Nowe uni - nowe możliwe opcje

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Jestem za uśrednianiem, (może w końcu będzie normalne uni ze złomem z obrony ;-)).

Ale żeby było sprawiedliwie, opcje zerowe liczyłbym osobno. Czyli np w przypadku opcji złomu z obrony, średnią liczyłbym tylko z opcji niezerowych. Czyli przy rozkładzie głosów np

80% - 5
      70% - 10
      50% - 3
      ...
      0% - 20

liczył średnią tylko z 80,70,50, a przy opcji 0 zostawił 20 głosów. W tym wypadku 20 jest większe od 18 , więc wygrywa opcje braku złomu z obrony.
      Upraszczając - nazwałbym tą opcję "brak", zamiast 0% i nie wliczął do średniej.

Przy pozostałych parametrach liczbowych uśrednianie byłoby idealne.

Jest też inna możliwość. Na podstawie ankiety wybieramy 3 najpopularniejsze opcje i głosujemy jeszcze raz, tylko wśród tych opcji. A potem na podstawie wyników ustalamy parametry dwóch-trzech kolejnych uni. Pozwalałoby to bardziej różnicować kolejne uniwersa - podobne konfiguracje nie powtarzałyby się po sobie.
      kmlody84
      ---------
      Betelgeuse [SPZ] - TOP 5 -> Taurus [SPZ]
      Ganimed [DarkBlue] - OFF
      Rhea [SPZ] - TOP 40 -> Xanthus [SPZ]
    • Wydaje mi się też, że tych opcji za dużo trochę. Większości osób wisi czy jakiś parametr ma 60-70-80%, bo to prawie to samo. Zostawiłbym wartości bardziej odległe typu 25/50/75%
      kmlody84
      ---------
      Ganimed [DarkBlue] - OFF
    • Ogólnie pomysł na uni ze średnimi parametrami też jest dobry żeby go spróbować, z zastrzeżeniem tego o czym mówi kmlody84 - opcje brak zlomu z floty liczyć jako osobna opcje a pozostale opcje z procentami jako osobna. Bo o ile predkosc jakas musi byc i tutaj srednia ma sens, o tyle przy zlomie z obrony wszystko rozbija sie tak naprawde o to czy bedzie czy nie - % to juz kosmetyka. Większość głosów jest za totalnym brakiem złomu z obrony więc tutaj koniecznie trzeba to jakoś odróżnić.

Inna sprawa, że na dłuzsza mete ta srednia tez nie wypali - srednia jest srednia i bedzie w wiekszosci ankiet pewnie dawala podobne wyniki przez co bedzie zaraz wysyp uni x3/4, 70%, ACS, +25. Ale na 1-2 nowe uniwersa moze byc dobrym pomyslem.
    • Dlatego albo bym ustalał w jednej ankiecie parametry na 2-3 uni wprzód, żeby się różniły, albo np. blokował wybrane opcje. Czyli jak np jakieś uni jest eko x5, 70%, flota x3, to te parametry byłyby niedostępne w kolejnej ankiecie (oczywiście nie dotyczy to parametrów typu zakrzywienie).
      kmlody84
      ---------
      Ganimed [DarkBlue] - OFF
    • Strasznie razi mnie w oczy "5x (mogą występować lagi)" przy prędkości ekonomi. Po cholerę w ogóle to proponujecie? Na Librze był czasem dramat..
      Juve per sempre sarà! 01.11.1897! 120 anni!

UNII 64 PLAYER
      UNII Mizar / top 77
      UNII Rigel / top 34
      UNII Fidis / top 58
      UNII Libra / top 31
    • DLuGi cD, pewnie dlatego że ludzie są niecierpliwi i wolą się denerwować niż mieć mniejszą prędkość. Zresztą kolega wyżej pytał się o EKO x6....

