Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Nigdzie nie jest napisane czy bonus od pełzaczy bedzie aktywny tylko dla klasy zbieracza i czy kupno pełzaczy przez inna klasę da im jakieś profity a jeśli tak to w jakiej wysokości
      UNI 3 - Lord Beliar (top 10) niezezłomowany :D ,kariera zakończona
      Uriel/Xanthus - po dłuuuuugiej przerwie zajrzałem ponownie do Ogama,tym razem bardziej w eko - Infiminium
    • Art napisał(a):

Calipso napisał(a):

Co do tego wzoru (ktory nie wiem skad macie) na maksymalną liczbę Pełzaczy na planecie?: ((metal mine level + crystal mine level + deut synth level) * y * 0,02) * 1,5
      To ten 'y' we wzorze nie może byc taki maly, bo przy np. y = 7 bym mial 28,8 Pełzacza na planecie ;) . Chyba, że ten wzor ma tam potęgowanie, albo w ogóle bedzie inaczej wygladal.
      Ostatni wzór jaki mam to:(lvl metal mine + lvl crystal mine + lvl deuterium mine) * y * 0.0002 * x
      y = 8 (server setting)
      x = 1 (if class = general or discoverer)
      x = 1.5 (if class = collector)

Tam na pewno jest 0,0002 ?
      Nie dość, że do 50% potrzeba 209 lvl kopalni - co jest nieosiągalne jeszcze przez dekady.. to do tego potrzebujemy nie 1672 pełzacze ale 167,2 k a energii na to 83,6 k tylko 8,36 kk energii
    • Muniek napisał(a):

@Art cos wiadomo o tych przedmiotach +15 pól na ekspedycjach ? wszystkich klas / tylko odkrywcy ?
      "Można znaleźć dowolny przedmiot oprócz przedmiotu zmiany klasy"

Taką informację mam. Dopytam tylko czy klasa będzie miała jakiś wpływ.

Grau napisał(a):

Nigdzie nie jest napisane czy bonus od pełzaczy bedzie aktywny tylko dla klasy zbieracza i czy kupno pełzaczy przez inna klasę da im jakieś profity a jeśli tak to w jakiej wysokości
      Jak to nie:

Art napisał(a):

Wzór na bonus pełzaczy jest następujący:
      (poz. kop. metalu + poz. kop. kryształu + poz. ekstr. deut.) * y * 0.0002 * x
      y = 8 (ustawienie serwerowe, które może być zmienione w przyszłości)
      x = 1.5 (w przypadku Zbieracza) w przeciwnym wypadku x = 1
      dodatkowy mnożnik od klasy nie będzie działał...

cichah2o napisał(a):

Tam na pewno jest 0,0002 ?
      0,02% to 0,0002.
    • Art napisał(a):

Różnica w przelicznikach handlu bezpośredniego a rynkiem? Owszem, jestem tego świadomy jak i moi operatorzy, którzy łapią się za głowę. Dla nas tworzy to serię nowych nadużyć, które będziemy musieli opanować.
      @Art nie można karać graczy za coś co jest legalne, nie wyobrażam sobie, że kupię coś tanio w rynku a sprzedam sobie w normalnym handlu według zasad 3:2:1 i mam być za to ukarany. Nonsens, należy zmienić zasady - przeliczniki.

Grau napisał(a):

Nigdzie nie jest napisane czy bonus od pełzaczy bedzie aktywny tylko dla klasy zbieracza i czy kupno pełzaczy przez inna klasę da im jakieś profity a jeśli tak to w jakiej wysokości
      Jest napisane - Ostatni wzór jaki mam to:
      (lvl metal mine + lvl crystal mine + lvl deuterium mine) * y * 0.0002 * x
      y = 8 (server setting)
      x = 1 (if class = general or discoverer)
      x = 1.5 (if class = collector)

Jak kupi ktoś kto ma inną klasę niż zbieracz to w miejsce x wpisujesz 1.
    • Apofis napisał(a):

