Historyczny

• Quiz

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Zostajemy wśród niewidomych władców.
      Ulegając namowom tego człowieka członkowie pewnej wyprawy zbrojnej zdecydowali się zdobyć niezdobyte od ponad tysiąca lat miasto.
      O kim mowa?
    • Hmm... który? W dynastii Angelosów było 3 Aleksych: Aleksy III Angelos, Aleksy IV Angelos i Aleksy V Murzuflos. Tylko ten trzeci został oślepiony, a on jeden Konstantynopola bronił. Aleksy IV był zamieszany w negocjacje z krzyżowcami, ale on nie został oślepiony (a tylko uduszony po kilku próbach otrucia^^).

Lwica jest boska :)
    • Buleon słusznie zauważył. że żaden z Angelosów nie spełnia wymaganych wymagań.
      Czekamy na innego kandydata =)

EDIT:
      Wymagane wymagania, taa...

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Bob Budowniczy ().

• Skoro Izaak siedział w lochu, jak mógł namówić dowódców jakiejkolwiek wyprawy do ataku na Bizancjum?
      Kluczycie panowie, a odpowiedź jest tak blisko ;)

• myślałem, że to oblężenie przebadaliście dokładnie i szukałem w innych oblężeniach Konstantynopola, a było tego sporo :)
      buleon ostatnio na mnie nakrzyczał, że nie zadaję pytań, tylko oddaję, więc tym razem zadam dość zakręconą zagadkę, ale raczej niezbyt trudną

człowiek ten napisał bardzą znaną książkę na podstawie tego, co inni napisali, bądź opowiedzieli mu, o tym co mówił inny, bardzo znany człowiek, któremu z kolei, według niego, przekazał to kto inny (w zasadzie też bardzo znana postać), co z kolei jest ponoć zawarte w innej księdze, którą zna niewielu ;)

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Fireredsky ().

• nie, to było dużo wcześniej :)
      Natomiast można powiązać ze zdobyciem innego wielkiego miasta. Otóż pan, ktory polecił napisanie, a w zasadzie spisanie, tej książki, zdobył miasto równie znane co Konstantynopol, ale wielokrotnie zdobywane wcześniej. Po zdobyciu tego miasta pan ten, ponoć, spalił pewien budynek wraz z zawartością, w związku z książką, którą skazał spisać ;)
    • Co do pytania Boba, można by się było spierać o to czy doża był władcą, no ale niech będzie^^

Co do spisanej książki, to faktycznie ładnie zakręciłeś pytanie^^
      Czy wśród ludzi jest Jezus?
      Czy wśród książek jest jakiś zbiór praw?

Lwica jest boska :)
    • tak, książka o której mowa jest między innymi zbiorem praw ;)
      Jezusa nie ma, ale według pewnych źródeł pozaewangelicznych, w zasadzie nawet poza znanymi obecnie apokryfami, zapowiedział on ponoć, że przyjdzie ten, który opowiadał to, co jest zawarte w tej książce
    • Fireredsky napisał(a):

Po zdobyciu tego miasta pan ten, ponoć, spalił pewien budynek wraz z zawartością, w związku z książką, którą skazał spisać

żeby było łatwiej:
      wraz z tym budynkiem spaliło się "trochę" książek, a spalone zostały, bo były albo zgodne, albo niezgodne z książką, o której mowa :)
    • tak, kalif Umar był tym, który namówił, by Koran, bo o tę księgę chodziło, spisano
      a spisał ją Zajd ibn Sabit - o tego pana pytałem, ale chyba za dużo namotałem, albo zbyt mało znana jest to postać, niemniej jednak na wiki można to znaleźć, gdyby tylko ktoś domyślił się, o jaką książkę chodzi :)

dalej pytania nie ma sensu ciągnąć, bo to tylko kwestia czasu, aż ktoś to by znalazł ;) Janca, zadawaj
    • Trochę się zamotałem tym pytaniem i myślałem, że chodzi o osobę, która kazała spalić Bibliotekę Aleksandryjską;) Właśnie ta bibliotek mnie naprowadziła na odpowiedź.

Zadaję pytanie, na które sam nie znam odpowiedzi - znalazłem je na innym forum i nikt nie umiał na nie odpowiedzieć, sam szukałem w necie i też nic. Jeżeli jest to duży problem to oczywiście zmieni:
      Pierwsze tysiąclecie, azjatycka królowa, matka bliźniąt, bliźnięta władały dwiema prowincjami tego kraju. Imię królowej?
    • Chyba ciężko z znalezieniem odpowiedzi na te pytanie co przystopowało troche Quiz z racji że sam nieznasz odpowiedzi na to pytanie więc niemożesz dać jakiejś podpowiedzi może zmienisz na coś łatwiejszego :)
    • Racja, zapomniałem się. Na razie nic mi nie przychodzi ciekawego do głowy więc oddam. Jakby ktoś jednak znalazł odpowiedź na to pytanie byłbym wdzięczny za napisanie w temacie lub poinformowanie przez pw;)
    • Jak brak chętnych to może ja coś zadam :)
      Niemiecki wojskowy, zasłynął z pewnego morskiego incydentu, niesprawiedliwie potraktowany w pewnym "głośnym procesie" o kim mowa ?
    • Pewne państwo (nr 1) było w pewnym okresie swojego istnienia okupowane przez wojska potężniejszego i bardziej znanego państwa (nr 2). Państwo nr 1 przy pomocy państwa nr 3 zdołało wygnać przeciwnika a kilka lat później pomimo posiadania mniej licznej i teoretycznie słabszej armii pokonało przeciwnika w walnej bitwie, głównie dzięki geniuszowi militarnemu swojego dowódcy. Państwo nr 2 poniosło w tej bitwie bardzo dotkliwe straty w ludziach a na dodatek w następnych latach wojna została przeniesiona na jego terytorium. Kilka lat później pomimo pomocy ze strony państwa nr 3 zostało ono ponownie pokonane w dużej bitwie. W wojnie tej państwo nr 2 zostało tak skutecznie osłabione ekonomicznie, terytorialnie i militarnie, że już nigdy nie odegrało poważniejszej roli w historii.

Proszę o nazwy państw oraz o imię wspomnianego przeze mnie dowódcy.

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów
      Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport

Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Toadie ().

• Nie. Tu sytuacja była podobna, ale Persja została zajęta w całości, a państwo o które mi chodzi przetrwało

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów

• Hmmm, myślę nad tym pytaniem i nie mam pomysłów.
      Trochę pasuje mi tu Rzym, Kartagina, Numidia i Hannibal, ale nie do końca zgadzają mi się numery państw.

EDIT:

Hmmm, po raz drugi...
      A może tak: Rzym, Kartagina, Numidia i Scypion Afrykański? Tu też z numeracją jest nie do końca poprawnie :)

Może jakaś podpowiedź, bo pytanie wisi już dosyć długo?

• Nie chodzi o Rzym, Kartaginę i Numidię.

Oto podpowiedź: Buleon był blisko, zarówno pod względem czasu ( w sumie pod względem miejsca częściowo też). Co do dowódcy to miał on pośrednio pewne powiązania z Aleksandrem Wielkim.

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Toadie ().

• Jeszcze jedna podpowiedź, liczba 300 ma tu pewne znaczenie. Jak nikt nie zgadnie to podam odpowiedź.

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów