Mati

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Czy zgodzisz się ze stwierdzeniem, wg którego Jimi Hendrix jest najlepszym i najbardziej wpływowym gitarzystą rockowym ?

Jeśli tak to czym się ma, że obecni, młodzi gitarzyści nie wymieniają go jako źródło swojej inspiracji ? (wybierają innych gitarzystów)

Co miał w sobie Hendrix czego nie mają inni, nazwijmy to zasłużeni wymiatacze ?

Czy miano ''idola'' powinien nosić narkoman i seksoholik ?

Co sądzisz o samej historii śmierci Hendrixa ? (jeśli oczywiście znasz jej historię)
  • Gootek napisał(a):

O.o Monstrum :D

Bry dzień Mateuszu ]:-D

Co byś chciał dostać pod choinkę ?
    Jakie plany na Sylwestra ?
    Postrach z dzieciństwa ?
    W jakim stylu ubierasz choinkę ?

/me pozdrawia =)

No Monstrum, taki zespół akurat z Rzeszowa :D

Witaj Łukaszu ;)

Hmmm... Im jestem starszy tym wymagania spadają. Obecnie to najchętniej bym nic nie dostał!
    Sylwester pewno klasyczny... Czyli plan jest 'byle wytrzymać do północy' :E
    Nie mam takich wspomnień, żebym posiadał jakiś 'postrach'...
    Zdziwię Cię :D Nie ubieram choinki :P

Pozdrawiam o/

Shax napisał(a):

Czy zgodzisz się ze stwierdzeniem, wg którego Jimi Hendrix jest najlepszym i najbardziej wpływowym gitarzystą rockowym ?

Jeśli tak to czym się ma, że obecni, młodzi gitarzyści nie wymieniają go jako źródło swojej inspiracji ? (wybierają innych gitarzystów)

Co miał w sobie Hendrix czego nie mają inni, nazwijmy to zasłużeni wymiatacze ?

Czy miano ''idola'' powinien nosić narkoman i seksoholik ?

Co sądzisz o samej historii śmierci Hendrixa ? (jeśli oczywiście znasz jej historię)

Mnie jakoś Hendrix nie przekonuje aż tak. Bardziej widziałbym wpływ Beatlesów oraz Elvisa na muzykę rockową niż tego sympatycznego murzyna.

Myślę, że jest to spowodowane tym, że tak naprawdę nie jest ich inspirację :E W grę na gitarze wciągnął ich po prostu inny gitarzysta ;)

Nie wiem co miał Hendrix. Każdy ma swój własny styl, on też. Jeden z wielu geniuszy-samouków.

Nieważne co kto robi. Jeśli dla kogoś jest idolem to niech nosi takie miano.

Wiem, że zmarł w wieku 27 lat, że z powodu przedawkowania chyba środków nasennych, a i tak jakieś teorie spiskowe były, w które szczerze mówiąc się nie zagłębiałem nigdy.
    ex SMod ZŻU, MN
    ex Mod Handel, Wojny, DiD, S&D, ST, PoO, WiP

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • Znasz innych leworęcznych gitarzystów ?

Może sam grywasz ? :P

Czy zgodzisz się z tym, że sołówka Jimmy`ego Page`a ze ''Stairway to Heaven'' jest najlepszą solówką wszech czasów ? Jeśli nie to podaj swoją, która powinna rzeczoną zastąpić

Mati napisał(a):

A co jeśli młodzi zafascynowani takim idolem pójdą w jego ślady i też zostaną narkomanami i seksoholikami ?
  • Shax napisał(a):

Znasz innych leworęcznych gitarzystów ?

Może sam grywasz ? :P

Czy zgodzisz się z tym, że sołówka Jimmy`ego Page`a ze ''Stairway to Heaven'' jest najlepszą solówką wszech czasów ? Jeśli nie to podaj swoją, która powinna rzeczoną zastąpić

Mati napisał(a):

A co jeśli młodzi zafascynowani takim idolem pójdą w jego ślady i też zostaną narkomanami i seksoholikami ?

Hmmm... Wiem, że z Rogerem Watersem gra koleś co trzyma gitarę odwrotnie. Ale nie wiem czy jest leworęczny. Mój kolega, całkiem dobry gitarzysta, również był leworęczny, ale grał na gitarach dla praworęcznych.

