W historii pewnego kraju jest pewien okres, który wyróżnia się tym, że w tym okresie kraj ten został po raz pierwszy zjednoczony. W okresie tym wyyróżniało się dwóch ludzi: jeden z nich zginął w wyniku zdrady jednego ze swoich zaufanych ludzi a drugi, który przejął po nim rządy bardzo często zmieniał nazwiska. Poproszę o nazwę tego okresu i od czego się ona wzięła.
W kraju o którym mowa powstał komiks, w którego tytule jest większość nazwiska pierwszej z osób o które mi chodzi (bez ostatniej sylaby).
Nazwa okresu jest związana z tymi dwoma osobami.
Mam nadzieję, że łatwo nie będzie, więc spróbujemy:
Po reformach wojskowych Dioklecjana i Konstantyna I powstało w armii rzymskiej wiele rang. Żołnierze należacy do jednej z nich byli przyrównywani do zwierzęcia. Jaka to była ranga i dlaczego byli tak nazywani?
To ja coś zadam: w pewnej bitwie wzięło udział w sumie około 350tys żołnierzy. Strona mniej liczna wygrała, ale zaprzepaściła skutki wygranej, nie przejęła inicjatywy i niecałe dwa miesiące później poległa w bitwie, w której w sumie walczyło ponad pół miliona osób a która okazała się być decydująca dla losów wojny. O jakie bitwy chodzi?
OGame.pl Z Życia Uniwersów Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
Wydaje mi się, że te cechy to m.in. dążenie do staczania walnych bitew w polu zamiast oblegania twierdz, duża ilość jady w armii, stosowanie oddziałów które szybko się przemieszczają. Niezbyt wiem czy dobrze myślę, ale może chodzi o Stefana Czarnieckiego, który stosował taktykę wojny podjazdowej?
Ogólnie chodziło mi o walne bitwy (nawet w przypadku stosunku 1:6 na niekorzyść jak bodajże pod Kircholmem), logistykę opartą na jeździe i ruchliwości. Czarniecki również pasuje - on walczył inaczej Twoja kolej
Król pewnego europejskiego kraju pochodził z dynastii która miała w zwyczaju zawieranie małżeństw pomiędzy osobami spokrewnionymi. W efekcie był potomkiem Joanny Szalonej w 14 liniach (a w kilku również Anny Jagiellonki), co spowodowało, że był upośledzony umysłowo i fizyczne. Nigdy nie doczekał się potomków. Jak się nazywał i w jakim kraju panował?
Król pewnego starożytnego imperium. Rządził 35 lat, najeżdżał sąsiadów w celu zdobycia trybutu. W wyniku kampanii założył miasto-port nazwane jego imieniem. U schłyku panowania walczył z wewnętrznymi buntami.
Nie. Miasto-port nie leżało nad żadnym morzem ;) Powstało na miejscu stolicy podbitego przez szukanego przez nas króla państwa. Dzisiaj jest to stanowisko archeologiczne.