@Art nie można karać graczy za coś co jest legalne, nie wyobrażam sobie, że kupię coś tanio w rynku a sprzedam sobie w normalnym handlu według zasad 3:2:1 i mam być za to ukarany. Nonsens, należy zmienić zasady - przeliczniki.
      Także wychodzę z tego założenia. W tym momencie to gra decyduje o przelicznikach i nie mogę zbytnio wpływać na rynek. Pytanie co ja mam zatem zrobić z przelicznikami w zwykłym handlu :/
    • @Art cokolwiek byś nie zrobił, to i tak będzie luka w rynku. Jedynym sposobem, aby tej luki nie było, to... ją całkowicie zalegalizować i ściągnąć jakiekolwiek widełki i obostrzenia w handlu :E
      Także chyba wszyscy widzą, jak bardzo GF nie umie w swój własny projekt :)

E: Bo na ten moment hipotetycznie mogę na rynku kupić 1kkk deuteru za 1kkk metalu a następnie ten deuter sprzedać u "znajomego" tradycyjnym handlem za 3kkk metalu tylko po to, aby ten ponownie wystawił na rynku 1kkk deuteru za 1kkk metalu.
      Hipotetycznie, bo nie jest to niemożliwe, chociaż po drodze są utrudnienia typu kto pierwszy, ten lepszy, lub autooferty. Tak czy siak rynek w tej postaci jest strzałem. W kolano. Z granatnika.
    • Art napisał(a):

Apofis napisał(a):

Także wychodzę z tego założenia. W tym momencie to gra decyduje o przelicznikach i nie mogę zbytnio wpływać na rynek. Pytanie co ja mam zatem zrobić z przelicznikami w zwykłym handlu :/
      Nie wiem. ?( pewnie zniesienie przeliczników nic nie da? może Jeszce gorzej będzie nie wiem.

a może jak pisze Stark zniesienie może spowodować, że ceny z rynku przeniosą się na zwykły handel chociaż w przybliżeniu. Nic więcej się nie da zrobić chyba. Albo zostawić jak jest i tyle.
    • Art napisał(a):

Apofis napisał(a):

skasowac zwykly handel na wszystkich serwerach i po problemie ...tyle ze wysylanie surowca kontom nizej tez musialobyc zobronione(ewentualnie na zgloszenie tiketem)
      @Art na ewencie co sie działo jak myslisz ????? nie chce sie wychylac ale rynek i handel tam opanowalismy na 6 !
      oby ogame upadlo ... ciekawe czy GF zatrudni cie dalej w innym projekcie
      a ci co minusuja niech odpowiedza dlaczego? gry nie znacie gadacie se tu miesiacami .. robia z wami co chca a wy jak dzieci w piaskownicy sie podniecacie .. spojrzcie globalnie nie na swoje marne konta ..
      padaka nie ogame ../...
      top1 wydobycia świata
      graczu z Quantum kupie tanio deu

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez ale cios antynazista ().

• Poka_Bydlaka napisał(a):

Banować za korzystanie z rynku.
      Przecież to absurd. hahaa po to jest aktualizacja nie można karać to częsc gry, to tak jak by karać za korzystanie z handlarza albo z atakowania idlaków . :ocb:

:ocb:

ale cios antynazista napisał(a):

skasowac zwykly handel na wszystkich serwerach i po problemie ...tyle ze wysylanie surowca kontom nizej tez musialobyc zobronione(ewentualnie na zgloszenie tiketem)
      Chyba, żart w tym cały urok tej gry jest. Nie można zmienić podstawowej możliwości tej gry. :ocb: Jeszcze gorszy absurd niż ten rynek.

Transportowanie, atakowanie to podstawowa rzecz na ogame.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Apofis ().