Według mnie, x4 spokojnie wystarczy do szybkiej gry. Ale może dlatego, że wychowałem się na x1, max x2 :)
      kmlody84
      ---------
      Ganimed [DarkBlue] - OFF
    • Moim zdaniem pomiędzy x4 i x5 jest niewielka różnica, a jak grałem na Librze to czasem lagi były dramatyczne! Do tego wywalanie z konta przy przeglądaniu galaktyki :E Zawsze grałem na typowych x1, ewentualnie ze zwiększonym debrisem. Teraz przyznam, że po spędzeniu 9 miesięcy na Librze nie wyobrażam sobie już powrotu na zwykłe unii. Speed x2 w połączeniu z eko x4 (aby nie było lagów) ze zwiększonym debrisem tylko i wyłącznie z floty jest świetne. Do tego jak dla mnie mogli by zmniejszyć ilość galaktyk do 5/6 a układów do 399 ;)
      Juve per sempre sarà! 01.11.1897! 120 anni!

UNII 64 PLAYER
      UNII Mizar / top 77
      UNII Rigel / top 34
      UNII Fidis / top 58
      UNII Libra / top 31
    • Generalnie pomysł z uśrednianiem spoko,aczkolwiek miałbym zastrzeżenie co do zakrzywienia galaktyki/układów i acsa. Tam po mojemu nie ma co bawić się w opcje typu przez ileś czasu w roku włączony,potem wyłączony.
      Ludzie z gfu nie potrafią niestety zadbać o to,żeby wszystko było w czasie. Na takim antaresie była zmienna prędkość floty przez pierwsze 4 tygodnie, od x1 do x4 co tydzień o jedno oczko w górę. Czasem były nawet 4-dniowe opóźnienia. Raczej się nic w tej materii nie zmieni, więc po mojemu szkoda ryzykować i robić bałagan. Większość głosów niech zadecyduje.
      Cała reszta spoko.
      HYPERION OFF

LIBRA OFF

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Jay ().

• Ogólnie opcja z uśrednianiem mi się podoba, ale może to przez to, że podoba mi się każda opcja mająca na celu uratowanie Ogame. Patrząc na wyniki ankiety to mam nieodparte wrażenie, że głosują ludzie którzy nie mają pojęcia o tej grze... (proszę się nie obrażać bo znajdą się pewnie wyjątki). Jak szybko działa uni, tak szybko wykrusza się dane uniwersum. Moją propozycją jest nie dodawanie nowych opcji a uszczelnienie starych. Głównym rakiem Ogame jest push i psucie zabawy innym... zdejmując brak możliwości kooperacji między kontami z jednego IP otworzyliście drogę do legalnego handlu ze 100 kont i wiele innych patentów wyśmienitych graczy chwalących się swoją topką. Ciągle działąjące booty, których nie możecie wyłapać.. eshh, dlatego skończyłem z tą grą a Wy co chwila nowe uni i pełna kabza.
      10 lat gry w Ogame...
      200 Starć Tytanów...
      Tysiące wspomnień...

N C - Kalisto, H GROUP u45,u49 - all top 10
      Supek, DILDO VAGINS, The Suppressor

OGAME - OFF
      ( 2006 <- :roll: -> 2016 )
    • te uśrednienie to bzdura ! Art ostatnio dwa razy wyszły uni z flota x2 dajcie uni z flota x1 !

poza tym jak zrobicie usrednienia to nigdy nie bedzie ani uni x5 ani uni x1 bo wątpie by na nie zaglosowalo co najmniej 90% głosujących ! skoro wiecej się wypowiada za danym uni niech tak zostanie :/

Galaktyki:

Po zsumowaniu wyników otrzymujemy liczbę 443.
      Dzieląc ją przez ilość głosujących osób otrzymujemy liczbę 6,815384615384615.
      Po zaokrągleniu otrzymujemy gotowy parametr ilości galaktyk dla nowego uniwersum wynoszący 7.

na 6 galaktyk oddało glos wiecej osób niz na 7 i 9 razem a mimo to będzie 7 ? troche chyba nie teges co ?

Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez sorro03 ().

• Hej nie wiem o jakich lagach mówicie, gram na Eridanus (9 galaktyk eko i flota x5) i wszystko działa bez najmniejszego problemu.

