Zapach acetonu? Zmywacza do paznokci?
Chemiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
czy chodzi może o cyjanowodór?
-
Na myśl przychodzi mi zapach glicerolu lub metanolu ...
-
Tomoriel, pytanie jest o zapach ;).
:evil: -
jeżeli podpowiedziałeś z cyjanowodorem to pewnie chodzi o zapach migdałów
-
Dobra odpowiedź gluttony:).
Te dwie substancje, którymi chciałem podpowiedzieć to nitrobenzen i aldehyd benzoesowy...
Od początku, najprostszym jest benzen. Pochodne to toluen, ksylen, fenol, pirogalol. Toluen odpada. Fenol tworzy kryształki. Zapach fenolu: ostry, słodkawy, przypominający lizol ( nie sprawdzałem ).
Edit: Ok, spóźniony, pytanie do heksogena czy był cień logiki w mojej dedukcji ? xd
Edit 2: Pytanie szło o benzen, a nie o fenol, mój błądPost był edytowany 2 razy, ostatnio przez Guardian Rex ().
-
A coś w temacie poprzedniej zagadki (podpowiedź :P)
Czy ktoś wie jak uśmiercano w starożytnym egipcie jeńców/więźniów? Proces powolny aczkolwiek "słodki"
Można z góry od razu wyjaśnić na czym to polegało i o jakie związki chodzi.
ps. sorka za takie pytanie ale chemię miałem daaawno temu, nie mam żadnych książek ni nic tak sobie przypomniałem anegdotę doktora na 1szym roku -
Guardian Rex tak jednak pochodnych jest wiele, niestety nie wybrałeś tych o których myślałem:D.
gluttony coś mi świta o wysmarowaniu radosnego wybrańca miodem? Czymś słodkim i pozostawieniu na pastwę owadów... Aczkolwiek nie pamiętam do jakiego okresu i miejsca to dotyczyło...
Haha, no ja słyszałem o miodku że w lesie i jajca Potem czekamy na niedźwiedzia:D
Jest to wspólne z Twoją poprzednią zagadką ;0 -
Pierwsza myśl po podpowiedzi to nasiona owoców i związki cyjanogenne...
Dokładnie
Z tego co pamiętam (a było to ładnych parę lat temu) więźniowie bądź skazani byli karmieni pestkami owoców cytrusowych. Zawarta w nich amigdalina przy kontakcie z kwasem solnym rozpadała się między innymi na cyjanowodór który ulatniał się. Niestety (dla skazanego) po drodze napotykał na drogi oddechowe i dochodziło do uduszenia.
ZadajeszPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez gluttony ().
-
Jak nazywa się polski chemik urodzony w Lwowie, żołnierz AK który popularyzował chemie za pomocą specjalnie wydanej serii książek wydaną przez WSiP?
Autor między innymi Bazaru chemicznego;).
-
Oczywiście:).
Jedna z nitroaminheterocyklicznych, stosowana jako materiał wybuchowy. Otrzymać ją można z dwóch alkoholi. Ma dwie nazwy
-
-
-
Kawałek magnezu wrzucony do kwasu siarkowego ulega rozpuszczeniu.
Proszę wytłumaczyć na czym polega błąd zawarty w powyższym zdaniu:).
Rozpuszczanie jest niewłaściwym słowem...
Magnez reaguje z kwasem dając siarczan magnezu, czyli nie rozpuszcza się, ale reaguje.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Tak, nazywa się to roztwarzanie :).
W poblizu miejsca gdzie miał miejsce wybuch jądrowy zauważyć można, że promieniotwórczość wykazują pierwiastki które w normalnych warunkach są stabilne. Czym jest to spowodowane i jak nazywa się taka promieniotwórczość?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
-
Jasne, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Oddaje:P.
Silna trucizna, na którą do dzisiaj nie ma antidotum. Może też powstawać in vivo po zatruciu pewnym pierwiastkiem metalicznym. Jej cząsteczka ma charakter liniowy. O jaką truciznę chodzi?
-
Dimetylortęć?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Zgadza się :). Zadajesz.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0