to dlatego, że nie wyraziłem się dostatecznie jasno.

W większości sugestii w Twoim ostatnim poście zgadzam się. Posiadasz zbliżone poglądy na temat tej aktualizacji do moich.

Rzeczywiście sytuacja się uspokoi. Pomogą zapewne święta. Zapewne będzie lepiej. To też gracze się uspokoją z wylewnością. Gorzej być przecież nie może, prawda? :)

Staram się od początku patrzeć na całokształt. Jestem sytuacją rozgoryczony.

Na początku. Kopiowanie i tłumaczenie treści postów z zagranicznych for. Regularnie, co tydzień. Brak dodatkowych informacji. Imitacja jakichkolwiek chęci do ogłoszenia tych rewelacji, co miały być niebawem wprowadzone. Chwytliwa nazwa aktualizacji. Wchodzi coś nowego! Zaraz będzie. Już za chwile.

Nagle wyciekają 'tajne' informacje i prezentacje. Archwium X. Znikają posty z forum eng, de w trybie ekspresowym. To znaczy takim, w którym admin jest w stanie wyłączyć treść posta. Tak aby inni gracze nie zdążyli zapoznać się lub podzielić nowościami. Konta służące do komunikacji, konstruktywnej krytyki oraz komentowania będące częścią tego forum od 2005 roku zostały z automatu zablokowane. Tylko dlatego, że podzieliły się tymi wspaniałymi zmianami. To akurat nie jest było super zaskoczeniem bo faktycznie, jest to zniszczenie zaskoczenia. Smuteczek. Teraz, z perspektywy tego co zostało nam zaserwowane jako główne danie? Chcielibyście to 'coś' zjeść i dać pięć gwiazdek?

Od początku większość graczy, która zjadła zęby na tej grze wiedziała do czego będzie służył rynek. Ale w miarę jak czas zaczął się kurczyć ten problem był co raz bardziej odsuwany na dalszy plan. Bo pojawiły się równie kuriozalne pomysły jak,

Symulator górnictwa - cygan z 50% zwiększonym poziomem wydobycia. Po takich kosztach, że przeterminowany system walk nie byłby w stanie do 2021 wypluć większego starcia. Pojawił się problem. Jak wprowadzić cygana do gry, jeśli to właśnie on zaburzy ekonomię budowania floty. Cygan robił z tej gry rozgrywkę po godzinach. A, ponieważ na dłuższą metę większa liczba surowców odsuwa graczy od gry, a my nie mamy dla niej pomysłu. Dajmy pewne ograniczenia.
      Następna olśniewająca, genialna i świeża myśl naszych deweloperów, która miała posłużyć temu, że nadchodzi nowe nazywała się odkrywca. Klasa nastawiona na brak interakcji z graczami. Przecząca temu, że to gra MMO. Jesteś aktywny? Wspaniale! Lubisz atakować bezdomnych szaraków? Wspaniale! 75% z niczego masz w zasięgu ręki. A najlepsze jest to, że możesz zapomnieć o tym, że na Uni są inni gracze. Wystarczy, że będziesz wchodził regularnie na nasze konto. Pamiętaj! Po prawej stronie jest baner. Możesz coś kupić. Dla mnie gracza starszej, przeterminowanej już daty. To jest śmieszne.
      A na koniec deser! Nie byle jaki deser. Deser z bitą.. No właśnie to chyba nie była śmietana. Złoty statek to za mało. Toż to stoi na stacji, poci się wypolerowana na błysk. Nowa broń. Blitzkrieg w 2020 roku. Wunderwaffe. Rozpruwacz. Ale nasz szanowny menadżerze. Nie byle jaki menadżerze. Słowo reaper to nie oznacza rozpruwacza, tylko żniwiarza. A no tak. Faktycznie. Dobrze. Hans śmieszna sprawa. Moje polskie community chce mieć inną nazwę statków. Wiesz? Ankietkę zrobiłem. Rachu-ciachu. Nie da już rady? A no to trudno. Wcześniej 10 stron na temat nazwy. Na kolanie napisany statek ultra szybki, z SD na wszystko, PZ przy ataku i szansą na ruch Hamila (Gwiezdne *** Wojny) HA-HA! Świetne posunięcie, ktoś się tam za dużo naoglądał..

I tak koło fortuny się toczyło przez miesiąc. Jedni już wiedzieli, drudzy się oszukiwali, a trzeci już chcieli sprawdzić jakie rewelacje wyjdą na PTS. Wychodzi PTS. Zachwyt. Wspaniale. Już za chwilę. Aleeee chwila jeszcze bo! Dostanie go najpierw inne community :D Rejestrować też nie ma potrzeby, bo tylko prawdziwi Niemcy mogą zobaczyć naszego bratwurssta mit pommes. Schnella! I się zaczeło. Liczba wyłapanych błędów była tak duża, że nasi deweloperzy. No właśnie.. Nasi deweloperzy zapomnieli, że aktualizacje wprowadzili. Nagle przestali informować, nagle przestali cokolwiek mówić. W skrócie. Zapowietrzyli się jak karpie.

A jak się skończyło to Śmiechu Warte? A tak, jak kiedyś @dexPL pisałeś. Ostatnie szlify! Już gotowe. Tylko na gwiazdkę dostaniecie 3/4 błędów z PTS. Sorry. Kiełbasa miała salmonelle. Weekend dla rodziny. Wiadomo.

