Liga typerów - dyskusje

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Zaborca niestety wyparował nam chyba na amen, zatem aby piękna tradycja LT na forum nie przepadła mógłbym poprowadzić 7 edycje (o ile będzie zainteresowanie).

Mam też kilka propozycji zmian w zasadach typowania aby trochę odświeżyć LT:
      Przewidywana liczba kolejek ok 40 (dokładny terminarz wkrótce)
      Typujemy wybrane kolejki lig: polskiej, angielskiej, hiszpańskiej i niemieckiej, wszystkie spotkania Ligi mistrzów od fazy grupowej, wszystkie spotkania Ligi Europy od 1/8 finału, mecze międzypaństwowe, mecze polskich drużyn w europejskich pucharach.
      Dodatkowo niezależnie od tego kolejkę z jakiej ligi typujemy w danym tygodniu typowalibyśmy spotkania ligowe pomiędzy drużynami z listy (jeśli ktoś ma jakieś inne propozycje drużyn chętnie wysłucham ;) :(
      Pokaż spoiler
      Arsenal
      Chelsea
      Liverpool
      Manchester City
      Manchester United

Bayern Monachium
      Borussia Dortmund
      Bayer Leverkusen

Atletico Madryt
      FC Barcelona
      Real Madryt

Benfica Lizbona
      Sporting Lizbona
      FC Porto

Paris SG
      Monaco
      Lille

Ajax Amsterdam
      Feyenoord

CSKA M.
      Zenit Sankt Petersburg

Legia Warszawa
      Lech Poznań
      Wisła Kraków
      Lechia Gdańsk

Juventus Turyn
      Napoli
      AC Milan

Fenerbahce
      Galatasaray

Mecze te oznaczone by były, jako specjalne i punktowane podwójnie.
      Podwójna punktacja występowałaby także dla meczów Reprezentacji Polski, polskich drużyn w europejskich pucharach od fazy grupowej, Ligi Mistrzów od 1/4 finału i Ligi Europy od 1/2 finału.

Poza normalną klasyfikacją ogólną prowadzone by były osobne rankingi dla poszczególnych lig, europejskich pucharów i spotkań międzypaństwowych.

Mam też zapytanie co do punktacji - zostawiamy starą z LT czy zmieniamy np. na taką jak w typerze mundialowym?
      Pokaż spoiler
      Zasady punktacji:
      a) Poprawnie wytypowany dokładny wynik - przyznawane są 3 pkt.
      b) Wskazanie rozstrzygnięcia w meczu (zwycięzcy lub remisu) +/- jedna bramka po każdej ze stron tak, aby różnica bramkowa pomiędzy drużynami była zachowana - przyznawane są 2 pkt.
      c) Wskazanie rozstrzygnięcia w meczu (zwycięzcy lub remisu) przy większej rozbieżności bramkowej - przyznawany jest 1 pkt.

Na wszelkie uwagi, zastrzeżenia lub inne propozycje czekam do poniedziałku 21:00 gdyż chciałbym aby 1 kolejka typera objęła 2 kolejkę polskiej ekstraklasy.
      Zapraszamy do quizów w dziale HydePark Forum Ogame.pl:

Naukowych, Rozrywkowych lub Quizu sportowego
    • Po konsultacjach z grupą operacyjną w składzie Mati i Toadie kllka zmian:

Z listy drużyn usunięte zostają zespoły rosyjskie i tureckie dodane Valencia, PSV, Roma(bankruta jednakoż zostawię) i Schalke 04:
      Pokaż spoiler
      Arsenal
      Chelsea
      Liverpool
      Manchester City
      Manchester United

Bayern Monachium
      Borussia Dortmund
      Bayer Leverkusen
      FC Schalke 04

Atletico Madryt
      FC Barcelona
      Real Madryt
      Valencia

Benfica Lizbona
      Sporting Lizbona
      FC Porto

Paris SG
      Monaco
      Lille

Ajax Amsterdam
      Feyenoord
      PSV

Legia Warszawa
      Lech Poznań
      Wisła Kraków
      Lechia Gdańsk

Juventus Turyn
      Napoli
      AC Milan
      AS Roma

Dodatkowo zmieniona zostanie pula lig. Typować będziemy:
      7 kolejek ligi angielskiej
      7 kolejek ligi polskiej
      6 kolejek ligi hiszpańskiej
      6 kolejek ligi niemieckiej
      3 kolejki ligi włoskiej
      3 kolejki ligi francuskiej
      2 kolejki ligi portugalskiej
      2 kolejki ligi holenderskiej

System punktowy będzie obowiązywał jak w typerze z Mistrzostw świata.

