Historyczny

• Quiz

Ta strona wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Kontynuując jej przeglądanie, zgadzasz się na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

• Znalazłem takie cóś:

W chwili kiedy w Iranie wyhodowano nową, lżejszą odmianę wierzchowców, kawaleria zaczęła szybko wypierać rydwany z pól bitew, chociaż jeszcze w I wieku p.n.e. Brytowie używali ich z kosami do zwalczania nieprzyjacielskiej piechoty.
    • Hmm, nie wiem jak się do tego odnieść, ale to też nie jest poprawna odpowiedź. Konie istniały na długo przed rydwanami. Była jednak przeszkoda w używaniu ich jako kawalerii. Naprawdę odpowiedź jest banalna, choć kiedy sam przeczytałem o tym byłem lekko zdziwiony.
    • buleon pozwolił, to zadam zagadkę ;)

Królowie wykazywali się różnymi czynami, jedni byli sprawiedliwymi sędziami, jak Salomon, inni genialnym strategami, jak Aleksander, jeszcze inni, po prostu, głupio zginęli, jak Barbarossa.
      Inny król (równie znany jak wymienieni, choć z innego powodu, niż ten o który pytam), według legendy, jest autorem dość znanego miłosnego utworu muzycznego skierowanego do swojej przyszłej żony.
      O jakiego to króla chodzi i jak nazywa się ten utwór muzyczny?
    • Podpowiedź:

Mimo napisania tego utworu, król kochał się w innej kobiecie, podczas trwania małżeństwa z adresatką tego utworu i wziął ślub z tą drugą kobietą zaledwie kilkanaście dni po śmierci adresatki ;)
    • no to jeszcze jedna podpowiedź, trochę na kojarzenie :> szkoda, że tylko 2 osoby próbują :(

Z tą historią związany jest pewien filozof, który napisał ksiażkę o nieznanej do tego czasu wyspie. Wypowiedział się on przeciwko małżeństwu tego króla, z osobą do której adresowany był ten utwór a także przeciwko działaniu tego króla, przez które stał się sławny. Ów filozof został za ten sprzeciw skazany na śmierć. Adresatka tego utworu później też została stracona ;)
    • Chyba za dużo podpowiedziałeś, bo to uklada sę już teraz.
      Chodzi zapewne o HenrykaVIII i jego żonę Annę Boleyn.
      Filozofem był św Tomasz Morus, autor Utopii.

Mimo napisania tego utworu, król kochał się w innej kobiecie, podczas trwania małżeństwa z adresatką tego utworu i wziął ślub z tą drugą kobietą zaledwie kilkanaście dni po śmierci adresatki
      Tą druga kobietą była Jane Seymour, a nieszczęsna Anna, matka Elżbiety I, została ścięta.
      Niestety nie kojarzę nazwy utworu.
      Moderator Handlu, Spamu i Hydeparku(Wydarzenia i Polityka,Rozrywka i Hobby,Humor)

"Człowiek jest złym zwierzęciem. I to jest zasada. Żaden człowiek, kiedy jest silny, nie jest dobry.''
      Marek Edelman

• buleon napisał(a):

Przy okazji Fireredsky, Jakub I, podobnie jak Henryk VIII był królem Anglii. Ale raczej sisko zadajesz:)

Sisko mial na myśli Jakuba I króla Szkocji (tylko i wyłącznie)

natomiast utwór o który mi chodziło to Greensleeves
      tutaj link, gorąco polecam, utwór genialny: youtube.com/watch?v=P5ItNxpwChE
      a tutaj ze słowami: youtube.com/watch?v=mmh9__mI51g&feature=related

na wiki, w haśle o Henryku VIII jest wzmianka o tym utworze ;)

Sisko, zadajesz! :)

Post był edytowany 2 razy, ostatnio przez Fireredsky ().

• Pewien minister wybudował piękny pałac.Zatrudnił największych artystów epoki, którzy stworzyli arcydzieło.
      Nieszczęśnik ten urządził w tym pałacu wystawne przyjęcie na cześć króla. Król jednak był zawistnikiem i postanowił zniszczyć ministra,który za mocno błyszczał.
      O tym ministrze pewien filozof powiedział potem: "wieczorem był królem, a rano nikim".
      Resztę życia spędził w więzieniu.
      O kim mowa?
      Moderator Handlu, Spamu i Hydeparku(Wydarzenia i Polityka,Rozrywka i Hobby,Humor)

"Człowiek jest złym zwierzęciem. I to jest zasada. Żaden człowiek, kiedy jest silny, nie jest dobry.''
      Marek Edelman

• Nie.
      Nie chodzi mi o tego króla.
      Podpowiedzią niech będzie pałac, który zgubił ministra:
      klik

Marek Edelman

• Bardzo dobra odpowiedź.
      "Wieczorem był królem, a rano nikim" - tak Voltaire skwitował los Fouqueta.

