Wersja 7.x - dyskusja

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Jakby kogoś to interesowało, to bonus Odkrywcy +25% do czasu badań w połączeniu z Technokratą wpisuje się w wcześniejszy schemat łączenia Technokraty z eventem przyśpieszającym badania (ta sama mechanika).
      Czyli bonus z Odkrywcy zmniejsza czas o 25% -> pozostaje 75% czasu. Bonus z Technokraty zmniejsza pozostały czas o 25% z 75%, czyli o 18,75%. Razem daje to 43,75% przyśpieszenia.
      Nie było jeszcze okazji zobaczyć, co się stanie, gdy na to wszystko nałoży się bonus z eventu, ale można podejrzewać, że podobnie jak wcześniej gra wyliczy skrócenie o 25% pozostałego czasu, co przełoży się na przyśpieszenie o 14,0625% i sumarycznie da zysk czasowy na poziomie 57,8125% czasu, skracając go z początkowych 100% na 42,1875% jego czasu trwania.

EDIT
      Jak widać cała ta skomplikowana mechanika sprowadza się do bonusu w postaci jednego poziomu danego badania. Jeżeli wcześniej trzeba było czekać na dany poziom badania dwa lata, to teraz po tych wszystkich przyspieszeniach schodzi się do około roku, przy czym na następny poziom znów będzie się musiało czekać dwa lata.
      Natomiast dla samego gracza, który wcześniej stawiał nacisk na rozwój badań i na stałe korzystał z technokraty, sporadycznie wspomagając się eventem, zysk czasowy z tej klasy wyniesie zaledwie 18,75%, w eventowych porywach do 32,8125% (18,75 + 14,0625). Trudno jednak odkładać w czasie swoje badania, aby raz w miesiącu sobie je podczas eventu odpalić, więc zazwyczaj można liczyć zaledwie na te 18,75% przyśpieszenia.
      Niestety dynamika przyrostu czasowego kolejnych poziomów badań jest na tyle duża (czas z każdym poziomem się podwaja), że 18 czy tam nawet 33% dodatkowe przyśpieszenie niewiele daje :(

Top2 badań PL & World (na uni x1x7), top6 badań PL (wszystkie prędkości) oraz top19 badań World (wszystkie prędkości) ;P

Badania stanowią 88,17 % wartości konta :E

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez zefir ().

• chciałem zobaczyć jaka będzie róznica pomiedzy gołym dorobkiem z kopalni przez noc, a dorobkiem z crawlerami
      Goły wygląda jak poniżej, z crawlerami niewiele lepiej. to doroboek na oko po 8 godzinach.
      Tez tak macie?

dropbox.com/s/2qdujbw2dn6ownw/…9.10.18-07_55_07.png?dl=0
      "Dokądkolwiek lecę, jest piekło; sam piekłem jestem"

Solo: 3311% ACS: 6310% 83 ST
    • Z wczorajszych prób manewru Hamilla nici :( Weszło 15 prób po 1 LMie i nie udało się uzyskać efektu. GS dalej stoi na 8:269:8 - jest tam osamotniony bez obrony ani innego mięsa - możecie słać dowolne ilości LMów. Zapraszam wszystkich :)

Pozdrawiam
      Wisior

EDIT:
      Przed atakiem na moje GSa upewnijcie się, że macie klasę generała :D Ktoś mnie wczoraj atakował z klasy Discover ;) (albo zmienił przez noc)

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Wisior ().

• Legend napisał(a):

@Starrk ale zobacz SD od tego całego zniwiarza są na wszystko poza GS, a co za tym idzie GS ma szybkie działa 10 do zniwiarza a do niszczarki 5 więc z matematycznego punktu widzenia zniwiarze są dobre na gsy w 1 rundzie a dalej będzie ich spadała masa a za tym niszczyciele zostaną i będę miały się dobrze bo koszt zniwiarza jest duży
      Pionierki tez sa spoko. [ciach] zamiennik za krazki (jesli chodzi o uzytecznosc jednostki w starciu ze statkami) z powiekszonymi SD do CM, MT, DT. Lazika i sondy nie licze bo to nie "statki" XD do obrony SD nie ma ale i tak fajna sprawa. wiec odkrywca nie jest taki bezbronny jakby na to nie spojrzec. dodatkowo nieznacznie tylko wolniejsze niz krazek ale ze sporo wieksza ladownoscia;d na drobne farmy statek idealny.

