Chemiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Hmm chyba jednak źle myślałem:P. Coś takiego:
Po lewej takie same jakie Johny przedstawił a po prawej inna struktura traci się jedno wiązanie podwójne więc to już nie jest to...
Sory, że screen ale nie lubie się bawić w paint'cie;P.
:evil: -
2 wystarczą. Johny zadajesz.
-
-
Trzy, każda wzdłuż wiazania wodór-azot, jeżeli spojrzymy tak, że wszystkie wodory mamy z przodu, to płaszczyzny te beda prostopadłe do nas, więc ich widac nie bedzie.
-
-
Do 100ml (edit)roztworu kwasu solnego, o stężeniu 0,1M dodano tyle wody świeżodestylowanej, aby objętość roztworu wynosiła 1 litr. Pobrano 10 ml tego roztworu i uzupełniono go woda świeżodestylowaną znów do objętości 1 litra. Czynność tą powtórzono jeszcze 6 razy. Jakie jest pH otrzymanego roztworu(pomiń wpływ CO2 z atmosfery)?
Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Piwosz_piwosz ().
-
6.99 ~7
tak więc otrzymaliśmy r-r obojętny.
zagadeczkę zadam za chwilę, jak nic nie wymyślę pójdę za przykładem piwosza i otworzę skrypt z obliczeń
jedziemy :
Do 100 cm3 roztworu kwasu octowego o nieznanym stężeniu dodano 150 cm3 roztworu tego kwasu o pH=2,43.
Stopień dysocjacji CH3COOH w otrzymanym roztworze wynosił 0,636%. Obliczyć stężenie molowe CH3COOH
w pierwszym roztworze zakładając addytywność objętości mieszanych roztworów.
pKa=4,55Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Johny ().
-
Widzę że nikt nie wie bądź nikomu się nie chce
No ale żeby quiz był chociaż trochę edukacyjny to pokażę po kolei jak to się robi
potrzebne będą dwa wyrażenia 1. na stałą dysocjacji oraz 2. na stałą dysocjacji z uwzględnieniem jego stopnia,
Najpierw obliczyłem stężenie molowe kwasu którego dolaliśmy do 100cm^3.
Przekształcamy wzór 1. wyliczamy C2. Za H+ podstawiamy 10^-2.43, Ka = 10^-4.55 otrzymujemy: 0,493 mol/dm^3
obliczamy teraz jego liczność czyli mnożymy stężenie razy objętość 0,493 mol/dm^3 * 0,150 dm^3 = 0,074 mol
Teraz obliczamy stężenie całości, czyli 0,250dm^3. wiemy że stopień dysocjacji (alfa) wynosi 0,693% czyli 6.93 * 10^-3
Przekształcamy wyrażenie 2. wyciągając Ck, i wychodzi nam 0,692 mol/dm^3
obliczamy liczność 0,692 mol/dm^3 * 0,250 dm^3 = 0,173 mol
odejmujemy liczności, 0,173 mol - 0,074mol = 0,099 mol
dzielimy przez objętość kwasu którego stężenie mamy policzyć 0.099mol / 0,100 dm^3 = 0,99 mol/dm^3
jak coś to pytać.
Pytanie niech ktoś inny zada -
Hmm... Może ktoś zada pytanie? Jeśli nikt nie wyrazi ochoty, to znowu będę musiał coś zadać, ale mam nadzieję, że na forum są jeszcze zdolni chemicy, którzy wznowią zabawę z przyjemnością.
Lwica jest boska :) -
Doublepost:( Czekałem i czekałem, ale nikt nie wyraził chęci.
Pewien minerał, którego łacińska nazwa oznacza rudę pewnego metalu w języku polskim ma nazwę zbliżoną do imienia pewnego rzymskiego lekarza. Różni się tylko najczęściej spotykaną w języku polskim samogłoską. Co to za minerał?
Galena?
-
Świetnie, zadajesz:)
nie mam pomysłu
oddaje -
Kastor i znowu quiz padnie na kilka tygodni. Postaraj się i wymyśl coś:) Trudne być nie musi.
Jak wspomniałem nie mam totalnie pomysłu ale niech Wam będzie
Pod wpływem czego ścina się białko (5 wariantów) -
Wysoka temperatura, część kwasów i zasad, promieniowanie jonizujące, promieniowanie rentgenowskie, ultradzwięki ( nieco w fizykę poszło, czyli moje rejony, chyba dobrze ).Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
[22:58] <Witcher> czy Cie szatan opuscil?! -
Postaraj się i wymyśl coś
ja jestem szczerą osobą i teraz powiem co ja myslę
tak to jest właśnie jak trzeba pytania wymyślać a nie ma się pojęcia
Cóż moja chemia nie stoi na tak wysokim poziomie żeby stwierdzić czy ultradźwięki ścinają białko
zaliczam, Elfi pewnie wie co mówi
ja miałem napisane po za temperatura kwasami i zasadami ... metale ciezkie oraz alkohole
Elfi zadajesz -
Alkohole, no tak, o najważniejszym oczywiście zapomniałam.
Prościutkie: kochają go koty. Nazwa, wzór sumaryczny i gdzie możemy go spotkać.Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
powiedziałbym że whiskas ale
Szczególnie przyjemnych doznań węchowych dostarcza kotom roślina zwana kocimiętka (Nepeta cataria). Kot lubi się w niej tarzać i wylegiwać, ponieważ roślina ta zawiera olejek eteryczny, chemicznie spokrewniony z substancję wydzielaną z moczem przez kotkę. Można powiedzieć, że kocimiętka bardziej "bierze" kocury niż kotki. Jest ona dla kota niesamowicie podniecająca. Inna roślina - waleriana - może wywołać podobną reakcję.
-
Biorę na siebie, źle sformułowałam pytanie.
Zapach tego związku chemicznego kochają koty, dosłownie, bo działa on jak afrodyzjak ( opis dobry).
Chcę nazwę systematyczną, wzór i przykład pochodzenia.Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
Nepetalakton C10H14O2
występujący w olejkach eterycznych zawarty w kocimiętce -
O rany.
Na samym początku miałam na myśli kwas walerianowy, C5H10O2.
No ale OK, jedzieszMultikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
Mimo wszystko było poprawnie?
Dobra
Jak wykryć skrobię
2 sposoby -
A coś spoza wiki?
Jodem, a dokładnie jodyną lub płynem Lugola.Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
A coś spoza wiki?
Jak mam to rozumiec
ze ja wzialem z wiki czy mozna to tam znalezc?
zadajesz -
Było podobne pytanie, ja zapytam jednak tak: który z pierwiastków rozszerza się krzepnąc? Jak bardziej naukowo nazywamy te zjawisko?Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
Azot?
-
Niet, w "normalnej" temperaturze jest ciałem stałym.Multikonto megalomania 1/2 z b4el
Multikonto 2/2 z Denior
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 4
4 gości