Grywałem, ale ostatnimi czasu nie ma czasu i możliwości :P W sumie 5 lat już prawie nie grywam :P

Solówka z Davida Gilmoura w Comfortably Numb na płycie PULSE jest lepsza ;)

Jakby to powiedzieć... Volenti non fit iniuria! ;)
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • Mati napisał(a):

Solówka z Davida Gilmoura w Comfortably Numb na płycie PULSE jest lepsza

Szczerze mówiąc słuchając tego (po raz pierwszy dzisiaj) nie bardzo potrafię zrozumieć tego fenomen, o ile takowym jest ... Inne solo jak np z rzeczonego Stairway to Heaven czy November rain jakoś za pierwszym razem mi weszły i mam je w głowie do teraz.

Grywałeś na klasyku, akustyku czy może na zaawansowanej technologii elektrycznej ? :D

Co robisz tak namiętnie, że nie masz czasu grać ? :P

Zapomniałbym :P dobry byłeś/jesteś ? :D solowy wymiatacz czy nie bardzo ? ;P
  • Shax napisał(a):

Mati napisał(a):

Solówka z Davida Gilmoura w Comfortably Numb na płycie PULSE jest lepsza

Szczerze mówiąc słuchając tego (po raz pierwszy dzisiaj) nie bardzo potrafię zrozumieć tego fenomen, o ile takowym jest ... Inne solo jak np z rzeczonego Stairway to Heaven czy November rain jakoś za pierwszym razem mi weszły i mam je w głowie do teraz.

Grywałeś na klasyku, akustyku czy może na zaawansowanej technologii elektrycznej ? :D

Co robisz tak namiętnie, że nie masz czasu grać ? :P

Zapomniałbym :P dobry byłeś/jesteś ? :D solowy wymiatacz czy nie bardzo ? ;P

Jest fenomen, najlepsze ever ;)

Grywałem na klasyku, gdyż taki kupiłem do nauki. Na elektryku tylko cudzym.

Kończę studia, coś tam pracuję jak da rady... Zajmuję to trochę czasu.

Ogarniałem podstawy w sumie. Jakiś bardziej skomplikowanych cudów nie grywałem. A i solo na klasyku to dużo trudniejsza sprawa ;)
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • No nie wiem, może dlatego, że jakoś floydzi mi nie podchodzą. Inne solo z topowych jakoś zapamiętuje od razu, a tego nie mogę :D

Myślałeś kiedyś żeby zagrać kiedyś solo Gilmoura ? Albo inne

Myślisz trochę o powrocie do grania ?

Jakie studia kończysz ?

Gdzie pracujesz ?

Jedyne co zostało Ci z zainteresowania muzyką, to jej słuchanie ?
  • Shax napisał(a):

No nie wiem, może dlatego, że jakoś floydzi mi nie podchodzą. Inne solo z topowych jakoś zapamiętuje od razu, a tego nie mogę :D

Myślałeś kiedyś żeby zagrać kiedyś solo Gilmoura ? Albo inne

Myślisz trochę o powrocie do grania ?

Jakie studia kończysz ?

Gdzie pracujesz ?

Jedyne co zostało Ci z zainteresowania muzyką, to jej słuchanie ?

No mi właśnie Floydzi podchodzą i to bardzo ;) Wiesz, kwestia gustu po prostu.

Oczywiście, że myślałem. I mam nadzieję, że kiedyś jakieś pogram.

Myślę cały czas, ale ciągle nie mogę na to znaleźć czasu i chęci, niestety :/

Kończę obecnie inżyniera z budownictwa lądowego, zostało mi jakieś 7,5 tygodnia do obrony ;)

Pracuję wykonując od czasu do czasu małe projekty (głownie konstrukcyjne) dla pewnego biura projektowego.

No słuchanie to przede wszystkim, nie da się bez tego. Czasem coś podśpiewuję, ale to najczęściej w stanie wiadomym i nie za bardzo czysto :E
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • Jeszcze mnie w tym temacie nie widziano, a ponieważ spać nie mogę więc pora to zmienić ;] Niestety nie chce mi się już za bardzo myśleć, więc tylko taka mała porcja Floydowych pytań :D

Ulubiona płytę znam, ale nie wiem jaka jest Twoja ulubiona piosenka z ich repertuaru. Albo podaj trzy ulubione, co się będziemy rozdrabniać ;)

Gilmour czy Waters?