• W związku z nieobecnością Zaborcy podliczyłem ostatnią kolejkę 6 edycji ligi typerów. Mam nadzieję, że nie ma błędów, ale jakby coś było to proszę zgłaszać :)

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów
      Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport

Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
    • można dołaczyć do typowania?
      "I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death
      that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to
      pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the
      inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be
      nothing. Only I will remain.
      "

"NaZz ty jesteś jak fabryka - produkujesz zniszczenie"
    • a ja mam takie pytanie- będzie jakaś nagroda za zwycięstwo? co prawda mimo chwilowego prowadzenia i tak nie wygram, ale.. jak prowadził Zaborca to chyba była ranga do wyboru czy jakoś tak..

ps znowu dzięki za przypomnienie bo przecież znowu bym zapomniał ;P
      Mes que un club

This... is... Jackass!! :E
    • 100% poparcia Mati, też stawiałem na Celtic, dokładnie na 3-0 i taki wynik jest, i zapewne byłby gdyby nie obecność nieuprawnionego zawodnika na ławce a potem na boisku ;P

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów
      Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport

Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
    • Ja uważam inaczej. Powinien być uwzględniony wynik z boiska. To jest "liga typerów" a nie "liga zielonego stoliczka uefa". Wyobraźcie sobie teraz że UEFA po sezonie zweryfikuje jeszcze jakiś mecz, wtedy będziemy wyniki całej ligi weryfikować?

Piszę to z pełną świadomością że dla mnie lepsza byłaby propozycja Gootka bo typowałem remis.
      zgniły liberał/podły ateista

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Thorgoth ().

• A jak w przyszłości zdarzy się, że zagra nieuprawniony zawodnik i strzeli hat-tricka to też wynik z boiska? A jak nieuprawniony bramkarz wybroni karnego w ostatniej minucie? Albo nieuprawniony obrońca wybije piłkę z linii bramowej?

Nie możemy patrzeć na to ile zawodnik zagrał i jaki miał wpływ, bo może to potem prowadzić do chorych sytuacji. Albo patrzymy na to co było na boisku albo na to jaki oficjalnie był wynik meczu.
      ex SMod ZŻU, MN
      ex Mod Handel, Wojny, DiD, S&D, ST, PoO, WiP

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
      mirela jest wspaniała!
      Pręgierz (*)
    • Generalnie chodziło mi tylko o mecz Celtic-Legia, bo zdaje się, że tematem dyskusji jest ten mecz, ale zgadzam się z Tobą, że trzeba wprowadzić jednolite i jasne procedury dla takich sytuacji w przyszłości. Najprościej będzie nie liczyć takich meczów w ogóle.
    • Thorgoth napisał(a):

Problem polega na tym, że teraz weryfikacja przy stoliku nastąpiła szybko, a może się zdarzyć sytuacja gdy nastąpi w grudniu popołudniu.

I tu jest pies pogrzebany. Uwzględniając wyniki weryfikowane przy stoliku może wyjść nawet sytuacja, iż wyniki LT mogłyby się zmienić już po jej zakończeniu bo np. UEFA uzna po pół roku że podczas któregoś z meczów eliminacyjnych złamano przepisy - sytuacja skrajna ale nie można jaj wykluczyć. Zresztą nawet po kilku tygodniach ciężko mi jakoś sobie wyobrazić grzebanie w wynikach zakończonych już kolejek bo to tylko niepotrzebnego robienie chaosu (jeśli taki przypadek dotknął by meczu specjalnego może to zmienić różnice między poszczególnymi osobami nawet o 12 pkt).

• mimo że postawiłem 3:0 dla Celtiku wynik brany pod uwagę nie będzie miał dla mnie znaczenia, ale

żeby nie było żadnych pretensji, anulować ten mecz całkowicie, gdyż ci co postawili na wygraną Legii bedą za wynikiem z boiska , a ci co postawili na Celtik przeciwnie

ps. w zakładach bukmacherskich , wynik uznany jako końcowy to 3:0 dla Celtiku
      "I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death
      that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to
      pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the
      inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be
      nothing. Only I will remain.
      "

"NaZz ty jesteś jak fabryka - produkujesz zniszczenie"

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez NaZz ().

• NaZz napisał(a):

mimo że postawiłem 3:0 dla Celtiku wynik brany pod uwagę nie będzie miał dla mnie znaczenia, ale

żeby nie było żadnych pretensji, anulować ten mecz całkowicie, gdyż ci co postawili na wygraną Legii bedą za wynikiem z boiska , a ci co postawili na Celtik przeciwnie

ps. w zakładach bukmacherskich , wynik uznany jako końcowy to 3:0 dla Celtiku

napisz, u którego buka zaliczyli 3-0 dla centusi ? Lepszego farmazona nie słyszałem ostatnimi czasy :]
      Menelinho