Super Moderator Ruda:
      wulgaryzm
      No Sacrifice, No Victory...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg
    • nowynick napisał(a):

@Legend nie wiem czy ktoś będzie robił flote specjalnie pod złomowanie GSów.. chyba lepiej mieć bardziej uniwersalna nawet jak troche większe straty będą.
      Flotę każdy buduje indywidualnie oraz tak jak dany serwer tego wymaga wiele czynników ma na to wplyw

Ale również znając życie statki w momencie wprowadzenia mogą mieć zupełnie inne parametry po fazie testów prób
    • anty czy nie ale po co tak szalec?;d ja mam kopalnie na 10 wszystkie, 2 planety, badania w podstawowej wersji zeby miec wszystko odblokowane i sie bawie, serwer testowy czy nie ale zlomowanie innych cieszy tak samo jak zawsze :D

czy jakis poszukiwacz widzial lezace PZ na 16 pozycji w glebokiej przestrzeni? spotkalem piratow, starcie na remis, zlom sie posypal a ikonki w podgladzie gali brak... a w opisie wyraznie pisze ze bedzie widoczne PZ...
      Punish and Enslave

przed zlomem nie ucieknie nikt, nawet Hitler xDDD ---> youtube.com/watch?v=B1v_YTE5dOg

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• znalazlem swietnego buga :)
      cokolwiek wrzuce do stoczni jest wykonance od reki :)

EDIT: znalazlem regule: postaw 4 poziomy magazynu rakiet --> zbuduj 40 przeciwrakiet --> odczekaj az skonczy sie produkcja --> pojawia sie bug --> wrzuc cokolwiek do stoczni i ciesz sie natychmiastowa produkcja :)

dajcie znac czy dziala :)

bug zgloszony, ale mam nadzieje, ze szybko nie naprawia :)

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Czarna Owca ().

• f4ust napisał(a):

Kolejny koszt, to przy zmianie klasy, znikają wszystkie statki poprzedniej. Mialem 50 statków pod klasę zbieracza, po zmianie stan 0.

Zmiana klasy wydaje się w tej sytuacji mocno nieopłacalna.
      Jak dla mnie, to nie powinno tak być.

Zgłoś to jako bug
      (pamiętajcie wszyscy, że to Uni testowe. Sporo rzeczy nie działa jak powinno a im więcej zgłosimy, tym więcej naprawią)
    • KissOfTheDragoon napisał(a):

czy jakis poszukiwacz widzial lezace PZ na 16 pozycji w glebokiej przestrzeni? spotkalem piratow, starcie na remis, zlom sie posypal a ikonki w podgladzie gali brak... a w opisie wyraznie pisze ze bedzie widoczne PZ...
      Widział, była tuż pod 15 planetą i wyglądała trochę tak jak np planeta z eventu na przedmioty (Supimus, Suprismo jakoś tak)

Była ikona złomu oraz napisane ile tych statków odkrywców trzeba aby to zebrać.

