Historyczny

• Quiz

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Old Shatterhand napisał(a):

Chciałbym zauważyć tylko pewną nieścisłość.
      Kodeks Justyniana spisany został w VI w. a starożytność zakończyła się w V w. ;)

ja spotkałem się z książką, której autorka za koniec starożytności uznała jakąś tam rewolucję z w Bizancjum :P Maria Jaczynowska, jeśli dobrze pamiętam
      więc to chyba tak samo, jak z datą końca średniowiecza ^^

Chciałbym zauważyć tylko pewną nieścisłość.
      Kodeks Justyniana spisany został w VI w. a starożytność zakończyła się w V w. ;)

Date zakończenia na siłę przypięto do upadku tworu politycznego, który nie miał żadnego znaczenia ;)
      Masz jeszcze 5 czy 6 innych, z których jedna podaje nawet wiek VI :)

E: Tyle pamiętam:

- 337 śmierc ostatniego liczącego się cesarza rządzącego całym imperium Konstantyna Wielkiego
      - 9 VIII 378 bitwa pod Adrianopolem, czyli koniec dominacji ciężkiej piechoty na polach bitew
      - 395 podział Cesarstwa
      - 4 IX 476 detronizacja Romulusa Augustusa i jego "przymusowa emerytura" :E
      - 529 zamknięcie Akademii Platońskiej i założenie klasztoru na Monte Cassino
      - 565 śmierc Justyniana i upadek polityki renovatio imperi
      - 610 Reforma kodeksu prawnego Herakliusza
      - 622 ucieczka Mahometa

Trochę tych dat jest ;)
      Strąconych moonów - 54 :E
      Strąconych GS-ów - 1051 ]:-D
      Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%

Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.

13

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Igła ().

• To ja zadam pytanie lekko związane z poprzednim. W czasie trwania wojen husyckich w innej części Europy doszło do bitwy w której mniej liczne wojska zwyciężyły dzięki użyciu wozów jako osłony przed szarżą kawalerii. O jaką bitwę chodzi i kto kogo pokonał?

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów
      Starcia Tytanów, Seek&Destroy, Nauka, Sport

Ścisłe trzymanie się reguł bywa o wiele lepsze od oszukiwania.
    • Jedna z ważniejszych bitew wojny domowej w Rzymie (49-45), mogła zmienic bieg historii, lecz wskutek zbytniej ostrożności nie przyniosła żadnych efektów. O jaką bitwę chodzi, kiedy się odbyła i kto dowodził stroną, która odniosła częściowe zwycięstwo?
      Strąconych moonów - 54 :E
      Strąconych GS-ów - 1051 ]:-D
      Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%

Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.

13
    • Tutaj prawie nigdy nie można być pewnym odpowiedzi ;)

PYTANIE.
      Wakacje są , więc łatwe.
      Która z przełomowych bitew XX w. i w jaki sposób została rozstrzygnięta dosłownie w ciągu 5 minut?
    • Zacytuje z wikisłownika
      etymologia:
      (1.1) isl. islandzki Valland – z goc. gocki walh, staronordycka nazwa Celtów, później również określenie zromanizowanych plemion, później od germańskiego valah wzięło się słowiańskie vlach, stąd Włochy

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Old Shatterhand ().

• W historii zapisał się jako wspaniały dowódca. Odniósł wiele wspaniałych zwycięstw. Niestety przegrał decydująca bitwę w wojnie która zadecydowała o dalszym losie jego kraju (bitwa była przełomem). Mimo, iż był doskonałym taktykiem, i zaliczany jest w poczet najlepszych strategów, to po śmierci jego adiutanta w jednej ze zwycięskich bitew, nie znalazł się już nikt kto tak doskonale umiałby wprowadzać jego rozkazy w życie.
      Pytanie brzmi: Kim jest ten wspaniały strateg, o jakiej przełomowej bitwie mowa, dowódcą wojsk jakiego kraju był i kim był owy zagadkowy adiutant (\podkomendny) i po jakiej bitwie poległ?
    • Robert E. Lee, bitwa pod Gettysburgiem, Skonfederowane Stany Ameryki, Thomas "Stonewall" Jackson, bitwa pod Chancellorsville