Ciemna strona, czy The Wall?

The Final Cut czy The Division Bell?

Ulubiony utwór z Endless River?

ps. Tłumaczenie oddane? :>

OGame.pl
    Z Życia Uniwersów
    Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport

Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
  • Toadie napisał(a):

Jeszcze w tym temacie nie widziano, a ponieważ spać nie mogę więc pora to zmienić ;] Niestety nie chce mi się już za bardzo myśleć, więc tylko taka mała porcja Floydowych pytań :D

Ulubiona płytę znam, ale nie wiem jaka jest Twoja ulubiona piosenka z ich repertuaru. Albo podaj trzy ulubione, co się będziemy rozdrabniać ;)

Gilmour czy Waters?

Ciemna strona, czy The Wall?

The Final Cut czy The Division Bell?

Ulubiony utwór z Endless River?

ps. Tłumaczenie oddane? :>

Siema Ogru! Ty spać nie możesz, a ja już wstałem :P Chociaż wczoraj też poszedłem spać jednak po 3 :P

Kurde, pytania o ulubioną piosenkę są trudne, mega trudne. Jakbym miał wybrać jedną to wybrałbym Dogs. Jeśli mam wybrać trzy to na pewno dorzucę Echoes, ale problem co następnego... Dorzucę chyba Us and Them. Jakbym miał wybrać 5 to dorzuciłbym Comfortably Numb i High Hopes. 10 - Time, WYWH, Shine On You Crazy Dimond, The Final Cut oraz Hey You. Ciężki wybór :D

Nienawidzę pytania David czy Roger. Bo z jednej strony, patrząc obiektywnie, to twórcą tych największych płyt był właśnie Roger, to on zbudował całą potęgę zespołu. Jednak jego samolubne i egoistyczne nastawienie dużo zniszczyło, co potem naprawił David. Wiadomo też, że gdyby nie David nie byłoby charakterystycznego brzmienia zespołu. O ile większość utworów na płytach było stworzonych przez Watersa, to te największa tworzył (lub współtworzył) również Gilmour. Więc wybór będzie następujący: jako twórcę wolę Watersa, a jak człowieka Gilmoura.

Zawsze nastawiałem się, że wolę The Wall, bo to pierwsze przesłuchana płyta, ale z czasem coraz bardziej trafia do mnie również The Dark Side. Obecnie chyba już wolę Ciemną Stronę, z której nienawidzę po prostu Money :D Nie mogę tego słuchać, nie wiem czy przez to nietypowe tempo 7/4, no ale nie mogę :D

Hmmm... Ciężkie pytanie, niemal solowa twórczość Watersa vs niemal solowa twórczość Gilmoura. Ty byś wybrał odpowiedź drugą, a ja (jeśli mam odpowiedzieć szczerze), zmuszony jestem wybrać pierwszą.

Hmm... Nie poznałem jeszcze aż tak mocno tej płyty. Mocno do mnie trafiają trzy utwory: Talkin Hawkin, Anisina oraz Louder Than Words. Niech będzie w takiej kolejności - od najlepszego ;)

Zjem jogurcik na śniadanko i lecę do dziekanatu :D
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • Shax napisał(a):

Mati napisał(a):

No mi właśnie Floydzi podchodzą i to bardzo

To się nie dogadamy :P

Ale myślę, że o pasji gitarowej zawsze coś tam by można ogarniać :D

Chyba, że lubisz auta marki bmw ? :P

No to trudno :(

No to ogarniajmy :P

Zawsze wyżej ceniłem Mercedesy :P

P.S. Gratuluję niebieskiej rangi, najładniejszej z tych na forum ;)
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • Shax napisał(a):

Mati napisał(a):

P.S. Gratuluję niebieskiej rangi, najładniejszej z tych na forum

A dziękuję, też mi się podoba :P

Czy poza rockiem słuchasz jeszcze czegoś ? jakiś powermetal, disco polo czy coś ?