• Art napisał(a):

Odkrywca
      • -25% do czasu badania
      • +X% do zysku z pomyślnych ekspedycji
        • Wzór obliczający zysk z ekspedycji jest następujący:
          (0,5 * prędkość ekonomii) * obecna wartość łupu (0,5 jest wartością standardową w konfiguracji)
          • W przypadku Odkrywcy, wynik mnożymy razy 1,5
          • W przypadku Pioniera we flocie, wynik mnożymy razy 2
          • powyższe mnożniki mogą występować odrębnie, tzn jeśli nie masz klasy odkrywcy, ale wciąż masz pioniera, wynik mnożymy razy 2
      • +10% do wielkości planet podczas kolonizacji
      • Pola zniszczeń powstałe na ekspedycjach będę widoczne w podglądzie galaktyki.
        • Dla odkrywcy 20% surowców może trafić na pole zniszczeń, 10% dla pozostałych
          Nie ma maksymalnej ilości surowców tylko wartość procentowa.
      • Ekspedycje: +2
      • Zasięg falangi: +20%
      • Łup z nieaktywnych: 75%

Jeśli jakieś informacje są niejasne, niepełne lub nieprawidłowe, prosimy dać znać.

@Art Daję znać.
      Z powyższego rozumiem, że jeśli wybiorę klasę np. zbieracz to też wysyłając ekspedycję z pionierem dostaję cały bonus (0,5 * 7) * 150 000 metalu *2 = 1 050 000 metalu?
      A mając klasę odkrywca dostanę 1 575 000 metalu, czyli tylko 525k więcej?
      Czy dostanę "obecna wartość łupu" * 2 (bonus pioniera) czyli 150k*2 = 300k ?

150k podstawiłem jako "obecna wartość łupu" z jednej z ostatnich ekspedycji.

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez chill ().

• czlowieku

Apofis napisał(a):

Poka_Bydlaka napisał(a):

Chyba, żart w tym cały urok tej gry jest. Nie można zmienić podstawowej możliwości tej gry. :ocb: Jeszcze gorszy absurd niż ten rynek
      przeciez GF dalo ci rynek .. po co ci 2 takie same funkcje w grze , ktore po polaczeniu sa narzedziem do pushu? tak ci zalezy ?
      padaka nie ogame ../...
      top1 wydobycia świata
    • ale cios antynazista napisał(a):

przeciez GF dalo ci rynek .. po co ci 2 takie same funkcje w grze , ktore po polaczeniu sa narzedziem do pushu? tak ci zalezy ?
      Bo ludzie mają swoich dostawców w zwykłym handlu po przelicznikach legalnych i jeden drugiego wspiera na tym polega gra strategiczna , to by zabiło jej sens. Jeden daje paliwo drugi atakuje. Proste.

@ale cios antynazista chyba, krótko grasz w ogame, że tak twierdzisz. :D
    • Game Forge i tak nie łapie jednej drobnej rzeczy - wprowadzenie rynku w tej postaci to nie jest cios w graczy, a długofalowo jest to strzelenie sobie samobója. Część graczy do tej pory chętnie wydających pierdyliony złotych na plakietkę "flociarz roku" zauważy, że znacznie łatwiej i taniej można się dorabiać na rynku z użyciem paru(nastu) zaprzyjaźnionych kont. Zapewne w przyszłości Game Forge rozwiąże brawurowo stworzony przez siebie problem np wprowadzając opłaty rynkowe w antymaterii. ;)

p2w - push to win ;)
    • Apofis napisał(a):

Bo ludzie mają swoich dostawców w zwykłym handlu po przelicznikach legalnych i jeden drugiego wspiera na tym polega gra strategiczna , to by zabiło jej sens. Jeden daje paliwo drugi atakuje. Proste.
      pozostawiam cie w swiecie starego ogame , tez bede tesknil , rynek daje wiecej mozliwosci do wspierania znajomych ale jak nie uzywales to nie wiesz ... gra zabiła sens rynkiem ... no comment reszty
      wsperanie rynkiem jednorazowa transakcja jeszcze przelkne , nie przelkne ze mozna tak wesierac konto wyzej trzansakcjami ktore prowadzą do degradacji konta, ktore pomagało ..
      padaka nie ogame ../...
      top1 wydobycia świata

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez ale cios antynazista ().

pozostawiam cie w swiecie starego ogame , tez bede tesknil , rynek daje wiecej mozliwosci do wspierania znajomych ale jak nie uzywales to nie wiesz ... gra zabiła sens rynkiem ... no comment reszty
      Używałem to wiem ale nie każdy będzie chciał z tego korzystać cały czas. :D i po takich przelicznikach tym bardziej starzy dostawcy będa chcieli starych przeliczników a nie tych z rynku. pozdrawiam
    • Apofis napisał(a):

