To może jeszcze Kasandra Trelevney? Tylko nie ma informacji czy była ona kiedykolwiek nauczycielką ; )
Harry Potter
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Kasandra była wieszczką, ale nie nauczycielką. Mam nadzieję, że to nic spoza kanonu, bo ostatnio menel z tym kolorem włosów zarzucił filmem i wiki^^
Lwica jest boska :) -
Zadajesz buleon. To miała być pułapka w pułapce (miałem nadzieję, że się na Kassandrę złapiecie :D)
-
Jakie zwierzę przypominała Pansy Parkinson?
Mopsa
-
Dokładnie, Ślizgonka o twarzy mopsa. Twoja kolej
Jak nazywało się jedno z najobrzydliwszych zaklęć w serii, podpowiem, że z powodu problemów technicznych zostało ono źle wykonane.
-
Chwilkę nad tym myślałem, bo przecież każdy z nas za coś najbardziej obrzydliwego może uznać zupełnie inne zaklęcie, ale ja stawiam na Ronowe ślimaki : )
-
Tak, ale nazwa...
-
W książce nic o tym nie widzę, poza opisem jak Ron próbuje rzucić zaklęcie na Malfoya
-
Ja znalazłem, że to Ślugus Reducto, ale w sumie masz rację, więc zadawaj.
-
Oki to zadaję ; )
Śmierć pewnego bohatera książki (bardzo drugoplanowego) zbiega się datą mającą wielkie znaczenie dla świata. Jest to wydarzenie które uważa się za koniec pewnej epoki i początek następnej. Związane troszku z geografią -
1 maja 1998 - umiera Bogrod, senat USA zaaprobował decyzję o rozszerzeniu NATO o Polskę, Czechy i Węgry.
-
No aż tak drobiazgowy być nie musisz, chodzi tylko o zbieżny rok
Wyraziłem się może nieprecyzyjnie, ale teraz chyba wszystko jest jasne. Wspólny rok, bardzo, bardzo przełmowe wydarzenie i śmierć bohatera który pojawia się w książce od 1 części aż do 7 : ) -
Ale zdefiniuj, co znaczy "bardzo przełomowe wydarzenie" (bo dla jednych to może być rozpad Związku Radzieckiego, dla innych to, że Robert Koczarian przejął obowiązki prezydenta Armenii po rezygnacji Lewona Ter-Petrosjana) i "pojawienie się w książce" (jw. dla jednych in persona, dla innych jako wspomnienie).
Ale myślę, że chodzi o rok 1492, czyli śmierć Sir Nicholasa de Minsy-Porpingtona i odkrycie Ameryki przez Kolumba. -
To takie trochę wyciąganie mojej wypowiedzi z kontekstu, powiedziałem że bardzo przełomowe, ale zaznaczyłem wcześniej że dla świata. Jeżeli ktoś w takim momencie przyporządkowuje zmiany prezydenckie w Armenii to znaczy, że jest bardzo zapatrzony w swoje państwo i przecenia jego role w świecie : ) Tyle. Jeżeli podasz mi osobę, która występuje w książce i umarła w latach 1991 to oczywiście, że zostanie uznane. Menel, sam wiesz jak ciężko zadać pytanie w takim doborowym gronie, by odpowiedź nie padła po paru minutach. Mimo wszystko dałeś rade Odpowiedź prawidłowa. Zadajesz : )
-
Kto wydał "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" Newta Scamandra?
-
Ale że w Polsce? Jeśli tak to Media Rodzina.
-
Nie, w Świecie Czarodziejów
-
No w książce jest napisane, że to ponoć Dumbledore, ale coś nie jestem przekonany
Jakaś podpowiedź? : ) -
Wydawnictwo to ma siedzibę na Ulicy Pokątnej
-
Książnica Obskurus?
-
Dokładnie
-
Jakie było lekarstwo na rozcięcia na dłoniach Harry'ego po szlabanach u Umbridge?
-
Wyciąg z czułków szczuroszczeta.
-
Zadajesz
-
Oddaję bo głowa dziś boli strasznie i nie wymyślę nic kreatywnego.
-
Złapałem.
Imię pierwszego centaura, którego spotkał Harry? -
Ronan
-
Myślałem, że się ktoś złapie i powie Firenzo, ale cóż
Pytasz.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0