no to wojna rosyjsko-japońska
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
I wojna indochińska?
Lwica jest boska :) -
Wojna rosyjsko-japońska.
Powierzchnia ówczesnej Rosji to około 22 mln km2, Cesarstwo Japonii zajmowało pod 380 tyś. km2 co daje w przybliżeniu 60-krotną różnicę.
Mikołaj II zdecydował się wysłać swoim siłom na pomoc Flotę Bałtycką, lecz przepłynięcie 18 000 mil morskich (!) nic nie dało - Japończycy odnieśli decydujące zwycięstwo w bitwie pod Cuszimą.
Fireredsky, pytanie jest twojezgniły liberał/podły ateista -
-
Hanibal ?
-
Hanibal nie kojarzy mi się z tygrysem. Bardziej Aleksander Wielki albo Asoka.
Jedyne co to kojarzy mi się tarzan i Scypion Afrykański...
-
zupełnie nie ta epoka
gdybym zamiast zdjęć, dał nazwy tych zwierzątek w odpowiednich językach, to byłoby dużo łatwiej. z wyjątkiem konia, którego nazwa nie ma już znaczenia, ale który powinien być na innym tle, a w zasadzie na innym poluPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
To może Andrzej Kruszewicz, nie wiem czy jest bardzo znany ale według wikipedii to dyrektor Warszawskiego Zoo...
-
Ferdinand Porsche - koń w logo firmy, tygrys to słynny czołg PzKpfw VI Tiger zaprojektowany przez niego, słoń to samobieżne działo przeciwczołgowe Elefant w projekcie którego również maczał palce.
A kajman (Porsche Cayman) poniżej, bardzo piękny samochód btw
zgniły liberał/podły ateistaPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Thorgoth ().
-
brawo, zadajesz
e: fakt, fajne auto, w NFS miałemPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Jak nazywamy serię 3 wojen w których nie zginął ani jeden żołnierz?zgniły liberał/podły ateista
-
Te sympatyczne ryby mają wiele wspólnego z przedmiotem zagadki.zgniły liberał/podły ateista -
Kali z Pustyni i Puszczy?
-
Czyżby Wojny dorszowe pomiędzy Islandią a Wielką Brytanią ?
-
Wojny dorszowe. O mały figiel, a znalazłbym tylko wojny celne Hanzy^^
Niach, niach - znów wyprzedzony:)
.:Senth:., twoja kolejzgniły liberał/podły ateista
-
Proszę o wymienienie imion 4 starożytnych władców pewnego regionu świata którzy rządzili ,niemalże Tysiąc lat przed wkroczeniem Polskiego Króla z dynastii Piastowskiej na tereny Rusi.
-
Grody Czerwieńskie zdobył Bolesław Chrobry w 1018 albo 1019 roku. Niemal 1000 lat wcześniej to będzie choćby rok 69 n.e. (949 albo 950 lat). Wtedy w regionie śródziemnomorskim panowali Galba, Othon, Witeliusz i Wespazjan.
Brawo właśnie o tych 4 cesarzy mi chodziło zadajesz...
p.s a dokładne wydarzenie o które mi chodziło to wyprawa Bolesława Szczodrego na Ruś w 1069 r. -
O tym antycznym kapłanie, jednym z największych przywódców religijnych pisali jeden z najbardziej znanych nowożytnych filozofów i również bardzo znany psycholog. Jego religia, choć dziś zapomniana (ok. 250 000 wierzących), kiedyś była bardzo popularna. Jak nazywał się Bóg, w którego wierzył ten kapłan (proszę o podanie obu form imienia - wcześniejszej i późniejszej).
Ahura Mazda, potem zwany Ormuzdem ;>
Filozofem był Nietzsche (Tako rzecze Zaratustra)
Psychologiem Jung (Zaratustra Nietzschego)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
Nie za trudne jak widzę:) Zadajesz^^
Pewnie by było trudne, ale akurat Nietzschego miałem jako lekturę na doktrynach politycznych ;P I stąd pamiętałem coś o Zaratustrze, a reszta to juz google ;)
Tak łatwiej, pewien odłam religijny chrześcijaństwa specjalizowal się w tworzeniu pewnej formacji obronnej. W ten sam sposób przed atakami najlepszej ciężkiej jazdy XVII wieku bronili się buntownicy w państwie, które słynęło z tej jazdy. Jak nazywał się rzymski historyk, który opisał walkę Rzymian z pewnym plemieniem stosującym ten sposób obrony.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Hmm... chyba nie chodzi Ci o tabory, husytów i Kozaków zaporoskich? Bo pierwsze użycie taborów to VI-VII w. n.e., więc za szybko jak na czasy rzymskie:)
buleon napisał(a):
Hmm... chyba nie chodzi Ci o tabory, husytów i Kozaków zaporoskich? Bo pierwsze użycie taborów to VI-VII w. n.e., więc za szybko jak na czasy rzymskie:)
Gdzie tam, pierwsze wzmianki pochodzą z Chin z II w pne ;P
E: niekonieczne jest to nazywane taborem, ale wszyscy wiedzą o co chodzi :pStrąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Igła ().
-
Idą wam te zagadki jak krew z nosa,a zgooglowac wystarczy ;)
Szukany historyk pochodził z Antiochii, za młodu był członkiem protectores domestici.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Ammian Marcellin. Googlanie po podpowiedzi nie było zbyt trudne, ale antycznego plemienia z taborem to ja za bardzo nie pamiętam.
Ammianus Marcellinus, a Roman army officer and historian of the 4th century, describes a Roman army approaching "ad carraginem" as they approach a Gothic camp. Historians interpret this as a wagon-fort.
Zadajesz ;)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Proszę podać i opisać trzy dowolnie wybrane przyczyny II wojny północnej.
Lwica jest boska :)
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 6
6 gości