Międzynarodowe uni w starym interfejsie

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Jest nadzieja, ostatnio rozmawiałem z głównym programistą, którego pomysłem było przywrócenie EB do życia. Wspomniał, że prace są na ukończeniu ;)
      Podstawową aktywność, którą generują teamowcy serwer jest w stanie znieść, ale jak się serwer zachowa, gdy napłyną na niego tysiące graczy ze wszystkich krajów? To przyjdzie sprawdzić w praktyce...

Community Manager
    • Wychodzą z założenia, że to jest całkowicie poboczny, prywatny projekt, który realizują w wolnych chwilach :) Kto pracował gdziekolwiek w sumie, ten wie jak jest. Ciężko czasem wygospodarować chwilę, żeby się po... no, pomiziać po tyłku :D Ruszyło, teamowcy grają, kwestia czasu kiedy to wyjdzie dla nas.

uni66 - off - Vendetta
      wasat - on - MAFIA
      merkur - on - BERK

Support
      Zasady Gry
    • *Chard* napisał(a):

DLuGi xD napisał(a):

Nie ma tak na prawdę już na co czekać. To unii nie powstanie.

Dlaczego nie powstanie ?

choćby dlatego że GF nigdy nie jest na rękę graczom :) już nie jedną grę popsuli... kasa, kasa i jeszcze raz kasa :) jak na taki "projekt" to zbyt długo trwa, kiedyś gracze stawiali takie serwery w 2 dni, a nie chce mi się wierzyć że taka duża firma jak GF nie archiwizuje swoich danych :P

"Co ma być to będzie, niebo znajdę wszędzie...".
    • Dawid napisał(a):

choćby dlatego że GF nigdy nie jest na rękę graczom już nie jedną grę popsuli... kasa, kasa i jeszcze raz kasa jak na taki "projekt" to zbyt długo trwa, kiedyś gracze stawiali takie serwery w 2 dni, a nie chce mi się wierzyć że taka duża firma jak GF nie archiwizuje swoich danych
      To nie do końca tak. Wyobraź sobie sytuację, gdzie sięgasz po kod napisany lata temu, w wersji PHP obecnie nieobsługiwanej. Musisz tak przebudować kod, aby dało się go uruchomić na bieżących maszynach, które są wyposażone w najnowsze wersje oprogramowania - niektóre funkcje, zmienne przestają działać i trzeba przejrzeć cały kod. Ot ciekawostka: w kodzie zdarzało się używać (sporadycznie, ale zawsze) zmienna $this, w obecnych czasach jest to funkcja zastrzeżona ;) plus wiele innych kwiatków.

Poza tym jak to ktoś wspomniał, był to projekt w wolnym czasie pracy, który wyskoczył w złym momencie do społeczności - komunikacja zawiodła, pochwaliliśmy się za szybko, stąd też sytuacja wygląda jak wygląda. Niemniej jednak, już niedługo :)

Community Manager
    • Art ja mam pytanko do Ciebie: czy jesteś w stanie rzucić pomysłem międzynarodowego unii na obecnych zasadach? :)
      Takim bez udziwnień, przykładowo x2 z debrisem 70% :)
      Juve per sempre sarà! 01.11.1897! 120 anni!

UNII 64 PLAYER
      UNII Mizar / top 77
      UNII Rigel / top 34
      UNII Fidis / top 58
      UNII Libra / top 31

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez DLuGi xD ().

• Art napisał(a):

Dawid napisał(a):

choćby dlatego że GF nigdy nie jest na rękę graczom już nie jedną grę popsuli... kasa, kasa i jeszcze raz kasa jak na taki "projekt" to zbyt długo trwa, kiedyś gracze stawiali takie serwery w 2 dni, a nie chce mi się wierzyć że taka duża firma jak GF nie archiwizuje swoich danych
      To nie do końca tak. Wyobraź sobie sytuację, gdzie sięgasz po kod napisany lata temu, w wersji PHP obecnie nieobsługiwanej. Musisz tak przebudować kod, aby dało się go uruchomić na bieżących maszynach, które są wyposażone w najnowsze wersje oprogramowania - niektóre funkcje, zmienne przestają działać i trzeba przejrzeć cały kod. Ot ciekawostka: w kodzie zdarzało się używać (sporadycznie, ale zawsze) zmienna $this, w obecnych czasach jest to funkcja zastrzeżona ;) plus wiele innych kwiatków.

