Historyczny

• Quiz

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Formozus, nawet nie dawno było to pytanie ;)

Coby nie czekac na pewne potwierdzenie:

Pewien polski władca wymigał się od pewnej wyprawy wojennej dosc "interesującymi i śmiesznymi" problemami natury żołądkowej. Jak się nazywał ten władca, coż to była za wyprawa i jak brzmiała jego odmowa ^^
      Strąconych moonów - 54 :E
      Strąconych GS-ów - 1051 ]:-D
      Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%

Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.

13
    • Tak Leszek Biały tłumaczył papieżowi niechęć do udziału w V krucjacie:

Złożony chorobą, popłynąć do Ziemi Świętej nie mogę, zwłaszcza iż z powodu przypadłości w naturę ciała wymierzonej, ani wina, ani prostej wody pić nie mogę, przyzwyczajonym tylko piwo względnie miód pić.

A tam ponoć browaru nie było ]:-D
    • Jedna z najważniejszych twierdz pewnego kraju, której upadek zbiegł się w czasie (z dokładnością do jednego dnia) z klęską głównej armii tego kraju walczącej na innym froncie. Często określane mianem miejsca, które w polskiej historii zapisało się pewną tajemniczą katastrofą.
      O jakim mieście mowa?
    • Miasto o które mi chodzi, było nazywane Gibraltarem ... (trzykropek to nazwa pewnego kraju) - wskazówka ta i pozostałe informacje pozwalają jednoznacznie ustalić o co mi chodzi.
    • Raczej nie Monemvasia. Niby jest nazywana Gibraltarem Wschodu, ale nic mi nie wiadomo, by pasowały do tego miasta pozostałe wskazówki.
      Podpowiedź: moje miasto nie leży w Europie.
    • Nie, to nie Malezja - pytałem o miasto.
      Poza tym znów nie ten kontynent.

DUŻA PODPOWIEDŹ:
      Dzień przed upadkiem twierdzy-miasta zakończyła się największa bitwa całej wojny, natomiast sama twierdza padła w święto niepodległości jej zdobywcy.

Czekam do jutra, potem dam odpowiedź i przekażę pałeczkę.
    • No to kontynent mamy trafiony :super:

A teraz wystarczy odnaleźć jakie miasto padło w dzień niepodległości pewnego kraju (a dużym ułatwieniem jest info, że pewna wielka bitwa skończyła się dzień wcześniej).

Bo że Quebec do tego nie pasuje jestem pewny na 99.99% - jeśli się mylę, poproszę o daty i wydarzenia pasujące do pytania.
    • @Tribuni Plebis
      Stop! Stop! Stop!

Strzelać po miastach Ameryki możemy sobie przez kolejne 20 lat.
      Są wyraźne wskazówki:

1) Miasto pada w dzień niepodległości pewnego kraju.
      2) Dzień wcześniej kończy się wielka bitwa (największa tej wojny).

Jak podajesz kolejny strzał, podaj też daty, będzie mi łatwiej to weryfikować.

Tu mamy tak:
      Fort Ticonderoga padł 5-6 lipca 1777 r. Jakie to święto niepodległości przypada na ten dzień w Ameryce Północnej? I jaka wielka bitwa (największa wojny o niepodległość) skończyła się 4 lipca 1777 r?

Odpowiedź ma pasować do WSZYSTKICH wskazówek z pierwszego pytania.

@asc
      Gettysburg to nie twierdza, ale właśnie ta bitwa zakończyła się dzień przed zdobyciem twierdzy. Teraz już chyba będzie łatwo :D

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Bob Budowniczy ().

• @asc_
      Brawo!
      Chodzi o Vicksburg (zdobyty 4 lipca 1863 r. w dzień niepodległości USA). 3 lipca zakończyła się bitwa pod Gettysburgiem (największa bitwa wojny secesyjnej).

@Tribuni
      Która z wcześniejszych odpowiedzi pasowała do moich wskazówek, bo IMHO żadna, a więc wskazówki pozwalały jednoznacznie zgadnąć cel.
      A to, że nie dało się tego zgooglać w 5 sek (choć 30 powinno w zupełności wystarczyć ;P) to insza inszość.

Niektórzy są w tym quizie zbyt długo, by bawić się w proste zagadki typu: wpisz do googla o podaj odpowiedź.

EDIT.
      A przy okazji, wielu uważa zdobycie Vicksburga za wydarzenie ważniejsze od klęski Armii Północnej Wirginii na polach Gettysburga. Pytanie nie dotyczyło więc jakiejś tam popierdółki ;)

• Vicksburg był nazywany Gibraltarem Konfederacji. Są teorie spiskowe, że katastrofa gibraltarska to był zamach, więc możemy mówić o pewnej tajemnicy.
      Gibraltar miał być dodatkową wskazówką naprowadzającą na trop Vicksburga (nie byłem pewien, czy gdzieś indziej nie było tak, że pada sobie jakaś twierdza, a dzień wcześniej na innym froncie główna armia ponosi klęskę).

EDIT:
      Acha, pytanie Twoje

• "Często określane mianem miejsca, które w polskiej historii zapisało się pewną tajemniczą katastrofą."

No Bobik nie wiem jak inni ale mnie to zdanie wprowadziło w błąd. Myślałem, że dokładnie TO MIEJSCE jest miejscem owej tajemniczej katastrofy. ;)
      Pierwsze o czym pomyślałem to Gettysburg. Zachodziłem w głowę co tam się mogło z udziałem Polaków wydarzyć i doszedłem do lądowania samolotów CIA w Polsce :D :D :D

asc, może jakiś obrazek zapodasz ? :)
    • Aecjusz87 napisał(a):

No Bobik nie wiem jak inni ale mnie to zdanie wprowadziło w błąd.

Sądząc po ilości nietrafionych odpowiedzi, wskazówka była raczej przeszkodą dla wszystkich.
      No cóż, Polska język, trudna język. Jam jest umysł ścisły i nie zawsze potrafię przelać swoje zawiłe myśli na papier :}
    • nie mam pomyslu na obrazek, bedzie cytat. Dla niektorych z pewnoscia prosty, ale chwilowo brak mi pomyslu na trudniejsze pytanie :)

Pytanie brzmi: skad pochodzi cytat i kto jest autorem:
      "Jeżeli istnieją niezgodności pomiędzy zeznaniami świadków a zeznaniami przesłuchiwanego, może on być poddany torturom. Jeżeli ktoś wyznaje swe winy podczas tortur, trzeba aby potem potwierdził on swe wyznania po trzech dniach. Jeśli ich nie potwierdzi, można ponownie zastosować tortury."