No to zadawaj ogrzasty.
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Jak się nazywali najmłodsi stażem żołnierze w armii republiki rzymskiej, w legionie walczący zwykle w pierwszej linii?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Hastati jeśli chodzi o armię sprzed reformy Gajusza Mariusza, a później nie było rozróżnienia pomiędzy klasami wojskaHowever strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
“The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."GO - 2015-2016 -
Hastati, zadawaj
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Sorry za poślizg, ale zapomniałem o tym.
Miasto to było przez bardzo długi czas centrum kultury, nauki i głównym centrum handlu na wschodzie Morza Śródziemnego, swoją pozycję zawdzięczało położeniu nad pewną ważną cieśniną i temu, że było stolicą Imperium. Co to za miasto?However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
“The man once wrote: Do not meddle in the affairs of wizards, for they are subtle and quick to anger. Tolkien had that one mostly right."GO - 2015-2016 -
Konstantynopol - obecnie Stambuł.
-
TakHowever strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Skoro jesteśmy przy Konstantynopolu..
Został on zdobyty przez krzyżowców w 1204 roku. Dlaczego wyprawa zamiast do Ziemi Świętej zawitała pod mury tego miasta? -
Wenecjanie zapłacili to krzyżowcy poszli do KonstantynopolaHowever strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Dokładnie. Zadajesz.
-
Pan ten siał postrach na polach bitew wojny stuletniej, sam królem nie był, ale był synem króla i ojcem kolejnego. O kim mowa?However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Pochodził z Anglii i wygrał dwie bardzo ważne bitwy.However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Czekałem i czekałem, ale jak nikt to ja odpowiem. Czarny książę.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Tak. Liczyłem, że ktoś inny się domyśli. Nie było wiele postaci pasujących do tych kryteriów, a wojna stuletnia znacznie zawęża ich ilość.However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Polityk, miał wielką władzę w swoim kraju, walnie przyczynił się do jego zjednoczenia. Za jego rządów, w dwóch szybkich kampaniach wygrane zostały wojny z dwoma sąsiadami, południowym i zachodnim. Na jego część nazwano statek, który po zwodowaniu był największym okrętem bojowym świata, ale został zatopiony już w swoim pierwszym rejsie bojowym.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Czyżby Otto von Bismark?
-
On, on Zadawaj.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
W Polsce zamieszkuje licząca około 2 tysięcy mniejszość tatarska. Pierwsi przybysze tej narodowości na terenach Wielkiego Księstwa Litewskiego nie byli muzułmanami jak by się mogło powszechnie wydawać. Jaką religię wyznawali?
-
Hmm szamanizmu już wtedy raczej nie było więc skoro nie islam to pewnie był to odłam prawosławny, ale nie mam nic o tym pod ręką.
-
Tengryzm?However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Cezarcfc napisał(a):
Hmm szamanizmu już wtedy raczej nie było więc skoro nie islam to pewnie był to odłam prawosławny, ale nie mam nic o tym pod ręką.
Właśnie że był. Wyznawcy szamanizmu uciekali przed przymusowa islamizacją prowadzoną przez Chana Złotej Ordy Ozbega Sułtana Muhammada. Muzułmańscy Tatarzy pojawili się dopiero za czasów księcia Witolda. Zadajesz.
-
Jedna z najsłynniejszych bitew pewnej wojny, trwająca około 300 dni stanowiąca najwybitniejszy przykład wojny na wyniszczeniem gdzie celem nie jest zdobycie przewagi strategicznej, a jedynie maksymalne wyniszczenie sił wroga. Jej skutki możemy obserwować w terenie po dziś dzień, nadal wyznaczone są na jej polu strefy zamknięte ze względu na występowanie niewybuchów.
-
Bitwa pod Verdun?However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Dokładnie. Zadawaj
-
To plemię spowodowało sporo chaosu w Niemczech zanim zostali pokonani przez jednego cesarza. O jakie plemię chodzi?However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
Hmmm, mogliby to być Węgrzy pobici przez Ottona I ale on nie był wtedy cesarzem, zatem pewnie chodzi o Obodrytów i Wieletów i postanie Słowian połabskich w 983 r.
-
Chodziło o Ottona, ale zapomniałem, że cesarstwo zdobył trochę później. Czajnik twój.However strong you become, never seek to bear everything alone. If you do, failure is certain. - Uchiha Itachi do Uzumaki Naruto
W dniu jutrzejszym będziemy obchodzić rocznicę bitwy w której 3 krotnie liczniejsze siły przeciwnika zostały pobite przez oddziały polskie. Straciliśmy 6 zabitych i 15 rannych wobec 800 zabitych i rannych nieprzyjaciół.
Co to było za starcie? -
Bitwa pod Mężeninem?
-
Tak. Zadajesz.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 4