Mój błąd. Chodzi o kontynentalną część Ameryki ale Północnej. I mimo, że zmarł na Kubie, pochowano go na Puerto Rico
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Juan Ponce de Leon, ten od źródła wiecznej młodości :]Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
Dokładnie. Zadajesz Igła.
-
Rządzący przez krótki okres czasu cesarz, zabity przez tych, którzy go wybrali w niewiele ponad dwa miesiące po udanej licytacji.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Fiodor II Borysowicz ??Uni Taurus - FenikS - ON, Uni22 - ArCor - OFF
-
Mi częściowo pasuje Petroniusz Maksymus - kanalia, która spiskowała przeciwko osóbce z mojego avatarka.
-
Nie i nie, choc blizej był Aecjusz. Poprzednik cesarza o którego pytam rządził niewiele dłużej i został zabity przez tych samych ludzi co interesująca nas osoba. Obaj zostali różnie ocenieni przez współżyjącego z nimi pewnego znanego historyka (obu spotkał osobiście).Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Chodzi o drugiego i trzeciego cesarza roku 69`?
-
Zważywyszy na to, że Othon zginął z własnej ręki, to nie mógł potem zabic Witeliusza :P
Nasz cesarz w licytacji o której była mowa pokonał szwagra poprzedniego cesarza ;)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Igła ().
-
E no z tym 69 rokiem to strzał - pamiętałem, że wtedy było 4 cesarzy, więc uznałem, że może coś wpadnie.
No to tak: Zakładam, że tym znanym historykiem był Swetoniusz, Tacyt lub ewentualnie Pliniusz Młodszy co zawęża obszar poszukiwań do lat 55 - 130.
Nadal zostaję w 69` - Galba? -
Nie :E Strasznie zawęziłeś ;)
Historyk miał okazję poznac 8 cesarzy :D w tym w całości jedną dynastię ;)
Nasz cesarz w licytacji przebił swojego konkurenta o 5 tysięcy ówczesnych monet ^^Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Dobra Panie student - bierzesz te pytania z podręcznika Jaczynowskiej?
Didiusz Julian -
Aecjusz87 napisał(a):
Dobra Panie student - bierzesz te pytania z podręcznika Jaczynowskiej?
Didiusz Julian
ej, on fajny jest w liceum czytałem go dla rozrywki -
Z Jaczynowską żadnej styczności nie miałem (oprócz tego, że pobrałem ją na dysk). Preferuję Scullarda i Krawczuka ;)
Zadajesz ;)
PS. Zakładam, że za wcześnie dałem podpowiedź o pieniążkach? ;>Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Właściwie do końca nie wiedziałem o co chodzi z tą licytacją. Początkowo myślałem, że chodzi o sprzedaż gadżetów po Kommodusie. Odrzuciłeś "moich" historyków, więc zacząłem szukać po innych, którzy przeżyli wielu cesarzy i tak doszedłem do tej dwójeczki bez dynastii. Także raczej doszedłem do tego metodą prób i błędów.
To ja mam pytanie z zupełnie innej epoki.
Dlaczego na miejsce pierwszego zesłania Napoleona wybrano Elbę? Kto właściwie podjął tę decyzję? -
Powód: od słów lecz "Lecz Elbę wybrał i wymusił car..."
Wymusił: Aleksander IPost był edytowany 3 razy, ostatnio przez Rexiu Inzynier ().
-
Dokładnie - car powiedział i car zrobił.
To tym ciekawsze, że Elba należała do Habsburgów, ale car chyba nie uznał tego za problem. -
Hmm może pozostańmy w tym klimacie
Jak nazywał się akt prawny, który podczas rewolucji francuskiej podporządkował kościół państwu ? -
Konstytucja cywilna kleru?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
-
Wojska polskie stoczyły kiedyś bitwę, którą później obie walczące strony uznały za wygraną przez siebie. W bitwie tej uczestniczył przyszły król Polski, uznawany później za jednego z najwybitniejszych władców w historii naszego kraju, ale akurat w tym starciu niczym szczególnym się nie wsławił i opuścił pole walki kiedy losy bitwy wciąż się jeszcze ważyły. Ogólnie rzecz biorąc bitwa ta była sukcesem dla Polski, bo nie dopuściła do połączenia się wojsk dwóch przeciwników oraz znacznie podniosła morale wojsk.
Co to za bitwa?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Płowce.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Jasne, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Sesji w spokoju opic nie można ;)
Bitwa w której pewna armia pokonała się sama - przeciwnik nawet nie zdążył dotrzec na pole bitwy. Jak już dotarł, to pozostału mu tylko liczenie trupów. Łatwe, ale nie mam pomysłu.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Jak to nie jest Karánsebes, to ja nie wiem.
-
Na szczęście to jest Karánsebes, więc wiesz ;)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
W takim razie który europejski kraj jako pierwszy stosował umowy ekstradycyjne (choć wtedy tak ich nie nazywano) ?
-
Tu tez potrzebna podpowiedź
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
XVIII wiek, problemy z ucieczkami chłopów.
-
Może Rzeczpospolita? Chłopi podobno wtedy nie mieli łatwo w porównaniu z innymi krajami.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0