Chemiczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
no to dawaj
-
-
Taki metal zabezpiecza konstrukcje przed korozją. Metal pełniący taka role musi mieć niższy potencjał niż konstrukcja.

:evil: -
-
To tak ;D w jaki sposób wytłumaczyć zjawisko barwienia ognia przez niektóre sole.

Tak jak w fajerwerkach ;p
związki niektórych metali w wysokich temperaturach wyparowują a ich pary zostają pobudzone do świecenia.
Dzięki jonizacji powstają kationy w wyniku których płomień przybiera określoną barwę. Dzięki temu można praktycznie ze 100% pewnością powiedzieć co zostało użyte do zabarwienia płomienia gdyż kolor jest charakterystyczny dla każdego metalu. -
Tak, można to jeszcze dokładniej wytłumaczyć:P, chodzi o elektrony:).

-
Nie jestem pewien ale zakładam że ta reakcja ma związek z ilością powłok w tym przypadku jodu. W dobrym kierunku ide:P?

-
HCl ma stałą dysocjacji ok 10^7 natomiast HI 10^10. Jeżeli dobrze się orientuję to kwas mocniejszy wypiera kwas słabszy z roztworu jego soli. Dodając do PbCl2 kwasu fluorowodorowego powinien nam wyjść PbI2 i HCl. Myślę, że idę w dobrym kierunku
-
podpowiem albo już prawie rozwiążę
tutaj chodzi tylko i wyłącznie o Iloczyny rozpuszczalności, podałem same jony I- , ale to był błąd bo zaczęliście gdybać skąd one są, (one pochodzą z roztworu KI ) zapiszcie sobie jonowo te reakcje i zobaczycie że inne jony poza I-, Pb, Cl- nie biorą udziału w reakcji dlatego uznałem że nie ważne jest ich pochodzenie
kolejność wytrącania jest ściśle związana z rozpuszczalnością,
dalej już chyba dopowiecie co i dlaczego
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Johny ().
-
chodziło mi o to że z sole trudniej rozpuszczalne otrzymujemy z tych łatwiej rozpuszczalnych. Próbując robić to odwrotnie nie będziemy mieli wystarczającej liczby jonów w roztworze i reakcja nie zajdzie tak jak byśmy chcieli.
Teraz coś ciekawego
W jakim kwasie roztworzymy np. świecę zbudowaną w całości z węglowodorów ? -
Johny masz na myśli węglowodory czyli alkany czy też posiadające wiązania wielokrotne? Do węglowodorów mających wiązania wielokrotne można użyć halogenokwasów w reakcjach rodnikowych. Jeśli dobrze pamiętam to w petrochemii a więc przy węglowodorach używa się kwasu fluorowodorowego i jego pochodnych.

-
To ja może wejdę na stereochemie:) takie proste pytanie:) w jaki sposób najłatwiej można rozdzielić racemat? Kto dokonał jako pierwszy rozdziału racematu?

Długo nie ma żadnych odpowiedzi więc dam podpowiedź. Chodzi o pewien kwas organiczny.

Racemat można rozdzielić na enancjomery za pomocą optycznie aktywnych reagentów (wykorzystując różnice w rozpuszczalności powstałych izomerów), metodami chromatograficznymi, lub biologicznymi (wykorzystując bakterie, pleśnie). Przykładem racematu jest kwas mlekowy fermentacyjny.
portalwiedzy.onet.pl/22691,,,,racemat,haslo.html
Nie jestem chemikiem, na nic więcej nie wpadnę raczej:)
EDIT: Powyższego postu nie widziałem

Lwica jest boska :) -
buleon napisał(a):
Racemat można rozdzielić na enancjomery za pomocą optycznie aktywnych reagentów (wykorzystując różnice w rozpuszczalności powstałych izomerów)
Ciepło:). Dodam że chodzi o kwas który wytrąca się podczas fermentacji alkoholowej:). Osoba o która pytam jest francuzem, naukowcem, który opracował miedzy innymi szczepionkę przeciwko wściekliźnie. Myślę, że wystarczająco dużo już podpowiedziałem:P.
Jak? Dalej nie wiem:) A osoba to chyba Ludwik Pasteur.

Zgadza się:), a kwas o który pytałem to kwas winowy.

Jak nazywał się odkrywca (współodkrywca) większości gazów szlachetnych, laureat nagrody Nobla w dziedzinie chemii?

-
I hel jeszcze chyba:) Zadajesz:) Skoro nie wymaga potwierdzenia, to nie potwierdzam

-
Reakcja odwracalna i nieodwracalna?

-
Hmm... Jednokierunkowa to w jedną stronę - reaguje wszystko. W drugą stronę reaguje to sobie, aż coś tam się wyrówna. Tyle pamiętam z liceum:) Chemikiem nigdy nie byłem

-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 13
13 gości