Mam nadzieję że następne uni będzie x5 eko, tak jak ludzie zagłosowali, chcę rozpocząć rywalizację już pierwszego dnia. Poprzednie uni Polaris już było x4 teraz pora na x5 :)
    • Witam
      Gonzo99
      Nie tylko Ty bys tak chcial
      Gameforge nie interesuje umiejetnosc gracza , tylko jego kasa , reszta sie nie liczy
      Z wielka laska zrobili 1 miedzynarodowe Unii bez AM i nie ma co czekac ze bedzie nastepne
      Nowe Unii na pewno bedzie ale na 100 % z AM

Pozdrawiam
      "KOCHAM ŻYCIE KTÓREGO NIE NAWIDZE, NIENAWIDZE ŻYCIA KTÓRE KOCHAM"

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez john malkowitz007 ().

• Gonzo99 napisał(a):

wtedy liczyłaby się umiejętność gracza, a nie zasobność portfela.

nie chodzi o zasobność portfela a o ilość kont posiadanych :P wielokrotnie proponowałem zniesienie widełek handlowych min/max i wtedy by sie zobaczyło jak wygląda umiejetność gry !
      Niestety najwięcej kasy GF ma z mulciarzy bo przetapiaja surke u handlarza oczywiście za anty :) dlatego też z gry zniknął pręgierz :E

a wracajac do tematu to pograł bym na x1 flota x5 eko :D
    • Gonzo99 napisał(a):

Jak dla mnie, najlepsza unia to byłaby taka, na której nie byłoby antymaterii, wtedy liczyłaby się umiejętność gracza, a nie zasobność portfela.

...a która gra nie posiada w swoich zasobach "antymaterii" ?

- Plemiona ?
      - Grepolis ?
      - Stronghold kingdoms ?
      - World of Tanks ?
      - Eve online ?

sorro03 napisał(a):

a wracajac do tematu to pograł bym na x1 flota x5 eko

fajnie jakby takie uni powstało :-]
    • Witam

Flota x1
      Eko x5

Nie bardzo rozumie dlaczego moga wystepowac lagi co stale sie sugeruje
      Jaki wplyw ma szybkosc eko na lagi ?

Dlaczego wiekszosc jest przeciwko zlomowi z obrony ? chca grac eko i bunkrowac sie ?
      Moja propozycja 50% z floty i obrony ( inne proporcje tez do przyjecia )
      Z racji malej ilosci grajacych 6 galaktyk , z zakrzywieniem gal i ukladow

Reszta parametrow bez znaczenia

Pozdrawiam
      "KOCHAM ŻYCIE KTÓREGO NIE NAWIDZE, NIENAWIDZE ŻYCIA KTÓRE KOCHAM"
    • Dokładnie.

Flota x1 (warunek konieczny)
      Eko x4 wystarczy, może być więcej, może być mniej o 1, nie jest to aż takie ważne
      Złomy oba po 50% (NIE dla bunkrowników), ale więcej złomu z floty mi nie przeszkadza. Mniej z obrony to już trochę bez sensu.
      6 galaktyk może być, na pewno nie więcej niż 7.

Co do reszty, to nie wiem w ogóle po co głosowanie, ACS, zakrzywienie powinno być w standardzie zawsze. +25 pól kompletnie bez znaczenia - każdy ma równe szanse.
      kmlody84
      ---------
      Ganimed [DarkBlue] - OFF
    • Nie bardzo rozumie

Ale kto nie rozumie ? :E :E :E

Jaki wplyw ma szybkosc eko na lagi ?

Bo to więcej informacji do przetworzenia przez serwery?

Nowego uni nie szukam,ale nie polecam wam wybierać x5 czy to w eko czy to we flocie, bo zdarzają się różne ciekawe rzeczy.

@kmlody84
      Było niedawno prawie identyczne uni. Merkur się nazywa:)
      HYPERION OFF

LIBRA OFF

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Jay ().