Nie.
Chemiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Może sód?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
NIeco bliżej, tylko że sód ma żółty kolor płomienia.
-
To mi już chyba tylko Lit przychodzi do głowy
-
I bardzo dobrze Ci przychodzi.
-
Podaj nazwę techniki laboratoryjnej, służącej do rozdziału mieszanin wykorzystującej m.in prawo Nernsta
P.S
Przeprasza, że tak późno ale kocioł straszny miałem i sobie zapomniałem o tym wątku -
Chromatografia?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Nie, nie o chromatografię mi chodzi
-
-
Nie to nie osmoza
-
Ekstrakcja?Ircowy spamer
Emeryt
<`marcik> `kwachu chyba ci sie oswiadcze ;p -
Bardzo dobrze Zadajesz
-
Jak się nazywa wykres składający się z 3 czynników chemicznych tworzą ciekły roztwór lub wszystkie są cieczami?Ircowy spamer
Emeryt
kwachu napisał(a):
Jak się nazywa wykres składający się z 3 czynników chemicznych tworzą ciekły roztwór lub wszystkie są cieczami? -
Vesper91 napisał(a):
Cytat za "kwachu"
Jak się nazywa wykres składający się z 3 czynników chemicznych tworzą ciekły roztwór lub wszystkie są cieczami?
Wybacz ale po 5 latach studiów chemicznych kompletnie nie rozumiem pytania
sorka:D
Mamy wykres gdzie są 3 czynniki które po połączeniu tworzą ciekły roztwór albo wszystkie czynniki są cieczami.
Nie mam pomysłu jak to bardziej przejrzyście napisać ._.Ircowy spamer
Emeryt
Z tego co mi wiadomo to wykres powinien przedstawiać konkretną zależność, wynika więc z tego że musi mieć jakąś zmienną a najlepiej dwie o ile mówimy o zjawiskach chemicznych w Twoim pytaniu nie ma nic na ten temat, a mi przychodzi tylko do głowy wykres równowagi fazowej... Jak ktoś lepiej rozumie pytanie to może udzieli innej, poprawnej odpowiedzi
-
to delete
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez rqewfrsgdg: to delete ().
-
Czynniki? Miałeś na myśli składniki?
Pod to co napisałeś podchodzi diagram faz układu z eutektyką potrójną jak i zwyczajna mieszanina trójskładnikowa. Tak czy inaczej pasuje wspomniany diagram fazowy.
:evil: -
to delete
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez rqewfrsgdg: to delete ().
-
Nikt nic nie zadaje, kwachu nie pamięta odpowiedzi na swoją zagadkę. Pozwolę sobie ruszyć quiz.
Sól kwasu organicznego i metalu ciężkiego. Kwas z którego owa sól powstaje jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, bezwodny łatwo zestala się ciut poniżej temperatury pokojowej. Związek ma słodki smak. Co to za sól?
Octan ołowiu(II)?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Czyli tak zwany cukier ołowiany. Oczywiście, zadawaj.
Trucizna, związek chemiczny złożony z atomów trzech różnych pierwiastków, z czego jeden to metal o toksycznym działaniu na organizm. Dokładna dawka śmiertelna nie jest znana, ale z wypadku jaki miał miejsce około 20 lat temu wiadomo, że już około 0,05ml wchłonięte przez skórę powoduje śmierć. Trucizna ta jest niezwykle niebezpieczna właśnie dlatego, że wchłania się przez skórę a dodatkowo bez problemu przenika przez takie zabezpieczenia stosowane w laboratoriach jak gumowe rękawice. O jaki związek chemiczny chodzi?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Brzmi to jak dimetylortęć.
Dobrze brzmi, zadawaj
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
O jednym z wielkich chemików krąży anegdota.
Dawno, dawno temu :E, pracownik rozlewni wyrobów spirytusowych został oskarżony o kradzież trunku. Jako, że ktoś z jego rodziny znał pewnego chemika to załatwił jego ekspertyzę przed sądem w tej sprawie, a tym samym uratował gorzelnika przed więzieniem.
Jak nazwa się osoba, która została biegłym w tej sprawie i na podstawie czego nieszczęsny gorzelnik został uniewinniony?
Wspomniana sytuacja miała miejsce w Rosji, około XIX i XX wieku. Dodam, że zjawisko będące dowodem w sprawie było tematem dysertacji tego człowieka.
Czy chodzi o Mendelejewa i jego pracę doktorską "O połączeniu spirytusu z wodą"?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Owszem, o tego człowieka mi chodziło.
Który ze słynnych chemików ostatni eksperyment naukowy miał przeprowadzić podczas śmierci?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0