Zapewne chodzi Ci o Zamek Orawski.
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
zgadłeś
-
zgadłeś
Broń, o którą mi chodzi, była używana m.in. w Europie wschodniej. Sama w sobie była potężna, do jej użycia potrzeba było dwóch rąk, ale mogła być również pomocna przy użyciu innej, jeszcze groźniejszej i nieporównanie bardziej znanej broni. -
Może chodzi o rusznicę, która miała kopa i potrzeba było dwóch rąk aby w ogóle ją utrzymać. A natomiast ta druga to byłby berdysz, który, no powiedzmy szczerze, znany bardziej i też groźniejszy od rusznicy był.Każdy może się pomylić, ale trzeba umieć sprawić, żeby pomyłka nie zmieniła się w błąd.
-
Hmm... a w jaki sposób rusznica miałaby pomóc przy użyciu berdysza?
Berdysz to odpowiedź w połowie trafna^^ Tylko miejsce nie pasuje:) -
Mnie to się widzi że berdysz był znacznie miej znaną bronią niż taki muszkiet a często muszkiety na berdyszach opierano...
-
To prawda:) Berdysz służył zarówno jako broń, jak i jako forkiet. Zadajesz:)
-
Zamek w Niedzicy o którym wspominałem wyżej miał w swojej historii tylko jednego Polskiego właściciela... Zyskał go od Węgrów za "dobrą głowę" i również na ich rzecz za "słabą głowę" stracił...
Potrafi ktoś podać jego nazwisko oraz określić za co zamek dostał i za co go stracił? -
Chodziło mi o Hieronima Łaskiego... Zamek otrzymał za doskonały talent dyplomatyczny, utracił za długi karciane zrobione po pijaku...
Oddaję pytanie... Niech ktoś zada coś prostego... -
Coś prostego mówisz? No niech będzie:)
Mały kraj, który wygrywał każdą wojnę, przekształcił się w wielki kraj przegrywający każdą wojnę. O jakim kraju można tak powiedzieć i czy jest to do końca prawdą? -
Hmmm...Tomoże się w pewnym stopniu odnosić chyba do Prus/Niemiec (2 wojny światowe)
-
Tak jest. Chodziło mi o Prusy i Niemcy. Odniesiesz się do drugiej części pytania?
-
Jest to prawdą, jeżeli nie liczyć wojen naploeońskich (można je interpretować dwuznacznie: całą wojnę wygrały Prusy i ich sojusznicy, ale przegrały tzw. wojnę z IV koalicją, jednak wojna z IV koalicją jest jedynie elementem wojen napoleońskich, więc zastanawiem się jak Ty to zinterpretujesz).
Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez menel984345 ().
-
No właśnie o to mi chodziło^^ Jedną wojnę Prusy przegrały, ale ciąg wojen (które to wojny można traktować jako kampanie) już wygrały. Świetnie, zadajesz:)
-
To może coś prostego:
Jakich dwóch rzeczy Napoleon nie chciał najbardziej stracić podczas odwrotu spod Moskwy? -
"Rzeczy" sensu stricto?
Bo sensu largo to życia i armii. -
Przepraszam, osoba i nacja
-
Polacy i Ney?
Jedynie oni opierali się jakoś atakom kozaków kiedy reszta armii nie była w stanie... -
Dokładnie, a świadczyć może o tym to, że żołnierze innych nacji kupowali od Polaków kawałki mundurów, żeby nie być atakowanymi. Ruscy się nas po prostu bali
Zadajesz -
Ok będzie trudne... Jak nikt nie zgadnie zmienię jutro wieczór...
Sytuacja ta sama, odwrót Napoleona spod Moskwy... Pewien pan był ścigany omyłkowo przez oddział kozaków i schronić musiał się właśnie między polskimi wojskami... Pomyłka była spowodowana strojem owego pana... Któż to był z kim i dlaczego go pomylono? -
Możesz dawać podpowiedzi. Wiem, że podczas odwrotu przez polskich szwoleżerów dwukrotnie został uratowany Murat, a raz sam Napoleon. O stroju nic nie wiem niestety. Wojny napoleońskie to zdecydowanie nie mój ulubiony okres historii:)
-
OK Murat pasuje... Właśnie dlatego Murat musiał być często ratowany że przez jego strojny strój kozacy często mylili go z Napoleonem uważając że wódz to pewnie ten najwytworniej ubrany... Sam Napoleon nosił się po żołniersku...
-
Czyli że niby ja?^^ No dobrze:)
Kawaleria z reguły nie była używana do oblężeń. Pewien generał jednak chyba o tym nie wiedział^^ Zmarł podczas oblężenia pewnego miasta. 3 lata temu został honorowym obywatelem państwa, za które oddał życie. O kim mowa? -
Daj podpowiedź...
-
Jak kawaleria to Kazimierz Pułaski, one and onlyzgniły liberał/podły ateista
-
Mhm:) Twoja kolej Thorgoth:)
-
Prościzna:
jedno z największych zwycięstw naszego oręża w całej historii; litewski hetman bije przeciwnika przeważającego liczebnie w stosunku 3:1 nie ponosząc znaczących strat własnych. Można powiedzieć że bitwa ta pokazała jak wielkie spustoszenie sieje uderzenie klina pancernego, choć wojska pancerne sensu stricto miały pojawić się dopiero kilkaset lat później.zgniły liberał/podły ateista -
Hmm... bitwa pod Kircholmem?
-
Dokładnie takzgniły liberał/podły ateista
-
Pewne 2 państwa na skutek konfliktów (z innymi krajami) zostały odcięte od morza. W czasach niewiele późniejszych zaczęły walkę między sobą, zakończoną zwycięstwem kraju słabszego technologicznie i liczebnie. O jakie 2 państwa i 3 konflikty zbrojne chodzi?
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 4
4 gości