I teraz pytanie czy pula tego złomu jest globalna? Czy każdy kto się rozbije np w gali 10 dodaje do złomu z tej gali?
      Czy może jest to indywidualna pula dla każdego gracza z osobna?
      [ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*
    • Puck napisał(a):

Chciałbym zwrócić tylko uwagę na to że +50% wydobycia u górnika to nie jest takie fajne jak się wydaje :P To jest sporo darmowego PZa, czekającego na zebranie, flociarze będą dbali o to aby planety górników były czyściutkie :)
      no ba ^^ juz sie mozecie zaczac bunkrowac na bermudach bo na te wasze laziki bedzie wiekszy popyt niz na satki;d

Chris Matters napisał(a):

I teraz pytanie czy pula tego złomu jest globalna? Czy każdy kto się rozbije np w gali 10 dodaje do złomu z tej gali?
      wydaje mi sie na logike ze to moze byc tak ze masz gale, masz uklady i poprostu zlom z kazdego ukladu na ktory leciales bedzie osobno. czyli powiedzmy 10 graczy lecialo na uklad X- 3 sie rozbilo i zlom wyniosl np 500k mety i 300k krychy, a na ukladzie Y bedzie inny zlom w zaleznosci ilu graczy sie tam rozbilo. raczej glupie by bylo laczyc ten zlom w ramach jednej puli na cala gale bo wtedy ktos moze zrobic 10k pionierow i wyzbiera to na raz

poza tym skoro ikona zlomu sie pojawia to dlaczego ja nie widze jej na swoim ukladzie skoro jakies tam starcie bylo i pz bylo zrobione? dziwne. moze trzenba spelnic jakies warunki ze np min prog pz zaliczonego do puli jest tyle i tyle, ale to tez glupie sie wydaje bo surka z podprogowego pz idzie w przestrzen...
      Punish and Enslave

Pionierki tez sa spoko. [ciach] zamiennik za krazki (jesli chodzi o uzytecznosc jednostki w starciu ze statkami) z powiekszonymi SD do CM, MT, DT. Lazika i sondy nie licze bo to nie "statki" XD do obrony SD nie ma ale i tak fajna sprawa. wiec odkrywca nie jest taki bezbronny jakby na to nie spojrzec. dodatkowo nieznacznie tylko wolniejsze niz krazek ale ze sporo wieksza ladownoscia;d na drobne farmy statek idealny.

Wolniejsze? Impulsowa 17 vs Nadprzestrzenna 15 i już mają tą samą prędkość. ;)
      Pionierki mają lepszy napęd wiec w późniejszej grze doganiają prędkością krążki.

Przynajmniej na chwilę obecną, parametry zawsze mogą ulec zmianie....

PS. Ale chyba są jednak zbyt drogie by zastąpiły krążki

KissOfTheDragoon napisał(a):

wydaje mi sie na logike ze to moze byc tak ze masz gale, masz uklady i poprostu zlom z kazdego ukladu na ktory leciales bedzie osobno. czyli powiedzmy 10 graczy lecialo na uklad X- 3 sie rozbilo i zlom wyniosl np 500k mety i 300k krychy, a na ukladzie Y bedzie inny zlom w zaleznosci ilu graczy sie tam rozbilo. raczej glupie by bylo laczyc ten zlom w ramach jednej puli na cala gale bo wtedy ktos moze zrobic 10k pionierow i wyzbiera to na raz
      poza tym skoro ikona zlomu sie pojawia to dlaczego ja nie widze jej na swoim ukladzie skoro jakies tam starcie bylo i pz bylo zrobione? dziwne. moze trzenba spelnic jakies warunki ze np min prog pz zaliczonego do puli jest tyle i tyle, ale to tez glupie sie wydaje bo surka z podprogowego pz idzie w przestrzen...
      Bardziej mi chodziło o to czy widzimy tylko swój własny złom a nie generowany przez innych graczy co latają na ekspedycje w obrębie naszego układu...
    • Chris Matters napisał(a):

Bardziej mi chodziło o to czy widzimy tylko swój własny złom a nie generowany przez innych graczy co latają na ekspedycje w obrębie naszego układu...

tego nie wiem. poki co probuje zrobic zlom u siebie jakis a potem dam cyne na forum zeby ktos zerkna czy widzi czy nie

E: jaki zal... skanuje typa 3x 1,5 min PRZED wlotem floty... raporty ze szpiegowania przychodza pol min PO wlocie xDDD ale tu lagi sa :D

E2: zerknij ktos na 2:82 i niech napisze czy widzi PZ na deep space
      Punish and Enslave

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez KissOfTheDragoon ().