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów

• Kiedyś pytałem tutaj o Lee i Chancellorsville, więc temat był mi bliski i też od razu pomyślałem właśnie o tym, ale nie pasowało mi, że najlepszy dowódca kawalerii południa (no, może poza JEBem) był adiutantem kogokolwiek. Dobra zmyłka znaczy sie X :D

Bezbłędnie.
      Z ciekawości. Co Cię naprowadziło? :)
      Kojarzę, że Lee po śmierci "Stonewall'a" już tak dobrze sobie nie radził więc od razu o nim pomyślałem, reszta podpowiedzi też do niego pasowała.

No to moje pytanie:
      Dwa kraje toczące z sobą wojnę umówiły się, że zamiast walki całych armii wyślą do boju tylko najlepszych wojowników aby ci walczyli na śmierć i życie. Zwyciężyć miał ten kraj, którego żołnierze zostaną żywi na placu boju. W momencie gdy na placu boju pozostało 3 żywych doszło do pewnego nieporozumienia.
      O jaką bitwę chodzi, jakie kraje brały w niej udział i na czym polegało to nieporozumienie?

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów

• Bitwa 300 na 300 o Tyreę pomiędzy Spartą i Argolidą. Zostało 3 żywych - Alkenor i Chromios z Argolidy oraz Otryades ze Sparty.

Nieporozumienie powstało, gdy Otryades cofnął się do obozu odnosząc zbroje pokonanych przeciwników, by udokumentować zwycięstwo, a później wrócił na miejsce. Prawdopodobnie nie widział Alkenora i Chromiosa. Argiwowie nie widząc żadnego żywego Spartanina, odeszli do swojego obozu, aby ogłosić zwycięstwo. Każda ze stron czuła się zwycięsko, więc następnego dnia zwykła bitwa rozstrzygnęła wszystko na korzyść Sparty.
      Jaki z tego morał? Gdy 300 bije się z 300 na włócznie, trzeba wziąć kapłana na sędziego^^

Herodot "Dzieje" - I like it! :)

Lwica jest boska :)
    • Odpowiedź się zgadza, chodziło o bitwę 300 mistrzów. Jednakże według źródeł z których korzystałem dwaj wojownicy z Argos nie zauważyli Ortyadesa nie dlatego, że odszedł ze zbrojami ale dlatego, że był ranny, dodatkowo było już ciemno i zwyczajnie przegapili go wśród poległych. Spartanin został więc ostatnim żywym na polu bitwy, dopiero wtedy odniósł zbroje do obozu Spartan aby udokumentować zwycięstwo.

Korzystałem z tej strony:
      ancientgreekbattles.net/Pages/54620_BattleOfChampions.htm
      oraz z książki Archaic and Classical Greece w google books.

OGame.pl
      Z Życia Uniwersów

• Ano tak:)
      Gdy oni z równym wal-
      czyli skutkiem, ostało się z sześciuset mężów trzech, miano-
      wicie z Argiwów Alkenor i Chromios, z Lacedemończyków —
      Otryades. Ci jeszcze się ostali, kiedy noc nadeszła.
      Sądzę, że ci dwaj cieszyli się tak bardzo, że nie zginęli w rzezi, że za mocno go nie szukali^^ I vice versa, Spartanin też raczej po cichu obdzierał te zbroje^^ W każdym razie Spartanin się wrócił, Argiwowie nie^^

I pytanie:
      Pewien XIX-wieczny dowódca zasłynął z tego, że zwyciężył armię amerykańską w ponaddwuletniej kampanii. Dowódcę tego przezwano w angielskim języku nazwą pochodzącą od pewnego elementu rynsztunku jego żołnierzy. Jak nazywał się dowódca i jaki był to element rynsztunku?

Lwica jest boska :)

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez buleon ().