Interesujesz się tematyką tych studiów czy tak bardziej z wyrachowania wybrałeś taki, a nie inny kierunek ? :D

Co zmieniłbyś w swoim obecnym życiu ?

Hmmm... Zazwyczaj nie, rock to tak szeroka dziedzina, że zawsze w niej można znaleźć coś nowego i interesującego :P Czasem dla jaj posłucham jakiegoś disco w rytmie polo, ale to głównie na imprezach (których coraz mniej).

Po części z wyrachowania, po części z zainteresowania. Gdyby nie zainteresowanie to bym tego nie miał szans skończyć, a tak jestem na ostatniej prostej ;)

Jako idealista przy każdym aspekcie bym chociaż trochę chciał popracować :)
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • Shax napisał(a):

Mati napisał(a):

A i solo na klasyku to dużo trudniejsza sprawa

youtube.com/watch?v=kNneMeIlkSQ <-- to myślę ujdzie jako solo :D 2:12 się zaczyna :P

Mati napisał(a):

Jako idealista przy każdym aspekcie bym chociaż trochę chciał popracować

Nie uważasz, że to trochę niebezpieczne podejście ?

Schabowy czy mielony ?

Jakbyś miał do wyboru jako jedzenie i kotleta, do którego byś grywał :P

Kurde, nie znałem tego czegoś w repertuarze Scorpions! A w sumie chyba wszystkie płyty ogarniałem. Jabs zawsze był lepszym gitarzystą niż Schenker, ciekawe solóweczki grał. Kiedyś na yt obczaiłem takiego gościa, jak dla mnie mistrz akustyka: youtube.com/user/Iggypres

Oczywiście, że niebezpieczne. Ale w życiu nie chodzi o to, żeby przeżyć jak najbezpieczniej. Życie to coś więcej niż 'żyć i żryć'.

Wolę mielone, naprawdę. Schabowe w ogóle mi nie smakują, już wolę drobiowe.
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • youtube.com/user/jwcfree <-- obaczaj tego typa

Ja zawsze wolałem Schenkera ze względu chyba na osobowość :D taki wesoły dziadek, podobał mi się jego image. Skłamałbym jednak jakbym nie przyznał Ci racji co do grania obu Panów, można by nawet powiedzieć, że gra Jabs`a jakoś mnie zainspirowała, np solówka z Rock You Like a Hurricane, niezły popis ;)

Słuchasz z czasu Claptona ?

Jakaś ulubiona piosenka z repertuaru ?
  • Shax napisał(a):

youtube.com/user/jwcfree <-- obaczaj tego typa

Ja zawsze wolałem Schenkera ze względu chyba na osobowość :D taki wesoły dziadek, podobał mi się jego image. Skłamałbym jednak jakbym nie przyznał Ci racji co do grania obu Panów, można by nawet powiedzieć, że gra Jabs`a jakoś mnie zainspirowała, np solówka z Rock You Like a Hurricane, niezły popis ;)

Słuchasz z czasu Claptona ?

Jakaś ulubiona piosenka z repertuaru ?

E, jakiś skośnooki :P Wiadomo, że zawsze się znajdzie jakiś Chinol co potrafi coś robić, szybciej, lepiej, bardziej niesamowicie :D

No Rudolf w sumie ciągnął ten zespół do przodu, lubiłem jego śpiew w Hey You, fajnie zaśpiewanym na koncercie w Ostrowie Wielkopolskim, w którym uczestniczyłem :)

Claptona mam jakieś płyty, ale jak słucham to największe hiciory chyba...
    Cocaine, Layla...

...ale najbardziej lubię (wiem, najsławniejsze, mainstreamowe podejście mam) Tears in Heaven.
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • Hej ho hello Mati =)

który kawałek MonstruM przypadł Ci najbardziej do gustu i dlaczego ?
    Najmilsza rzecz, jaka spotkała Cię w życiu ?
    Jeśli miałbyś okazję do wypowiedzenia przesłania do dużej liczby osób jakie by ono było ?
    Co byś zmienił na świecie ?
    Gdybyś miał możliwość wynalezienia leku na jedną chorobę, jakie to byłoby schorzenie (dlaczego akurat to, a nie inne) ?

