W stałych warunkach temperatury i objętości mieszanina gazów: N2, Ar, He, Cl2 będąca w stosunku molowym 20:1:1:1 wywiera ciśnienie 100 atmosfer. Jakie ciśnienie wywierają poszczególne gazy?
Wydało mi się proste...
Skoro nikt nie podbija tematu to pozwolę sobie to zrobić.
Woda mimo swej małej masy cząsteczkowej posiada wysoką temperaturę wrzenia. Dlaczego tak jest? Rzecz jasna, mam na myśli temperaturę wrzenia pod ciśnieniem 1000 hPa.
Pewna substancja niszczy polimery w innej. Jak nazywają się obie substancje ?
Podpowiem, że jedna z nich to poliolefin spotykany w budownictwie, a drugą substancje można znaleźć w zmywaczu do paznokci
Materiał budowlany to polistyren będzie. Jego rozpuszczalnik zawarty w zmywaczu hm ;d - acetonowych zmywaczy ogólnie się już nie produkuje jednak jestem pewien, że aceton jest rozpuszczalnikiem jego. Jest jeszcze opcja z octanem etylu czyli głównym rozpuszczalnikiem zmywacza obecnie jednak głowy nie dam, że polistyren się w nim rozpuszcza.
Jasne, choć zakładałem w odpowiedzi łuk elektryczny jednak zasada przepływu jest taka sama i nie pozostaje nic innego jak przyznać Ci racje:). Zadajesz.
Stapiając mieszaninę metali o składzie:
Bi 50,1%
Pb 24,9%
Sn 14,6%
Cd 10,4%
uzyskamy stop o temperaturze topnienia 65,5 °C. Każdy z w/w metali posiada temperaturę topnienia wyższą niż 65,5 °C. Jak nazywamy mieszaninę posiadającą taką właściwość?
Jakie nazwy nosi cząsteczka mająca kształt podobny do piłki nożnej? Nie chcę w odpowiedzi symboliki chemicznej, wystarczą tylko dwa słowa będące nazwami konkretnej cząsteczki.
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Ani futbolan, ani fuleryt. Jesteście naprawdę blisko, wiecie o jaki związek mi chodzi, poszukajcie tylko tych konkretnych nazw jakie ma ten związek. Podpowiem, że nazwy o które pytam pochodzą od tego samego człowieka od którego nazwę dostał fuleren.
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Toadie ().