Kończąc ten wywód bo passe. Podobno istnieją trzy etapy w życiu mężczyzny. Młody, stary i 'dobrze wyglądasz'. Jest niestety etap czwarty. A wymyślił go nasz niezwykły menadżer. Bawi się on w dosyć lekki i humorystyczny sposób swoją pracą. To jest nasz taki Patryk Vega, gdyby nie to, że nie ma żadnego warsztatu i brak mądrzejszych dialogów niż, To wasza wina, że taki jestem! Aha. Kiedyś snobizmem było rzeczywiście uznaniowość wielkich decyzji. Z czasem się jednak okazuje, że Patryk to jednak nie reżyser. On tylko stoi i trzyma oświetlenie.
    • na nowym uniwersum budując tylko 9 mt jestem w top 10 flot . Mi się wydaje że to nie jest tak jak być powinno ale co ja się tam znam
      Mnie tylko ciekawie po co wpuszczać 7 na stare uniwersa skoro była w fazie testów na eventowych , rozumiem kolejne nowe na 7 ale wypuścić coś co nie ma prawa działać na uniwersa gdzie ludzie budują swoje konta po 15lat to tylko oznaka braka szacunku dla takich graczy
    • Ekscytujecie się tym tak, jak byście grali w to od wczoraj i od wczoraj też znali Arta :D
      Nowa wersja gry to niedopracowane gówno, wygrywa ten kto ma więcej kont, już nawet zlomowac nie trzeba. Ja sprzedałem konto, nie zamierzam w ten syf więcej grać, polecam każdemu. Są lepsze gry, gdzie traktuje się graczy poważnie. OGame w tym wydaniu i z tymi balwanami u sterów musi upaść.
      17.08.2005r - ...
      Zawsze z fartem 8-)
    • To i ja swoje dwa grosze dorzucę, jeśli chodzi o fajne błędy w grze :P
      Cieszcie się, że ten bug został wyłapany:

Art napisał(a):

Błąd w doku kosmicznym został usunięty (zużywa obecnie surowce)
      Jest to chyba zasługa jednego pana z PTS, który w przeciągu kilku dni postawił 300k wyrzutni plazm :D
      Błąd polegał na tym, że dok kosmiczny nie zużywał surowców, a przy anulowaniu zwracał te surowce.
      Wyobraźcie co by się działo, gdyby to przeszło na live :D
    • Das140 napisał(a):

To i ja swoje dwa grosze dorzucę, jeśli chodzi o fajne błędy w grze :P

Art napisał(a):

Jest to chyba zasługa jednego pana z PTS, który w przeciągu kilku dni postawił 300k wyrzutni plazm :D Błąd polegał na tym, że dok kosmiczny nie zużywał surowców, a przy anulowaniu zwracał te surowce.
      Wyobraźcie co by się działo, gdyby to przeszło na live :D

Co to jest w porównaniu błędu ujawnionego przez Wruma i Aducha narodowych bohaterów ogame. Te 300k to można by było zrobić w 10 minut
      p.s ciąg dalszy ekspedycji budując tylko 6mt mam flotę top 7 pozdrawiam odkrywców
    • Winter napisał(a):

Das140 napisał(a):

To i ja swoje dwa grosze dorzucę, jeśli chodzi o fajne błędy w grze :P

Art napisał(a):

Jest to chyba zasługa jednego pana z PTS, który w przeciągu kilku dni postawił 300k wyrzutni plazm :D Błąd polegał na tym, że dok kosmiczny nie zużywał surowców, a przy anulowaniu zwracał te surowce.Wyobraźcie co by się działo, gdyby to przeszło na live :D
      Co to jest w porównaniu błędu ujawnionego przez Wruma i Aducha narodowych bohaterów ogame. Te 300k to można by było zrobić w 10 minut
      p.s ciąg dalszy ekspedycji budując tylko 6mt mam flotę top 7 pozdrawiam odkrywców
      Nie sądzę :P
      budujesz dok na 11lvl, trzymasz na planecie ~250k DT-ków.
      wstawisz 12lvl do kolejki -> anulujesz -> zwozisz zysk na moon -> powtarzasz aż Ci się znudzi.
      Wynik: kilkaset miliardów sury na księżycu :D
    • sheaker napisał(a):

justvroum napisał(a):

Jednym handlem obracaliśmy zysk na poziomie 70kkk deuteru.
      Ciekawe ile kont wzbogaciło się na takim procederze w mniejszym wymiarze nie wydając od razu rozmnożonych surowców i/lub rozsyłając je po innych kontach.
      Możemy być pewni jednego - nie ma szansy, aby ktokolwiek to sprawdził. Wrum i Aduch to byla tylko forpoczta - a pewnie z kilkaset innych osób się wzbogaciło. Pewnie w mniejszym wymiarze, na pewno wielu skitrało te zasoby - i będzie stopniowo wydawać. I kto to ruszy? Przecież Team nawet nie ma dostępu do logów rynku - bez szans, aby ktokolwiek to ruszał. A po roku nagle top1 ...
      Rentier
      TOP1 Wezn (po UF)
      TOP1 Oberon
    • zawsze są błędy,
      Temu regulamin nakazuje ich zgłaszanie.
      To, że napisali OK - to świadczy o tym iź potwierdzono w centrali gotowość do działania.

Nie zwalnia to graczy z odpowiedzialności za swoje czyny jak w życiu.
      Przykład:

dostajesz samochód który ma na liczniku 250km max, a na drogach masz 120max. Jak jedziesz 150 i dostajesz mandat nie masz
      pretensji do producenta o to, że samochód mógł tyle jechać - przecież to błąd jak znaki pozwalają jechać tylko 120.

każdy wiedział, że to błąd niezgodny z regulaminem i tyle.
      Gram od ponad 10 lat - i gracze banowani to nie nowicjusze.
      To nie pierwszy przypadek takiego błędu i wiedzieli co ich moze czekać.

Sorry ale ja nie przyjmuje tłumaczeń - chcieli być chytrzy, a teraz nagle ofiary ?