hmmm, jeżeli chodzi o fort to wydaje mi się, że masz na myśli zamek Camelot. Z miastem mam problem. Myślałem przez chwilę nad Atlantydą, ale to miasto z legend starożytnego Egiptu.
Historyczny
- Quiz
Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji
-
-
Uuu:) Myślałem, że to raczej proste pytanie, ale źle je zadałem. Podpowiedzią niech będzie fakt, że obie wyspy są na jednym morzu:) Poza tym jedno z miejsc może kojarzyć się z opłatą.
A Atlantyda istniała chyba u Platona, o ile się nie mylę:)
Lwica jest boska :) -
Odpowiedzi na pytania nie znam. Tylko chciałbym wspomnieć, że Platon opisał Atlantydę w oparciu o Egipską mitologię.
-
Hmm... Opłatę skojarzcie z tym, czego Polska nie ma, a mieć powinna i wyjdzie miasto. Zamek ma w swojej nazwie cząstkę typowo "zamkową"^^
-
Hiper, pytałem o miasto i zamek, nie o wyspę i raj. Położone miały być na morzu, nie na oceanie. Poza tym są to naprawdę znane miejsca, przynajmniej zamek:)
I przede wszystkim średniowiecze. Te legendy mają w sobie coś realnego.
Wineta, a zamku nie mogę skojarzyć za nic
-
Wineta i Jomsborg:) Krecik, zadajesz^^
prościutkie
Która z obecnych monarchii na świecie wywodzi się z tej samej dynastii co dawni królowie Polscy? -
Krecik, przy obecnym systemie pokrewieństwa można spokojnie stwierdzić, że jeśli jakaś dynastia się wywodzi, to wszystkie się wywodzą, bo dynastie w Europie są spokrewnione.
W sumie racja, ale niewiele dynastii władało Polską, a obecnych monarchii nie ma już za dużo. Dodam, że na początku XX wieku zmieniono zostało nazwisko tej rodziny królewskiej
-
Jeśli obecne nazwisko tej rodziny to Windsor, to chodzi o monarchię brytyjską.
Prawidłowo
-
Tylko cztery państwa zdołały opanować kontynent do tego stopnia, że można było przejść przez terytorium tego państwa z północy na południe przez cały kontynent. Tylko 2 państwa w sposób geograficzny, 3 w sposób widoczny, ale nieścisły. Proszę opisać te pięć sytuacji^^
strzelam
Niemcy - Europa podczas II WŚ
Japonia - Azja podczas II WŚ
Anglia - Australia
Rosja - Azja
Francuzi - Ameryka Północna ? -
Dwa prawidłowo, trzy błędnie:) Może to służyć jako podpowiedź, bo trzy błędne są mocno błędne.
Hiszpania i czasy kolonializmu w Ameryce Południoweju4 - 10669% - 14 ST - średnia 762%
u7 - 18291% - 34 ST - średnia 537%
u35 - 53941% - 43 ST - średnia 1254%
"Honor nie szpeci godnego, ani godny honoru." -
Też prawidłowo. Zostały jeszcze dwa elementy^^ Jeden jest ściśle powiązany z jedną z prawidłowych wcześniejszych odpowiedzi Amazona850 i jest geograficzny, drugi jest mniej geograficzny, za to również wiąże się z tą samą odpowiedzią^^ Łącznie są cztery kontynenty, cztery państwa, pięć sytuacji.
Niemcy i II wojna światowa pasują (ale najdalej wysunięty na południe punkt Europy znajduje się w Hiszpanii, także jest to ten przypadek nieścisły.
Hiszpania i Ameryka Południowa - jak najbardziej - geograficznie i ściśle.
Anglia - Afryka
-
Czwarty poprawny, geograficznie nieścisły, bo akurat najdalej na północ wysunięty punkt leży w Tunezji, która do Wlk. Brytanii nie należała. Został ostatni - istnieje do dzisiaj^^
Rosja - Europa?
-
Australia - Australia
Tego się chyba nikt nie spodziewałStrąconych moonów - 54
Strąconych GS-ów - 1051
Łączny % ST: Solo - 268.235,81% ; ACS - 78.004,45%
Gwiazda Biała, Orzeł Biały to są nasze ideały.
13 -
Dokładnie:) Związek Australijski - Australia^^ Geograficznie, ściśle, poprawnie. Mam wątpliwości komu oddać pytanie, ale na najwięcej odpowiedział Amazon (choć popełnił również najwięcej błędów). Jemu więc oddaję czajnik^^
Najdalej wysunięty punkt Europy na południe to przylądek Lithino na południu Krety
Dobra to moja zagadka:
- kto i kiedy wynalazł automatyczną umywalkę -
Filon z Bizancjum III w. p.n.e ??" Trzeba marzyć tak jak by się żyło wiecznie, a żyć tak jak by się miało umrzeć dzisiaj. "
Uni 21
Badania TOP 1
-
Hiper dajesz następną
p.s. czyżbyś ostatnio discovery oglądał? -
Kto i kiedy wykonał jedną z najstarszych lampek glinianych w Polsce ?" Trzeba marzyć tak jak by się żyło wiecznie, a żyć tak jak by się miało umrzeć dzisiaj. "
Uni 21
Badania TOP 1
-
Jedną z najstarszych znalezionych w Polsce (w Złotej koło sandomierza) wykonali przedstawiciele kultury lendzielskiej w V tys. p.n.e, jednak nie mam pewności czy nie chodzi o jakąś inną
-
Bardzo dokładna odpowiedz
gratuluje zgadza się" Trzeba marzyć tak jak by się żyło wiecznie, a żyć tak jak by się miało umrzeć dzisiaj. "
Uni 21
Badania TOP 1
-
Hmm, to może takie pytanko, trochę makabryczne
Jak się nazywał papież, którego zwłoki wykopano z grobu, ubrano w szaty pontyfikalne, po czym odprawiono nad nim(i) sąd. Po wyroku zdjęto szaty, odrąbano trzy palce prawej ręki, następnie zwłoki porąbano na kawałki i wrzucono do Tybru.
-
Udostępnij
- Facebook 0
- Twitter 0
- Google Plus 0
- Reddit 0
-
Użytkownicy online 1
1 gość