gen. Jose de San Martin
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Brawo, yamamoto, strzelaj^^
Lwica jest boska :) -
Pewien cesarz zyskał ciekawy przydomek upamiętniający ważne wydarzenie. Przydomek oznacza zabójcę pewnego ludu.
Jak nazywał się ten cesarz (wraz z przydomkiem) i jakie wydarzenie ten przydomek upamiętnia? -
Bazyli Bułgarobójca
Oślepienie bułgarskich jeńców po bitwie pod Biełasicą.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
pytanie Twoje
za proste chyba było -
W którym roku, jakim wydarzeniem i za panowania jakiego władcy rozpoczęła się właściwa reformacja w Anglii?? ;)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
1534 - Henryk VIII - utworzenie kościoła anglikańskiego jako skutek odmowy na jego rozwód z Katarzyną Aragońską...
-
No i nie ;P
Szkoły kłamią, zagłębiając się w szczegóły wiemy że Henryk nie zaczął reformacji, jedynie odłączył Kościół Angielski od papiestwa :)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Wiesz, to zależy od tego jak rozumiemy reformację. Act of Supremacy moim zdaniem stanowi początek reformacji w Anglii. Ustanawiał on Henryka głową kościoła anglikańskiego.
Act of Supremacy nie robił nic innego, jak wzajemna ekskomunika 1054. Ani to ani to nie wprowadzało nic nowego, przy Kalwinie, Luterza, Zwinglim, czy Munzerze mamy nowe zasady istnienia i działania kościoła, Henryk natomiast ograniczył się, i to dosyc strachliwie, do grabienia niektórych zakonów, doktryna religijna pozostała ta sama.Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Igła napisał(a):
Act of Supremacy nie robił nic innego, jak wzajemna ekskomunika 1054. Ani to ani to nie wprowadzało nic nowego, przy Kalwinie, Luterza, Zwinglim, czy Munzerze mamy nowe zasady istnienia i działania kościoła, Henryk natomiast ograniczył się, i to dosyc strachliwie, do grabienia niektórych zakonów, doktryna religijna pozostała ta sama.
Henryk odrzucił papieża, zniósł celibat, odłączył się całkowicie od Rzymu, zagarnął majątki Kościoła...
Jak nie Henryk, to chwilowo nie mam innego kandydata... -
Nie Henryk zniósł celibat ;P
Nie odłączył się całkowicie, doszło tylko do zmiany głowy kościoła, dlatego już teraz nie nazywa się tego reformacją a schizma henrycjańską
Z Anglią w ogóle śmieszna rzecz, o jego córce Marii mówi się, że arcykatolicka władczyni, a przez rok jako KOBIETA była głową kościołaStrąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
No to patrz jakich mnie głupot nauczyli...
-
Hmm... No to Igła może powiedz nam, co wiesz:) Bo mi nijak nikt inny nie przychodzi na myśl.
Wiklef nie stworzył reformacji, a później anglikanizm zaczął przegrywać z purytanizmem i kalwinizmem. Chyba, że mnie coś ominęło:)
1563 - 39 artykułów i Edward VI?
-
Data dobra, wydarzenie dobre, tylko ten Edward nam tu niepotrzebnie zmartwychwstał ;PStrąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Elżbieta I w sumie od niej zacząłem szukać, tylko na link trafiłem u Edka, stąd ten błąd
ja teraz zmykam, jak ktoś ma ochotę, może zadać jak nie, to jutro rano coś wrzucę
e: nie mam pomysłu, oddajęPost był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().
-
Mam pytanie. Według pewnego antycznego dokumentu, na terenach dzisiejszej Polski leżało kilka miast (osad?). Proszę wymienić łacińskie i polskie nazwy trzech z nich.
Z mapy Prolomeusza: Calisia - Kalisz, Carrodunum - Kraków i Rugium - Darłowo
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
Na przykład. Źle sformułowałem pytanie, bo miały być osady odkryte i wtedy byłby Kalisz, Konin i Krusza Zamkowa, no ale cóż - to mój błąd^^
Toadie, zadajesz:)
Nie mam pomysłu, oddaję pytanie
OGame.pl
Z Życia Uniwersów
Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport
Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania. -
To ja zadam :E
Zamach na kogo był bezpośrednią przyczyną Nocy św Bartłomieja?? :)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
Hmm, nie wiem:)
Mam 2 typy, jednym jest Henryk Gwizjusz (z powodu blizn), drugim jest Małgorzata de Valois. Żadnego z nich nie jestem pewien. W każdym razie ta rzeź była planowana przez Katarzynę Medycejską i Gwizjuszy.
Nie trafiłeś :E
Rozkaz zamachu wyszedł od Katarzyny, z resztą tak naprawdę to ona miała wtedy władzę.
Jako podpowiedź dodam, że zamach się nie udał co doprowadziło do Nocy św BartłomiejaStrąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
hmmm, moje szklane oko podpowiada mi, że to może być Gaspar (Gaspard?) de Coligny francuski admirał
-
Szklane oko dobrze prawi, zadajesz ;)Strąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
13 -
-
Gonzalo Jimenez de Quesada?
dokładnie tak, zadajesz
-
Dziś zamiast czarować słowami zadam prostą, techniczną zagadkę.
Gdzie znaleziono najstarsze wyobrażenie (w sensie rzeźba, malunek, relief, obraz etc.) pojazdu kołowego?
Lwica jest boska :)
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 4
4 gości