w Iraku? coś mi się kojarzy z Sumerami
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Nie wydaje mi się. Ale podaj mi, o co Ci chodzi, to porównam:)
Lwica jest boska :) -
gdzieś widziałem fotkę zabawki-rydwanu, to z pewnością najstarsze nie było, ale rydwanów tam używano od dość dawna, więc strzeliłem
ostatnio czytałem "Sztukę wojny" ale to zdecydowanie zbyt młode
w XIII wieku była bitwa pod Kadesh, ale to byla era świetności rydwanów, więc wizerunek musiał się pewnie dużo wcześniej pojawić
na wiki trafiłem na taką mapkę: upload.wikimedia.org/wikipedia…s/7/77/Chariot_spread.png
skoro wiadomo gdzie się pojawiły najpierw, to jakaś wskazówka musiała być - raczej wizerunek, niż tekst. Czyżby więc Rosja? ale nie mam żadnego pojęcia co to byłby za wizerunek -
Ok. 5500 tysiąca lat temu:)
obstawiam Wazę z Bronocic jako odpowiedź właściwą
ps. troszkę ta zagadka zajęła -
Brawo. Najstarszy wizerunek pojazdu kołowego pochodzi z Polski^^
człowiek o którego mi chodzi był pierwszym inkwizytorem generalnym Nowej Hiszpanii, poza tym piastował także dwie inne najwyższe funkcje w hiszpańskiej kolonii, m. in. był wicekrólem
pytam o pełne imię i nazwisko tego człowieka -
hmmm... Krzysztof Kolumb?COMA Rzondzi
-
no nie:) za proste by było
-
Pedro Moya de Contreras? Był wicekrólem Nowej Hiszpanii i inkwizytorem generalnym w Meksyku. Wątpliwości dotyczą głównie nazewnictwa:)
doskonała odpowiedź miało być trudniej
czajnik Twój -
Hmm...
W roku 1862 zmarł ostatni człowiek, który potrafił odczytać pismo najbardziej samotnej cywilizacji na świecie. Jak on się nazywał, o jakie pismo i jaką cywilizację chodzi?
Nazywał się Kai Mako‘i ‘It, pismo to Rongo-rongo a chodzi o cywilizację Wyspy Wielkanocnej.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Albo Kai Makoi Iti. Dokładnie:)
W pewnej bitwie stanęły przeciw sobie wojska dowodzone przez dwóch braci. Śmierć jednego z nich oznaczała praktycznie koniec bitwy, ale problemem dla zwycięzcy stały się najemne oddziały służące w armii przegranego, które wygrały na swoim odcinku bitwy. Najemnicy nie chcieli się poddać, choć nie widzieli sensu w dalszej walce ale zwycięski brat bał się ich zaatakować. Jakie wydarzenie było konsekwencją tej bitwy?
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.Post był edytowany 3 razy, ostatnio przez Toadie ().
-
Widzę, że pytanie chyba jest trudne wiec podpowiem. Czas akcji to lata p.n.e. a w nazwie wydarzenia o które pytam jest liczba odnosząca się do ilości najemników którzy przeżyli bitwę.
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Najprawdopodobniej chodzi o marsz dziesięciu tysięcy.
-
Zgadza się, zadajesz
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Oddaję pytanie.
-
Jest pewne dzieło, które jest w pewien sposób jednym z wielu ważnych symboli w naszym narodzie mimo że według legendy działo postało wiele lat zanim ktokolwiek pomyślał że powstanie nasz naród, a stworzył je pewien żyd który jednak był żydem tylko z pochodzenia (według legendy bo prawdziwego autora ani daty powstania właściwie nie ustalono).
Podpowiem że dzieło jest jednocześnie jasne i w najciemniejszym z kolorów.
Cóż to za dzieło i kto był tym legendarnym autorem? -
Chodzi o św. Łukasza Ewangelistę i obraz Matki Boskiej Jasnogórskiej?
-
Tak - Czarna Madonna i św. Łukasz
Czajnik Twój... -
Przekazuję pałeczkę komuś innemu
-
Uploaded with ImageShack.us
W jakim dziele pojawiła się ta mapka?
W którym roku to dzieło zostało wydane?
Kto jest tego dzieła autorem? (proszę podać dwa nazwiska)
Jaka nazwa pojawiła się na tej mapie po raz pierwszy?
Ostatnie pytanie jest jednocześnie podpowiedzią.
Powodzenia
ps. dodam, że to pytanie już kiedyś zadalem więc jak komuś chce się szukaćPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez yamamoto ().
-
Mapa Martina Waldseemullera pt. Universalis cosmographia secundum Ptholomaei traditionem et Americi Vespucii aliorumque lustrationes w dziele Cosmographiae introductio. Rok wydania 1507. Nazwa to pewnie Ameryka. Tylko nie wiem, o co chodzi z drugim nazwiskiem.
drugą osobą był Mathias Ringmann który razem z Waldseemullerem opracowywał mapę. Niedoprecyzowałem pytania
poza tym odpowiedź jak najbardziej trafna
Twoja kolej -
Monarchista i nacjonalista, specjalista od wojny morskiej i dyplomata. Jego kraj zawdzięcza mu odzyskanie pozycji po jednej z największych klęsk w swoich dziejach. Europejczyk. O kogo chodzi?
Admirał Nelson?
-
Nie o niego mi chodziło. Istnieje jednak możliwość, że popsułem pytanie i ma ono dwie prawidłowe odpowiedzi. Jeśli zdołasz mnie przekonać, że Nelson pasuje do definicji, to się z tym zgodzę:)
Na pewno był specjalistą od wojny morskiej. Niezaprzeczalnym jest też fakt że był Europejczykiem oraz że jego kraj zawdzięcza mu odzyskanie kluczowej pozycji na arenie międzynarodowej. Co do monarchizmu i nacjonalizmu nie jestem pewien.
A tak na poważnie, skoro myślałeś o kimś innym to sądzę że zagadka nadal nie została rozwiązana
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 18
18 gości