/me dobrej nocy ]:-D
  • Gootek napisał(a):

Hej ho hello Mati =)

który kawałek MonstruM przypadł Ci najbardziej do gustu i dlaczego ?
    Najmilsza rzecz, jaka spotkała Cię w życiu ?
    Jeśli miałbyś okazję do wypowiedzenia przesłania do dużej liczby osób jakie by ono było ?
    Co byś zmienił na świecie ?
    Gdybyś miał możliwość wynalezienia leku na jedną chorobę, jakie to byłoby schorzenie (dlaczego akurat to, a nie inne) ?

/me dobrej nocy ]:-D

Siema Łukaszu :)

Hmm... Zdecydowanie najbardziej lubię płytę VIII Dzień Tygodnia, ale najbardziej do gustu przypadł mi cover piosenki To Były Piękne Dni :)
    Hmm... Żyję nadzieją, że najmilsze dopiero przede mną :)
    Poradziłbym im, żeby zaczęli myśleć samodzielnie, sami sobie formułowali logiczne wnioski, cele i konkluzje.
    No i właśnie to bym chciał zmienić :)
    Ciężka rzecz... Pójdę jednak w sposób okrutny, lecz dla mnie logiczny. Najwięcej osób umiera na choroby serca, więc tutaj bym się starał jakoś temu zaradzić.

Dobra była, ale krótka :D Teraz ruszam do roboty dalej :D
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • EbbeSand napisał(a):

a kto tu sie krzywi :P
    to ze siedze w zielonej bluzie nie znaczy ze sie od razu krzywie do MODow :P

a Ty gdzie obecnie pomieszkujesz ;>

Nie krzywiłeś? Wydawało mi się? :D
    Dziś za ciepło na bluzy!

W sumie to głównie nadal w Krakowie :D
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)
  • Mati napisał(a):

Cocaine, Layla...

...ale najbardziej lubię (wiem, najsławniejsze, mainstreamowe podejście mam) Tears in Heaven.

Wonderful tonight do tego dorzucę :P

Tears in Heaven super tylko z jakim podtekstem :/

Z drugiej strony, co powiesz o grupie Queen ?

Piosenki napisane w hołdzie tak jak właśnie w/w odnoszą większy sukces niż takie typowo komercyjne Twoim zdaniem ?

Do tych przykładów może dorzućmy ''The Show Must Go On'' rzeczonej grupy Queen.

Lubisz słuchać cover`ów czy wolisz oryginały ?
  • Banshee napisał(a):

Po ile trumny stoją w Zakopanem z takiego w miarę dobrego drewna?

Nie jest mi to do niczego potrzebne, więc się nie interesuję :) Poszukaj w google.pl, może się uda :)

Shax napisał(a):

Mati napisał(a):

Cocaine, Layla...

Wonderful tonight do tego dorzucę :P

Tears in Heaven super tylko z jakim podtekstem :/

Z drugiej strony, co powiesz o grupie Queen ?

Piosenki napisane w hołdzie tak jak właśnie w/w odnoszą większy sukces niż takie typowo komercyjne Twoim zdaniem ?

Do tych przykładów może dorzućmy ''The Show Must Go On'' rzeczonej grupy Queen.

Lubisz słuchać cover`ów czy wolisz oryginały ?

A dorzucaj co chcesz ;)

No wiem, ale patrzę czysto na utwór, a nie dlaczego został napisany.

No co powiem o Queen... Lubię posłuchać raz na jakiś czas, chociaż tutaj pewno też znam te 20-30 największych piosenek tylko.

Myślę, że każda sytuacja jest inna i każdą sytuację rozpatrywać należy osobno :)

Akurat z tej płyty bardziej podchodzi mi Innuendo, ale TSMGO to też ważny rozdział w moim muzycznym życiu :)

Zazwyczaj wolę oryginał, ale strasznie na covery nie narzekam. Bardzo lubię film Across the Universe, musical z piosenkami beatlesów. Jestem w stanie zaryzykować, że niektóre covery lepsze niż Beatlesi (sic!).

Jak coś to autoreklama: lastfm.pl/user/MatiLoD
    ex SMod ZŻU, MN

LFC - this means more...

Twister jest genialny!
    mirela jest wspaniała!
    Pręgierz (*)