Używałem to wiem ale nie każdy będzie chciał z tego korzystać cały czas. :D i po takich przelicznikach tym bardziej starzy dostawcy będa chcieli starych przeliczników a nie tych z rynku. pozdrawiam
      to chyba uzywales nie majac kolegów ... ani czegos w głowie co by ci naswietlio te problemy, przed ktorymi wlasnie stajemy
      po za tym kto ci w handlu teraz da 3 2 1 .. za dex , ale nie musisz odp ...
      padaka nie ogame ../...
      top1 wydobycia świata

to chyba uzywales nie majac kolegów ... ani czegos w głowie co by ci naswietlio te problemy, przed ktorymi wlasnie stajemy
      w handlu 2,5 ; 1,5 ; 1 zgadza się ale pomoc słabszemu nawet wyysłanie surowca zawsze była i musi być a pushowac to się i tak można przez rynek. więc zabranianie transportów i handlu zwykłego to porażka jeszcze gorsza niż te zmiany bez sensu.
    • Apofis napisał(a):

w handlu 2,5 ; 1,5 ; 1 zgadza się ale pomoc słabszemu nawet wyysłanie surowca zawsze była i musi być a pushowac to się i tak można przez rynek. więc zabranianie transportów i handlu zwykłego to porażka jeszcze gorsza niż te zmiany bez sensu.
      to jak chcesz pomoc slabszemu wyslesz tikecik z info ile mu wysylasz i po problemie ... a GO bedzie mial mozliwosc sprawdzenia czy ten surowiec jest legal
      teraz jest tak ze pomagasz silniejszemu bez tiketa w rynku
      to co jest lepsze gorsze?
      i powtarzam polaczenie handlu i rynku daje mozliwosci nieskonczone w pushu przez "zlomowanu kont w rynku " a surowce ze sprzedarzy na handel- nawet do innych graczy ... wysili sie troche pomysl bo mam wrazenie ze tylko ty nie rozumiesz o czym tu sie rozmawia
      padaka nie ogame ../...
      top1 wydobycia świata

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez ale cios antynazista ().

to jak chcesz pomoc slabszemu wyslesz tikecik z info ile mu wysylasz i po problemie ... a GO bedzie mial mozliwosc sprawdzenia czy ten surowiec jest legal
      teraz jest tak ze pomagasz silniejszemu bez tiketa w rynku
      to co jest lepsze gorsze?
      Mnie się nie chce wysyłać cokolwiek a dopiero tika i czekać jeszcze za dużo biurokracji w grze nie dobrze, to wina rynku jest że tak można robić po co jeszcze psuć transport zwykły. Transportem będą się zajmować jak w rynku legal push śmieszne, :D Po co to ? kupuje tanio w rynku a sprzedaje to samo drogo nie muszę zwykłym handlem tego robić. Więc bez celowe jest jeszcze ograniczać zwykły handel.

i powtarzam polaczenie handlu i rynku daje mozliwosci nieskonczone w pushu przez "zlomowanu kont w rynku " a surowce ze sprzedarzy na handel- nawet do innych graczy ... wysili sie troche pomysl bo mam wrazenie ze tylko ty nie rozumiesz o czym tu sie rozmawia
      Po co jak będzie można lepiej to robić w samym rynku
    • @Apofisodnies sie do tego co zrobic by nie mozna bylo sie pushowac .. rozumiem bojkotujesz rynek ... ale GF bojkotuje takich jak ty .. zmien gre jeszcze przede mna ... ja sprobuje powalczyc kolejny raz o normalna i uczciwa gre, pozdrawiam @ciap specjalistke od pojecia HANDLU i PUSHU, wspominam handlową ostatnią niedziele z łezką w oku ... (bylem na banie mnie to nie dotyczylo :)

nie wiem czy w sumie jest sens bo interes GF jest nadżednym interesem wobec graczy, ale moze ktos z angielskim pomogl mi by obsmarowac to wszystko na orgin ..? jak cos na priv
      padaka nie ogame ../...
      top1 wydobycia świata

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez ale cios antynazista ().