Poza tym jak to ktoś wspomniał, był to projekt w wolnym czasie pracy, który wyskoczył w złym momencie do społeczności - komunikacja zawiodła, pochwaliliśmy się za szybko, stąd też sytuacja wygląda jak wygląda. Niemniej jednak, już niedługo :)

Okej, z całym szacunkiem zwracam honor :) Po prostu nie raz się zawiodłem na tej firmie i stąd takie moje zdanie o GFie. Boję się co zrobią z Soul Worker Online :)

"Co ma być to będzie, niebo znajdę wszędzie...".
    • Art ja bym się jednak ograniczył ze stwierdzeniami typu niedługo, niebawem, już prawie, wkrótce itp. gdyż jak wiemy... to już było :E

Generalnie jeśli faktycznie pracuje przy tym jedna osoba to może po prostu oni nie zdają sobie sprawy jakie jest tym zainteresowanie, może trzeba by było zrobić jakąś ankietę na forum, umożliwić głosowanie dla kont założonych przed miesiącem, żeby nikt sobie nie porobił nowych kont na potrzeby głosowania i pokazać im wyniki ile osób na to czeka, może wtedy przestali by się cackać i wzięli do roboty :E
    • @Art - nie sądzę, żeby przyczyny techniczne stanowiły problem. Przede wszystkim nie chodzi o odwzorowanie 1:1 tego co było kiedyś - pewne zmiany wizualne oraz (większe) merytoryczne są jak najbardziej ok - chodzi o odzwierciedlenie tamtego klimatu (czyli przede wszystkim brak AM). Ponadto, ewolucja php miałaby znaczenie gdyby gameforge dzierżawiło serwery od np. homepl, ale tak chyba nie jest? ;) Tym bardziej, że to chyba chodziło na 5 albo 5.5, co nie jest skrajną prehistorią i nie stanowi problemu technicznego.

Problemem jest kwestia opłacalności. Absolutnie nie uważam, że GF jest zobowiązane do dawania prezentów w postaci pracy programistów czy stawiania dedykowanych serwerów. Kiedy zaczynałem grać na pewno nie było AM, nie jestem pewien czy był Komandor ;) (okolice 2006, może pamiętasz?). Zastanawiam się jaki byłby odpływ graczy do takiej wersji gry - pozbawionej AM, z zostawionym Komandorem, który siłą rzeczy zyskałby na znaczeniu.

To tak sobie pogadałem, a teraz idę na piwo :)
      _________
      Rewolucja, wojny, kataklizmy - cóż znaczy ta pianka w porównaniu z fundamentalną grozą istnienia. Gombrowicz, Witek
    • Dawid napisał(a):

Noo może przesadziłem xDD aczkolwiek pamiętam jak mój kolega otworzył takowy serwer :) Nie wiem jak to robili, ale wiem ze powstawały takie gry ;)
      Nie no można ale po prostu nie poradziły by sobie z tak dużym napływem ludzi ,są serwery nazwijmy to prywatne na starym silniku tzn na czymś przypominającym stary silnik tylko nie uciągnęłyby takiego ruchu a jak nawet trafił by się ktoś kasiasty i wydał by dużą sumę na mocne maszyny to było by pewnie mnóstwo błędów. Ogólnie chodzi mi o to że nie jest to tak proste jak się wydaje zwłaszcza że sądzę tak jak ktoś tu wcześniej napisał nie jest to priorytetowa sprawa da GF.
    • To już by zrobili płatną rejestrację, np. €10 od gracza do tego komandor jak kiedyś i po problemie braku kasy, a chętnych by i tak było że ho ho.
      Jak do tematu podchodzą na zasadzie duża inwestycja (sprzęt, czas), a praktycznie zerowa opłacalność to bym się za szybko nie spodziewał nowego serwera...
      Przeżyliśmy ruska, przeżyliśmy niemca

