Uwielbiam gry strategiczne, niewątpliwą zaletą takich gier jest fakt, że mimo, że coś zaplanujemy coś może pójść nie tak lub może wydarzyć się coś, co przyśpieszy realizację naszego planu. W ogame są tylko dwie może, trzy opcje 1. Ktoś mnie atakuje; 2. Ja atakuję kogoś; 3. Ekspedycje 4. Niechcący sobie kliknąłem; O ile w 1 i 2 może wydarzyć się kilka zdarzeń jak np. odparcie ataku i lub źle policzone statystyki to nic po za tym nas w tej kwestii nie zaskoczy. Trójeczka to ekspedycje, tutaj też wiemy czego mnie, jwięcej się spodziewać albo coś znajdziemy, lub totalnie nic, albo piraci, ewentualnie nasza flota gdzieś przepadnie. Jednak 1, 2 i 3 są tak naprawdę wynikiem tego, że gracz zainicjował jakąś akcję. Opcja 4 to nic innego jak budowa złego budynku lub rozpoczęcie złego badania.
Brakuje mi elementu, którego gracz nie może zainicjować i jest wobec danego zdarzenia bezbronny. Mam koncepcję kilkunastu zdarzeń losowych, które urozmaiciły by grę, oto kilka przykładów:
- W pobliżu twojej bazy na Planeta matka [X:XXX:XX] spadł niewielkich rozmiarów meteoryt. Udało się go dotransportować do kopalni, gdzie maszyny do kruszenia skał wydobyły z niego 50.000 jednostek metalu i 10.000 jednostek kryształu!
- W pobliżu twojej bazy na Planeta matka [X:XXX:XX] spadł dużych rozmiarów meteoryt. siła uderzenia była ogromna, wstrząs dało się odczuć w bazie. Powstało osówisko w kopalni metalu, usuwanie szkód potrwa 8h w tym czasie produkcja metalu będzie o 5% mniejsza.
- Twój księżyc znalazł się na drodze niewielkiego deszczu meteorytów, kilka mniejszych uszkodziło delikatną aparaturę falangi czujników, jej zasię będzie ograniczony o 50% przez 24h.
- Kilkadziesiąt kilometrów od Twojej bazy naukowcy odnotowali wybuch wulkanu. Ogromna chmura pyłu wulkanicznego będzie przesuwała się nad bazą przez 3 dni, w tym czasie wydajność elektrowni słonecznej będzie mniejsza o 10%.
Takie i podobne scenariusze mogły by być klasyfikowane w czterech przedziałach występowania: Super rzadkie, bardzo rzadkie, sporadyczne.
Szansa na wystąpienie zdarzenia:
Super rzadkie 1%
bardzo rzadkie 4%
sporadyczne 10%
Nic się nie wydarzy 85%
Losowanie wydarzeń:
Jeśli skrypt wylosuje zdarzenie super rzadkie następne losowanie za 10 dni;
Jeśli skrypt wylosuje zdarzenie bardzo rzadkie następne losowanie za 6 dni;
Jeśli skrypt wylosuje zdarzenie sporadyczne następne losowanie za 3 dni;
Jeśli skrypt wylosuje zdarzenie nic się nie wydarzyło następne losowanie za 1 dzień;
W chwili obecnej mam rozpisane 5 super rzadkich sprzyjających graczom, 5 super rzadkich kataklizmów, 8 sporadycznych i 6 bardzo rzadkich.
Oczywiście liczby są kwestią dyskusyjną i po to też je podaję
Co o tym myślicie?
PS, przepraszam za błędy większość tekstu pisałem na tablecie, a że jest późno, jutro dokonam korekty literówek
Brakuje mi elementu, którego gracz nie może zainicjować i jest wobec danego zdarzenia bezbronny. Mam koncepcję kilkunastu zdarzeń losowych, które urozmaiciły by grę, oto kilka przykładów:
- W pobliżu twojej bazy na Planeta matka [X:XXX:XX] spadł niewielkich rozmiarów meteoryt. Udało się go dotransportować do kopalni, gdzie maszyny do kruszenia skał wydobyły z niego 50.000 jednostek metalu i 10.000 jednostek kryształu!
- W pobliżu twojej bazy na Planeta matka [X:XXX:XX] spadł dużych rozmiarów meteoryt. siła uderzenia była ogromna, wstrząs dało się odczuć w bazie. Powstało osówisko w kopalni metalu, usuwanie szkód potrwa 8h w tym czasie produkcja metalu będzie o 5% mniejsza.
- Twój księżyc znalazł się na drodze niewielkiego deszczu meteorytów, kilka mniejszych uszkodziło delikatną aparaturę falangi czujników, jej zasię będzie ograniczony o 50% przez 24h.
- Kilkadziesiąt kilometrów od Twojej bazy naukowcy odnotowali wybuch wulkanu. Ogromna chmura pyłu wulkanicznego będzie przesuwała się nad bazą przez 3 dni, w tym czasie wydajność elektrowni słonecznej będzie mniejsza o 10%.
Takie i podobne scenariusze mogły by być klasyfikowane w czterech przedziałach występowania: Super rzadkie, bardzo rzadkie, sporadyczne.
Szansa na wystąpienie zdarzenia:
Super rzadkie 1%
bardzo rzadkie 4%
sporadyczne 10%
Nic się nie wydarzy 85%
Losowanie wydarzeń:
Jeśli skrypt wylosuje zdarzenie super rzadkie następne losowanie za 10 dni;
Jeśli skrypt wylosuje zdarzenie bardzo rzadkie następne losowanie za 6 dni;
Jeśli skrypt wylosuje zdarzenie sporadyczne następne losowanie za 3 dni;
Jeśli skrypt wylosuje zdarzenie nic się nie wydarzyło następne losowanie za 1 dzień;
W chwili obecnej mam rozpisane 5 super rzadkich sprzyjających graczom, 5 super rzadkich kataklizmów, 8 sporadycznych i 6 bardzo rzadkich.
Oczywiście liczby są kwestią dyskusyjną i po to też je podaję
Co o tym myślicie?
PS, przepraszam za błędy większość tekstu pisałem na tablecie, a że jest późno, jutro dokonam korekty literówek
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Mr S ().