Marek Edelman

• W sumie wystarczyło rozpoznać styl na zdjęciu :P na francuskiej wiki był ten pałac w haśle architektura barokowa ;) Ciekawe, że nie ma niemieckiego hasła, ja rozumiem, że Zwinger i wiele innych nibyzabtyków jest z XX wieku, ale chyba coś u nich przetrwało wojnę :P

pytanie oddaję, przygotowuję coś, ale jeszcze nie dopracowałem jak to sformułować

Post był edytowany 1 raz, ostatnio przez Fireredsky ().

• hmm... nikt nie chce zadać pytania :x
      jeszcze nie obmyśliłem tego, co planowałem, ale inną zagadkę mam :>

Podczas pewnej wojny przegrana strona popełniła wiele błędów, nie wsparła armii zamorskiej, która mogła wojnę wygrać, zlekceważyła sojusz przeciwnika, dysponowała mniejszą ilością genialnych dowódców, utraciła przewagę na morzu, itp. Ale jedna bitwa została przegrana w pewien szczególny sposób, mianowicie przez księżyc (pewien wpływ miały też inne ciała niebieskie). O jaką wojnę i o jaka bitwę chodzi?
    • Ponieważ to quiz historyczny, a nie geograficzny, wyjaśnię o co chodzi z księżycem ;) Ma on wpływ na przypływy i odpływy na morzu, w tym wypadku bitwa została przegrana przez odpływ.
    • Nie, miałem na myśli bitwę lądową.
      Konkretnie oblężenie pewnego starożytnego miasta, o nazwie takiej, jak stolica państwa, które tę wojnę przegrało, tylko z przymiotnikiem.
      Obecnie nazwa obleganego miasta lekko się zmieniła, nie ma również już tego przymiotnika.
      Ale teraz istnieje inne miasto o takiej samej nazwie, jak ma obecnie to miasto, które było oblegane, tyle że jeszcze z rzeczownikiem w dopełniaczu (kogo? czego?). ;)
    • Najpierw myślałem o Ur Chaldejskim, ale coś mi nie pasowało. Teraz myślę o Qart Hadaszt, z tym, że tutaj powstaje problem, bo z tą fenicką nazwą są powiązane dwa miasta starożytne, Kartagina stołeczna i Carthago Nova w Iberii, która też była Qart Hadaszt. Oba te miasta miały więc przymiotnik (Nowe Miasto). Myślę, że chodzi Ci o iberyjską Kartaginę, ze względu na rzymską nazwę (dla Rzymian tylko iberyjska Kartagina była nowym miastem). Obecnie Carthago Nova to Cartagena w Murcji. Została ona zdobyta w 209 r. p.n.e. przez Rzymian, w czasie II wojny punickiej. Jest też kolumbijskie miasto Cartagena de Indias. Z podpowiedzi więc wszystko pasuje.

Co do genialnych dowódców, to w czasach samej II wojny Kartagina, a raczej Barkidzi, mieli jednego - Hannibala, Rzymianie dwóch - Kunktatora i Scypiona Afrykańskiego, oligarchowie z afrykańskiej części Kartaginy zlekceważyli Numidię i bali się samego Hannibala. Co do odpływu, to chodzi Ci zapewne o wdarcie się do miasta od strony mielizny - tam nie było obrońców (których i tak było 8-9 razy mniej.

Lwica jest boska :)
    • Fireredsky napisał(a):

swoją drogą, poleca ktoś może jakąś książkę historyczną o Kartaginie?

Z popularno-naukowych to "Wojna Hannibala" Krzysztofa Kęcieka jest fajna - opis II wojny punickiej . Ale tylko, jeśli nie lubisz Rzymu, bo koleś wyraźnie sympatyzuje z Barkidą (dla mnie to akurat plus ;P ).
      Z poważniejszych, to chyba Iglak może coś zapodać - w starożytności czuł się świetnie, więc dostęp do poważnych pozycji pewnie ma.
    • lubimyczytac.pl/ksiazki/t/kartagina

A co do pytania - proszę wymienić dwa najbardziej legendarne miejsca średniowiecznej Europy przedchrześcijańskiej. Oba znajdowały się na wyspach, przy czym jedno z tych miejsc to przebogate pogańskie miasto, drugie to fort zamieszkany przez najwaleczniejszych wojowników na świecie. Trochę proste w sumie^^ Ale tak jak i Fireredsky szykuję na później coś bardzo wykwintnego:)

Lwica jest boska :)