ale ciepło
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
opactwo Saint-Denis, gdzie pochowana jest Maria Leszczyńska?“In such seconds of decision entire futures are made.”
Dan Simmons, Hyperion -
TakHowever strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
“The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."GO - 2015-2016 -
coś łatwego pewien polski król po swoim największym triumfie, skomentował wynik bitwy parafrazując słynne słowa jednego z władców starożytnego Rzymu. Jaki to król i jakie słowa wypowiedział?“In such seconds of decision entire futures are made.”
Dan Simmons, Hyperion -
Jan III Sobieski sparafrazował słowa Juliusza Cezara, wypowiedział "Venimus, vidimus, Deus vicit" na miejsce sławnego 'Veni, Vidi, Vici"
-
zgadza się“In such seconds of decision entire futures are made.”
Dan Simmons, Hyperion -
ja bym był skłonny by orbbiters jeszcze raz zadał pytanie bo znaku życia nie daje kellogan
-
A ja nie
Sam chciałem coś dzisiaj ruszyć w tym temacie, ale mnie ubiegłeś.
Jakoś tak w zasadach jest, że jak ktoś nie zadał pytania, to pyta pierwszy z brzegu.
A ja pozwolę sobie być tym pierwszym z brzegu.
Koleżka o którym mowa był generałem pewnej armii, biskupem pewnego odłamu chrześcijaństwa
i dalekim krewnym pewnego przywódcy politycznego. Został dowódcą armii, chociaż nie miał
żadnego doświadczenia bojowego, ale był kumplem przywódcy swojego państwa. Militarnie
jeden z najgorszych dowódców. Zginął na polu bitwy rozszarpany przez kulę armatnią.
Miał imię jak pewien król. I w sumie nazwisko jak pewien prezydent. -
to ja strzele z armaty na ślepo na razie bez celownika
Ignacy Layola -
Nie
-
Może jakaś podpowiedź?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
właśnie bo temat już zakurzony
-
Można by, można by częściej podpowiedzi dawać, mój błąd...
Może tak...
Ten król, od którego ów generał wziął imię, jest znany z tego, że bohatersko (albo głupio, jak kto woli) rzucił się z mały oddziałem przeciw wielokrotnie liczniejszemu przeciwnikowi i bohatersko (albo głupio) zginął. -
ten król to Władysław III ?
-
Nie, tym królem nie jest Władysław III, a ten generał nie jest Polakiem, więc Władysławy, Kazimierze itp. odpadają.
-
Leonidas Polk
-
Zgadza się
-
Bez podpowiedzi byłoby kiepsko.
Cesarz bizantyjski, przysłużył się do militarnej odbudowy w X w. Odbił Kretę z rąk muzułamanów. Został zamordowany -
Nicefor Fokas
-
Bardzo dobrze. Zadajesz
-
Co kryje się pod pojęciem "wspaniałe koty"?
-
Krążowniki liniowe typu Lion?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Tak
-
Kampania uważana przez część historyków za najwybitniejszą w wykonaniu pewnego wodza. Uważa się tak nawet pomimo tego, że dowódca ten miał na koncie bardzo dużo wygranych wojen i bitew, a wygrana w kampanii o którą pytam niewiele dawała. Tylko odwlekał nieuniknione gdyż mając armię kilkukrotnie (lub kilkunastokrotnie) mniejszą od swoich przeciwników nie mógł wygrać na dłuższą metę, mógł tylko zadać duże straty. Co to za kampania i jaki wódz ją stoczył?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Napoleon, kampania rosyjska
-
kampania w Indiach i Aleksander Macedoński
-
Ani to ani to. W kampanii rosyjskiej Napoleon miał przewagę, dopiero później pona stopniała. Poza tym ta kampania nie była na pewno jego najwybitniejszą.Kampania w Indiach też w żaden sposób nie pasuje. Podpowiem jednak, że chodzi o kampanię jednego z tych dwóch dowódców.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
na szybkiego bez drążenia w googlach jak postawie na Napoleona to co "pułkownik" podał to kampania zimowa i gen. Bem
-
Nooooo, prawie. Chodzi o część tej kampanii składającą się z 4 bitew stoczonych w krótkim odstępie czasu..
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
no to teraz już będę googlował bo tam były powstania , rewolucja i kilka bitew ale jeszcze spróbuje przed goglowaniem- cos związane z inwazja na Rosję
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 5
5 gości