Bitwa tą można nazwać symbolicznie kresem dominacji wielkich okrętów wojennych. W trakcie jest trwania siłami samego lotnictwa zostały zatopione dwa pancerniki mające pełną swobodę manewru.
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Bitwa jutlandzka
-
Nie
-
a czy te 2 pancerniki zatopione zostały po jednej stronie ? czy w sumie ?
-
Lotnictwo jednej strony zatopiło przy minimalnych stratach dwa manewrujące pancerniki drugiej strony.
-
Bitwa pod Kuantanem
-
Dobrze, Twoja kolej.
-
tak przepuszczałem ale zmyliły mnie te 2 pancerniki bo dokładnie to zatopiono tam 2 duże okręty wojenne pozostające w ruchu, pancernik HMS "Princ of Wales"oraz krążownik liniowy"Repulse"
jak się nazywała tajna baza nazistów w czasie II Wojny Światowej która to służyła do opracowywania prognoz pogody na potrzeby marynarki wojennej i wojsk lądowych -
Cóż..., krążowniki liniowe to jak dla mnie relikt I wojny światowej, często spotykam w książkach, i też tak stosuję, już po prostu określenie pancernik na wszystko, może to mój błąd.
Baza to chyba Grenlandia. -
Nie , ale blisko z klimatem
I chodzi mi o sprecyzowanie nazwy bazy -
No to mam coś innego:
1. Norwegia, Nordkapp, Niemieckie Biuro Pogody
2. Wyspa Niedźwiedzia, Niemieckie Biuro Pogody, 1943-1944
3. Grenlandia, wyspa Sabiny, lato 1942- wiosna 1944 -
Nie
ta baza znajduje się na wyspie należącej do rosyjskiego archipelagu -
Czyli te nowe odkrycie... Schatzgraber, Ziemia Aleksandry
-
zgadza się , dajesz
-
W historii armii USA były tylko dwie bitwy, podczas których żaden żołnierz nie przeżył. Które to bitwy?
-
1-Bitwa nad Little Bighorn
2-Masakra Fettermana (zwana też "Bitwą Stu Zabitych") -
Nie, nad Little nie zginęło więcej niż połowa oddziału.
-
ale Masakra Fettermana jest trafiona ?
-
Tak, trafiona, ta druga bitwa odbyła się w dość podobnych okolicznościach
-
Potrzebny sufler
-
Oczywiście, zasadniczo trzeba zacząć, że masakra Fettermana była bitwą chronologicznie późniejszą, przy czym USA doznało obydwóch klęsk od tego samego przeciwnika.
-
Chyba trzeba nowej podpowiedzi, pomiędzy obiema bitwami nie minęło nawet 15 lat, w obydwu strona masakrująca miała olbrzymią przewagę i poniosła minimalne straty
-
Masakra Grattana w 1854 roku (31/31 zabitych po stronie USA) lub masakra Kiddera w 1867 (12/12 kawalerzystów z USA zabitych)?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
O tej drugiej to nawet nie słyszałem, ale pierwsza to jest to o co chodzi, zadajesz
-
Pewien dowódca, wezwany przez sąd ludowy uciekł do przeciwników których miasto niedawno podbił, i stając na czele ich armii pomógł im w najechaniu na swój kraj. Gdy przystąpił do oblegania stolicy wysyłano do niego poselstwa, które jednak odrzucał. Uległ dopiero, gdy wysłano do niego żonę i matkę, i dał nakaz do odwrotu, co w efekcie przypłacił to życiem. O kim mowa?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Bardzo znany pisarz i dramaturg napisał sztukę o panu z zagadki.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ten bardzo znany dramaturg to Szekspir, sztukę o bohaterze zagadki napisał Szekspir
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Gnejusz Marcjusz Koriolan?However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
“The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."GO - 2015-2016 -
Tak, on Zadawaj.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Bizancjum upadło w 1453, ale pewne państwo przejęło wiele z jego ideologii i symboliki. Doszło do tego w wyniku pewnego małżeństwa, o jakie małżeństwo chodzi.However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
“The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."GO - 2015-2016
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 14
14 gości