Jak nazywa się apteka na Pokątnej?
Harry Potter
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Apteka Sluga i Jigersa, z wiki ściągnięte. Z książek nie pamiętam, żeby się taka nazwa pojawiła
Lwica jest boska :) -
Ja coś kojarzę, ale nie chce mi się szukać.
Zadajesz buleon. -
Proszę podać wszystkie możliwości dostania się na Ulicę Pokątną (z książki i hipotetyczne).
- przez Dziurawy Kocioł
- kominkiem
- teleportacja
- z Ulicy Śmiertelnego Nokturnu
Teoretycznie możnaby jeszcze użyć pojazdów tyfu Ford Weasley'ów czy motocykl Syriusza -
I mioteł lub zaklęcia (z powietrza) - Twoja kolej
Jakie było pierwsze zaklęcie niewerbalne, którego użyto w książce?
-
Zamienienie przez McGonagall katedry lub stołu w prosiaka?
-
Wygaszanie latarni przez Dumbledore'a w dzień śmierci Potterów?
Kastor trochę wcześniej.
Buleon nie sądzę, żeby używanie wygaszacza (które jest magicznym urządzeniem) równało się rzucaniu zaklęcia.
Próbujcie dalej. -
Hagrid i rozpalanie w kominku?
-
Tak.
-
Jeśli nie wygaszacz, to pewnie byłoby to zaklęcie, które pozwoliło McGonagall zmienić się z kota w człowieka, chwilę po spotkaniu Dumbledore'a.
Dalej jestem na nie. Animagowie nie potrzebują zaklęć ani różdżek, żeby się zmieniać.
-
Hagrid powiedział Harry'emu, że dokonał pewnej rzeczy. Wydaje się jednak iż był to zabieg Rowling mający na celu ukazanie jak bardzo świat przesiąknięty jest magią i to dość nieprzemyślany. Czyn Hagrida wydaje się niemożliwy, ponieważ nie ma opisu w książce, aby wrócił po rzecz, która mu w tym dopomogła. Zdolnym do uczynienia tego w takiej postaci jak Hagrid o tym mówił było tylko dwóch czarodziejów. O co chodzi? : )
-
Ehh... przeszukałem cały cykl i myślę, że to coś z olbrzymami (lub Graupem). Niestety nie mam pojęcia, o co dokładnie Ci chodziło
-
Ma to miejsce w pierwszej części. Hagridowi w dokonaniu tego przeszkadzają jeszcze gabaryty
-
No chłopakowie, co z Wami?! Pierwsze spotkanie dorosłego Haryyego z Hagridem
-
Eee... WTF? W pierwszej części? Bo jeżeli chodzi o te urodziny w siódmej to:
- Siedemnastka na karku, co? - zagrzmiał Hagrid, kiedy przyjął od Freda szklanicę wina wielkości kubełka - Sześć lat, jak żeśmy się spotkali, Harry, pamiętasz?
- Słabo - odrzekł Harry, uśmiechając się do niego. - Czy to nie wtedy rozwaliłeś drzwi frontowe, dorobiłeś Dudleyowi świński ogonek i powiedziałeś mi, że jestem czarodziejem?
- Szczegóły wyleciały mi z głowy - zarechotał Hagrid. - Ron, Hermiono, wszystko gra?
Aha, jakby co tak długo, bo czytam pierwszą część.Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez menel984345 ().
-
Kurczę, niepotrzebnie użyłem słowa "dorosły". Chciałem się odciąć od pierwszego rozdziału za jego pomocą, a wyszło jak wyszło. Chodzi mi o pierwsze spotkanie z Hagridem w wieku 11 lat
Wybacz tę zmyłkę Menel : ) -
Ahh... Chodzi o to, że Hagrid stwierdził, że przyleciał na Wyspę na Skale? Bo z tego co wiem, to latać potrafili tylko Voldemort i Snape
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez menel984345 ().
-
Tak. To mi nie pasowało Niby czym miał przylecieć skoro oddał motor Syriuszowi?
Zadajesz -
No latać można również na miotłach i na dywanach, a później je odesłać Też całą pierwszą część przeczytałem i nie skapowałem
No tak średnio w przypadku Hagrida
Tak. Właśnie. Na... na miotle mojego przyjaciela. Bo sam nie latam. Ale cóż, niech pani
spojrzy na moje rozmiary, nie sądziłem, że istnieje w ogóle miotła, która może mnie
utrzymać"
A dodam, że dywany w Wielkiej Brytanii nie są towarem legalnym -
Wiemy, że prof. Dumbledore lubił pewne dwa rodzaje słodyczy, oba mające w nazwie ten sam owoc. Co to za słodycze?
-
Cytrynowe dropsy (częstował nimi McGonagall) i cytrynowy sorbet (hasło do gabinetu)?
Tak
-
Który produkt leżący na wystawie sklepu na Pokątnej nie miał podanej ceny?
Nimbus? : ) No i oczywiście Błyskawica
-
Ano - chodziło mi o cenę na życzenie Błyskawicy Zadajesz
Lwica jest boska :)
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-