• Poka_Bydlaka napisał(a):

Widząc ilość problemów z tym wszystkim odnoszę wrażenie, że pewnego dnia wycofają zmiany aka przerosło ich to wszystko. :saint:
      tak jak ktos wczesniej napisal to serwer testowy. jest zapewne mniej stabilny niz glowne. widze to nawet po jego predkosci. mieszkam w anglii, serwer jest angielski a mi strony kilka sek sie laduja... poza tym nie odrazu krakow zbudowano. fajnie ze chca dac tak duzego patcha, a ten serwer jest po to by sprawdzac wszystko i raportowac o bledach zeby w dniu premiery patcha bylo jak najmniej niedociagniec.

ja natomiast widze ze wiekszosc niewiedzac czemu traktuje ten serwer jak kolejne uni i wymagaja niewiadomo czego zamiast podejsc do tego z dystansem. chcialbym przypomniec ze nasza przygoda tu konczy sie w niedziele wieczor, potem idziemy grzecznie spac i czekamy na "siodemeczke" a niektorzy sie tu rozpedzaja jakby chcieli zaraz miec turbo recki...
      Punish and Enslave

tego nie wiem. poki co probuje zrobic zlom u siebie jakis a potem dam cyne na forum zeby ktos zerkna czy widzi czy nie

E: jaki zal... skanuje typa 3x 1,5 min PRZED wlotem floty... raporty ze szpiegowania przychodza pol min PO wlocie xDDD ale tu lagi sa :D

E2: zerknij ktos na 2:82 i niech napisze czy widzi PZ na deep space

Proszę:

To samo, widać?

• Chris Matters jakim cudem masz dwie rozne PZ? ogolnie tam jest to mniejsze po 8k mety i krisu. czyzby bug? wczesniej jak na tych kordach mialem zloma to sie pz nie pokazalo wiec wychodzi ze to drugie to jest pz z tego pierwszego starcia
      Punish and Enslave

Poka_Bydlaka napisał(a):

Widząc ilość problemów z tym wszystkim odnoszę wrażenie, że pewnego dnia wycofają zmiany aka przerosło ich to wszystko. :saint:
      tak jak ktos wczesniej napisal to serwer testowy. jest zapewne mniej stabilny niz glowne. widze to nawet po jego predkosci. mieszkam w anglii, serwer jest angielski a mi strony kilka sek sie laduja... poza tym nie odrazu krakow zbudowano. fajnie ze chca dac tak duzego patcha, a ten serwer jest po to by sprawdzac wszystko i raportowac o bledach zeby w dniu premiery patcha bylo jak najmniej niedociagniec.
      ja natomiast widze ze wiekszosc niewiedzac czemu traktuje ten serwer jak kolejne uni i wymagaja niewiadomo czego zamiast podejsc do tego z dystansem. chcialbym przypomniec ze nasza przygoda tu konczy sie w niedziele wieczor, potem idziemy grzecznie spac i czekamy na "siodemeczke" a niektorzy sie tu rozpedzaja jakby chcieli zaraz miec turbo recki...
      Nie traktuję tego jako serwer do gry, nie traktuję tego jako coś gotowego, wręcz każdy widzi, że jest to wszystko "w proszku".
      Pracowałem jakiś czas jako tester, wiem jak to jest ale oczekiwałem minimum funkcjonalności.
      Jeśli już zaangażowali graczy do testów( nie ma nic w tym złego) to chociaż mogliby uczynić te testy w minimalny sposób przyjaznymi, a nie to jak wygląda obecnie czyt.lagi, wywalenie itp.

Więcej czasu traci się na walkę z działaniem ogólnym serwera niż z prawdziwym testowaniem nowości.
      Art to żart.

Stare, niesłuszne zbanowane konto

I am not a king, I am not a god, I am... worse...

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Poka Bydlaka Smierdziela ().