Przeżyjemy ten czas, brat, czeka ich klęska!
    • Kamil no mogliby tak zrobić,ogólnie to odbiegając może lekko od tematu robią gry w sposób taki że gracze którzy chcą mieć np. wczesny dostęp do gry dotują grę i jest ona wspierana w połowie z kieszeni graczy i to gracze mają duży wkład w tworzoną grę oraz są bardzo brane pod uwagę ich pomysły(wiadomo są przecież też inwestorami w tym wypadku) mam przez to na myśli że taki sposób (mniej więcej w tym wypadku) rozwiązania problemu też był by ok :) Szczerze to czekam z chęcią na to uniwersum ale czekam cierpliwie, niech sobie panowie programiści pracują mogę życzyć im tylko powodzenia i mocnej kawy :)
    • Ja to wyjaśnię w sposób kalkulatyczny:

Kiedyś grałem w Diablo2 wygrywając leadera, siedziałem 2 tygodnie non-stop tworząc baśniową postać, grając poznałem równych sobie a i lepszych. Dalej grając w Quake2, 60 lat temu wygrywałem turnieje z lepszym lub gorszym wynikiem. Mając duże doświadczenie w grach powiem: Boli mnie trochę (jak coś mnie boli nawet roszeczkę to znaczy, że coś jest nie tak), że władca światów, galaktyk i światów nasz wielki Lord Vader władca Ogame dalej, szef Ogame zbiera na samochód. Tak zbiera na auto. Obliczyłem ile graczy w jakim państwie ile euro płaci za Antymaterię. = Bugatti Veyron.
      O co mi chodzi ja chętnie dodam do tego Bugatti dla szefa OGAME ale ja potrzebuje normalnej gali Epic Blue, czekamy...
    • DLuGi xD napisał(a):

Nie musi. Napomknąłem Art-owi, żeby zaproponował otwarcie międzynarodowego serwera na obecnych warunkach lecz bez antymaterii.
      Ten pomysł mógłby mieć większe wzięcie niż epicblue. Bo problemem nie jest wygląd gry która jest ładniejsza niż epicblue a antymateria.
      Ogame, it's Only a GAME!

Ja, gdy GameForge mówi, że robi coś dla dobra graczy KLIK
    • Dokładnie. Gra sie rozwinęła i bardzo dobrze.. lecz wszystkiemu podcięła skrzydła antymateria. No ale patrząc na to jak ludzie masowo przenoszą planety, to $$$ muszą trzepać na tym niezły.
      Juve per sempre sarà! 01.11.1897! 120 anni!

UNII 64 PLAYER
      UNII Mizar / top 77
      UNII Rigel / top 34
      UNII Fidis / top 58
      UNII Libra / top 31
    • Ja bym bardziej traktował taki serwer bez antymaterii jako reklamę, bo to nie chodzi o to, że ludzie się zarejestrują i nie będą już grać na płatnych.
      Jest duża szansa, że zagrają także na tych z antymaterią, niech chociaż 10% zagra to już jest coś, ale głównie chodzi o to, że gra będzie mieć większy rozgłoś, więcej ludzi będzie o niej wiedzieć, marka będzie bardziej rozpoznawalna w świecie i w Polsce.
    • Tyle że antymate można zdobyć na expach ;)

I mylicie się, płatne serwery zaczełyby się wyludniać a GF zaczełoby tracić kasę, ludzie są głupi ale nie aż tak żeby siedzieć na płatnym serwie gdzie obok mają darmowy.

To samo może być też z epicblue i jedynym powodem dla którego ktoś wolałby grać na płatnych niż na darmowym epicblue to fakt że bardziej podobałby mu się gameplay/wygląd nowego interfejsu aniżeli starego, ale także po mojemu wyludnienie na płatnych by zaczeło następować.

Tak. Obym się mylił, i oby GF nie czytał moich postów :D